Omnistat review icon

Omnistat: nuttige statistieken in nieuwe iPhone widget

Omnistat is een widget-app vol informatie en statistieken over je opslagruimte, batterij, geheugen en meer. Hoe handig is ie?

Omnistat review iconZie je liever je batterijpercentage in beeld dan alleen het batterij-balkje op de iPhone of iPad? Wie van cijfers houdt, vindt misschien zijn heil bij de nieuwe app Omnistat. Daarmee heb je de beschikking over zes verschillende widgets op de Vandaag-pagina van het berichtencentrum. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel uur muziek je nog kan luisteren op je batterij. Hoe handig is Omnistat?


Normaal nemen we een applicatie stap voor stap door, maar nu kiezen we voor een andere insteek. Omdat Omnistat niks anders doet dan widgets aanbieden en precies dezelfde informatie in de app zelf presenteert, gaan we de verschillende soorten informatie van Omnistat stuk voor stuk bij langs.

Battery

De batterij-widget toont niet alleen het resterende percentage batterij, zoals de statusbalk van de iPhone en iPad dat zelf ook al kan, maar geeft ook drie indicaties van resterende tijd. Zo lees je hoeveel tijd je nog hebt om te browsen, hoeveel uur je kan spreken met andere mensen en hoeveel uur je kan luisteren naar (offline op je toestel) opgeslagen muziek. Waar de informatie vandaan komt, is niet duidelijk. Omdat je nooit maar één ding doet op de iPhone een dag lang, is de betrouwbaarheid moeilijk in te schatten.

Omnistat review iPhone opslag capaciteit Omnistat review statistieken iPhone

CPU

Laat zien hoeveel rekenkracht je iPhone of iPad gebruikt. Je ziet welke processor je toestel aandrijft en ziet gemiddelde ‘load’ waarden. De grote CPU-waarde verspringt opmerkelijk genoeg om de haverklap als we niets anders doen dan de widget tonen. Helaas is de CPU-score een slechte indicatie van hoeveel rekenkracht je huidige app gebruikt: alleen al het notificatiecentrum naar beneden trekken en de widgetpagina openen, zorgt constant voor een CPU-score van 100%. Met een tik op de widget, zie je de cijfers veranderen in een grafiekje.

Device

Alles wat je al weet over je iPhone of iPad, voorzien van de interne technische benummering die Apple gebruikt. Zo zie je dat de iPhone 6 van het type N61AP is en iOS 8.1 codenaam 12B411 draagt. Misschien handig bij opsporen van fouten in apps op verschillende toestellen, maar voor de doorsnee gebruiker irrelevant.

Memory

Hoeveel geheugen neemt je je telefoon in? Je ziet een totaalscore en vier verschillende waarden. De roze balk staat voor ‘bedraad’, de oranje balk voor ‘actief’, groen voor ‘inactief’ en grijs is vrij geheugen. Niet echt toepasbaar voor iets of iemand, maar het is natuurlijk altijd handig om te zien dat je amper vrij geheugen over hebt. Euh…

Network

De netwerkinformatie toont het adres van je Wi-Fi-verbinding en je mobiele verbinding. Je ziet de namen van beide netwerken en de hoeveelheid data die je hebt gedownload en geüpload. Waar die data op gebaseerd wordt, meldt de widget niet en is ook niet te zien in de achterliggende app. Je kan de data niet resetten en ook geen periode invoeren waarover je het dataverbruik in de gaten wil houden. Daarvoor zijn de widgets als DataMan of Data Widget veel handiger.

Omnistat iPhone statistieken Omnistat CPU activiteit

Storage

De laatste widget toont de gebruikte opslagruimte op de iPhone en iPad en laat ook zien hoeveel GB je nog over hebt. Misschien heb je daar geen direct inzicht in nodig en volstaat dezelfde informatie in de Instellingen-app onder Algemeen -> Info. Toch: als je veel in de weer bent met bijvoorbeeld foto’s en video’s waardoor je regelmatig de opslaglimiet van je toestel opzoekt, kan deze indicatie wel handig zijn.

Lees ook: Beste widgets voor iPhone en iPad

Conclusie Omnistat review

Omnistat heeft dus een aardige collectie aan cijfers en statistieken over je iPhone en iPad in de aanslag en kan die allemaal presenteren als widget in je berichtencentrum. Wat ons betreft mist echter een klapper. En sterker nog: ook als totaalpakket overtuigt Omnistat niet. De netwerkinformatie wordt niet toegelicht en is niet in te stellen, de opslagruimte wordt niet gedefinieerd, de batterij-indicatie is niet perse betrouwbaar en aan drie widgets (CPU, device en memory) heb je eigenlijk niks. Deze collectie widgets kan je gerust overslaan.

Pluspunten

  • Handig als je tegen de maximum opslag van je toestel aanhikt

Minpunten

  • CPU en batterijpercentage onbetrouwbaar
  • Startperiode dataverbruik niet in te stellen
  • Eigenlijk gewoon niet zo'n handig pakket

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.