Reeder 2.0: de beste rss-reader voor de iPhone? (review)

Voor het lezen van rss feeds zijn talloze apps in de App Store te vinden. Reeder 2.0 is een van de betere, door het gemak en de snelheid waarmee je feeds op te halen zijn en de vele extra mogelijkheden.
Bert van Dijk - · Laatst bijgewerkt:

reederMet een rss reader kun je op je iPhone of iPod touch gemakkelijk nieuwe berichten lezen van al je favoriete websites. De berichten zijn beter leesbaar op het kleine scherm en je hoeft niet meer apart naar elke website te gaan. Door het grote aantal rss readers in de App Store is het kiezen van de app die voor jou het beste werkt niet eenvoudig. Na de Free- en Pro RSS Reader, RSS Flash G, Mobile RSS en Byline werk ik nu alleen nog maar met Reeder 2.0, die vol zit met handige mogelijkheden. Zo slaat Reeder 2.0 alle berichten en afbeeldingen soepel op de achtergrond op terwijl je al aan het lezen bent.


Doordat alles opgeslagen wordt, kun je ook later zonder een internetverbinding het nieuws lezen. Erg handig voor bijv. iPod touch gebruikers of als je in het buitenland bent. Lees deze review om te ontdekken welke mogelijkheden Reeder 2.0 allemaal te bieden heeft en of het daarmee ook voor jou de beste rss-app is.

Zo start je met rss op je iPhone

Reeder 2.0 haalt net als de meeste rss readers voor de iPhone de berichten op via Google Reader. Via www.google.com/reader krijg je uitleg hoe je de feeds van websites toevoegt aan een Google Account. Om helemaal gratis te beginnen met rss feeds op de iPhone beveel ik vaak de gratis Google App aan. Als die manier van nieuws lezen je bevalt en je meer met de berichten wilt doen, kun je veel plezier beleven door een klein bedrag uit te geven aan een goede rss app.

Na mijn eerste favoriet Byline gebruik ik nu vanwege de snelheid bij grotere aantallen berichten Reeder 2.0. Het ophalen en synchroniseren in de recent verschenen nieuwe 2.0 versie van Reeder gaat sneller door een direct gebruik van SQL lite en het verkleinen van de afbeeldingen. Maar ook is het heel prettig dat je al kunt gaan lezen voordat het ophalen van de de berichten en afbeeldingen helemaal is afgerond (zie ook statusregel bovenin afb. 3).

Het is eerst even wennen

Reeder 2.0 ziet er door de grijstinten en kleine iconen een beetje saai uit. Doordat het ook veel mogelijkheden en schermen heeft, kan het even duren voor je door hebt hoe alles precies werkt.

Bij Reeder kies je via drie kleine iconen uit drie “startschermen”:

  • Favorieten (via ster-icoon) met op 1e regel “Starred”.
  • Ongelezen berichten (via cirkel-icoon) met op 1e regel “Unread”.
  • Alle berichten (via streepjes-icoon) met op 1e regel “All items”.

Je bent in een startscherm als er in de kop Reeder staat. In afb 1. kun je aan de oplichtende cirkel, het driehoekje daarboven en de naam op de 1e regel “Unread” zien dat er is gekozen voor het startscherm ongelezen berichten.

Via de rondgaande pijl rechtsonder kun je nieuwe berichten ophalen. Door de 1e regel “Unread” of één van de folders daaronder aan te klikken kom je in het vervolgscherm met in de bovenbalk de naam van de gekozen regel. Voor afb. 2 is gekozen voor de regel “Unread” en zijn alle ongelezen artikelen via het (oplichtende) feed-icoon gesorteerd op website.

Standaard zijn de berichten gesorteerd op alleen datum/tijd. Dan licht het klok-icoon op. Bij het openen van een artikel wijzigt de status automatisch in gelezen. Via het icoon linksonder kun je er met één handeling voor kiezen om alle berichten op gelezen te zetten, zodat je ze later niet meer te zien krijgt.

Bewaren van artikelen

Als je de berichten onderweg leest zonder internet en je wilt later ook bijv. de reacties of het volledige artikel lezen dan kun je de status van het artikel weer terug veranderen in ongelezen door het tappen van de donkere cirkel. De inhoud van de cirkel licht dan op (zie afb. 3 hierboven).

Een andere oplossing om het bericht niet kwijt te raken is door het te markeren als favoriet door de open ster aan te klikken. Die ster wordt dan helemaal wit (zie afb. 4). Het opslaan als favoriet kan ook sneller zonder eerst een artikel te openen via een veegbeweging naar links op de artikelkop.

Via de pijltjestoets of een veegbeweging naar boven kun je snel naar een volgend artikel gaan. Binnen de Reeder app kun je prima naar een website gaan om ook alle reacties te lezen. Na het bekijken van een filmpje kom je binnen Reeder weer keurig terug op de pagina waar je was gebleven. Ook prettig is dat je in de 2.0 versie bij het opnieuw openen van de app automatisch de laatst geopende pagina te zien krijgt.

Jammer is dat je niet binnen de opgeslagen favorieten kunt zoeken. Wat mij betreft is dat zeker een optie die in een volgende versie aanwezig zou moeten zijn. Als een voorlopige workaround gebruik ik alleen voor het zoeken de gratis rss reader Feedpot Free. Die versie biedt dezelfde mogelijkheden als een pro versie maar je krijgt dan wel reclame te zien. Voor het even opzoeken van een bericht is daar nog wel mee te leven.

Veel extra opties om te delen

Na het openen van een artikel kun je rechtsonder via een grote pijl of door een link in het artikel langer aan te raken een overlayscherm openen met veel extra mogelijkheden. Je kunt op die pagina een artikel delen via e-mail, Google Reader (share) of Twitter. Het delen via Twitter gaat heel gemakkelijk. Na het eenmalig ingeven van je inloggegevens bij Twitter kun je de kopregel overnemen, een korte notitie maken en met een volgende knop een afsluitende korte link toevoegen met behulp van bit.ly. De gescheiden functies om een link of tekst te mailen zijn niet zo praktisch omdat je meestal toch naast de (korte) inhoud van het artikel ook de link mee wil sturen. Door eerst de link te kopiëren en later onderaan in de mail toe te voegen, is dit met wat extra handelingen toch te realiseren. De mogelijkheid om de website buiten de app in Safari te tonen, gebruik ik eigenlijk zelden omdat het bekijken van het artikel via de ingebouwde browserfunctie gewoon goed en snel werkt. Verder kun je notities maken die bewaard worden in Google Reader, alles kopiëren of de webpagina snel bewaren via o.a. instapaper.com, readitlaterlist.com, delicous.com of pinboard.in.

Prettig is dat je voor de meeste diensten maar één keer je gebruikersnaam en wachtwoord van de betreffende dienst hoeft op te geven. Alleen als je een artikel of link wilt delen per e-mail moet je steeds een e-mail adres kiezen. Eerder gebruikte adressen (bijv. je mailadres bij de dienst Evernote) kun je gelukkig wel na een eerste beginletter snel kiezen uit een menu. Een kleine wens voor een volgende versie is dan ook het kunnen opgeven van een default e-mailadres.

Mobilizers voor betere leesbaarheid

Als laatste opties kun je kiezen voor een Mobilizer van Google en Instapaper. Zo’n mobilizerdienst optimaliseert de inhoud van een artikel voor weergave op een klein mobiel scherm. De Mobilizer van Instapaper laat minder overbodige informatie zien dan de Google Mobilizer. Een artikel van tweakers.net dat geen gebruik maakt van een mobiele template kun je zo dankzij de Instapaper Mobilizer opeens veel prettiger lezen (zie afbeelding rechtsonder).

In de opgelaaide concurrentiestrijd tussen Apple en Google lijkt het me dan ook best slim voor Apple als ze ook Instapaper over zouden nemen. Die dienst presteert beter dan de Google mobilizer en zo kan Apple niet alleen advertenties in apps laten zien, maar ook bij het vereenvoudigd weergeven van alle artikelen op het internet.

Instellingen

Via de algemene instellingen kun je onderaan bij de instellingen van programma’s veel instellingen van Reeder aanpassen. Onder je gekoppelde Google Reader account staat de mogelijkheid om opties die je niet wil gebruiken onzichtbaar te maken. Ook kun je via “Accounts” bekijken welke externe diensten je al voorzien hebt van inloggegevens.
Verder kun je instellen welke berichten opgehaald worden en of dat direct na het opstarten van het programma gebeurt. De instelling om gelezen berichten nog een aantal dagen te bewaren gebruik ik niet, omdat het volgens mij handiger is om berichten die je nog een keer wil lezen op te slaan als favoriet. Voor minder dataverkeer en / of een snellere werking kun je het opslaan van afbeeldingen uitzetten. Tevens kun je instellen dat het dataverkeer van Reeder alleen via een WiFi verbinding plaatsvindt.

Standaard toont het opstarticoon niet het aantal ongelezen berichten. Handiger was geweest als het tonen van het aantal ongelezen berichten standaard aan had gestaan.

Bij de leesopties kan het uitschakelen van de “Landscape View” handig zijn als je bijvoorbeeld liggend op je zij de berichten wilt lezen (in iPhone OS 4 wordt dit waarschijnlijk een standaard systeemoptie). Verder zijn de lettergrootte en het contrast (tekst wordt zwarter) aan te passen.

Veel instellingen van Reeder zijn aan te passen.

Bij het doorklikken naar het volledige artikel krijg je standaard de betreffende website te zien. Die instelling heb ik niet gewijzigd in de Instapaper of Google Mobilizer omdat steeds meer websites (zoals ook iPhoneclub.nl) gebruik maken van een speciale template om artikelen beter weer te geven op kleine schermen. Verder kun je in Reeder als een website niet prettig leest er altijd nog voor kiezen om het artikel vereenvoudigd weer te geven via de Instapaper of Google Mobilizer.

Conclusie

Reeder 2.0 heeft een indeling waar je in het begin waarschijnlijk wel even aan moet wennen. De app blinkt echter uit doordat het ook bij grote aantallen berichten zeer soepel blijft draaien en veel mogelijkheden heeft.

Een zoekfunctie is in deze versie helaas nog niet aanwezig. Door de koppeling van veel rss lezers aan Google Reader is het gelukkig mogelijk om een gratis workaround te vinden voor het niet kunnen zoeken.

Desondanks wordt deze app steeds vaker genoemd als de beste rss reader voor de iPhone. Bekijk ook maar eens de overwegend positieve reacties (met een gemiddelde waardering van 4,5 ster) in de App Store. De prijs van Reeder 2.0 staat momenteel op een mijn inziens redelijke 2,39 euro.

Of Reeder ook voor jou de beste RSS lezer is, hangt natuurlijk af van wat voor jou de belangrijkste eigenschappen zijn waaraan een dergelijk app moet voldoen. Omdat Reeder (nog) niet is aangepast voor weergave op de iPad, kan dat natuurlijk zeker van invloed zijn op je keuze. Mocht je ervaring hebben opgedaan met Reeder 2.0 en om een bepaalde reden toch voor een andere RSS lezer gekozen hebben, help je iedereen door in je reactie op deze review ook de reden te vermelden waarom je voor die andere rss reader hebt gekozen.

Info: Reeder 2.0

  • Ontwikkelaar: Silvio Rizzi
  • Applicatie: Reeder
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €2,39
  • Geteste versie: 2.0.2
  • Bestandsgrootte: 1.0MB
  • Cijfer: 8

Dit is het eerste artikel op iPhoneclub.nl van Bert van Dijk. Bert is 51 jaar en werkt bij een bank. Hij is met name geïnteresseerd in handige (mobiele) toepassingen en volgt daarvoor meerdere rss feeds. Na jarenlang gebruik van andere mobiele platforms is Bert erg enthousiast over het bedieningsgemak en de vele mogelijkheden van het iPhone OS op o.a. de iPod touch en de iPad. Bert heeft vanuit zijn werk de beschikking over een Android telefoon (HTC Hero), zodat hij de ontwikkelingen van Iphone OS en Android ook steeds beter met elkaar kan vergelijken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 mei 2010 om 23:22
Onderwerpen
,
Categorie
Nieuws

Reacties: 51 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.