Marksta: watermerk op iPhone-foto’s zetten in 10 seconden

·

marksta fotoAls je foto’s met je iPhone maakt, wil je ze misschien ook meteen delen via Flickr en andere online diensten. Voor professionele fotografen speelt dan het probleem: hoe maak je duidelijk dat het jouw foto is en dat ‘ie niet bedoeld is om ongevraagd op andere websites te gebruiken? Marksta lost dat probleem op met een iPhone-app die een watermerk op je foto’s kan zetten. De app is gemaakt door de Britse fotojournalist John D. McHugh en zorgt ervoor dat er een watermerk of copyrightmelding op je foto’s komt te staan voordat je ze naar Facebook, Twitter, Instagram en andere diensten stuurt.

John was het zat dat zijn foto’s steeds gestolen werden, maar besefte dat het weinig zin had om jacht te maken op iedereen die zijn foto’s aan de haal ging. In plaats daarvan maakte hij Marksta, waarmee hij onderweg al zijn foto’s kan voorzien van copyrightmeldingen.

marksta-iphone-voorbeeldJe kunt kiezen voor een tekst of een logo, Twitter-account of websitenaam. Marksta is bedoeld voor de iPhone en is op dit moment wat minder geschikt voor de iPad. Gelukkig is er een iPad-geoptimaliseerde versie van Marksta in de maak, voor mensen die gek genoeg zijn om met hun iPad foto’s te maken of de foto’s bijvoorbeeld inlezen via de Camera Connection Kit.

Marksta kan meerdere regels tekst op je foto’s zetten, inclusief vreemde karakters als © en #. Je kunt zelf het formaat en de positie van de tekst of het logo kiezen, lettertypes en kleuren aanpassen, de tekst transparanter maken en eventueel een randje toevoegen. Met behulp van sjablonen kun je het proces versnellen. De foto’s die je maakt blijven ook in niet-bewerkte vorm in je camerarol staan. Vanuit de app kun je meteen naar Instagram, Camera+ en andere apps doorsturen.

Downloaden: Marksta (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

11 reacties

 1. door Bman

  Voor 89 cent, had ik de app gelijk gekocht, nu eerst even nadenken of ik deze app wel écht nodig heb.

  Beantwoorden Quote

 2. door naampje

  En met Photoshop is dat watermerk er in 5 sec. weer af.

  Beantwoorden Quote

 3. door jhon

  @Bman:lekker belangrijk om te melden hier dat je gaat nadenken over een verschil van 90cent

  Beantwoorden Quote

 4. door melpie

  Dat word dus een watermerk vol in je gezicht whaha

  Beantwoorden Quote

 5. door Digilike

  Het is exact zoals naampje zegt. Je ontkomt er bijna niet aan om foto’s ofwel in zeer slechte kwaliteit op het net te zetten ofwel met een watermerk pontificaal in het midden/ op moeilijk te clonen plekken.

  Beantwoorden Quote

 6. door deepfunky

  Interessant. Iets eerder berichten en we hadden ‘m gratis kunnen krijgen… ;)

  Beantwoorden Quote

 7. door Tonic

  Ik heb de app gekocht en hij valt erg tegen.

  Beantwoorden Quote

 8. door Ulope

  Klinkt geweldig, behalve de prijs.

  Beantwoorden Quote

 9. door Bman

  @jhon: Als je het anders bekijkt: ik had de app voor de hélft van het geld wél gekocht.

  Beantwoorden Quote

 10. door nukenine

  Zeg, “Voor professionele fotografen speelt dan het probleem..” ?
  Een professionele fotograaf die een iPhone gebruikt voor zijn copyrighted werk heeft een veel groter probleem dan een watermerk. En die professionele fotograaf kan dan ook nog iPhone aps programmeren?

  Marketjing :-)

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.