MasterBrain: iPhone-variant op gezelschapsspel Mastermind (AppEvent)

·

masterbrainVandaag is er bij het AppEvent weer een gratis spelletje te vinden: MasterBrain van Niels Kooiker, een iPhone-versie van het bekende puzzelspel Mastermind. Bij MasterBrain moet je proberen een kleurcode te achterhalen, die de computer voor jou heeft bedacht. Er is keuze uit zes kleuren en elke kleur mag meermaals voorkomen. De computer geeft aan hoeveel kleuren op de juiste positie staan en hoeveel kleuren wel in de code voorkomen, maar niet op de juiste plaats staan.

Wie slim redeneert en de juiste beslissingen weet te nemen vindt in minder dan 10 pogingen de geheime code. Deze game wordt ook wel op papier gespeeld onder de titel ‘Bulls and Cows’ of als het computerspelletje Moo. Bij MasterBrain geef je met draaischijven de gewenste kleuren aan. Wie van doordenken houdt kan het nu gratis uitproberen, dankzij AppEvent.

Downloaden: MasterBrain (op 17 januari gratis, normaal variërend tussen €0,79 en €1,59)

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

18 reacties

 1. door Saarie

  zo een spelletje bestond al hoor en gratis dan nog wel :)
  Crack the code in the apple store is net hetzelfde! :)

  Beantwoorden Quote

 2. door Ex

  Wat een vaag spel. Volgens mij klopt het niet helemaal.

  Als ik bijv. in de eerste positie geel kies, en dan op guess druk, zegt ie: 1ste positie groen, middelste twee geel, en de vierde grijs.

  Voer ik precies hetzelfde nog eens in, dan klopt er geen flikker van.

  Beantwoorden Quote

 3. door Maikel

  Dus lingo met kleurtjes?

  Beantwoorden Quote

 4. door Wouterr

  Ner gwn mastermind@Maikel:

  Beantwoorden Quote

 5. door sNicker

  @Maikel: nee nee, het is net even iets lastiger. Als je een combinatie gokt, wordt aangegeven hoeveel kleurtjes er goed zijn of op een andere plek moeten, maar niet welke!
  Dat is dus ff proberen en nadenken welke combinatie dan wél klopt.

  Leuk spel!

  Beantwoorden Quote

 6. door Ikke

  net ff gedownload en gespeeld maarCrackCode is leuker!

  Beantwoorden Quote

 7. door David

  Doe mij Crack the Code free maar. Ook mastermind voor de iPhone, maar wel mooier uitgevoerd.

  Beantwoorden Quote

 8. door I-Stefke

  Crack the Code is veel beter en mooier gemaakt. Mastermind was een bordspel met pinnetjes en Crack the Code is eigenlijk een exacte kopie van de originele Mastermind maar dan voor de Iphone. Echt super retro (jeugdsentiment)

  Beantwoorden Quote

 9. door nkooiker

  Origineel geplaatst door Ex
  Wat een vaag spel. Volgens mij klopt het niet helemaal. Als ik bijv. in de eerste positie geel kies, en dan op guess druk, zegt ie: 1ste positie groen, middelste twee geel, en de vierde grijs. Voer ik precies hetzelfde nog eens in, dan klopt er geen flikker van.

  Als het eerste lampje groen brandt betekent dat niet dat de eerste kleur ook goed is, die posities komen niet overeen, net als bij Mastermind…

  Beantwoorden Quote

 10. door Marc

  Beste redactie, kijken jullie wel naar de kwaliteit van gratis apps? Zou het niet verstandig zijn om eerst even te testen of een spel uberhaubt de moeite waard is om het meer dan 10 seconden te spelen? Hebben jullie wel gezien hoe dramatisch simpel dit in elkaar gezet is? Zonde van de stroom, zonde van de moeite om de download aan te zetten, zonde van de moeite om de iPhone te synchroniseren. Kortom, bagger. Bewaak aub de kwaliteit van deze site een beetje, jullie hebben zo’n geweldig potentieel, dit soort verwijzingen is drama en killing voor de kwaliteit van de iPhoneclub.nl. Succes!

  Beantwoorden Quote

 11. door dries6951

  Er bestaat al heel lang een gratis “mastermind” voor de iPhone / iPod met de naam CrackCode. Kwalitatief en grafisch sterk lijkend op de RL versie. De hier besproken versie vind ik ver beneden peil . . . .

  Beantwoorden Quote

 12. door vRamos

  In tegenstelling tot de mensen die dit spel afkraken vind ik dit een hele leuke interessante spel. Ik heb vroeger ook mastermind gespeeld en begrijp daarom ook hoe het spel in elkaar zit.

  @Marc, er is naar mijn mening niks aan te merken op de kwalitet van het spel… Mastermind is een simpel spelletje (simpel in opzet), maar niet zo simpel om te spelen. Ik weet eigenlijk niet waar jij het op baseert dat het een spel is van slechte kwaliteit. Maar dat is een persoonlijke mening iphoneclub.nl bied reviews voor ieder wat wils met betrekking tot de iPhone dus ja ik wou ff laten weten dat ik jou comment totaal niet zinvol vindt.

  Kortom ik ben blij dat dit spel vandaag gratis is en ook dat iphoneclub.nl de moeite neemt om dat te melden

  Beantwoorden Quote

 13. door Nescio01

  Off T:
  Bij het afkraken van (een club van)personen, mogen, wat mij betreft – de superlatieven best achterwege blijven.
  On T:
  Niets geprobeerd, kan er niet over mee praten.

  Beantwoorden Quote

 14. door nkooiker

  @Robin: Haha what are the odds.. (1 op 512 in een hard game, hehe) Ben hem zelf nog nooit tegen gekomen, die combinatie. :D

  @Marc: Jammer dat je er zo over denkt.

  @vRamos: Prettig te zien dat er ook anders over gedacht wordt ;)

  Beantwoorden Quote

 15. door Rens

  Eigenlijk heel triest. Sommigen begrijpen een spel als Mastermind niet en gaan vervolgens het spel afkraken omdat ze het dus niet snappen… Soms zijn er nu eenmaal spellen voor mensen met een IQ hoger dan 80. Ook aan die selecte groep moet Appevent denken!

  Beantwoorden Quote

 16. door Melvin

  @Marc: Echt, het is weer een tijdje geleden dat ik zo’n stomme reactie heb gelezen. Ten eerste is er in mijn ogen niets mis met dit spel en ten tweede slaat je kritiek op iPhoneclub helemaal nergens op. Jij snapt het niet echt denk ik.

  Beantwoorden Quote

 17. door MeneerDuck

  Ik kan nauwelijks verschil tussen groen en geel zien. Het is echt heel priegelig gemaakt. Het is een leuk spel an sich, maar ik kan hier weinig mee.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.