Nederlandse Downdetector: storingen van apps en diensten op een rij

Downdetector voor iPhone en iPad zet storingen van Nederlandse diensten in een handig overzicht. Je kunt ook zelf storingen doorgeven.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

downdetectorEen storing, bijvoorbeeld van de ING of Whatsapp, roept vaak frustraties op. Als het te lang duurt is het tegenwoordig zelfs nieuws. Niet zo gek dus, dat ondernemer Tom Sanders daar handig op inspeelde door de eerste Nederlandse app te maken die een overzicht van alle storingen biedt. In de vandaag verschenen app Downdetector zie je 280 Nederlandse diensten op een rij, met achter hun naam een storingscurve. De app is een verlengde van de website allestoringen.nl en is ontwikkeld omdat steeds meer mensen via een smartphone de site bezochten. Sanders: “En steeds ‘storing Vodafone’ op je toetsenbordje intikken blijft irritant, dus toen zijn we een app gaan maken. Zo is informatie veel sneller binnen bereik.”


De diensten in Downdetector variëren van telecomproviders en 112 tot ABN Amro en DigiD. Je kunt favorieten selecteren zodat deze bovenaan de lijst komen te staan, en zelf storingen doorgeven. Door op een dienst te tikken krijg je een specificatie van de storing. Je ziet bijvoorbeeld welke problemen mensen precies melden, zoals problemen bij het inloggen, problemen met overboekingen, of een algehele storing.

Deze categorieën worden in een handig taartdiagram weergegeven, zodat je in één oogopslag ziet waar een storing zich (grotendeels) bevindt. Dit diagram is gebaseerd op binnengekomen meldingen, die je zelf ook kunt doen wanneer een dienst niet goed werkt. Door op ‘probleem melden’ te tikken en aan te geven op welke manier een dienst stoort wordt jouw reactie in het diagram verwerkt. Aan de aantallen te zien gebruiken al redelijk wat mensen de app.

favorietenstoring

Daarnaast kun je Facebook-reacties op de pagina van het bedrijf bekijken of zelf een reactie plaatsen, of de Twitter-account bezoeken en een tweet over de storing plaatsen. Om reacties op deze netwerken te bekijken hoef je de app niet te verlaten, maar om zelf iets te plaatsen wel. Je hebt ook de mogelijkheid om bedrijven te bellen of hun website te bezoeken. Door met je vinger over de storingscurve te gaan zie je het aantal meldingen weergegeven over de afgelopen 24 uur. Handig om te weten: als je geen favorieten hebt ingevoerd staan de diensten en bedrijven standaard op alfabet weergegeven, maar in de instellingen kun je er ook voor kiezen om ze op status te sorteren. Op die manier zie je de diensten die momenteel problemen ervaren bovenaan.

Als kers op de taart heeft de app voor telecomproviders actuele storingskaarten, die de locatie van de storingsproblemen op een landkaart van Nederland laten zien. Al met al is Downdetector simpelweg een handige app, die goed in elkaar zit. De afwerking is hier en daar nog wat rommelig, teksten naast het taartdiagram worden bijvoorbeeld op gekke manieren afgebroken, maar dat is niet onoverkomelijk. Ook is het gek dat diensten in je favorieten ook bij ‘andere’ weer zichtbaar zijn. Dat is dubbelop.

Maar als je gewoon snel wil weten waarom ING je niet laat inloggen of Whatsapp geen berichten wil versturen biedt deze app een handig overzicht, zowel om te bekijken als om zelf een storing door te geven. In de toekomst willen de oprichters uitbreiden naar 26 andere landen – vandaar de naam ‘Downdetector’ en niet ‘allestoringen’ zoals de website – en pushnotificaties toevoegen. Sanders: “Op die manier krijg je meteen een berichtje als een dienst die jij gebruikt een storing heeft. Dat is natuurlijk helemaal handig.”

Downloaden: Downdetector (gratis, universeel, iOS 7.0+)

kaartwhatsapp

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 april 2014 om 23:18
Categorie
Diensten

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.