iOS game-update: Dungeon Hunter 3, LostWinds, M.U.S.E. en koopjes

·

GU WO M.U.S.E. iPhone iPod touch iPadHoe ver mag je het freemium-principe in een spel doordrijven? Als in: een spel gratis aanbieden maar vervolgens wel voor elke loopactie in het spel geld vragen? De grote uitgever Gameloft verkent het terrein met Dungeon Hunter 3, wat voor de gelegenheid geen avonturenspel meer is, maar een eindeloos hakspel is geworden. De eerste App Store-recensies zijn vernietigend. Aan Gameloft de keuze: gaan ze voor het grote geld of voor positieve recensies?

Dungeon Hunter/ Golddigger 3

GU WO Dungeon Hunter III iPhone iPod touch iPadWeet je nog, de vorige totaal gratis nieuwe game van de uitgever Gameloft? Ook al niet meer? Six Guns heette de Western die wel heel zwaar leende op Rockstar-klassieker Red Dead Redemption. Het drukte je al vóór de eerste vijand in het spel tegen te komen, met je op de betaalmogelijkheden van het spel. Dungeon Hunter doet het iets voorzichter, maar dan ook maar iets. Na de gevechtstraining (linker pook om te lopen, rechter om te schieten of hakken en dan zijn er nog wat knopjes voor speciale acties), kom je al met de geldgraaierij van Gameloft in aanmerking. Je krijgt een schatkist als beloning voor je gevechtsdaden die geld verzekert voor upgrades en nieuwe energiedrankjes. Die schatkist moet je echter wel openen met een sleutel en raad eens? Je hebt maar 10 sleutels in het begin en krijgt er voor elke 20 minuten spelen eentje bij. Als je op een gegeven moment een schat hebt, maar geen sleutel, moet je die gewoon maar aan je voorbij laten gaan. Kortom: als je het spel te snel goed doorspeelt en alweer in aanraking komt met een schatkist, is de kans kléiner dat je de beloning krijgt. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen met freemium-spellen. Belachelijk! En zonde ook, want audiovisueel steekt Dungeon Hunter 3 prima in elkaar. De beelden zijn haarscherp (zeker op de iPhone 4S), het spel speelt heel aardig met zijn twee sticks op het scherm en de eindbaas van de eerste van vele missies was al best spannend. Toch is het eindeloos knokken tegen vijanden een stuk minder avontuurlijk dan het verkennen, vechten en soms puzzelen in de vorige delen. Zo hoeft het voor ons niet, Gameloft. Een spel moet wel een spel kunnen blijven zonder dat je moet betalen.
Downloaden: Dungeon Hunter 3 (gratis, universele app)

Knaller: M.U.S.E.

GU WO M.U.S.E. screenshot iPhoneM.U.S.E. mag dan wel een onbekend nieuw 3D-schietspel zijn voor de iPhone, voor een stukje onafgewerkte bagger als het onlangs besproken R.O.B.O.T. hoeven we niet te vrezen. Alleen al aan de specificaties om het spel heen, is M.U.S.E. (ook met puntjes ja) keurig afgewerkt. Het heeft online highscores tegen je Game Center-vrienden, 20 achievements en zelfs ondersteuning voor iCloud en AirPlay, zodat je het kan spelen op je televisiescherm met behulp van een Apple TV. Het spel zelf… is gelukkig ook goed te pruimen! De actie die je vanuit de rug van de hoofdpersoon bekijkt, is explosief en lekker vlot. Geoptimaliseerd voor de iPhone 4(S) en de iPod touch 4de generatie, vliegen de explosies en de bijbehorende effecten van waas je om de oren. Ook de combinatie lopen met de linker stick en richten met de rechter gaat erg makkelijk in M.U.S.E., omdat de actie zich voornamelijk op jouw hoogte afspeelt en je zodoende niet omhoog of omlaag hoeft te richten. Tijdens het spelen krijg je fors extra punten voor alle vernielingen die je aanricht, buiten het moorden om. Een explosief vat? Ka-sjing. Een ontplofte auto? De teller loopt. Een combinatie van die twee? Jaaaa hooorrrr, daar zijn we weeerrrr! Afijn, met die punten kan je je personage upgraden op in totaal wel 80 verschillende fronten zodat je nog sterker, sneller en behendiger wordt. Sowieso zit het met het Rambo-gevoel in M.U.S.E. wel goed. Er ís een systeem om achter muurtjes en objecten te schuilen, maar de beer mag net zo goed los in M.U.S.E.. Lekker.
Downloaden: M.U.S.E. (€3,99, universele app)

Trailer van de Dag: LostWinds

GU WO LostWinds iPhone iPod touchHet is niet zo gek moeilijk om de besturing van een spelletje op de Nintendo Wii over te zetten naar de iPhone of iPod touch. Dat geeft LostWinds nog maar eens aan. Dat is een platformspelletje waarin je niet enkel de hoofdrolspeler bestuurt, maar vooral diens omgeving met vingerbewegingen over het scherm. Met je vinger bestuur je als het ware de wind, die zich zo bijvoorbeeld kan verspreiden van een vuurtje tot fakkel. Die het hoofdpersonage Toku even kan laten zweven bij een sprong. En die water een andere kant op kan blazen waardoor je zomaar oog in oog komt met de oplossing van een puzzel. LostWinds was een van de eerste downloadspellen op de Nintendo Wii, maar heeft achteraf gezien niet louter zijn hoge scores te danken aan dat feit. Het spel zelf is, hoewel sloom, schattig en leuk om te spelen. De alternatieve besturing zorgt ervoor dat je eerst een omgeving ontdekt voordat je er doorheen loopt en springt. Daardoor word je veel makkelijker in LostWinds gezogen dan veel andere platformers. De besturing is met het touchscreen in vlagen makkelijker dan op de Wii, waar je de windrichting met een ietwat trillerige hand om de controller bestuurt. Het is een wonderlijk, avontuurlijk spelletje met leuke verrassingen.
Downloaden: LostWinds (€2,99, universele app)

De koopjeshoek

De leukste tijdelijke aanbiedingen op het gebied van games op de iPhone en iPod touch zijn vandaag:

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

8 reacties

 1. door broem

  Ik ben zeer zwaar teleurgesteld in gameloft deze keer en ik hoop ze dit ook lezen; de vorige 2 dungeon hunters waren gewoon de max, echt iets voor mij. Nu de 3de dungeon hunter gespeeld maar dit is not done, echt niks voor mij, tis anders en niet in positieve zin, tis teveel hetzelfde en het is met tijd en je moet altijd xxxtal monsters doden, das leuk voor effekes maar meer ook niet, geen avontuur meer in zoals in de vorige games, ik loop graag rond en kom liever onderweg beestjes tegen, hier is het constant van datte en bij zo’n game teveel van het goeie. Ik heb de game er dan ook afgegooid, ik betaal liever 5.49 euro en dat ik terug hetzelfde krijg zoals de vorige 2 games dan dat ik een game gratis krijg die ze hebben verkracht.

  Beantwoorden Quote

 2. door Aaron

  Lost wind heeft lang op zich laten wachten

  Beantwoorden Quote

 3. door iemand

  Gameloft is echt dom aan het doen de laatste tijd… Als asphalt 7/ gangstar4 / modern combat 4 ook freemium wordt vermoord ik ze. (figuurlijk)

  Beantwoorden Quote

 4. door Michel

  Hier een lijst met minstens 50 aanbiedingen van EA en Gamesoft
  .. allemaal 0.79 cent
  9to5mac.com/2011/12/21/ea-and-gameloft-launch-massive-0-99-christmas-game-sale/

  Beantwoorden Quote

 5. door Michel

  Hier een lijst met minstens 50 aanbiedingen van EA en Gamesoft
  .. allemaal 0.79 cent
  http://www.9to5mac.com/2011/12/21/ea-and-gameloft-launch-massive-0-99-christmas-game-sale/

  Beantwoorden Quote

 6. door WouterT

  Zeer teleurgesteld in dungeon hunter III:
  – waar zijn de questsm(niet levels)
  -waar is het verkennen van de open-world?
  -waar zijn de lootable armors? Geen shop dat schiet helemaal niet op, alleen in dorpjes enzo zou een merchant moeten zijn
  – waarom free 2 play? Dat werkt niet
  Sprry voor de negatieve reactie, maar dit kan beter!!

  Beantwoorden Quote

 7. door Jeroen

  Waarom maken ze de games niet gewoon wat duurder en stoppen ze allemaal met dat freemium gedoe? DH3 gaat hem dus niet worden ook al zou de game fantastisch zijn geweest zoals zijn voorgangers. Dit geldt voor mij voor alle games met freemium opzet.

  Ik game veel maar dit is niet cool dit is geld klopperij.

  Heb de klacht ook richting Gameloft geuit maar ik ga er van uit dat dit aan dovemansoren zal zijn gericht ;-)

  Beantwoorden Quote

 8. door John

  Correctie: M.U.S.E. kost 4,99€ ipv 3.99€

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.