Nederlandse app Trace leert dokter tekenen op iPad

·

trace ipadTrace is een medische tekenapp waarmee artsen en andere medische professionals uitleg kunnen geven aan patiënten. De app Trace is bedoeld om uit te leggen wat een patiënt mankeert of wat er gaat gebeuren bij een ingreep. De organen en lichaamsdelen zijn aanwezig op allerlei afbeeldingen, zoals bij wel meer medische apps het geval is. Wat Trace bijzonder maakt is dat de arts er gemakkelijk op kan tekenen en met pijltjes aangeven welk lichaamsdeel wordt geopereerd. De app is gemaakt door het Nederlandse bedrijf Synappz in opdracht van Genzyme.

Volgens de makers is de iPad een erg geschikt medium om de communicatie tussen arts en patiënt te versterken. Trace maakt gebruik van die mogelijkheden. Er is speciale aandacht voor zeldzame stapelingsziektes zoals de ziekte van Fabryen de ziekte van Pompe. Artsen kunnen de tekeningen overtrekken, er zelf op tekenen of er tekst aan toevoegen. Het is ook mogelijk om een foto van de aandoening, een röntgenfoto of ECG van een patiënt als achtergrond te gebruiken. De gemaakte tekening stuurt de arts met een druk op de knop naar de patiënt of naar een collega-arts voor nader overleg. Het is de bedoeling dat de app ook aan het bed van de patiënt gebruikt gaat worden.

Downloaden: Trace (gratis, iPad, iOS 4.0+)

trace ipad medisch

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

9 reacties

 1. door yeahbaby

  Lekker dan, vliegt er al uit bij het splashscreen…

  Ipad 3, ios 5.1

  Beantwoorden Quote

 2. door Mike van Hoenselaar

  @yeahbaby: keer opnieuw opstarten. Vloog er bij in eerste instantie ook uit

  Beantwoorden Quote

 3. door Jan

  Ik krijg de melding dat hij niet in de nederlandse appstore te verkrijgen is, klopt dit?

  Beantwoorden Quote

 4. door stacey

  Ik doe HBO verpleegkunde, dus dit is best wel een vette app. Alleen is het nog wel beperkt vind ik zelf. Het zou wel wat handiger zijn als het niet alleen op ziektes zou zijn gericht, maar ook op onderzoeken die plaatsvinden zoals een hartkatheterisatie of colonscopie. Ook meerdere organen zouden moeten toegevoegd worden. Maar ik zie een mooie toekomst voor deze app!

  Beantwoorden Quote

 5. door Freek

  Laat ze eerst maar eens leren schrijven :P

  Beantwoorden Quote

 6. door iDoc

  Hoewel je nimmer een gegeven paard in de bek moet kijken, vind ik dit een enigszins teleurstellende app. De illustraties zijn wel heel ‘oppervlakkig’ en beperkt in mis bijvoorbeeld het hele maagdarmstelsel. Ik mis ook het kunnen inzoomen. Leuk begin maar gauw hopen op versie 2.0

  Beantwoorden Quote

 7. @iDoc:

  Hi iDoc,

  Bedankt voor je feedback. De reden dat de illustraties ‘oppervlakkig’ zijn komt omdat uit ons onderzoek is gebleken dat artsen/verpleegkundigen vaak niet de behoefte hebben aan zeer gedetailleerde tekeningen wanneer ze deze gebruiken bij de uitleg aan een patiënt. Bewust hebben we deze dan ook zo gestileerd gehouden. Dat er nog niet alle tekeningen inzitten heeft te maken met het feit dat je ergens moet beginnen en dus een selectie moet maken welke tekeningen eerst. We kijken dan ook uit naar feedback welke tekeningen we in de toekomst moeten inbouwen, en we zullen het maagdarmstelsel zeker meenemen. Jouw laatste punt (inzoomen) is meer van technische aard. We zijn daarmee bezig en we hopen dit in de volgende versie te kunnen introduceren.

  Met vriendelijke groet,

  Erik van der Zijden
  Synappz Medical Apps

  Beantwoorden Quote

 8. @Jan:

  De app is gewoon te downloaden in de NL App Store: https://itunes.apple.com/nl/app/trace/id596428419?mt=8

  Erik van der Zijden
  Synappz Medical Apps

  Beantwoorden Quote

 9. @stacey:

  Hi Stacey,

  Goed te horen dat de app je bevalt. Het is inderdaad de eerste versie, en we hebben nog veel plannen met de app. Graag zouden we willen weten welke organen je zou willen toevoegen. Je kunt ook feedback geven door de feedback functie in de app zelf.

  Alvast bedankt!

  Erik van der Zijden
  Synappz Medical Apps

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.