Monyq brengt je geldzaken op orde met schoenendoos-app

Monyq is een nieuwe financiële dienst die met een schoenendoos-app voor iPhone orde schept in de chaos van verzekeringen, leningen en uitgaven.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

igor kluinWat is het toch met nieuwerwetse bedrijfsnamen met een q, y of z? De nieuwe financiële dienstverlener Monyq doet het nog eens dubbelop, waarschijnlijk om meteen alle geschikte domeinnamen en social media-accounts te kunnen claimen. Er was nog geen financiële dienstverlener met de naam Monique of Moniek, maar bij Monyq moet je tweemaal lezen om te begrijpen wat er staat en bovendien zit ook nog iets van ‘money’. Dat zal allemaal meegespeeld hebben toen Igor Kluin, oprichter en voormalig CEO van energiebedrijf Qurrent (ook met q), de naam bedacht. Kluin richtte Monyq op uit persoonlijke frustratie. “Van arm tot rijk, iedereen die ik spreek heeft moeite met het beheer van zijn financiële huishouding”, aldus Kluin. Het resultaat is een dienst waarmee je je financiële zaken beter kunt regelen – te beginnen met de app Monyq.


monyq-zoeken-belastingformulierAls ik naar mijn eigen financiële situatie kijk, dan snap ik meteen waarom er meer behoefte is aan meer houvast om je te wapenen tegen banken, verzekeraars en zogenaamd onafhankelijke adviseurs. Stel, je wilt wat geld opzij zetten, maar moet je dat dan in obligaties stoppen, of is afbetalen van je hypotheek een betere optie? Je kunt wel informeren bij de bank, maar die houdt vooral het eigen belang in de gaten. En er zijn financial planners die best de thermometer in je financiële gezondheid willen steken, maar als gewone burger schrik je toch terug als de factuur van een paar duizend euro op de mat valt. De belofte is dat je uiteindelijk meer bespaart, dan dat het kost. Maar toch… die dure adviseurs lijken meer bedoeld voor de echte rijkaards en bovendien zijn ze ook niet helemaal onafhankelijk. De ‘poor man’s oplossing’ is om websites als Independer te bezoeken, maar ook die zijn niet echt onafhankelijk: Independer is eigendom van Achmea en krijgt met als de meeste andere (*kuch*) onafhankelijke aanbieders een vergoeding als ze geïnteresseerde klanten doorsturen. Logisch, ze moeten ook ergens van leven. Maar ze opereren niet altijd in het belang van mij, de de klant.

Monyq wil daar iets aan gaan doen. Oprichter Igor Kluin had zelf drie kapitaalverzekeringen, die hij eens in een spreadsheet is gaan vergelijken. Het bleek dat het geen enkele zin had om alle drie aan te houden. Dat geldt ook voor veel andere mensen: je hebt geen overzicht en ziet niet precies hoeveel die fantastische beleggingsconstructie of dat zogenaamd lucratieve spaarplan nou eigenlijk kost. Monyq gaat van start met een app en bijbehorende website. Eerst voor iOS, later komt er ook een Android-app en bovendien is Monyq van plan om eigen betaalpassen uit te geven.

Alleen op uitnodiging – of toch niet?

Helaas kun je Monyq nog niet meteen gebruiken. Je kunt je via de website aanmelden voor een nieuwsbrief en komt dan meteen op de wachtlijst te staan. Pas als je een uitnodiging krijgt om te gebruiken mag je aan de slag. Monyq belooft dat je binnen 24 uur een uitnodiging krijgt om je account te activeren. Aanmelden vanuit de app is niet mogelijk. Je zult dus eerst naar de website moeten gaan om een account te krijgen.

Eigenlijk heb ik geen idee waarom je een paar uur moet wachten. Je meldt je ‘s ochtends rond tienen aan omdat je je papiertroep wilt opruimen en tegen de tijd dat je de uitnodiging krijgt is het alweer tien uur ‘s avonds en heb je helemaal geen zin om met de administratie bezig te gaan. Er is echter nog een andere route, waarbij je meteen aan de slag kunt: als je via Tools > Login/signup de website binnenkomt en het grote invulvak op de homepage negeert, kun je meteen een account aanmaken en bezig gaan met scannen.

Hoe zit het met privacy?

Bij het aanmelden zie je een pagina, waarop Monyq beweert dat ze privacy heel belangrijk vinden. Ze gebruiken tweestapsverifiactie waarbij ze een code via sms toesturen. Dat hoeft niet meteen, maar ergens in de komende zeven dagen na aanmelding. Klinkt allemaal goed, maar hoe zit het met de beveiliging en privacy-voorwaarden van Monyq zelf? Gaan ze je data analyseren en verkopen aan externe partijen? Er is allemaal leuke informatie op de website te vinden over hoe leuk Monyq is en hoeveel ervaring het team heeft, maar de serieuze vragen blijven achterwege. Ik heb geen idee waar Monyq de data opslaat, of alles goed versleuteld is (ook tijdens het transport van iPhone naar Monyq-server) en of er iets met mijn data wordt gedaan. Omdat het om erg privacygevoelige gegevens gaat (belastingaangiftes, jaaroverzichten van inkomsten, leningen) is dat een groot gemis. Zeker nu consumenten erg gespitst zijn op het beschermen van hun privacy, had Monyq daar op z’n minst aandacht aan moeten besteden op de website.

Monyq-pinpas

Het bijzondere is dat Monyq vanuit Nederland meteen van start gaat in meerdere landen. In Nederland is er niet zoveel concurrentie (ING is bijvoorbeeld alweer gestopt met het digitale huishoudboekje), maar in het buitenland zijn er al een paar soortgelijke diensten: Mint.com (VS), Money Dashboard (UK), Dollarbird (wereldwijd) en Simple (VS) lijken erop, maar zijn stuk voor stuk toch anders.

monyq-scanJe kunt polissen en rekeningen met de camera van je mobiele telefoon inspannen en in virtuele schoenendozen stoppen. Dat is stap één: orde scheppen in de stapel paperassen die je in huis hebt rondslingeren. Het is veel slimmer om ze te digitaliseren, zodat je er overal bij kan. Daarna gaat Monyq mogelijkheden bieden om met OCR de polissen en contracten in te lezen en te analyseren.

Monyq is gratis, maar er komen in de toekomst allerlei betaalde diensten bij. Het is niet de bedoeling dat je via Monyq wordt bestookt met allerlei aanbiedingen, al is het wel mogelijk dat je in een later stadium via de dienst verzekeringen en dergelijke kunt afsluiten. De Vereniging Eigen Huis doet dat trouwens ook al, in samenwerking met FBTO.

De pinpas die Monyq op termijn wil uitbrengen is gebaseerd op de V Pay-standaard en geeft je de mogelijkheid om een tegoed te storten, bijvoorbeeld je salaris. Als je er vervolgens in winkels en restaurants mee betaalt kun je die betalingen achteraf analyseren, om te ontdekken waar het meeste geld aan op gaat. Ook krijg je waarschuwingen als je tegen de limiet van een bepaald ‘potje’ aan zit, bijvoorbeeld als je in een bepaalde maand teveel hebt uitgegeven aan kleding of restaurants. Betalingen boven een bepaald bedrag kun je blokkeren. Voordat de betaalkaart beschikbaar komt, wordt hij een halfjaar getest onder 500 gebruikers. Monyq zelf is in zes maanden ontwikkeld.

Monyq-app: schoenendozen digitaliseren

Maar eerst aan de slag met de app. Met de iPhone-app (nog niet voor iPad geoptimaliseerd) maak je afzonderlijke ‘digitale schoenendozen’ per categorie en per jaar. Het levert aparte stapeltjes op voor inkomsten, uitgaven, verzekeringen en belastingen. Vervolgens fotografeer je alle formulieren en documenten die je in huis ziet rondslingeren en sleept ze naar de juiste stapel. Om de schoenendozen overzichtelijk bij elkaar te zien, kun je ze in een kast zetten, zoals hieronder te zien is.

monyq-shoebox

De keuze voor schoenendozen is misschien wat flauw, maar is bewust: mensen kunnen zich er iets bij voorstellen. Mensen hebben moeite om structuur in de chaos aan te brengen en door ze met schoenendozen te laten werken, zie je meteen hoe het werkt. Je kunt vanuit de app ook documenten meteen doorsturen, bijvoorbeeld naar de boekhouder of ‘het mannetje’ dat de belastingen voor je doet. Je kunt Monyq ook gebruiken om de uitgaven van de kinderen binnen de perken te houden: ze storten bijvoorbeeld geld op de betaalkaart van Monyq en beperken daarbij bijvoorbeeld de hoeveelheid geld die ze kunnen uitgeven aan snoep, alcohol en kleding. Extra aankopen zullen de kids moeten wegmoffelen onder de categorie ‘studiekosten’.

Downloaden: Monyq (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.