Readable: lees het nieuws door met gezichtsherkenning op de iPhone

Readable voor de iPhone, iPod touch en iPad is een RSS-lezer die het nieuws en andere artikelen leesbaar wil maken. Het gebruikt Google Reader en bedient vooral slechtzienden en mensen met leesbril.

Readable iPhone iPad iPod touchDe nieuwe applicatie Readable voor de iPhone en iPad heeft grote ambities om nieuws en andere artikelen leesbaarder te maken op beide apparaten. Zo kan je de tekst op een snelheid van voorkeur over het beeld laten scrollen, zodat je zelf geen scrollknop hoeft te gebruiken als je leest. Ook kun je werken met gezichtsherkenning. Op papier wordt dan een nieuw deel van de tekst weergegeven als de applicatie merkt dat je onderaan het scherm leest.


Readable is een RSS-lezer die gebruik maakt van Google Reader, een gratis dienst van Google waarin je sitenamen kan invullen om daarna automatisch de laatste berichten ervan binnen te halen. Zo kun je in Google Reader eenvoudig zien hoeveel nieuwe artikelen er op je favoriete sites zijn verschenen en kun je ze aanklikken om er alvast een gedeelte van te lezen voordat je naar het desbetreffende artikel gaat. Readable gezichtsherkenning aanDe grootste kracht is dat je door te scrollen of door J en K te drukken razendsnel de artikelen bij langs gaat.

We hadden de werking van Google Reader hier liever niet uitgelegd, maar het is nodig om het schrille contrast met Readable uit te leggen. Als RSS-lezer gebaseerd op de dienst van Google, schiet de applicatie namelijk behoorlijk tekort. Tenzij je al je nieuwsbronnen gesorteerd hebt in mappen en de lijst met nieuws uiterst regelmatig bijhoudt, wordt je overdonderd door de hoeveelheid informatie die Readable onhandig op je af laat komen. Je kan het nieuws niet per bron tot je nemen, maar alle artikelen van alle bronnen staan onder elkaar. En als je een artikel hebt geopend, kun je niet eens met een pijl of een swipe-beweging naar een volgend artikel. Daarvoor moet je terug naar het itemoverzicht waarin het artikel vervolgens niet als gelezen wordt gemarkeerd, maar het gewoon verdwijnt uit de lijst. Als je een artikel interessant vindt, moet je dus niet de deelknop vergeten die bovenin het scherm staat om een artikel te bewaren. Een artikel kan onder andere gekopieerd, gemaild, geopend worden in Safari, ReadItLater en Instapaper en gedeeld worden op Facebook, Twitter en Tumblr.

Het is vooral de techniek waar Readable in tracht uit te blinken. Aan de hand van in te schakelen gezichtsherkenning met de front-facing camera van de iPhone 4 en 4S, moet de tekst automatisch meescrollen zodra je aan het einde van de tekst op het beeld bent. Helaas werkt het niet zo in de praktijk. We lezen een paar teksten door met de herkenning aan, maar de tekst beweegt niet mee. Readable pijltjestoetsenTwee keer krijgen we een additionele halve regel erbij, maar dan houdt de score op. Ook geforceerd naar onderen kijken met het hele hoofd helpt niet. We krijgen de techniek simpelweg niet aan de praat, of de iPhone nou ligt of als we hem in onze hand houden.

Ook als je geen front-facing camera hebt, hoef je echter niet handmatig door de teksten te scrollen. Aan de onderkant van het scherm huizen een Play-knop en een plus en een min waarmee je de snelheid van de dan automatisch langskomende tekst kan instellen. Helaas heeft het niet zoveel zin. Als je een plaatje in beeld hebt met twee regels tekst, is een bepaalde snelheid al snel te laag, terwijl diezelfde snelheid al weer te hoog kan zijn als je een complete alinea wil lezen. Daardoor druk je vaak op Plus of Min, maar elke keer als je dat doet, verschijnt er een grijze balk in beeld waardoor het moeilijker wordt om de bovenste regels te lezen. Het automatische scrollen werkt misschien handig voor professionele nieuwslezers die een autocue gewend zijn, maar zal voor de meeste mensen op deze manier onbruikbaar zijn. Lof verdient Readable wel voor de aanpassingen die je kan doen in lettertype, soort achtergrond, nachtstand en lettergrootte. Ook slechtzienden kunnen makkelijk uit de voeten met de grootste letter.

Behalve uit Google Reader, kun je berichten ook laden vanuit Read It Later, Delicious en kan je eigenhandig een webadres invoeren. Elke keer als een artikel wordt geopend, zie je een wit laadscherm. Dat blijft een tijdje als je een website invoert. In de test draaide de voorpagina van iPhoneclub.nl behoorlijk in de soep. Er ontbraken titels, auteurs- en tijdsinformatie staat bij het ene artikel wel en bij het andere niet en het ergste: als je klikt op een afbeelding of link, kan je zomaar op een lege pagina stuiten.

Readable heeft een hoop ambities maar is nog lang niet af. Het is een opeenstapeling van functies die nog niet goed werken en is op dit moment moeilijk aan te raden, behalve voor slechtzienden die Google Reader snaarstrak hebben ingedeeld.

Downloaden: Readable (€0,79, universele app)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.