Plex mediacenter-app op iPad voorzien van downloadfunctie

·

Plex iPad iPhone mediacenterPlex, de app die je als mediacenter kan gebruiken om audio en video vanaf je desktop naar de iPhone en iPad kan streamen, is nu voorzien van een downloadfunctie. Met Plex kon je al allerlei aangemaakte bibliotheken op je computer – zoals iTunes, YouTube-favorieten of het iPhoto-album van een vriend – streamen naar je iPad en iPhone. Videobestanden die oorspronkelijk niet geschikt zijn voor de iPad, worden ter plekke klaargezet zodat je ze wel mobiel kan bekijken. Met de nieuwe PlexSync-functie, kan je de bestanden dus ook gereed zetten voor offline gebruik.

PlexSync wordt vooralsnog gratis aangeboden, maar wel als je reeds een PlexPass-abonnement hebt hebt van 3,99 dollar per maand, 29,99 dollar per jaar of 74,95 dollar voor een levenslang abonnement. In de loop van tijd zal het een zelfstandige abonnementsdienst worden waarvoor je apart betaalt. De hoogte van de prijs is nog niet bekend. Tot dat moment verkeert de functie in ‘Technology Preview’ status en wordt er gekeken hoe het werkt.

Plex iPad-screenshotWat in ieder geval werkt, is dat de metadata offline wordt meegenomen. Ook zonder internetverbinding zie je dus covers, achtergrondafbeeldingen en themamuziek van media in de app. Je betaalt zelf wat je synchroniseert om online te downloaden. Zo kan je restricties stellen aan de lengte ervan, het aantal items of kan je bijvoorbeeld alleen nog te kijken aflevering van je favoriete serie klaarzetten. Als je wel een verbinding hebt terwijl je kijkt, bespaart Plex de ruimte op je iPad of iPhone en het proces van klaarzetten. Goed voor je batterij.

Andere vernieuwingen van Plex zijn marginaler, maar ook aardig. Zo kan je audio nu net als video naar wens converteren naar andere bestanden, zoals WMA of FLAC-bestanden. Op de iPhone werpt de nieuwe visuele aanpak haar vruchten af: de app is er minder op gericht tijd in menu’s kwijt te zijn en presenteert meer op haar voorpagina. De instellingen zijn heringedeeld op functies die je vermoedelijk veel en weinig gebruikt en de startsnelheid van de applicatie is verbeterd. Belangrijker is misschien wel de snelheidswinst die is behaald doordat de app van tevoren berekent wat er op je server staat. Volgens de gelijknamige ontwikkelaar bespaart dat data die tijdens het bladeren over het netwerk wordt verstuurd. Als laatste zijn de vrienden beter binnen handbereik, en zie je in dezelfde sectie ook nieuwe vriendverzoeken staan.

Om Plex te gebruiken op de iPad en iPhone, heb je ook het mediacenter-programma voor de desktop nodig, die je gratis kan downloaden op de website van Plex.

Downloaden: Plex (€4,49, universeel, vanaf iOS 5.1)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

20 reacties

 1. door stalen

  PlexSync wordt vooralsnog gratis aangeboden, maar zal in de loop van tijd een abonnementsdienst worden waarvoor je betaalt. De hoogte van de prijs is nog niet bekend. Tot dat moment verkeert de functie in ‘Technology Preview’ status en wordt er gekeken hoe het werkt.

  Dit is onjuist, momenteel is PlexSync alleen beschikbaar voor PlexPass gebruikers. Deze gebruikers betalen $3,99/maand, $29,99/jaar of eenmalig $74,99 (https://my.plexapp.com/subscription/about) zoals ook in de blogpost vermeld staat:

  PlexSync is a premium feature. It is currently in beta, and as such we’re making it available free of charge to our PlexPass members during the beta period.

  Beantwoorden Quote

 2. door NVC

  PlexSync is niet gratis. Het is enkel gratis voor PlexPass members, $4 per maand of $30 per jaar:

  PlexSync is a premium feature. It is currently in beta, and as such we’re making it available free of charge to our PlexPass members during the beta period.

  Beantwoorden Quote

 3. door Hans

  Functie is op dit moment alleen beschikbaar voor betalende plexpass gebruikers. Laatste alinea klopt niet. Je hebt de Plex Media Server nodig op je mac, pc, linux bak, en niet de client zoals je op kunnen maken uit deze tekst. Krijg de indruk dat de schrijver het niet zelf geprobeerd heeft.

  Beantwoorden Quote

 4. door Makkiej

  Niet helemaal mee eens Hans, er staat programma, niet client, en de link stuurt je gewoon naar de server, dus het klopt wel.

  Beantwoorden Quote

 5. door stalen

  Ik zie dat het artikel deels is aangepast.

  Ik heb echter vraagtekens bij dit stukje:

  In de loop van tijd zal het een zelfstandige abonnementsdienst worden waarvoor je apart betaalt. De hoogte van de prijs is nog niet bekend.

  Waar is de bron van die zelfstandige abonnementsdienst? Ik volg de ontwikkelingen van Plex redelijk en lees dit hier voor het eerst.

  Momenteel is het PlexPass-only. Het kan echter net zo goed zijn dat het later voor iedereen beschikbaar wordt aangezien dit ook met de vorige PlexPass-only functie (Plex Web client) zo was.

  Beantwoorden Quote

 6. @stalen: Het volgende staat letterlijk in de update tekst:

  The main feature that’s new to Plex/iOS is PlexSync. Using PlexSync, you can download content to your device so you can view it when you’re offline. PlexSync will eventually be a premium feature available for a small subscription fee, but we’re making it available free of charge to our PlexPass members until it graduates from its Technology Preview period.

  En je hebt gelijk, ik heb het artikel aangepast omdat een paar dingen aanvankelijk niet klopten. Excuses daarvoor!

  Beantwoorden Quote

 7. door Cedric

  Gebruik het al enige tijd… Super app! Zeker als je films wilt streamen naar je Apple TV zonder hem te jailbreaken (Plex -> Airplay)

  Beantwoorden Quote

 8. door John

  Éen update zie ik er niet bij staan. De plex server verbruikt nu met de nieuwe versie veel minder cpu kracht bij het transcoderen van je bestand van de server naar je ipad/iphone/atv/etc. De server verbruikte met de oude versie vaak 90 tot 100% nu nog maar +- 10%

  Beantwoorden Quote

 9. door Alex

  Weer een app waarvoor de pc aan moet blijven staan; dat is zo oldschool! Er zijn veel te weinig apps die rechtstreeks vanaf de nas kunnen streamen, zoals het hoort anno 2012.
  Voorbeelden airplayer of aceplayer of cinexvideo.

  Beantwoorden Quote

 10. door John

  @Alex: de plexserver is ook beschikbaar voor je qnap, readynas, synology en nog wat ander merken nas. Dus je pc kan uitblijven ;)

  Beantwoorden Quote

 11. door civman

  XBMC is de oplossing, gratis, zeer veel gratis add-ons, ook downloadfunctie via nas of htpc. Dus waarom zoveel betalen? Usenet Eweka accountje voor 7,50 pmnd en alles komt ‘s nachts binnen. Zie, hoewel het op mijn qnap nas zit niet het nut. Veel apps voor xbmc in de usa app sore om te streamen, ev via https.

  Beantwoorden Quote

 12. door civman

  Vergat nog wat, XBMC is toch al supperieur boven Plex qua bestandsformats.

  Beantwoorden Quote

 13. door iMad

  @John:
  Welke bestanden zet jij om dan, want een .mkv bij mij een MacMini staat vol te blazen om het te transcoderen naar mijn iPad.

  Beantwoorden Quote

 14. door mees

  Origineel geplaatst door Cedric
  Gebruik het al enige tijd… Super app! Zeker als je films wilt streamen naar je Apple TV zonder hem te jailbreaken (Plex -> Airplay)

  Ja dat was precies wat ik me afvroeg, maar dat werkt dus ook? Want mijn imac is nét te oud waardoor ik niet rechtstreeks kan streamen naar mijn apple tv.

  Beantwoorden Quote

 15. door Dennis

  Grappig om te lezen.
  Heb al een tijdje geleden een Apple TV3 in huis genomen in de hoop er snel een jailbreak voor uit zou komen.
  Not, dus voor mkv bestanden gebruik ik tot nu toe een pc, ps3 media server en uiteraard dan een ps3.
  Zal nu eens dit gaan proberen, zo lang ik nog een pc in huis heb.

  Beantwoorden Quote

 16. door John

  @iMad: heb je de nieuwste versie van de server? Alleen die heeft de nieuwe mannier van transcoderen. Als ik een mkv op bv mijn ipad kijk draait mijn cpu een seconde of 10 op vol vermogen om daarna terug te zakken naar +- 6 %. Met de ouder serverversie bleef hij op 90% draaien
  Hangt allemaal natuurlijk af wat voor cpu je hebt.

  Beantwoorden Quote

 17. door John

  @mees: met je imac wel naar je ipad niet naar je atv? Opvallend. Is hetzelfde proces. Wat wel veel kan uitmaken is hoe je de streaming opties in je plex op je at hebt ingesteld. Als ik plex (atv) op bv 10mbit instel gaat de boel haperen. Als je even speelt met de instellingen moet het uiteindelijk wel kunnen.

  Beantwoorden Quote

 18. door Rob

  Werkt het vooruit skippen op de iPhone of iPad goed? Als ik het test blijft het altijd hangen. Hetzelfde als ik een half bekeken film opstart.

  Beantwoorden Quote

 19. door stalen

  Origineel geplaatst door Bart Breij
  @stalen: Het volgende staat letterlijk in de update tekst:The main feature that’s new to Plex/iOS is PlexSync. Using PlexSync, you can download content to your device so you can view it when you’re offline. PlexSync will eventually be a premium feature available for a small subscription fee, but we’re making it available free of charge to our PlexPass members until it graduates from its Technology Preview period.En je hebt gelijk, ik heb het artikel aangepast omdat een paar dingen aanvankelijk niet klopten. Excuses daarvoor!

  Ah dit staat in de release-note van de app. Daar heb ik niet naar gekeken, excuus.

  Blijft vreemd dat dit nergens op de blogpost van Plex naar voren komt.

  Beantwoorden Quote

 20. door kick

  Heeft iemand enig idee waar de remote functie is gebleven??

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.