iOS game-update: Madcoaster, Light Flower, Freewheelin en koopjes

· Bart Breij

GU DO Light the Flower hoofdplaatAarde aan lezers, Aarde aan lezers. Natuurlijk is het overduidelijk dat menigeen van jullie met je hoofd ver boven de wolken is, maar los van Angry Birds Space zijn er meer beschrijfwaardige games voor de iPhone en iPod touch uitgekomen vandaag. Een is er zelfs bijzonder Aards. In Light Flower zet je allerlei spiegels in een huis om zodat je een bloem kan voeden met een zonnestraal. Ook rollen we overal tussendoor met Freewheelin en temmen we een niet te stoppen achtbaan in Madcoaster.

Rolling in the deep: Madcoaster

GU MA Madcoaster iPhone iPod touch headerAls je naar het thema kijkt, had Adele’s Rolling in the Deep probleemloos de titeltrack van het nieuwe spel Madcoaster kunnen zijn. Madcoaster gaat namelijk over een sliert losgeschoten achtbaankarretjes die helemaal de weg kwijt is. Zo rol je onder andere door jungles, wolkenvelden, een toeristisch stukje China en ja: the deep dus. Waar rotsblokken de achtergronden vullen en lava de ondergrond besmeurt. Het is alleen dat het tempo van Adele’s krachtzang misschien toch iets te laag ligt voor Madcoaster. Het spel is namelijk best wel aan de snelle kant. Terwijl je hard doorrijdt met je karretje, raap je overal zoveel mogelijk gouden munten op de weg en mag je ondertussen uitkijken voor gaten waar je over moet springen en vijanden als vogels die je wat graag in de weg fladderen. Vogels? Als tegenstander van een achtbaan? Als je niet te snel gaat wel ja. Als je zelf aardig op vaart bent, maakt het gevleugelde vee geen schijn van kans meer tegen je karretjes die zonder moeite een tijdje blijven zweven voor ze weer neerkomen. Madcoaster is een echt highscore-spelletje met upgrades die je kan verzamelen, waardoor je weer meer punten scoort en weer meer upgrades kan kopen waarmee je weer meer punten kan verzamelen. En de oorspronkelijke achtbaan? Die zie je nooit meer… te-rug.
Downloaden: Madcoaster (€0,79, universele app)

Vallende band: Freewheelin

GU DO Freewheelin iPhone iPod touchEindeloos doorrollen in twee dimensies? Probeer het eens met een derde! Freewheelin bekijk je niet vanaf de zijkant zoals Madcoaster, maar van achteren. Je geeft de hoofdrolspeler, een doodsimpele rubberen band, een slinger en daar ga je. Met kantelbewegingen van de iPhone of iPod touch slalom je tussen vertragende plassen, in de weg staande objecten en rol je net zo makkelijk over turbo’s en andere bonussen heen. Je bent af als je zo langzaam gaat dat de tijd – rechtsonder in beeld – op raakt of als je plompverloren zomaar tussen twee stukken ondergrond valt. Dat gebeurt overigens niet als je doodsimpel de groene steigertjes pakt, maar ja, kantel de zaak maar eens zo naar je hand. Freewheelin is een eenmansprojectje van de ontwerper Arnold Clark. Zo voelt het misschien ook wel een beetje aan, maar toch is dit highscore-jagertje een verrassend geinig spelletje. En beter nog: de free uit de titel slaat ook op de prijs.
Downloaden: Freewheelin (gratis, universele app)

Trailer van de Dag: Light the Flower

GU DO header Light the Flower iPhoneWaar was het puzzelspel-genre zonder de iPhone? Natuurlijk, er worden een hoop concepten tot in den treure herhaald en steeds uitgevoerd in een nieuw jasje, maar tegelijk zijn er ook games die succesvol een nieuwe draai kunnen geven aan een concept dat eigenlijk heel erg voor de hand ligt. Light the Flower is conceptueel ook wel eens eerder gedaan, maar voelt desondanks als een nieuw puzzelconcept. In het spel moet je de lichtinval in de kamer herleiden naar de bloem in de hoek. Die heeft dat beetje gele liefde nou eenmaal nodig. Om ervoor te zorgen dat het licht bij de bloem komt, ga je in de weer met spiegels die de lichtstraal herkaatsen en doorgeven naar andere spiegels. Dat is in de basis niet zo lastig, maar Light the Flower is ook de kwaadste niet en schotelt je toch nog de nodige puzzeluitdagingen voor. In elk van de zestig levels liggen namelijk drie sterren en om die mee te nemen in de lichtstraal, mag je de spiegels heel wat herpositioneren. Je verplaatst ze door over het beeld te vegen, de richting ervan veranderen doe je met twee vingers op het scherm. Net als je denkt dat in dat gepiel de uitdaging van het spel gaat zitten, wordt het interessant. Dan komen er meerdere kleuren bloemen naar voren die elk hun eigen straal nodig hebben. Het is nog net niet zo dat de kleuren met elkaar mengen, maar toch biedt Light the Flower zo een onderhoudende dosis puzzelplezier. Nog een lichtpuntje? De hoofdbloem in het spel lijkt wel ingesproken door Mickey Mouse.
Downloaden: Light the Flower (€0,79, universele app)

De koopjeshoek

Ook op de releasedag van het grote Angry Birds zijn er games die alsnog de aandacht willen pakken met een tijdelijke korting. Vandaag graag speciale aandacht voor het wonderlijk fraaie Squids. En Osmos.

  • Caylus (geroemd maar pittig bordspel, €2,39, was €3,99)
  • Pop Corny (popcorn pakken, gratis, was €0,79)
  • You’re the Chicken Mogul! (kippenboerderij opzetten, gratis, was €0,79)
  • Osmos (chillen tussen de cellen, €0,79, was €2,39)
  • Squids (schitterende onderzee-strategie, gratis, was €0,79)

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.