Marksta: watermerk op iPhone-foto’s zetten in 10 seconden

· Gonny van der Zwaag

marksta fotoAls je foto’s met je iPhone maakt, wil je ze misschien ook meteen delen via Flickr en andere online diensten. Voor professionele fotografen speelt dan het probleem: hoe maak je duidelijk dat het jouw foto is en dat ‘ie niet bedoeld is om ongevraagd op andere websites te gebruiken? Marksta lost dat probleem op met een iPhone-app die een watermerk op je foto’s kan zetten. De app is gemaakt door de Britse fotojournalist John D. McHugh en zorgt ervoor dat er een watermerk of copyrightmelding op je foto’s komt te staan voordat je ze naar Facebook, Twitter, Instagram en andere diensten stuurt.

John was het zat dat zijn foto’s steeds gestolen werden, maar besefte dat het weinig zin had om jacht te maken op iedereen die zijn foto’s aan de haal ging. In plaats daarvan maakte hij Marksta, waarmee hij onderweg al zijn foto’s kan voorzien van copyrightmeldingen.

marksta-iphone-voorbeeldJe kunt kiezen voor een tekst of een logo, Twitter-account of websitenaam. Marksta is bedoeld voor de iPhone en is op dit moment wat minder geschikt voor de iPad. Gelukkig is er een iPad-geoptimaliseerde versie van Marksta in de maak, voor mensen die gek genoeg zijn om met hun iPad foto’s te maken of de foto’s bijvoorbeeld inlezen via de Camera Connection Kit.

Marksta kan meerdere regels tekst op je foto’s zetten, inclusief vreemde karakters als © en #. Je kunt zelf het formaat en de positie van de tekst of het logo kiezen, lettertypes en kleuren aanpassen, de tekst transparanter maken en eventueel een randje toevoegen. Met behulp van sjablonen kun je het proces versnellen. De foto’s die je maakt blijven ook in niet-bewerkte vorm in je camerarol staan. Vanuit de app kun je meteen naar Instagram, Camera+ en andere apps doorsturen.

Downloaden: Marksta (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.