iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

La Carte, MedDossier en NSStoringen: apps van Nederlandse bodem

Drie Nederlandse apps van Nederlandse ontwikkelaars: La Carte voor het ontcijferen van de Franse menukaart, MedDossier voor het bijhouden van een persoonlijk medisch dossier en NSStoring voor het bijhouden van NS-storingen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

la carte rik smitsWekelijks komen er heel wat apps uit, ook van Nederlandse ontwikkelaars. In dit artikel bespreken we er drie: La Carte voor het ontcijferen van de Franse menukaart, MedDossier voor het vastleggen van je medisch dossier en NSStoringen voor het volgen van de storingen van de NS.
Toen de ontwikkelaar van La Carte ons attendeerde op zijn app, was net op dat moment een kortingsactie gaande van het Culinair Frans A-Z Woordenboekje. Weinig kans dat je op zo’n moment bereid bent €7,99 te betalen, terwijl het alternatief gratis te krijgen is. Vandaar dat La Carte vandaag in de herkansing gaat: de vakanties zijn in volle gang en na de zoveelste Franse campingmaaltijd heb je wel eens zin om in een echt restaurant te gaan eten.


Wie liever niet voor verrassingen komt te staan raadpleegt dit tafelwoordenboek voor de Franse keuken. ‘Pascaline d’augneau’ klinkt lekker en lijkt lamsvlees te zijn, maar is het ook een aanrader op je bord? Dat valt nog te bezien.

Downloaden: La Carte (€7,99)

MedDossier

medisch dossierVier belangrijke zorgorganisaties in Friesland lanceren de applicatie MedDossier, een gratis en veilig persoonlijk medisch dossier voor op je smartphone. In de app geef je aan of je donor bent, welke allergieën je hebt en wie er in geval van nood gebeld moet worden. De app MedDossier is ontstaan uit een samenwerking van GGZ Friesland, Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe en Kijlstra Ambulancegroep. Je hoeft natuurlijk niet in Friesland te wonen om deze app te gebruiken. Binnenkort komen er soortgelijke apps voor Android en Windows Phone 7. De app bevat niet je volledige medische dossier, maar alleen de informatie die je zelf invult, zoals medicijnen die je gebruikt, welke verzekeringsmaatschappij en een overzicht van eerdere ziektes. Je kunt bijvoorbeeld invullen dat je last hebt van hartritmestoornissen, welke bloedgroep je hebt en dat je allergisch bent voor pinda’s of voor narcoses. Ook kun je aangeven met welke artsen je de afgelopen tijd contact hebt gehad.

De app heeft als doel empowerment van patiënten, zo leggen de organisaties uit. Er wordt al bijna 14 jaar gewerkt aan de invoering van een landelijk patiëntendossier, maar Eerste Kamer is tegen een verplichte aansluiting op het EPD. Daardoor kunnen zorginstellingen straks niet over de meest recente medische gegevens van een patiënt beschikken. Er zit dus niets anders op om zelf maar een medisch dossier vast te leggen, zodat je zeker weet dat alles up-to-date is. De GGZ Friesland maakte eerder al de app MedAlert om te voorkomen dat je je medicijnen vergeet.

Downloaden: MedDossier (gratis)

NSStoringen

nsstoringen iconNSStoringen is een app van ontwikkelaar Tim Wachter, waarmee hij reizigers wil helpen die te maken krijgen met storingen op de trajecten van de NS. De app toont ongeplande storingen, geplande werkzaamheden, adviezen van de NS om de storingen door te komen en bekijken hoe lang het nog duurt voordat de storing is opgelost. Die informatie is ook in apps als Trein te vinden, maar die kost geld. Gratis apps met storingsinfo zijn 9292ov Pro en NS Reisplanner Xtra. Die laatste toont de storingen en werkzaamheden bij elk station. Mocht je toch liever een aparte app hebben waarmee je de storingen kunt opzoeken, dan is er nu dus NSStoringen.

Downloaden: NSStoringen (gratis)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.