Nieuwe video-app Montaj combineert clips van 5 seconden

·

montaj-iphoneVideobewerking is goed te doen op de iPad. Maar alle gemaakte filmpjes terugkijken, de leuke fragmenten uitkiezen en alles weer aan elkaar plakken is een hoop werk. De nieuwe app Montaj belooft het makkelijker te maken. De app is geschikt voor iOS 6 vanaf iPhone 3GS en iPad 2 en verschijnt 22 januari in de App Store.

Het is bedacht door ondernemers Demir Gjokaj en Dan Long, beide afkomstig uit New York. Zij werken aan een reissite waarop video een centrale rol gaat spelen en wilden daarom eerst een makkelijke oplossing bedenken om video’s te maken. Ze willen worden gezien als een ‘Instagram voor video’, maar dat is een opmerking die we al van meer start-ups hebben gehoord en die niet zo makkelijk waar te maken is. Socialcam en Viddy bieden immers ook al een makkelijke videodienst aan, maar hebben nog niet de status die Instagram heeft opgebouwd.

Het lastige van video is dat je er niet zomaar een filtertje overheen kunt gooien, zoals bij foto’s. Gebruikers moeten fragmenten bijsnijden en met elkaar combineren om een leuk filmpje te maken. De bedenkers van Montaj zagen dat de gemiddelde lengte van shots in Hollywood-films steeds korter zijn geworden: van 11 seconden een paar decennia geleden naar 5 seconden. Montaj kiest daarom ook voor stukjes video van 5 seconden die je aan elkaar plakt.

montaj-storyboard

Je kunt in de app ook meteen een liedje of een filter uitkiezen en op een storyboard de volgorde van de clips veranderen. Er is een schudfunctie voor mensen die écht geen zin hebben om tijd in hun video’s te steken: de app zal dan zelf zorgen voor het maken van een filmpje met achtergrondmuziek en een kleurenfilter. Gemaakte filmpjes deel je op YouTube of maak je bekend op Facebook en Twitter.

Nog even wachten dus, vanaf dinsdag kunnen we beginnen met Montaj.

Hieronder zie je een filmpje dat met Montaj is gemaakt:

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

6 reacties

 1. door Mike

  Nog niks te zien in de AppStore…

  Beantwoorden Quote

 2. door MacDude

  Nog niks in store…

  Beantwoorden Quote

 3. door MacDude

  Nog niet in de store..

  Beantwoorden Quote

 4. door PhilTheMill

  Is een iPhone app, uitsluitend via de Amerikaanse store te verkrijgen. Gratis, dat dan weer wel.
  Vreemd dat dit besproken wordt op een iPad forum.

  Beantwoorden Quote

 5. door Peter

  Is nu te downloaden, alleen in de Amerikaanse App Store.

  Beantwoorden Quote

 6. Allen: dat had ik ook niet helemaal voorzien. In het interview waar ik naar verwijs, werd gezegd dat het iOS (dus voor iPhone en iPad zou zijn). Als ik had geweten dat het alleen in de US App Store zou komen, had ik natuurlijk niet de moeite genomen om erover te schrijven. Jammer! Toch zelf maar even geïnstalleerd, want het idee blijft leuk.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.