Nokia Here-kaartendienst komt naar iPhone en iPad

·

here-logoNa de browser wars en de smartphone wars lijkt er een nieuwe technologiestrijd uitgebroken, rondom kaarten. Nokia heeft tijdens een persevenement bekendgemaakt dat de Here-app eerst op iOS zal worden uitgebracht. Daarna volgt Android. De Nokia Here-app is al ingediend bij Apple en wacht op goedkeuring, dat de komende weken wordt verwacht. Er zitten naar gesproken routeinstructies voor wandelaars en OV-reizigers in, maar nog niet voor automobilisten. De app is ook offline te gebruiken.

Je moet dan wel vooraf de kaarten van een gebied laden. Nokia Here zal beschikbaar komen als app, als HTML5-kaartendienst in de browser en als app voor Mozilla OS. Nokia zal daarnaast een aantal apps exclusief voor de Lumia-toestellen gaan bouwen, om die een concurrentievoordeel te geven. Zo’n unieke app is bijvoorbeeld het al bestaande City Lens, waarbij je via de camera kunt rondkijken en via augmented reality een extra laag informatie kunt zien. Niet alleen naam en telefoonnummer, maar ook reviews. De vandaag bekendgemaakte overname van het bedrijf Earthmine zorgt ervoor dat Nokia ook over 3D-kaarttechnologie beschikt.

nokia_here_toronto

Volgens The New York Times wordt het een gratis te downloaden app voor iPhone, iPod touch en iPad. Het platform zal zichzelf schalen naar de beschikbare kwaliteit. Nokia beschikte al over een kaartendienst (Nokia Maps) en een navigatie-app met de naam Drive, die waarschijnlijk ook de nieuwe naam Here zal krijgen. Meer dan 80.000 informatiebronnen voeden de gegevens in de apps en er komt ook een SDK voor ontwikkelaars die met Nokia Here aan de slag willen. De kaartgegevens worden dynamisch berekend en daarbij zelfs afgestemd op de persoon. Here kan bijvoorbeeld een heat map tonen van de plaatsen waar veel café’s of restaurants zijn, zodat je de uitgaansbuurten snel vindt. Nokia Here kan gratis worden aangeboden omdat er reclames zichtbaar zijn met lokale deals van bijvoorbeeld Groupon. Volgens CEO Stephen Elop zijn er veel gebruikers nodig om de kaarten steeds beter te maken; vandaar de uitbreiding naar zoveel mogelijk platformen.

Nokia’s kaartendienst bevat ook functies zoals Collections, waarbij je locaties lokaal kunt opslaan en uitwisselen. Met een bewerkingsfunctie kun je zelf straten toevoegen die volgens jou ontbreken. Er zit ook live-verkeersinformatie, reviews en aanvullende info bij POI’s (points of interest) en OV-informatie in.

Je kunt Nokia Here zelf al proberen in de browser, zoals wij hieronder hebben gedaan. Ga naar m.here.net om het zelf te checken.

Meer info: Nokia Conversations

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

6 reacties

 1. door Mark

  Het belang van Maps voor Google: advertenties tonen en op elk gebied de zoekmachine willen zijn.
  Het belang van Maps voor Apple: onafhankelijk zijn van Google en zelf Maps kunnen inrichten; bijvoorbeeld navigatie.
  Wat zou het belang zijn van Nokia, vraag ik me af.

  Beantwoorden Quote

 2. door Mark

  Ze willen data hebben.

  Stephen Elop, chief executive of Nokia, said in an interview that in order to ensure that its mapping platform stays competitive, it needs lots of users. The more people who look up directions or search for locations on its maps, the smarter the system gets. And Nokia can still build exclusive location features into its Lumia phones, he said.

  “For the location platform to be at the highest quality, one needs scale, and you need as many different people contributing as possible,” Mr. Elop said. “Of course, Nokia will build apps, some of them unique to Lumia devices, that gain a competitive advantage for Nokia.”

  Beantwoorden Quote

 3. door Peter

  Interessant, Mark!

  Beantwoorden Quote

 4. door Patrick

  Origineel geplaatst door Mark
  Ze willen data hebben:….

  Ik hoop dat Google Maps snel komt, dan weten we zeker dat ‘t Nokia niet lukt. Nu proberen ze gebruik te maken van het feit dat Apple Maps nog niet af is, en Google Maps nog geen app heeft.

  Beantwoorden Quote

 5. door Mat078

  @Patrick: Hoezo hoop je dat het niet lukt? Alsof ‘t bij Apple of Google niet net zo hard ook gaat om de data.

  Beantwoorden Quote

 6. door KoenH

  De live file info ziet er veelbelovend uit. Ook het zoeken werkt prettig en geeft de gewenste resultaten. Hopelijk snel een iPhone app en route nav voor automobilisten.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.