Money iQ (review): uitgaven beheren op je iPhone

·

money iqJe budget en uitgaven beheren is nou niet de meest spannende bezigheid op je iPhone. Gelukkig zijn er apps zoals Money iQ die het in ieder geval leuk proberen te maken met een mooie interface en duidelijke grafiekjes. Money iQ van Sperasoft is al wat langer in de App Store te vinden, maar kreeg een tijdje geleden een update met betere ondersteuning voor verschillende valuta. Bij het opstarten toont de app een lege interface met een netto waarde van 0 dollar. Onderin het scherm zijn diverse inkomstenbronnen, rekeningtegoeden en cashgeld te zien in een groen vlak, terwijl je bovenin het scherm in een oranje vlak kunt zien waar je je geld aan hebt uitgegeven.

Stap 1 voor een Nederlandse gebruikers is om naar de instellingen te gaan, om daar als standaardvaluta de euro te kiezen. Handig is trouwens dat Money iQ bij transacties meteen een valutaomrekening kan maken. Ben je iemand die vaak moet reizen en uitgaven in Amerikaanse dollars of Britse ponden (of andere valuta moet doen) dan is dit erg makkelijk. Je ziet bij het invullen van je uitgaven meteen wat het equivalent in dollars of euro’s is.

money-iq-uitgavenVoordat je kunt beginnen moet je aangeven hoeveel geld je ‘in kas’ hebt op je verschillende spaarrekeningen, tegoeden bij PayPal, uitstaande bedragen op je creditcard (dit is in rood weergegeven omdat het immers een schuld is) en contant geld. Je kunt ook je maandelijkse inkomsten invullen. Vervolgens begin je met het vastleggen van je uitgaves. Je kunt invullen hoe je hebt betaald (bijvoorbeeld cash) en in welke categorie het valt (Transportation, Shopping, Food, enzovoort). Aan elke uitgave kun je een locatie, een notitie en een foto koppelen, zodat je bijvoorbeeld ook foto’s van kassabonnetjes kunt toevoegen. Dat alles klinkt heel intuïtief, maar toch is bij Money iQ de nadruk toch iets teveel op het uiterlijk komen te liggen en te weinig op het gebruiksgemak en de intuïtiviteit. Bijvoorbeeld: bij elke uitgave moet je weer opnieuw aantikken dat je wilt invoeren in euro’s, ook wanneer je de algemene valuta-instelling al op euro’s had gezet.

Die nadruk op meerdere valuta komt voor sommige mensen misschien juist goed van pas. Op het scherm met je nettowaarde kun je met één tap op het scherm zien hoe de cijfers er in dollars uitzien. Je kunt meerdere rekeningen erin kwijt, kunt transacties inplannen en met één oogopslag zien hoe je er financieel voor staat. Als je wat tijd steekt om de app naar jouw voorkeur in te richten, met eigen inkomsten- en uitgaven categorieën, kun je er veel plezier van hebben. Handig is ook dat je rustig kunt beginnen met het testen van de app: je installeert de gratis Lite-versie (waarin maximaal 100 transacties zijn toegestaan) en kunt op elk moment upgraden naar de betaalde versie van €3,99. De gegevens die je al in de gratis versie had ingevoerd zet je met weinig moeite over naar de betaalde app.

Uitgaven zoals je maandelijkse energierekening of servicekosten kun je automatisch inplannen, zodat je ze maar eenmalig hoeft in te voeren. Wil je kijken hoe je ervoor staat, dan kun je hiervoor rapportages aanmaken. Terugzoeken van eerder gedane uitgaven zou ook gemakkelijk moeten zijn, maar eerlijk gezegd: dat kostte me wel even wat tijd om erachter te komen hoe dat moet. De backup- en restore-mogelijkheden van deze app zijn goed geregeld en ook kun je de app voorzien van een wachtwoord, zodat anderen zich niet in jouw financiële situatie kunnen verdiepen.

Conclusie

Money iQ is een app die er goed uitziet en die door het kleuronderscheid (groen is bezittingen/inkomsten, oranje is uitgaven) een overzichtelijke indruk maakt. Uiterlijk is het probleem niet bij deze app, intuïtiviteit is wél een aandachtspunt waar de ontwikkelaar beter over zou moeten nadenken. Niet alle handelingen (zoals het doorzoeken van transacties) zijn even makkelijk te vinden in de interface. Ook het feit dat de app wel erg graag op dollars overschakelt (terwijl ik gewoon euro’s heb ingesteld) kan beter. Pluspunt: je kunt de Lite-versie van de app gratis uitproberen en hoeft pas na de eerste 100 transacties te besluiten of je de betaalde versie nodig hebt.

Info: Money iQ

 • Ontwikkelaar: Sperasoft, Inc.
 • Applicatie: Money iQ Lite en Money iQ
 • Te koop via: App Store
 • Prijs: gratis / €3,99
 • Geteste versie: 1.4.2
 • Bestandsgrootte: 7,8 MB
 • Cijfer: 9 voor uiterlijk en 7 voor gebruiksgemak
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

14 reacties

 1. door @rno

  In mijn berekening zit er in het maandoverzicht € 1 verschil in. Geen goede reclame voor’n app.

  Beantwoorden Quote

 2. door Nick

  Bestaat er ook zoiets met de mogelijkheid te syncen met een Mac programma waarbij je kan importeren van een Nederlands internetbankieren pakket? Maw. Het grootste deel wordt ingelezen vanuit het bankpakket (ABN) en bijvoorbeeld contante uitgaven kan je aanpassen met je iDevice.

  Beantwoorden Quote

 3. door Brian

  Het lijkt wel alsof jullie voelen wat ik denk! Ik wilde gister namelijk al zoeken naar zo’n app! Top dat jullie nu deze review hebben hiervan!

  Beantwoorden Quote

 4. door Peter

  Wat nu als je een en/of rekening hebt? Is er ook een app waarbij je met twee iphones kunt syncen? Bijvoorbeeld net als het boodschappenlijstje van appie?

  Beantwoorden Quote

 5. door Bram Groenveld

  Origineel geplaatst door Nick
  Bestaat er ook zoiets met de mogelijkheid te syncen met een Mac programma waarbij je kan importeren van een Nederlands internetbankieren pakket? Maw. Het grootste deel wordt ingelezen vanuit het bankpakket (ABN) en bijvoorbeeld contante uitgaven kan je aanpassen met je iDevice.

  Dat is precies wat ik zoek! Een app die je transacties via internetbankieren automatisch binnenhaalt, en dat jij ze dan (in de app) kan aanpassen, notities erbij enzo. En dat je je contante uitgaven er zelf bij kan zetten. Dat zou echt een geweldige app zijn! Alleen is het denk ik lastig om een app binnen te laten in je internetbankeren :( maar mischien kan deze app dan samenwerken met rabo mobiel!

  Gonny, als je iemand kent die op zoek is naar een goed idee om een killer app van te bouwen, this is it! :) En dan moet er eigenlijk ook een online versie komen zodat jehet ook op je pc/mac kunt zien en bijhouden!

  Beantwoorden Quote

 6. door Hans

  Ik gebruik zelf homebudget met 2 iphones en een ipad die met elkaar syncen.

  Beantwoorden Quote

 7. door mhoutman

  Kijk ook eens naar MoneyBook, Expenditure en Saver.

  Om rekeningen te betalen is BillMinder voor iPhone en iPad niet te versmaden. Heeft ook mooie sync optie

  Beantwoorden Quote

 8. door Peter

  @Bram Groenveld: denk dat banken niet graag hun API openstellen voor derden…

  Het zou eventueel kunnen dmv een PDF export zoals die beschikbaar is bij de Rabobank, maar dat zal vrij lastig worden op de iPhone.

  Beantwoorden Quote

 9. door ikke

  ik heb een tijdje TextHog gebruikt. Dat ging ook wel fijn qua Sync mogelijkheden.

  Althans, mijn vriendin ik hadden de app beiden geïnstalleerd op onze iPhones, en deden beiden bijwerken. Zo konden we dus beiden onze uitgave’s bij houden.

  Echter teveel en omslachtig invoer werk, dus weer mee gestopt.

  Toch maar eens HANS en/of MHOUTMAN’s opties proberen.

  @Hans: @mhoutman: hoe zien jullie deze app met hetgene jullie voorstellen?!
  Ik vind eenvoud, duidelijkheid, grafisch en de sync optie het belangrijkste! Hebben jullie dan een Tip voor mij?

  Beantwoorden Quote

 10. door Blankstar

  Ik gebruik iXpenseIt, daar is ook een lite versie van die 200 transacties toelaat. Geen import/sync functies maar héél handig omdat hij onthoudt wat je invult bij een winkel. Bijv je vult in: 80 Eur bij Supermarkt X en hij gaat meteen categorie invullen dat het etenswaren zijn met bankkaart betaald van persoonlijke rekening. #handig

  Beantwoorden Quote

 11. door Eric

  Als jullie dan toch aan het zoeken zijn, misschien is Squirrel iets. Heeft naast een iPhone App ook een sync met je Mac.

  Gebruik beide al enige tijd, werkt lekker simpel en doet precies wat ik wil. Maar goed, iedereen heeft zo z’n wensen en eisen :)

  Beantwoorden Quote

 12. door Oscar

  @Bram Groenveld: kijk ff bij yunoo.nl. Daar zijn ze momenteel ook een iPhone app voor aan het ontwikkelen. :)

  Beantwoorden Quote

 13. door marco

  Totaal geen nut zo’n app voor mij…sta toch altijd rood.

  Beantwoorden Quote

 14. door Marnick

  Ik gebruik Cashtrails.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.