Onion Browser: anoniem surfen op de iPhone

26 april 2012, 22:26 · Bart Breij

iPC Onion Browser iPhone iPod touch iPadDe internetfaciliteit TOR kwam al even in het nieuws toen bekend werd dat stichting BREIN de strijd aanging met downloadsite The Pirate Bay. Kort door de bocht genomen zorgt de faciliteit ervoor dat je anoniem surft omdat je verkeer over allerlei systemen in het TOR-netwerk loopt, waarvan de servers beschikbaar zijn gesteld door vrijwilligers. In navolging van handige toepassingen voor de internetbrowsers op de pc en Mac en een Android-applicatie, is er nu ook een mogelijkheid om anoniem te internetten op de iPhone. De nieuwe app Onion Browser zorgt daarvoor.

Onion Browser opstarten percentageHet is nog niet heel lang geleden dat anoniem internetten op je pc een flinke klus was om te bewerkstelligen, met een karrenvracht aan instellingen die je naar je hand moest zetten om als schim op het internet te kunnen bewegen. Op de iPhone is het niet zoveel moeite. Je start de app op en de applicatie bereidt het anoniem surfen automatisch voor. Binnen iets minder dan een halve minuut konden we aan de slag met de browser.

De browser laat zich overigens hetzelfde bedienen als andere browsers op de iPhone, met het verschil dat je geen bladwijzers bijhoudt. Je hebt een knop voor de volgende en vorige pagina, een stop-met-laden knop en een waarmee je de pagina ververst. De surfervaring wijkt echter wel degelijk af. Omdat je verkeer wordt geleid via de hele wereld, kan je maar zo een bekende site in een vreemde taal tegenkomen. Zo stuitten we in onze test op een Duits vertaalde YouTube, om de site in een volgende sessie weer in het Scandinavisch te zien.

Onion Browser optiesBovenal is anoniem internetten op de iPhone veel trager dan surfen via een andere browser. We hebben daarnaast in tien minuten testen al meegemaakt dat een adres weigert te laden. Het maakt internetten in de applicatie beduidend minder prettig, minder betrouwbaar dan in het standaard op de iPhone geïnstalleerde Safari. Dat is een behoorlijke prijs die je moet betalen voor het anonieme surfgedrag.

Middels opties kan je het internetgedrag in de app naar je hand zetten. Naast de technische optie van het accepteren van eerste en derde partij-cookies, kan je handmatig een nieuwe identiteit aannemen in de app en daarmee de eerder opgebouwde cookies vergeten. Ook kan je User-Agent spoofing activeren of deactiveren, zodat de app niet doorgeeft dat je op een telefoon surft. Zodoende worden er daarna geen mobiele sites meer geladen. De prijs van tachtig cent is misschien wel wat opmerkelijk voor zo’n open initiatief.

Downloaden: Onion Browser (€0,79, universele app)

door Bart Breij

Heeft bijna 1200 apps op de iPhone staan - net iets meer dan het gemiddelde aantal van 26. Is dan ook de appmeister van iCulture, met meer dan 5000 artikelen over apps en games. Kan niet zonder todo-app Clear.

Gerelateerde berichten

12 reacties

 • haiko
  2 years

  :o, maar is het zeker anoniem? geen logs? niks?

  Antwoord Quote

 • Sezgin
  2 years

  Vraag me af of dit wel echt nodig is

  Antwoord Quote

 • fuchur
  2 years

  @Sezgin: wellicht (nog) niet in Nederland. Maar als je in PRC woont wellicht wel… Of een gezellige dictatuur…

  Antwoord Quote

 • Sezgin
  2 years

  @fuchur: Aangezien de ontwikkelaar naar mijn mening je gegevens wel kan achterhalen is het niet geheel anoniem te noemen.

  @Bart Breij: een deel van de opbrengsten van de applicatie gaan naar het TOR-project en de Electronic Frontier Foundation. En sowieso: open initiatieven kunnen toch best geld vragen? Open source staat niet gelijk aan gratis.

  Antwoord Quote

 • Nils Breunese
  2 years

  @Sezgin: de applicatie is open source. Als je kan laten zien dat de ontwikkelaar toegang heeft tot je surfgedrag is dat interessant, maar zeggen dat dit naar jou mening wel kan is alleen maar FUD verspreiden.

  Antwoord Quote

 • flapdrol
  2 years

  Covert Browser doet dit ook al. Daar kun je zelfs een land kiezen om het browsen iets sneller te maken.

  Antwoord Quote

 • Henk
  2 years

  Als je nu opera gebruikt, heb je bijna het zelfde efect, maar dan waarschijnlijk sneller.
  dit geld ook op je desktop, als je de turbo in klikt.
  ook dan ga je over de servers van opera en kun je op alles terecht wat inmiddels verboden word.

  Antwoord Quote

 • fuchur
  2 years

  @Henk: opera is toch wezenlijk anders!

  @Sezgin: nadeel van closed source omgeving… Van iOS… Kan niet zien wat er evt bij de ontwikkelaar terecht komt.

  Antwoord Quote

 • Marcianow
  2 years

  Safari op iOS heeft ook een privé modus, bij instellingen. Geeft je browser ook nog een funky zwarte UI

  Antwoord Quote

 • William
  2 years

  Ideaal voor terroristen.

  Antwoord Quote

 • Henk
  2 years

  “terroristen”

  Waar wie? met die smoes is er de laatste decennia heel wat door heen gedrukt.

  Antwoord Quote

 • Rens
  2 years

  @flapdrol (sorry, je kiest zelf je handle…)

  Als ik de recensies zo lees dan lijkt Covert browser me niet echt een goede tip…..

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.