pixelmator icoontje

Review: Pixelmator voor iPad, beter dan Photoshop?

Pixelmator is een simpele fotobewerker voor nieuwe gebruikers, maar érg uitgebreid voor creatieve mensen die iets moois willen schilderen. Waarom kan Photoshop niet zijn wat deze app is?
Bram Balk - · Laatst bijgewerkt:

Pixelmator is niet de meest uitgebreide beeldbewerker in de App Store; er zijn apps die veel meer functies hebben. Toch is Pixelmator een bijzondere app: hij biedt precies wat de meeste mensen nodig hebben voor fotobewerking, tekenen en schilderen. En alles wat erin zit, werkt geweldig. Net zoals in de veelgeprezen app Pixelmator voor de Mac.


pixelmator-icloud

Je kunt Pixelmator op de iPad eigenlijk op twee manieren gebruiken. De app heeft een enorme bak met templates waarmee je snel collages van foto’s kunt maken of allerlei hippe effecten op je foto’s kunt plakken zodat je snel klaar bent. Dit onderdeel van de app is er puur voor de luie gebruikers die iets simpels willen. Er zijn sjablonen voor collages, fotolijstjes, kaartjes en wat al niet meer. Zodra je een template geopend hebt, vervang je simpelweg de standaardafbeelding en pas je de rest naar eigen smaak aan. Je kunt hierin zo ver gaan als je wilt. Maar als je een aardige foto hebt, ben je er binnen enkele minuten meestal wel mee klaar.

pixelmator screenshot

Pixelmator: echt schilderen op de iPad

Maar je kunt de app ook gebruiken om vanuit het niets een afbeelding te gaan maken. Tekenen en schilderen werkt in Pixelmator op de iPad enorm fijn, omdat je bijna direct op het scherm kunt werken. Bovendien hoef je niet per se te vingerverven, zoals bij veel goedkope apps. Je kunt via Bluetooth de app koppelen aan een tekenstylus van Wacom. Doordat deze drukgevoelig is, reageert hij net zoals een echt penseel. Zo kan je met een beetje geduld en talent echt iets moois in elkaar zetten. Dit is bij Pixelmator een fantastische ervaring. Vooral omdat de app niet traag wordt als je met veel verschillende lagen en laageffecten gaat werken.

Bepaalde functies zitten echt heel knap in elkaar. De repair-tool verwijdert bijvoorbeeld vervelende elementen uit een foto en vult deze leegte op een slimme manier op. Zo zie je niet dat er bij een uitzicht oorspronkelijk twee vreemde mensen op de foto stonden. Dit ga je gegarandeerd een keer gebruiken.

pixelmator screenshot 2

Pixelmator’s Handoff is geweldig

Wat nog wel het fijnste is, is dat Pixelmator volop gebruik maakt van de nieuwste mogelijkheden van iOS 8. De app kan alle bestanden opslaan in een eigen map op iCloud Drive, zodat je er gemakkelijk op de Mac bij kunt en alles netjes georganiseerd blijft. De coolste functie is echter de ondersteuning van Handoff: je kunt met Pixelmator schilderen en schetsen op de iPad en met één druk op de knop heb je de nieuwe creatie in Pixelmator voor de Mac, zodat je het direct kunt uitwerken tot een echt kunstwerk. Dit willen mensen die digitaal schilderen al jaren!

pixelmator screenshot 3

Pixelmator VS. de rest

Door al die voordelen heb je eigenlijk geen last van het feit dat de app niet de uitgebreidste grafische studio ooit is. Er zijn zat alternatieven te noemen voor de app, maar op alle kandidaten valt wel iets aan te merken. Brushes? Dat is een goede schilder-app maar het biedt bijna niets voor fotobewerking. ArtStudio heeft veel meer mogelijkheden maar de app is lang niet zo mooi ontworpen en je moet achteraf bijbetalen om al die opties te mogen gebruiken. Photoshop Touch is op papier de grootste concurrent van Pixelmator, maar die valt in zijn eigen zwaard; Adobe wil dat je het logge Creative Cloud gebruikt als alternatief voor iCloud en Handoff kun je daarom ook voorlopig vergeten.
Pixelmator is bovendien beter geprogrammeerd dan al deze alternatieven: de app voelt niet als een mastodont aan als je ermee werkt. Da’s best belangrijk als je op tien verschillende lagen aan het schilderen bent.

Conclusie Pixelmator review

Pixelmator blaast de huidige concurrentie compleet weg. Geen enkel ander plaatje is zo compleet. Als je van tekenen, schilderen en fotobewerking houdt is deze app geweldig. Pixelmator voor de Mac is al enkele jaren een paradepaardje voor mooie software. Pixelmator voor de iPad heeft slechts één nadeel: de app kun je niet gebruiken op de iPhone.

Pluspunten

  • Ondersteuning iCloud en Handoff
  • Bijzonder mooi ontworpen
  • Werkt snel, ook op verschillende lagen
  • Makkelijk voor nieuwe gebruikers
  • Veel toffe mogelijkheden voor kunstenaars

Minpunten

  • Nu willen we ook een versie voor de iPhone...

Ook verkrijgbaar: Pixelmator voor Mac

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.