iPad steeds populairder als e-mailapparaat, laptop kan de deur uit

23 januari 2013, 20:29 · Gonny van der Zwaag

email ipadVolgens een nieuw gepubliceerd onderzoek is de iPad het favoriete hulpmiddel geworden om e-mail te lezen, te beantwoorden en te beheren. Tenminste, onder iPad-bezitters, want die leggen hun laptops en hun smartphones steeds vaker aan de kant om lekker op hun iPad te kunnen e-mailen. Er werd een onderzoek uitgevoerd onder 4.400 iPad-gebruikers in de Verenigde Staten. Negentig procent van hen vond toegang tot e-mail “erg belangrijk” of “extreem belangrijk”. Nog eens tweederde zei dat ze meer dan drie keer per dag e-mail checken op hun iPad.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van e-mailaanbieder IncrediMail. De meeste mensen zeiden dat ze Apple’s standaard Mail-applicatie gebruiken (41%). Ook is er een vrij grote groep die de Gmail-app gebruikt en een kleinere groep met Hotmail (13%, al weten we niet welke app ze dan precies gebruiken).

Een vijfde van de ondervraagden beheert e-mail via de webbrowser en niet via een speciale e-mailapp. Er zijn overigens ook mensen die hun iPad helemaal niet voor e-mail gebruiken, maar die groep is met 3% behoorlijk in de minderheid. De meerderheid van 97% leest e-mail op de iPad, maar lang niet iedereen gebruikt de iPad ook om op e-mailtjes te reageren. Vrouwen gebruiken hun iPad meer dan mannen om e-mail te lezen en zijn ook vaker geneigd om op de iPad te antwoorden op e-mail.

Bijna eenderde gaf aan dat ze alleen nog maar de iPad gebruiken om te e-mailen. Dat is een groep die de desktop-pc en laptop niet meer nodig heeft. Overigens is er wel een verschil tussen zakelijk en privégebruik. Maar liefst 68% gaf aan dat ze de iPad alleen gebruiken voor persoonlijke e-mail. De zakelijke e-mail doen we toch liever achter een computer.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

21 reacties

 • Ashcat
  1 year

  E-mail op de ipad is simpel, ik heb al mijn accounts, hotmail, gmail en icloud aan het email-apje van de ipad toegevoegd. Ingesteld dat de mail op de server moet blijven staan zodat ik de mail kan lezen en eventueel kan beantwoorden of later dit via de pc kan doen. Dus maar 1 app nodig voor alle mail accounts!

  Antwoord Quote

 • Sander
  1 year

  @Ashcat: Ik heb nooit echt begrepen waarom ik een third-party e-mail-app zou moeten gebruiken.

  Antwoord Quote

 • apple user
  1 year

  Ik vind de Ipad zeker geen laptop vervanger (nog niet). Ik heb momenten dat ik de Ipad vaak gebruik en de laptop niet en vice versa.

  Antwoord Quote

 • Mss
  1 year

  Bij mij is het maar net hoe het uitkomt maar moet zeggen het is toch meestal de iPad of op de iPhone is veel sneller en makkelijker dan op de laptop!

  Antwoord Quote

 • Rop
  1 year

  Ik mail voornamelijk met de iMac, ik vind een fysiek toetsenbord toch fijner, op een iPad lukt het me niet om blind te typen. Mijn vrouw doet wel alles op de iPad, dus ik herken de uitkomst van dit onderzoek wel zeker! :)

  Antwoord Quote

 • Karel
  1 year

  Sinds mijn ontvangst van de iPad mini (had een iPad 3).
  Gebruikte ik mijn iPhone 5 nog nauwelijks op wat whatappjes na dan, mailen doe ik altijd via de iPad. Makkelijk, simpel en snel, gewoon perfect.
  iPhone 5 is inmiddels verkocht en heb een goedkope Android gehaald voor de max 10 appjes die ik stuur per dag.

  Antwoord Quote

 • lars
  1 year

  iPad mini vind ik echt geweldig maar het kan zeker mijn MacBook Pro niet vervangen op bijna geen enkel aspect.
  Het is meer voor het plezier en niet voor de functionaliteit.

  Antwoord Quote

 • Karel
  1 year

  Hopelijk iPad mini 2 met retina maar wel zelfde gewicht als de eerste (zal wel niet helaas) en dan ben ik helemaal happy.

  Antwoord Quote

 • dykstrap
  1 year

  Eerst mijn MacBook pro dan iPhone en dan mijn iPad. Maar ik met een verschuiving.

  Antwoord Quote

 • Remco
  1 year

  Geen laptop vervanger, maar functies die een laptop heeft.
  - email, internet; youtube facebook, twitter; voor de standaard gebruiker is de ad een gimmick, en een handig middel. Maar de laptop vervangen doet het nog niet; printen is gelimiteerder, en volledige tekstbewerking is ervook nog niet; typen kan met een toetsenbord, maar een laptop is en blijft tot nu toe nog gewoon fijner. Toch gebruik ik in de colleges diecik volg wel mijn ipad voor aantekeningen; de grote verslagen werk ik ehter liever op een pc of laptop uit.

  Antwoord Quote

 • Kan mij er zeker iets bij voorstellen. De laptop gaat ook meteen de deur uit zodra de studie is afgelopen, nooit een fan van geweest. iPad is ideaal voor de kleine werkzaamheden, voor het serieze werk zit ik liever achter een desktop, nooit comfortabel achter een laptop kunnen werken.

  Antwoord Quote

 • broem
  1 year

  Ik gebruik mijn email vooral via de iPhone en niet via de laptop of iPad, simpelweg omdat ik de iPhone overal mee neem en bij me heb :), logisch toch je dan telkens je naar je Phone kijkt je emails checkt? Dat is bij mij toch zo.
  Een laptop blijft nog steeds het beste, bv om te downloaden enz….Een tablet kan een laptop absoluut nog niet vervangen.

  Antwoord Quote

 • Barend
  1 year

  Een iPad is geen notebookvervanger. Leuk op reis omdat hij licht is, verder leuk voor Facebook, mail kijken en een spelletje. Eigenlijk is het een grote iPhone waar je niet mee kan bellen en geen WhatsApp op hebt.

  Antwoord Quote

 • Mss
  1 year

  Het gaat hier toch over mailen! Het zal nog wel heel wat jaren duren voor ik mijn laptop weg doe! De iPad is zeker nog geen vervanger voor de laptop! Ik verwacht dat de iPad de nieuwe interface wordt voor de Mac mini of zo iets dergelijks zodat je wel alles er mee kan doen! Dan is het misschien het overwegen waard.

  Antwoord Quote

 • Graf Zum Kotzen
  1 year

  Ik heb mijn laptop inderdaad ook weggedaan. De combinatie van een iMac en een iPad is ideaal. Ook op reis voor mijn werk kan ik het prima af met een iPad, ook in het vliegtuig is een iPad veel handiger dan een laptop. En zo af toe neem ik mijn Bluetooth Apple keyboard mee op reis voor het wat serieuzer typewerk.

  Antwoord Quote

 • Ronald1959
  1 year

  Toen de eerste ipad uitkwam wist ik dat het een game en livechanger was. Niet dat ze me geloofden. Nog een jaar of 5 en dan is de vraag naar laptops en pc’s nog maar een fractie van wat het ooit geweest is.

  Antwoord Quote

 • Alex
  1 year

  Laptop, desktop, tablet, hebben allen voor en nadelen. 90% vd privemail kan men prima op een tablet afdoen. Maar dat de laptop de deur uit kan is iets te kort door de bocht. Die gaan sommigen die dat beweren vast wel missen, maar daar kom je pas achter als je werkelijk alleen een tablet hebt…

  De standaard mailapp vd ipad is redelijk goed, maar relatief sloom, en beperkt in fuctionaliteiten. Er zijn alernatieven die sneller zijn, en waar je bovendien meerdere account op aan kunt maken.

  Antwoord Quote

 • Harry
  1 year

  Ik gebruik mn MacBook steeds minder en eigenlijk voornamelijk mn iPad (retina).

  Antwoord Quote

 • Rudy
  1 year

  Hè, kun je ook email lezen op een PC?
  Hahaha.

  Antwoord Quote

 • VIM
  1 year

  De mail app is belachelijk beperkt in mogelijkheden.
  Punt.
  Probeer maar eens enkele bijlage-bestanden uit verschillende apps toe te voegen.
  Speelgoed maar handig voor simpelste mails.

  Antwoord Quote

 • Freddy Verleye
  1 year

  Voor mij is de iPad een schitterend instrument. Ik ben er dagelijks mee bezig om te mailen en te surfen. Agenda gebruik met vijf accounts en de accounts deel ik met de mensen die het nodig hebben. Gebruik vele APPS waaronder Pages, Numbers en Keynote. Bijna alle Office toestanden zitten nu in de juist opgesomde toepassingen.

  Ja ik heb nog een PC maar gebruik hem nog zelden.

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.