iOS game-update: Guild Wars-achtige, Lego Hero Factory, Tanks Control en koopjes

· Bart Breij

GU DI Tanks Control headerWe kunnen de koopjeshoek vandaag wel achterwege laten in de iOS game-update, want alledrie de gloednieuwe games die we bespreken zijn gratis te downloaden en gratis te spelen. Eentje, een Guild Wars-achtig multiplayer rollenspel met indrukwekkende 3D-beelden, verlangt wel dat je af en toe een in-app aankoop doet voor een beter zwaard. De anderen maken op ludieke en uiterst speelbare wijze respectievelijk reclame voor een spel met tanks en Lego-producten.

Tanks Control… ook met vliegtuigen

GU DI Tanks Control iPhone iPod touchWe waren hem bijna alweer vergeten, Flight Control. Je weet wel, de iPhone-klassieker waarin je vliegtuigen naar hun landingsbaan begeleid door een lijn te trekken en ze onderweg niet te laten botsen. Vroegah, toen dat nog je dat was, verschenen er tientallen variaties op. Tanks Control lijkt wat dat betreft wel een nawee. In de visuele stijl is het precies hetzelfde. De levels die je kiest worden begeleid door kekke cartooneske dames die het spel een bijna mannelijke sfeer geven en ook de kleuren komen aardig overeen met Flight Control. Het verschil is dat je hier tanks naar hun basis ‘lijnt’. Dat gaat tergend sloom op zichzelf, maar die misser kan je gelukkig met een doorspoelknop linksonder in beeld compenseren. Dan blijkt het spel wel degelijk iets in zijn mars te hebben. Al snel landen er vliegtuigen in beeld waar je tijdelijk een kleur tanks naartoe kan sturen en er zijn eveneens treinsporen die worden aangelegd en het veld opknippen. Het belooft een drukte van jewelste op je beeldscherm en het duurt slechts enkele seconden voordat je doorhebt hoe leuk dit speltype ook alweer is…
Downloaden: Tanks Control (gratis ter introductie, universele app)

Lego Hero Factory: niet bouwen maar schieten

GU DI Lego Hero Factory iPhone iPod touch iPadHet Deense bouwsteentjesmerk Lego heeft zijn weg naar de iPhone en iPod touch inmiddels wel gevonden. Om de haverklap worden tegenwoordig nieuwe Lego-apps uitgebracht. Van al die apps is Lego Hero Factory het meest een échte game – als je het extern geproduceerde Lego Harry Potter niet meerekent. In Hero Factory bouw je niks, maar sloop je. Je speelt een Hero, een afgeleide van de Bionicle-mannetjes van het merk, en daarmee schiet je je een weg door allerlei ruimteschip-achtige omgevingen. In de kern spaar je munten om de deur naar de volgende ruime te ontgrendelen, maar in de praktijk ben je natuurlijk veel meer bezig met het neerhalen van rode robots. Dat doe je door te lopen met een linker stick en te richten met een rechter. Hero Factory ziet er deftig en sfeervol uit, maar speelt wat lastiger dan veel andere actiegames omdat de ruimtes vaak benauwd zijn. Het werkt niet zo handig, twee robots in één gang die alleen maar rechtdoor kunnen schieten en elkaar steeds tegelijk raken. Daardoor valt op dat jij zelf vele malen sterker bent dan de andere legereenheden en daardoor voelt het spel weer een beetje als valsspelen. Wellicht zijn we te kritisch: Lego Hero Factory richt zich op de jonge actiegamer en die kan zich vast makkelijk onderdompelen in de aardige sfeer en spaaractie.
Downloaden: Lego Hero Factory (gratis, universele app)

Trailer van de Dag: Blade of Darkness Free

GU DI Blade of Darkness Free screenshotEerder al bracht uitgever Gameloft op geheel eigen wijze een hommage aan World of Warcraft op de iPhone met Order & Chaos Online. Nu is het de beurt aan concurrent Guild Wars om geïmiteerd te worden op het platform. Uitgever Kaihong Zhou heeft eigenlijk alleen de naam van het spel veranderd, voor de rest lijkt het er als twee druppels water op. Blade of Darkness is ook een online rollenspel, maar laat je niet constant in een drukbezette online wereld rondhangen. In plaats daarvan laat het je óf alleen lopen, óf een coöperatieve game starten óf een grotere multiplayer in duiken. Vanuit de algemene ruimtes met kooplieden (die in-app aankopen stimuleren) en opdrachtgevers trek je met meerdere manschappen tegelijk ten strijde in talloze kerkers en natuurgebieden. Daar vecht met je zwaard, schild, bijl en magie tegen horden fantasierijke schepsels. Het verschil tussen Guild Wars en Blade of Darkness, is dat de nieuwe afgeleide een iets actiever vechtsysteem heeft. Het voelt zelfs bijna als een offline hakspel, zo actief is de actie als je het opneemt tegen het computergestuurde schorriemorrie. Met verschillende knoppen sla je toe, spring je en ren je en vanuit menu’s kan je krachten selecteren en specialiseren. Leer overweg te gaan met de camera en je hebt een fantastische samenwerk-ervaring op de iPhone en iPod touch.
Downloaden: Blade of Darkness Free (gratis, universele app)

De koopjeshoek

Actie, actie en nog eens actie. Op de iPhone trekt er zowaar geen dag aan ons voorbij zonder dat een stel kloeke games tijdelijk in prijs is verlaagd. De leukste aanbiedingen van vandaag zijn:

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Testte ruim 20.000 apps voor iCulture en schreef er meer dan 6000 artikelen over. Geeft als Appmeister nu appadvies aan ontwikkelaars, van concept tot communicatie.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.