Missions voor iPhone: Nederlandse studenten maken takenlijst-app

·

Missions iPhone iPod touch takenlijstHet zal niet de meest demotiverende schoolopdracht ooit zijn die de communicatiestudenten Erik van der Wal en Thom Hoekstra aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden kregen. De twee heren in de dop moesten een iOS-app van begin tot eind maken. Het resultaat staat nu in de App Store en heet Missions, een takenlijst voor de iPhone en iPod touch. Om zich te onderscheiden van de andere to-do lijstjes, richt Missions zich met name op… geheim agenten.

Althans, dat is de uitstraling die de applicatie wil uitdragen. De grijs-zwarte layout met lichtblauwe accenten ziet er in ieder geval al meteen wat spannender uit dan soortgenoten. Zo bevatten de vier tabbladen ook geen tekst, maar bestaan ze alleen uit overduidelijke logo’s: Taken, Locaties, Profielinformatie en Instellingen.

Het Missions-principe is doorgevoerd in de hele to-do lijst. Als een ‘missie’ actief wordt, krijg je een pushbericht dat je aan een taak moet beginnen. Als die vervolgens wordt afgerond, komt hij bij Completed missions te staan in de profiel-tab. Aborted missions staat voor afgebroken taken en dan zijn er ook nog achterstallige missies, die niet zijn uitgevoerd: Overdue Missions.

De pagina van een aangemaakte taak heet Intel en bevat de naam, de omschrijving, de datum en tijd en een kaartje van de aangehechte locatie. Missions werkt op locaties en kan behalve reminders op tijd ook herinneringen sturen als je op een zekere locatie komt. Je kan de huidige locatie selecteren of zelf een plek op de kaart aanwijzen. Daarbij kan je ook de radius van de kring om de locatie instellen. Overigens kun je de uit te voeren missies niet alleen in het hoofdmenu bekijken, maar ook per locatie op de Locaties-pagina.

Missions is in vormgeving lekker simpel en overzichtelijk gehouden. Het donkergrijze uiterlijk van de app maakt het een aangename en rustige plek om dingen op een rijtje te zetten. Wel ontbreekt het de app aan uitleg. In een test zaten we echt met onze handen in het haar waarom een missie niet afgevinkt werd, maar als Overdue werd gemarkeerd. Na lang proberen blijkt dat je kan swipen over de balk van een missie. Dan springt er een lichtblauwe balk met de opties afvinken, verwijderen en locatie tracken in beeld. Maar ook het nut van een specifieke opdracht tracken ontgaat ons. Het wordt niet uitgelegd in de app. Misschien komt het van pas voor een van de aankomende functies die de jongens willen implementeren.

Missions is een leuke eerste aanzet van een originele takenlijst-app die een paar functies niet goed uitlegt. We zijn benieuwd hoe het studieproject zich verder ontwikkelt.

Downloaden: Missions (€0,79)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

8 reacties

 1. door Dikkie B

  Nou een gat in de markt…

  Beantwoorden Quote

 2. door Beatnut

  Op zich wel interessant, maar volgens mij bestaan deze apps al. ten minste, op de website staat een stukje over taken koppelen aan locatie, in google maps. als dit zo werkt met gps is het wel een heel interessante app, vooral als je op je iphone kijkt in de stad en je ziet op google maps opeens een aanwijzer met een missie, bijv, boek terug brengen.

  Ik zal em downloaden.

  edit: blijkt inderdaad te kunnen, dat koppelen aan locatie. het is dus vooral de bedoeling dat je taken koppelt aan een locatie icm een speciefieke handeling. Ik denk dat dit juist de kern is van de app, heb het even getest bij mijn voordeur en die van een vriend 5 huizen verderop, ik krijg ook een melding als ik er langs kom. Jammer dat het niet duidelijk genoeg bij de review naar voren komt. maar ik heb em nu iig ;)

  Beantwoorden Quote

 3. Mijn vraag is nu meer hoelang deze app nog wordt bijgewerkt, gezien dit toch maar een schoolopdracht is. Tegenwoordig zijn er genoeg ontwikkelaars die er na een aantal updates wel genoeg van hebben of gewoon versie 1.0 uitbrengen en je er daarna veel plezier mee wensen. Als er nog een Mac app komt dan vertrouw ik het zaakje wel wat meer.

  Ik kijk het nog even aan.

  Beantwoorden Quote

 4. door Jeffrey

  @Frank van Manen: Je betaalt niet voor de updates. Tegenwoordig is het net alsof een app verplicht updates moet krijgen.
  Maar ik begrijp het wel, er zijn zat takenlijstapps die wel geüpdate worden. En het zit binnenkort standaard in iOS natuurlijk.

  Beantwoorden Quote

 5. Tof dat onze app op iPhoneclub staat!

  Wel jammer dat de belangrijkste feature van de app niet wordt vermeld: Het koppelen van missies aan locaties, waardoor de app meldingen kan geven over missies die uitgevoerd moeten worden op een locatie, wanneer je op die locatie komt.

  Versie 1.0 is zeker niet de laatste, we hebben nog features in de planning en willen daarnaast inspelen op feedback van gebruikers

  Beantwoorden Quote

 6. door Dennis Nauta

  De combinatie van een takenlijst en een melding op locatie is zeker goed gevonden. ik gebruik de app nu een aantal dagen en ben zeer tevreden, het missen van een help of uitleg functie is misschien een dingetje maar niet noodzakelijk even prutsen is misschien wel de beste manier om het onder de knie te krijgen :)

  Beantwoorden Quote

 7. @Jeffrey: Onzin, iOS staat ook niet stil en toch verwacht iedereen daar updates van. Daarnaast dienen die apps met dit OS mee te groeien en gebruik te maken van eventuele nieuwe API’s.

  Beantwoorden Quote

 8. Kleine correctie:

  Het betreft studenten Communication & Multimedia Design!
  Prachtstudie!

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.