Path krijgt Facebook-import, boeken, films en meer fotofuncties

·

path fotoDe ‘app die Facebook kan vermoorden‘ heeft vannacht een behoorlijk grote update gekregen. Daaruit blijkt dat Path echt van plan is om flink op andere sociale netwerken in te hakken. Maak je een nieuw account aan bij Path, dan kun je al je statusupdates en foto’s van Facebook en Instagram inlezen. Ook kun je je check-ins en tips van Foursquare importeren. Het maakt de definitieve overstap van andere netwerken naar Path wel erg gemakkelijk. Bestaande gebruikers kunnen dat niet doen; zij zullen een nieuw account met een nieuw mailadres moeten gebruiken en daarbij hun vriendenkring in Path opnieuw moeten opbouwen. Wellicht komt het importeren later nog beschikbaar voor andere gebruikers.

Wie de trends rond sociale netwerken volgt (of naar early adopters in z’n omgeving kijkt) weet dat Path behoorlijk groeit. Vooral nadat het adresboekschandaal was opgelost bleek het een populair alternatief voor Facebook. De nieuwe importeerfunctie zal zorgen voor een grote toestroom van gebruikers die voorheen de stap nog niet durfden nemen, omdat ze teveel in Facebook hadden geïnvesteerd. Het enige wat je na het importeren nog moet regelen, zijn wat vrienden.

Maar de vernieuwde Path-app bevat nog veel meer nieuws in versie 2.5. Je kunt voortaan boeken en films delen met anderen via de app. Daarmee begeeft Path zich op het terrein van de app GetGlue. Je krijgt meteen previews, informatie over acteurs en auteurs, reviews en samenvattingen te zien. Het icoontje waarmee je voorheen muzieknummers kon delen heeft nu een meervoudige functie gekregen: het is geschikt voor muziek, boeken en films. Tik je erop, dan kun je de titel van een boek of film invoeren.

path nederlandsDe mogelijkheden om foto’s en video’s te maken en te delen zijn ook flink verbeterd. Nieuw zijn de tools Glo, Depth, Zoom en Crop. Maak je een foto, dan wordt deze voortaan 30% groter getoond. En het maken van foto’s via de volumeknop is nu ook mogelijk. Wil je vierkante foto’s en video’s maken, dan kan dat nu.

Onderling chatten is nog steeds niet aanwezig, maar je kunt bij het sturen van een uitnodiging voortaan wel een iets persoonlijker boodschap meesturen, in de vorm van een tekst of audioboodschap. Voorheen drukte je alleen op een knop, meer niet. Nieuwe vrienden die hun eerste stappen op Path zetten kun je op weg helpen met vriendsuggesties. En om aan te geven dat Path écht de nieuwe Facebook wil worden, is het nu mogelijk om vrienden te porren, wanneer ze een foto of check-in plaatsen van hun stad of wijk. De push notificaties van vrienden zijn opnieuw ontworpen en makkelijker te bereiken, waarbij er naast de notificaties ‘voor mij’ ook notificaties ‘voor vrienden’ zijn.

De list met vernieuwingen is behoorlijk lang en Path zou met de nieuwe importeerfunctie wel eens een flinke slag kunnen toebrengen aan Facebook, Foursquare en Instagram. Path brengt ze allemaal samen in een netwerk van maximaal 150 vrienden. Die beperking maakt Path ook meteen aantrekkelijk: het gaat niet om gigantische hoeveelheden vrienden, maar het delen met mensen die je in het dagelijks leven echt kent.

Downloaden: Path (gratis)

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

5 reacties

 1. door Frank

  Raar dat je een nieuwe account aan moet maken. En nog maffer is dat je wel instagram kunt importeren maar dat je geen foto’s vanuit Path kunt plaatsen op Instagram…

  Beantwoorden Quote

 2. door Okkieee

  Ik heb Path al een tijdje. Kwa design en gebruiksgemak is het een super app. Nadeel is dat er nog niet veel mensen er gebruik van maken. Wanneer dit het geval zal zijn zal het inderdaad een killing voor Facebook worden.
  Ze blijven tenminste werken aan hun product, iets wat je van Facebook niet kan zeggen. Miljarden euro’s en nog niet eens een mooie fatsoenlijk werkende app.
  Hoop echt dat Path aanslaat!

  Beantwoorden Quote

 3. door Frank

  Hmmz… Instagram foto’s worden ook niet geimporteerd in mijn Path timeline…

  Beantwoorden Quote

 4. door Nick

  Google + is op alle vlakken beter dan FB, en daar zit jammer genoeg eigenlijk ook niemand op.

  Beantwoorden Quote

 5. door Mark de Bruin

  Inderdaad maf dat het alleen geld voor nieuwe accounts. Als mijn bestaande Path contacten dit gaan doen heb ik ze twee keer in mijn lijst staan.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.