ReadSquare: iPad-nieuwslezer voor Google Reader, Twitter en Facebook (preview)

· Michel Lusthof

ReadSquareEerder deze week schreven we al over ReadSquare, een nieuwe iPad-applicatie die nieuws verzamelt uit Google Reader, Twitter en Facebook. De applicatie verschijnt naar verwachting aankomende week in de App Store, maar ontwikkelaar Larva Labs was bereid om ons alvast een previewversie te sturen, zodat wij de applicatie voor jullie konden uitproberen.

ReadSquare voor de eerste keer

Als je de applicatie voor de eerste keer opent, krijg je een welkomstscherm te zien waarin een korte uitleg over de applicatie wordt gegeven. Vervolgens kun je met de ‘Add Account’-knop accounts aan de applicatie toevoegen. Hierbij heb je de keuze uit Google Reader, Twitter en Facebook. Nadat je een account hebt toegevoegd, krijg je een pop-up te zien met de vraag of je artikelen wilt laden. Dit kan de eerste keer tamelijk lang duren, omdat er tot wel vijftig artikelen van elke bron ingeladen worden. Het idee daarachter is dat je al met lezen kunt beginnen, terwijl de rest van de artikelen nog ingeladen wordt, zo vertelde de ontwikkelaar ons.

Je kunt wel meerdere Twitter- of Google Reader-accounts toevoegen, maar maximaal één Facebook-account. Andere instellingen, zoals de optie om te synchroniseren bij het starten van de applicatie, vind je terug in de Instellingen van de iPad onder de knop ‘ReadSquare’. We hebben de applicatie beschreven op basis van de landschapsweergave, maar ReadSquare is ook in portretweergave prima te gebruiken. Dan worden standaard alleen de artikelen weergegeven, maar kun je met de tweede knop links bovenin ook de lijstweergave openen.

Artikelen weergegeven als blokjes

ReadSquare geeft artikelen weer in de vorm van kleine of grotere tekstblokjes, afhankelijk van of er wel of geen afbeeldingen gedownload zijn. De applicatie is vergelijkbaar met Flipboard, die artikelen op een soortgelijke manier weergeeft. Flipboard daarentegen heeft geen ondersteuning voor Google Reader. In landschapsweergave vind je aan de linkerkant een menu waarin maximaal vijf bronnen — afkomstig van Google Reader, Twitter en Facebook — weergegeven worden. Met de optie ‘All’ kun je alle beschikbare bronnen weergeven. Ook vind je daar de verschillende tags, die de software uit de bronnen uitleest, evenals de mappen die je in Google Reader hebt aangemaakt. Als een rss-feed uit Google Reader ook een Twitter- of Facebook-account heeft dat je volgt, wordt achter de feed het logo van Twitter en/of Facebook weergegeven. Om het overzichtelijk te houden, kun je ook alleen artikelen van een bepaalde account weergeven, bijvoorbeeld alleen van Twitter.

Opvallend is wel dat ReadSquare niet alle ongelezen artikelen download, zoals de populaire rss-lezer Reeder bijvoorbeeld wel doet. Artikelen afkomstig van Google Reader die je in ReadSquare leest, worden wel automatisch gemarkeerd als gelezen, zodat je die in een andere rss-lezer of de webapplicatie van Google Reader niet nogmaals tegenkomt. De applicatie download artikelen, inclusief afbeeldingen, rechtstreeks naar je device, zodat je ook zonder internetverbinding van de applicatie gebruik kunt maken, bijvoorbeeld wanneer je in de bus of trein zit.

Door op een artikel te tappen kom je in de artikelweergave, waarin je het artikel kunt lezen. Deze is overzichtelijk vormgegeven met de bron van het artikel evenals de corresponderende tags. Met de knoppen rechts bovenin kun je achtereenvolgens terug naar het hoofdscherm; een artikel (on)gelezen markeren; een artikel delen, het origineel bekijken of een probleem melden; snel naar het volgende en vorige artikel springen. Je kunt artikelen delen via e-mail en Twitter, waarbij je ook kunt kiezen uit meerdere Twitter-accounts. Sommige artikelen van rss-feeds worden echter niet volledig weergegeven en vereisen dat je doorklikt naar de originele website. ReadSquare bevat een ingebouwde browserweergave die dat mogelijk maakt, waardoor je de applicatie niet hoeft te verlaten.

Conclusie

ReadSquare is een mooie applicatie waarin zekere de nodige aandacht is gestoken. De mogelijkheid om naast sociale netwerken ook gewoon je Google Reader-account te kunnen synchroniseren is voor mij persoonlijk echt een groot pluspunt. Nadeel vind ik dan weer dat er maximaal vijftig artikelen gedownload worden en niet zoals bijvoorbeeld Reeder alle ongelezen artikelen. Ook zijn de in te stellen gebruikersvoorkeuren momenteel nog enigszins beperkt en zijn deze verspreidt over de applicatie en de instellingen van iOS zelf. De ontwikkelaar heeft ons laten weten dat de applicatie een beperkte tijd gratis zal zijn, terwijl men feedback verzamelt, problemen oplost en belangrijke functieverzoeken toevoegt.

Info: ReadSquare

  • Ontwikkelaar: Larva Labs
  • Applicatie: ReadSquare
  • Te koop via: nog niet verkrijgbaar
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 2,6 MB
  • Cijfer: 7,5

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Begon in 2010 voor iCulture te schrijven en werkt na enige omzwervingen weer als freelancer voor de site. Doet daarnaast vanaf september een pre-master aan de Rijksuniversiteit Groningen. Is tevens actief Twitteraar en ook geïnteresseerd in tv-series, journalistiek en media. Schreef ook voor andere techsites en -tijdschriften.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.