Mediaspeler VLC voor iOS nu te downloaden

·

vlc-ipadZoals gisteravond al werd aangekondigd is de officiële VLC-app voor iOS nu te downloaden. De gratis app speelt films en tv-series in de meest gangbare formaten af, zonder dat je hoeft te converteren. Het afspelen van een 1080p-film op een iPad mini gaat echter wel moeizaam: je krijgt een melding dat het afspelen mogelijk langzaam verloopt. Op de derde en vierde generatie iPad en iPhone 5 werkt het beter.

vlc iphoneDe belangrijkste functies van de nieuwe VLC-app:

 • Wi-Fi-uploads: Je kunt video’s direct via een webbrowser op Mac of pc uploaden naar de iOS-versie van VLC.
 • Dropbox-integratie: Je speelt video’s direct vanuit Dropbox af, of download het bestand eerst om offline te kunnen afspelen.
 • Downloaden van het web: Elk bestand van elke webserver kun je downloaden om offline te kunnen afspelen.
 • Netwerkstreaming: Net als bij AirVideo kun je films en series streamen via het netwerk. Elke netwerkstream die door de VLC-mediaspeler op de desktop wordt ondersteund, werkt ook in de app.
 • Integratie met apps van derden: Apps die deelfuncties bevatten, kunnen ook VLC voor iOS gebruiken.
 • Videofilters: Je kunt de instellingen van de video tijdens het afspelen aanpassen, bijvoorbeeld helderheid, verzadiging en gamma.

Gratis en open source

Het gaat hier om een compleet nieuwe app, die volledig vanaf de grond opnieuw is opgebouwd. In 2010 was er al een VLC-app voor de iPhone, maar die werd in januari 2011 uit de App Store gehaald vanwege problemen met de licentie, de GNU General Public License (GPL). Er werd originele code van de desktopvariant gebruikt, maar dat botste met de voorwaarden van de App Store. De nieuwe VLC-app voor iOS is open source en wordt uitgebracht onder twee licenties: Mozilla Public License Version 2 en GNU General Public License Version 2 en hoger. Dat moet voorkomen dat er weer discussies over auteursrechten ontstaan.

Nieuw, maar ook vertrouwd

De nieuwe VLC-app lijkt veel op de app uit 2010. Heb je de oude app nog, dan zul je de app opnieuw moeten installeren, want er komen geen updates meer uit van de oude app. In de nieuwe app kun je meteen je weg vinden, maar je treft er ook een aantal nieuwe functies aan zoals uploads via Wi-Fi.

De app is geschikt voor iPhone, iPod touch en iPad vanaf iOS 5.1. Als je in de App Store naar ‘VLC’ zoekt krijg je meerdere apps te zien. Zorg dus dat je de juiste te pakken hebt en gebruik onderstaande rechtstreekse downloadlink. De app heet ‘VLC for iOS’.

Downloaden: VLC for iOS (gratis, universeel, iOS 5.1+)

vlc media player

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

30 reacties

 1. door Emiel

  Ik krijg bericht dat hij niet verkrijgbaar is in de Nederlandse Store als ik jullie link volg.

  Beantwoorden Quote

 2. door Tom

  Ik krijg hetzelfde bericht als Emiel.

  Beantwoorden Quote

 3. door Jonas

  Hier ook de melding, niet beschikbaar in de Belgium Store :(

  Beantwoorden Quote

 4. door Jonas

  Origineel geplaatst door Jonas: Hier ook de melding, niet beschikbaar in de Belgium Store :(

  Als ik bij zoeken VLC for iOS intik gaat het wel!

  Beantwoorden Quote

 5. door conner

  Niet te vinden in de store !

  Beantwoorden Quote

 6. We hebben dit artikel even offline gehaald, om rustig te kunnen testen of de app goed te downloaden is. Het kan zijn dat je een foutmelding krijgt, maar blijf dan gewoon proberen op een ander apparaat. Bij zoeken in de App Store kan het zijn dat je VLC for iOS niet te zien krijgt, maar gebruik dan het rechtstreekse downloadlinkje.

  Op de redactie werkt het bij meerdere mensen op meerdere apparaten via de downloadlink hierboven. Mocht het niet lukken: gewoon geduld hebben en later nog eens proberen. Succes!

  Beantwoorden Quote

 7. door Rutger

  VLC voor iOS (in ieder geval de iPad) was zo’n jaar geleden (misschien langer) al ontwikkeld en beschikbaar in de App Store. Snel daarna is hij offline gehaald vanwege rechtenkwesties. VLC is open source en als ik me goed herinner waren de open source licentie van VLC en de voorwaardes van de App Store niet compatibel. Ik ben benieuwd (naast de verbeterde functionaliteit) wat er veranderd is.

  Beantwoorden Quote

 8. door basj

  Speelt hij nou niks af van een DLNA Server??
  Niet handig.

  De link van videolan.org – de ontwikkelaarssite – werkt gewoon bij mij.

  Beantwoorden Quote

 9. @Rutger: Bijna goed, de oorsponkelijke versie is 3 jaar geleden ontwikkeld (niet 1 jaar, zoals jij zegt). VLC verscheen in september 2010 in de App Store. In oktober 2010 werd een iPhone-versie ingediend. Op 8 januari 2011 werd ‘ie weggehaald (daar ook meer uitleg waarom). In ons artikel van gisteren hadden we uitgelegd hoe het met de licentie zit, vandaar dat ik het vanochtend kort heb gehouden.

  Beantwoorden Quote

 10. door shardphoenix

  Update: 1,5 uur geprobeerd. Werkt nog niet via de link. Zoeken in App Store op iPad en iPhone naar “VLC for iOS”, “VLC player”, etc biedt allen geen resultaat :'(

  Beantwoorden Quote

 11. door Borgqueenx

  Werkt niet en zoeken lukt ook niet…

  Beantwoorden Quote

 12. door mauze

  Staat ondertussen in de appstore, via Wifi uploaden maar eens uitproberen, wel een idee voor de vakantie!

  Beantwoorden Quote

 13. door mvveelen

  Heb ‘m net op de iPad gezet, maar op de 1 of andere manier blijft de library leeg. Ook via iTunes gesynced en ingesteld: library leeg. Of ik nu iets verkeerd doe weet ik niet, maar ik laat het voor nu maar even links liggen….

  Beantwoorden Quote

 14. door lodewijk

  Ik zocht iets vergelijkbaar met Air video..
  Dat is dit dus niet!

  Beantwoorden Quote

 15. door hoi

  Hij staat nu bij hitlijsten en dan top gratis op 6!!

  Beantwoorden Quote

 16. door Wilhelm Deussen

  Niet te vinden. Ook niet in de hitlijst helaas. vermoedelijk gaat er ‘per ongeluk’ iets mis bij de app store, en dan denkt iedereen dat het een onbetrouwbare app is… Want ik denk echt niet dat Apple er blij mee is als je zomaar zelf filmpjes op je eigen toestel kunt zetten zonder hun tussenkomst.
  EDIT: na twaalf keer proberen doet’ie het opeens wel. Dat heb ik nog nooit meegemaakt in de app store.

  Beantwoorden Quote

 17. door Mr T

  Wow..werkt geweldig! Alle MKV bestanden en codecs getest met de combinatie Filebrowser / VLC via een NAS en alles doet het uitstekend! Erg blij hiermee..

  Beantwoorden Quote

 18. door kd

  App getest op een iPad 4. Test bestand: een mkv van 7gb met DTS audio en ondertitels. Werkt perfect!

  Beantwoorden Quote

 19. door Stijn

  Getest op iphone 4 met zowel MKV als MP4, zegt bij beide dat het waarschijnlijk niet werkt. Dit doet het ook niet, het filmpje blijft hangen op de eerste frame terwijl het geluid verder speelt

  Beantwoorden Quote

 20. door Jack

  Ik snap niet dat je een app VLC met het logo gaat noemen, en daarna geen VLC code gebruikt. Dus je naapt alleen de goeie naam van de desktop applicatie na? Beetje raar dit… Maak je een gehele nieuwe code, en ook nog eens een goeie app en ga je een beetje een anders naam dus ook nog eens beter maken met jou werk… Ik snap het niet hoor. Ik weet dat ze des tijds wel de VLC code gebruikte, maar als je dat niet meer doet, waarom noem je het nog VLC dan?

  Beantwoorden Quote

 21. door John

  Gaaf AVCHD speelt hij gewoon af op de ipad. Alleen die banner gaat heel snel storen.

  Beantwoorden Quote

 22. door Miicker

  Hoe zit het met ondertitels, kan ik losse .srt bestanden gebruiken, of moeten deze hardcored (ingebakken) zijn, waar ik geen fan van ben.

  Beantwoorden Quote

 23. door Freaky

  Ik kan niet naar mijn nas gaan om films af te spelen. Jammer dan heeft de app totaal geen voordeel. Ook raar dat ze een totaal ander logo voeren ten opzicht van hun andere Apps.

  Beantwoorden Quote

 24. door Geert

  Kun je met deze app ook streamen naar Apple-TV? Zou mooi zijn.

  Beantwoorden Quote

 25. door Mr T

  @Freaky: Koop gewoon FileBrowser (volgens mij werkt de gratis versie ook), voeg je NAS toe, selecteer een film, klik rechts op het pijltje > opties > stream to another app > copy url. Als je nu VLC opent heeft ie al de url klaarstaan (open netwerk stream)

  @Geert: Jap, Airplay is mogelijk

  Beantwoorden Quote

 26. door Dirco

  Het niet kunnen vinden en downloaden van vlc was bij mij ook het probleem. Het afsluiten van alle open Apps en het toestel opnieuw opstarten was de oplossing!!

  Beantwoorden Quote

 27. door Mike

  Nou, ik heb alle trucjes geprobeerd die hier zijn aangedragen, maar ik krijg m niet te zien. Ook niet in de hitlijst…

  Beantwoorden Quote

 28. door Bart

  In de Belgische store staat hij niet, dan vragen ze overschakelen naar de Nederlandse. Doe je dat dan kan je geen aankopen of downloads uitvoeren. Hopelijk brengen ze hem ook naar de Belgische want het was wel één van mijn favorieten vroeger.

  Beantwoorden Quote

 29. door Dirk

  Op de iPad zoeken onder iPhone apps werkte voor mij! Onder iPad apps vind hij hem niet!!!

  Beantwoorden Quote

 30. door Gino

  Heb nu meerdere malen geprobeerd bestanden over te zetten via wifi. Als ik de app open staat er “mediabibliotheek leegmaken”. Als ik bij instellingen bij info kijk zie ik wel dat de heb bijna 500 mb geheugen gebruikt.

  Wie weet wat te doen?

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.