Nederlandse app YourThesis brengt proefschriften naar iPad en iPhone

yourthesis appYourThesis is een nieuwe app van Medix Publishers, waarmee je proefschriften op de iPad en iPhone kunt raadplegen. Het gaat aanvankelijk om medische proefschriften, maar de uitgever heeft plannen om ook andere vakgebieden op deze manier hun proefschriften te laten publiceren. YourThesis heeft een simpel doel: een app bieden waarmee promovendi hun proefschrift digitaal kunnen verspreiden. De app biedt ze overzichtelijk aan, gesorteerd op specialisme. Daarbij is gekozen voor een metafoor met kasten. Je kijkt in de kast voor orthopedie om proefschriften over orthopedie te lezen. Het digitaal aanbieden van proefschriften scheelt drukkosten, terwijl het proefschrift wel door iedereen kan worden gelezen. Het is zelfs mogelijk om interactieve elementen toe te voegen, zoals grafieken, tabellen en andere afbeeldingen.

Rob Koenraads, directeur van Medix Publishers, verwacht dat de huidige manier waarop proefschriften worden uitgegeven niet meer lang houdbaar is. “Veel te veel proefschriften worden gedrukt en belanden vervolgens ongelezen in de boekenkast” vindt Koenraads. “Dit zorgt voor onnodig hoge kosten en bovendien wordt het milieu ermee belast.”

Misschien moet je nog wel een aantal papieren proefschriften laten drukken voor de universiteit en direct betrokkenen. Maar mensen die minder nauw bij het onderzoek zijn betrokken kun je doorverwijzen naar de digitale variant. Die kun je natuurlijk ook zelf maken, door je proefschrift in PDF-formaat op je eigen website te bieden. Om twijfelaars toch over de streep te trekken biedt Medix verschillende pakketten aan, waarbij ze ook de lay-out en het papieren drukwerk verzorgen. Een vervolgstap die Medix wil nemen, is om te bemiddelen tussen promovendus en farmaceutische industrie, zodat promovendi niet meer zelf op pad hoeven om sponsoring te krijgen voor hun proefschrift.

De aankondiging van het proefschrift deel je via Twitter, Facebook, LinkedIn of e-mail. Je kunt bovendien in MedZine, een gepersonaliseerd realtime medisch tijdschrift op de iPad, je proefschrift promoten. Minpuntje van de app: niet elke promovendus zal eraan meedoen, dus je krijgt geen volledig beeld wat er op een bepaald vakgebied te krijgen is.

Downloaden: YourThesis (gratis, universeel, 5.0+)

Door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het pas verschenen boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in januari dagelijks over een andere sport- of gezondheidsapp op Fithacking.nl

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

    Fout ontdekt? Meld het ons via het speciale contactformulier!