Herdenking: herdenk op 4 mei een oorlogsslachtoffer met iPhone-app

·

Herdenking iPhone iPod touch 4 mei dodenherdenkingOp vrijdagavond 20.00 uur herdenkt Nederland een minuut twee minuten in stilte de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogsslachtoffers in het algemeen. Als je jezelf erop betrapt stil te zijn uit beleefdheid of niet zo’n concreet gevoel hebt bij de dodenherdenking, dan is er nu een iPhone-app die de het herdenken een stuk dichterbij kan brengen. De app Herdenking toont je een naam van één oorlogsslachtoffer om je in te verdiepen op het nationale moment van rouw.

Herdenking iPhone leeftijd aangevenHerdenking bevat een database van oorlogsslachtoffers van 0 tot en met 102 jaar oud. Je selecteert een leeftijd en vervolgens haalt de app een naam uit de database. Die krijg je prominent bovenin beeld te zien, met daaronder diens geboorteplaats, jaar en plaats en leeftijd van overlijden. Met een druk op de knop haal je een ander slachtoffer van dezelfde leeftijd naar voren. In totaal herbergt de app maar liefst 180.000 verloren mensenlevens.

Het maakt de bedenkers van de app, de Oorlogsgravenstichting, niet uit of je de toepassing aangrijpt om te herdenken op 4 mei, 15 augustus of op elke andere dag. Zodra je de minuut herdenken in de app met een druk op de knop start, kan je de ogen sluiten. Ondertussen brengt de app de naam van het slachtoffer groot in beeld en is er een tijdsbalk die de voortgang in de minuut aangeeft. Na de minuut word je met een trilling op de hoogte gebracht van het eindseintje, krijg je een bedankje en word je herinnerd aan meer personen die op die leeftijd zijn overleden als gevolg van de oorlog.

Downloaden: Herdenking (gratis)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

12 reacties

 1. door alexjeee

  PARDON!!!??? geen 1 minuut stilte maar 2!!!

  Beantwoorden Quote

 2. door Ron

  Op 4 mei zijn we toch twee minuten stil?

  Beantwoorden Quote

 3. Zeg alex, wat denk je, ik compenseer even die maar liefst 2 (!!) minuten door even lekker met hoofdletters en uitroeptekens te reageren.

  Beantwoorden Quote

 4. door Sb

  Als je 2 minuten wilt, druk je toch gewoon 2 keer? Gewoon stil zijn tussen die minuutjes in, zo heb je je 2 minuten alsnog;)
  Graag gedaan

  Trouwens toen ik de titel las, was ik wel een beetje bang dat het een app was, waarbij iedereen een naam of meerdere in kon typen, ik dacht al dit meen je niet je hebt altijd van die ‘lolbroeken’ die denken dat ze grappig zijn, om bijv Ad. Hit. oid neer te zetten.
  Gelukkig is dat niet het geval en best wel een leuk iets dit.

  Beantwoorden Quote

 5. door Tjeerd

  @Frank van Manen: Gelukkig bevat zijn comment nog een zinnige opmerking. Het is ook een rare fout.

  @sb: In de tijd tussen twee minuten ..?! Hoeveel seconde is dat precies?

  Ontopic; prachtig initiatief, bijzonder dat zo’n detail als de tijd over het hoofd is gezien. Maar de achterliggende gedachte vind ik prachtig… Gewoon, even heel concreet iemand herdenken. Mooi!

  Beantwoorden Quote

 6. door Jan Klomp

  2 minuten stilte op 4 Mei.

  App bedenker moet zich schamen.

  J.

  Beantwoorden Quote

 7. door Sb

  @Tjeerd: A joh, als je echt respect hebt, maakt korter wel uit en hoort langer juist beter te zijn, toch? Zie het maar als een extraatje.
  En anders gewoon vanaf het moment dat de eerste minuut stopt:
  1 Mississippi
  2 mississippi… Tot je de tweede gestart hebt en dan haal je daar je ‘gewerkte’ seconden vanaf.

  Beantwoorden Quote

 8. door Sb

  Die 1 mississippi…. moet je natuurlijk wel in je hoofd zeggen anders ben al af.

  Beantwoorden Quote

 9. door Bubbly

  Jammer dat je per se een leeftijd moet selecteren.

  Beantwoorden Quote

 10. door René Nieuwenhuis

  @Bubbly: Je hoeft geen leeftijd te selecteren. Gewoon klikken en er word random iemand uit de database geplukt.

  Beantwoorden Quote

 11. door klaas

  Telefoon gewoon weg bij de herdenking.

  Beantwoorden Quote

 12. door robbert

  Waar is dat nou voor nodig ga voor de tv zitten en ben twee minuten stil -__-

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.