Place Clock: alarm instellen op tijd en locatie (review)

·

place clockPlace Clock is een nieuwe iPhone-applicatie die in veel gevallen van pas kan komen. De app ziet eruit als de standaard klokapplicatie voor de iPhone, maar Place Clock heeft eigenlijk twee functies. Het waarschuwt je wanneer je een bepaalde taak moet gaan doen, op basis van tijd. Maar Place Clock kan je ook waarschuwen wanneer je ergens in de buurt bent. Hoe langer je over deze app nadenkt, hoe meer mogelijkheden je ziet. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je gewaarschuwd wilt worden, als je om 10:00 uur nog in je bed ligt. Ben je binnen een straal van 500 meter van het postkantoor, dan waarschuwt de app. Ben je op maandag op het werk en is het 15:00 uur, dan kun je bijvoorbeeld een waarschuwing ontvangen dat je de nieuwste verkoopcijfers moet uitdraaien.

Of je kunt een waarschuwing krijgen dat je naar de soap GTST moet gaan kijken, maar alleen op momenten dat je thuis bent. Place Clock kan dus gelijktijdig rekening houden met plaats en tijd. De app gebruikt multitasking zodat het altijd op de achtergrond actief is. Je maakt zelf de locaties aan en bepaalt daarna op welk tijdstip je een waarschuwing wilt krijgen. Je kunt ook een vertraging instellen, zodat je op je werk even 10 minuten de tijd krijgt om naar binnen te gaan en een kop koffie te pakken voordat je een reminder krijgt over het uitdraaien van de verkoopcijfers.

place-clock-iphoneAls het alarm afgaat kun je de sluimerknop drukken. In vergelijking met de standaardklok van de iPhone is ook hier weer iets extra’s toegevoegd: je kunt een sluimerinterval instellen en je kunt zorgen dat het interval steeds korter wordt. Ook kun je het maximale aantal sluimerpogingen instellen en een ander geluid instellen als de laatste waarschuwing klinkt. Voor €0,79 biedt Place Clock heel wat handige extra’s ten opzichte van de gewone iPhone-wekker.

Na het installeren krijg je een leeg startscherm zonder alarmmeldingen te zien. Met de knop + voeg je een nieuw alarm toe: Place Alarm of Time Alarm. Kies je voor een plaatsalarm, dan voer je de gewenste locatie in (je huidige locatie, een adres of iets dergelijks). Je kunt aangeven welke trigger je wilt (bij het arriveren, bij het verlaten of als je in de buurt bent). De afstand kun je instellen op een schuifbalk, tussen 20 meter en 50 kilometer. Vervolgens stel je een vertraging in (van 2 minuten tot 2 uur), je geeft gedetailleerd aan welk patroon je voor het sluimeralarm wilt, welk geluid je wilt horen en welk label je eraan wilt hangen.

Bij het maken van een alarm op basis van een plaats heb je wat mij betreft wat minder keuze. Je kunt een tijd en herhalingspatroon instellen, een geluid eraan koppelen en een label kiezen. Ook kun je aangeven op welke plaatsen je de waarschuwing wilt ontvangen. Maar het is niet mogelijk om daarbij meerdere plaatsen te kiezen. Als je bijvoorbeeld meerdere tankstations hebt waar je graag komt, zou je die beide willen selecteren. Place Clock kan de plaatsen die je hebt aangemaakt ook op een kaart tonen.

Conclusie

Vergeleken met de standaardklok van de iPhone biedt Place Clock een hoop handige extra’s. Vooral de koppeling met plaatsen is handig: het heeft immers vaak geen zin om een waarschuwing voor een tv-programma te krijgen als je toch niet thuis bent. Maar het zou nog veel handiger kunnen: de app biedt nog niet de mogelijkheid om meerdere plaatsen te kiezen (bijvoorbeeld meerdere vestigingen van een supermarkt, een tankstation of een winkel). En het is ook niet mogelijk om aan te geven dat je ergens niet bent. Begint er een belangrijke voetbalwedstrijd en ben je niet thuis, dan wil je juist wél een waarschuwing ontvangen, zodat je op afstand opdracht kunt geven om de wedstrijd op te nemen. Qua uiterlijk heeft Place Clock zich exact aan de Apple-vormgeving van de klokapplicatie gehouden, maar de app ziet er daardoor ook wat saai uit.

Info: Place Clock

 • Ontwikkelaar: Ocoomo
 • Applicatie: Place Clock
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: €0,79
 • Geteste versie: 1.0.1
 • Bestandsgrootte: 5,1 MB
 • Cijfer: 7
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

30 reacties

 1. Dit is wel echt ideaal. Vaak heb je wel zo iets van.. Oh! Dat doe ik wel als ik daar een keer in de buurt ben. Voila! Dit zocht ik.

  Beantwoorden Quote

 2. door miicker

  over clock gesproken 2 sec geleden ging in een keer mun wekker af ? :S om 23:19 terwijl ik niets heb ingesteld wtf?

  Beantwoorden Quote

 3. door Sleurhutje

  Werkt de locatiebepaling alleen op basis van GPS en zuigt het de accu snel leeg of ook op basis van GSM-data/zendmasten?

  Beantwoorden Quote

 4. door Kevin

  Maar dit is simpelweg.. Briljant !
  Een app waar je zonder het te weten altijd al op zat te wachten.

  Beantwoorden Quote

 5. door Dennis

  Vreet dat geen batterijen?

  Beantwoorden Quote

 6. @Dennis – Niet meer dan elke andere app die op de achtergrond draait lijkt mij?

  Beantwoorden Quote

 7. door Clint Reno

  “Trigger: On Arrival, Delay: 5 minutes”

  Houdt dat in dat deze app continu op de achtergrond draait en de GPS continu actief houdt?

  Beantwoorden Quote

 8. door D-Man

  @Jean-Paul Horn: Dus, ja, dat vreet batterijen!

  Beantwoorden Quote

 9. @D-Man – Hij draait bij mij nu op de achtergrond. Ik zal het batterijverbruik in de gaten houden.

  Beantwoorden Quote

 10. door Watervrees

  @D-Man: Niet denken dat iets batterij vreet, puur omdat het in de achtergrond draait aub. Er wordt gebruik gemaakt van locatiebepaling met GSM masten, dit kost nauwelijks batterij.

  Beantwoorden Quote

 11. door D-Man

  Heb dit artikel iig even bij m’n favorieten gezet.
  Ben bang dat deze iets te veel stroom vreet op een 3Gs

  Beantwoorden Quote

 12. door iMarvin

  Geniale app. Nog niet “field” getest, maar naar mijn inzien zeer veel potentie. Enige jammere is dat je enkel de voorgeprogrammeerde geluiden kunt selecteren. De mogelijkheid om uit de standaard (of aangepaste) ringtones te kiezen zou fijn zijn.

  Ik ben overigens opzoek naar een dergelijke app, alleen die dan mijn iPhone, wanneer ik bij een aangekozen locatie ben, automatisch op stil zet, bestaat dit?

  Edit: Inmiddels gevonden, heet “AutoVol”, €0,79 maar er is ook een Lite-versie waarin max. 4 locaties kunnen worden opgeslagen.

  Beantwoorden Quote

 13. door iNick

  Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn: @D-Man – Hij draait bij mij nu op de achtergrond. Ik zal het batterijverbruik in de gaten houden.

  Off topic: is er een app of weet je misschien van het bestaan af van een app waarmee je je verbruik van je accu kunt meten (behalve de standaard info bij instellingen)?

  Beantwoorden Quote

 14. door iNick

  @iMarvin: Bedankt voor de tip, idd handig!

  Beantwoorden Quote

 15. door Nicolas

  Als je kijkt op welk uur hier nog nieuwsberichten opkomen… respect voor de mensen die dit allemaal doen! :)

  On topic: zeer goede review, ik overweeg toch wel om de app te kopen.

  Beantwoorden Quote

 16. door Ruben.cc

  Super! Ook ik vraag me af hoe de accu zich gedraagt bij deze app, maar voor die €0.79 durf ik de gok wel te nemen. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden Quote

 17. door Henkie

  Stom, werkt natuurlijk niet op de iPod Touch. Alhoewel, dat gitaar geluidje klinkt toch wel leuk :-/

  Beantwoorden Quote

 18. door mark

  @imarvin: Als je een JB hebt moet je eens kijken bij myprofile. Kost een beetje maar heeft zoveel mogelijkheden! Het is het echt waard.

  Beantwoorden Quote

 19. door waspoeder

  Even gedraaid maar maakt continue gebruik van gps gaat accu veel te hard zonde

  Beantwoorden Quote

 20. door iMarvin

  @mark: Thanks, net ff gedownload, wow wat een opties. Dit is wat ik zocht, thanksss!

  Beantwoorden Quote

 21. door Mark

  Origineel geplaatst door iMarvin
  @mark: Thanks, net ff gedownload, wow wat een opties. Dit is wat ik zocht, thanksss!

  Ik ben er ook zo tevreden mee! Laatste dagen ook de groups ontdekt en daarmee andere deuntjes op speciale mail kunnen zetten.

  @Gonny misschien hier een keer een review aan schenken? Top appie is het!

  Beantwoorden Quote

 22. door Wyando

  Voor een takenlijst met behulp van GPS of GSMData gebruik ik tot nog toe het gratis MapAlarm. Dit is dan wel zonder tijdsbepaling, maar werkt erg goed.

  Beantwoorden Quote

 23. door Maarten

  @iNick: Lijk anders eens naar: iStat. Het is niet echt verbruik meten (als in zien wat het verbruik is geweest), maar wel wat algemene stats van je iPhone (huidig accupercentage, resterende tijd per type gebruik, alle draaiende processen enz.)

  Beantwoorden Quote

 24. door Joël

  Jammer dat het niet werkt op basis van zendmasten gelijk Best Profiles.

  Beantwoorden Quote

 25. door TheOnePb

  Kan iemand mij uitleggen hoe dit precies werkt met op de achtergrond draaien? Ik bedoel, als je de app in de multitaskingbar sluit, blijft deze dan nog steeds actief op de achtergrond?

  Beantwoorden Quote

 26. door Peter

  @iMarvin: Nog mooier zou zijn dat dit gekoppeld wordt aan de agenda. Als je dan bij een afspraak bent gaat ie automatisch op stil.

  Geniale vinding deze app. Nog een paar aanpassingen en het wordt een top 10 app.

  Beantwoorden Quote

 27. door Peter

  Kan iemand me uitleggen hoe je tijd en plaats alarm combineert?
  Ik zie daar geen instelling voor.
  Ik kan alleen of tijd of plaats kiezen en niet beide.

  Beantwoorden Quote

 28. door Ingeping

  Helaas werkt het niet optimaal. Heb een proef ingesteld als ik 100 meter van mijn werk af ben. Gaat het alarm in het weekend midden in de nacht af (mijn bed staat echt niet op mijn werk, is 13 km. verderop). Vanmorgen was ik wél op mijn werk, maar heb geen alarm gehoord.

  Hoe moet je instellen (zoals boven GTST) als je thuis bent? Je hebt óf Time alarm óf Place Alarm …. Ben misschien blond, maar ik weet niet hoe het dan wel moet.

  Beantwoorden Quote

 29. door Remi

  Volgens de website van de maker, Ocoomo, kan de app gebruikt worden zonder GPS. De app bepaalt dan je positie op basis van telefoonmasten en dat bespaart batterijen. De makers geven zelf ook aan dat dat niet altijd goed zal werken en dat je ruime en duidelijke locaties aan moet geven voor je Place Clock.

  Als je specifiekere locaties hebt of betere resultaten wilt moet je je GPS aanzetten en in de opties van Place Clock (bij algemene instellingen van je telefoon) moet je aangeven dat Place Clock gebruik moet maken van GPS en niet van de telefoonmasten.

  Ik heb de app nu een tijdje gebruikt, maar op basis van de telefoonmasten gebeurt en vrijwel niets. Ik ga de app nu een tijdje gebruiken met GPS (gelukkig heb ik een lader in de auto) en hopelijk werkt dat beter.

  Website maker: http://www.ocoomo.com/support.html

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.