Preview: WaveBoard, eerste Google Wave-applicatie in de App Store

Google Wave is vanaf vandaag ook op de iPhone te gebruiken. WaveBoard is de eerste native applicatie die Google Wave op de iPhone kan tonen, maar de applicatie is traag,

Het logo van Google Waveboard.Waveboard is de eerste Google Wave-applicatie in de App Store. De applicatie is niet gemaakt door Google zelf, maar door de Duitse ontwikkelaar Dirk Holtwick. Waveboard is in feite gewoon een frontend voor Google Wave, met een ingebouwde webbrowser om webpagina’s te bekijken. Eventueel kun je vanuit Waveboard doorklikken naar Safari om gemakkelijker te kunnen bladeren. Schud je de iPhone, dan heb je de mogelijkheid om te verversen of uit te loggen. Er is eventueel een desktop-applicatie voor de Mac beschikbaar voor mensen die notificaties willen ontvangen.


De iPhone-applicatie Waveboard is nog vrij beperkt: na het openen krijg je de meest recente waves te zien. Het openen van van zo’n wave duurt aardig lang en je zult merken dat sommige content niet vertoond kan worden, zoals het welkomstbericht van Doctor Wave, dat iedere nieuwe Wave-gebruiker in zijn/haar inbox vindt.

Bovenin beeld zijn de knoppen Reply, Playback, Archive en Mute te zien. De weergave van die knoppen is tamelijk klein, zodat je het afspelen van berichten maar beter niet in de auto kunt doen. Onder de lijst met waves zie je knoppen voor verschillende weergave-mogelijkheden en een mogelijkheid om op dag of week te sorteren, maar ook die knoppen zijn te klein om comfortabel te kunnen gebruiken. Rechtsboven zijn twee beter bruikbare knoppen zichtbaar: Waves en Contacts. Ik was aanvankelijk na het openen van een Wave vergeefs op zoek naar een Back/Terug-knop, zoals Apple volgens de standaard interfacerichtlijnen aanraadt. Het duurde een seconde of vijf voordat ik doorhad dat ik alleen via de knop Waves terug kon naar het startscherm. Vanuit de applicatie kun je ook contacten beheren. Dat lijkt me meer iets om op de desktop te doen, maar het is mooi dat het kan.

Waveboard versus Google Wave als webapp

Door wave.google.com in te tikken in Safari kunt je ook gebruikmaken van Google Wave. Je krijgt dan wel een waarschuwing te zien dat je browser eigenlijk niet geschikt is, maar na het wegklikken van die boodschap krijg je toch toegang tot de webinterface. Ik had die mobiele interface van Google Wave nog niet zo nauwkeurig bekeken, voordat ik met het reviewen van Waveboard begon. Start je de webinterface op, dan besef je des te meer hoe beperkt Waveboard eigenlijk is: het is eigenlijk gewoon een simpel schilletje om de webversie van Google Wave: dezelfde knoppen, dezelfde interface-elementen en… dezelfde traagheid om waves te openen en te archiveren. Dat Waveboard zo traag reageert is daarom de ontwikkelaar niet echt aan te rekenen. Maar als je als enige ‘feature’ een mooi splashscreen krijgt, waar je een seconde of vijftien naar mag kijken, maakt Waveboard nou ook niet echt de aanschaf waard.

Conclusie

Lange opstarttijd, trage interface, kleine knoppen en weinig gebruiksgemak zorgen ervoor dat de eerste Google Wave-applicatie geen aanrader is. WaveBoard heeft de primeur en is voor €0,79 nog best het overwegen waard voor de Wave-verslaafden. Alleen kopen als je op de iPhone niet meer zonder Google Wave kan en een geduldig karakter hebt.

Info: Waveboard

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.