Ontwikkelaars van Google Voice-applicaties moeten zelf geld terugbetalen

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

google voice mobileApple heeft alle onofficiële Google Voice-applicaties uit de App Store gehaald. Eén van de ontwikkelaars meldt nu echter, dat de ontwikkelaars zelf moeten opdraaien voor refunds. De ontwikkelaar ontdekte na een e-mailtje van een potentiële koper, dat zijn applicatie was verdwenen uit de App Store. Tijdens een telefoontje met Apple-medewerker Richard (Chipman) kreeg hij het bekende verhaal te horen: “I can only say that yours duplicates features of the iPhone and was causing confusion in the user community. It’s against our policy.” Volgens een interview op Maclife moeten de ontwikkelaars uit eigen zak geld betalen als kopers hun aankoopbedrag terug willen hebben. De FCC is inmiddels bezig met een onderzoek naar de zaak. Ze kijken niet alleen naar de afwijzing van Google’s eigen Google Voice-applicatie en het verwijderen van alle applicaties van derden, maar het onderzoek gaat nog veel verder.

De FCC gaat onderzoeken wat de rol van mobiele operator AT&T in het verhaal is geweest. De FCC wil ook weten in welke opzichten Google Voice anders is dan eerdere VoIP-applicaties, die wel zijn goedgekeurd. Voor de Google Voice-applicaties van derden geldt bovendien, dat ze al maandenlang in de App Store aanwezig waren, totdat Apple opeens het beleid aanpaste (het telefoongesprek met Richard Chipman maakt pijnlijk duidelijk hoe weinig zin het heeft voor ontwikkelaars, om een discussie daarover aan te gaan.

Het onderzoek van de FCC is onderdeel van een groter onderzoek naar exclusieve deals tussen mobiele operators en toestelmakers. Ze kijken daarbij onder andere naar regio’s waar de iPhone nog niet te koop is, domweg omdat AT&T er geen dekking heeft en lokale operators geen recht hebben om de iPhone en andere gewilde telefoontoestellen aan te bieden. De FCC is het onderzoek op eigen initiatief gestart. Topman Genachowski zegt dat ze op een missie zijn… “to foster a competitive wireless marketplace, protect and empower consumers, and promote innovation and investment.”

De verbannen applicatie GV Mobile blijkt het ondertussen in de Cydia Store uitstekend te doen: sinds de ontwikkelaar de gedwongen overstap van de App Store naar Cydia maakte is de applicatie al 45.000 keer gedownload.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.