Nokia Here-kaartendienst komt naar iPhone en iPad

· Gonny van der Zwaag

here-logoNa de browser wars en de smartphone wars lijkt er een nieuwe technologiestrijd uitgebroken, rondom kaarten. Nokia heeft tijdens een persevenement bekendgemaakt dat de Here-app eerst op iOS zal worden uitgebracht. Daarna volgt Android. De Nokia Here-app is al ingediend bij Apple en wacht op goedkeuring, dat de komende weken wordt verwacht. Er zitten naar gesproken routeinstructies voor wandelaars en OV-reizigers in, maar nog niet voor automobilisten. De app is ook offline te gebruiken.

Je moet dan wel vooraf de kaarten van een gebied laden. Nokia Here zal beschikbaar komen als app, als HTML5-kaartendienst in de browser en als app voor Mozilla OS. Nokia zal daarnaast een aantal apps exclusief voor de Lumia-toestellen gaan bouwen, om die een concurrentievoordeel te geven. Zo’n unieke app is bijvoorbeeld het al bestaande City Lens, waarbij je via de camera kunt rondkijken en via augmented reality een extra laag informatie kunt zien. Niet alleen naam en telefoonnummer, maar ook reviews. De vandaag bekendgemaakte overname van het bedrijf Earthmine zorgt ervoor dat Nokia ook over 3D-kaarttechnologie beschikt.

nokia_here_toronto

Volgens The New York Times wordt het een gratis te downloaden app voor iPhone, iPod touch en iPad. Het platform zal zichzelf schalen naar de beschikbare kwaliteit. Nokia beschikte al over een kaartendienst (Nokia Maps) en een navigatie-app met de naam Drive, die waarschijnlijk ook de nieuwe naam Here zal krijgen. Meer dan 80.000 informatiebronnen voeden de gegevens in de apps en er komt ook een SDK voor ontwikkelaars die met Nokia Here aan de slag willen. De kaartgegevens worden dynamisch berekend en daarbij zelfs afgestemd op de persoon. Here kan bijvoorbeeld een heat map tonen van de plaatsen waar veel café’s of restaurants zijn, zodat je de uitgaansbuurten snel vindt. Nokia Here kan gratis worden aangeboden omdat er reclames zichtbaar zijn met lokale deals van bijvoorbeeld Groupon. Volgens CEO Stephen Elop zijn er veel gebruikers nodig om de kaarten steeds beter te maken; vandaar de uitbreiding naar zoveel mogelijk platformen.

Nokia’s kaartendienst bevat ook functies zoals Collections, waarbij je locaties lokaal kunt opslaan en uitwisselen. Met een bewerkingsfunctie kun je zelf straten toevoegen die volgens jou ontbreken. Er zit ook live-verkeersinformatie, reviews en aanvullende info bij POI’s (points of interest) en OV-informatie in.

Je kunt Nokia Here zelf al proberen in de browser, zoals wij hieronder hebben gedaan. Ga naar m.here.net om het zelf te checken.

Meer info: Nokia Conversations

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.