Goede voornemens: 15 iPhone-apps om te sporten en weer fit te worden

·

hardloop-statistiekenHet nieuwe jaar is begonnen, tijd om de extra pondjes er weer af te rennen, zweten en diëten. We bespreken hier 15 apps die je erbij gaan helpen. We hebben ze onderverdeeld in drie groepen: hardlopen, fitness en yoga/pilates. In elke categorie hebben we een selectie moeten maken, want alleen al het aantal fitness-apps is niet te overzien. Het leuke is dat er zoveel variatie in apps is. Zo zijn er apps die automatisch op basis van je beweging tellen hoe vaak je een push-up of jumping jack hebt gedaan. Er zijn ook apps die je motiverend toespreken of waarschuwen met een push notificatie als je te lui te druk bent geweest om te sporten.

Hardlopen

Hardlopen is weer helemaal in opkomst als een populaire sport voor mensen die fit willen worden. Je hebt er immers alleen een paar loopschoenen, een shirtje en een broek voor nodig. Met onderstaande apps stel je jezelf uitdagingen of leer je hardlopen volgens een verantwoord schema.

Hardlopen in Nederland

hardlopen in nederland icoonNiets motiveert beter dan een prestatie waar je naartoe moet werken. Als je weet dat je over een paar maanden 10 kilometer moet rennen, weet je dat je niet te lang moet lummelen met excuses als: “Morgen begin ik écht!”. De app ‘Hardloopwedstrijden in Nederland’ vertelt je welke hardloopevenementen er dit jaar zijn.
Downloaden: Hardlopen in Nederland (gratis)

Get Running (Couch to 5K)

get runningDeze app heeft de uitzonderlijke score van 5 sterren op basis van 1387 waarderingen binnengehaald. Deze app helpt je om als beginnende hardloper je eerste 5 kilometer te halen. Gesproken aanwijzingen motiveren je en helpen je door te zetten.
Downloaden: Get Running (Couch to 5K) (€2,39)

Coach-to-5K

couch-to-5kDe officiële Couch-to-5K-app van CoolRunning/Active.com is iets goedkoper maar wordt ook iets lager gewaardeerd dan de app die we hierboven hebben besproken. Je leert op een verantwoorde manier hardlopen tot afstanden van 5 kilometer. Momenteel afgeprijsd (normaal €1,59).
Downloaden: Couch-to-5K (€0,79)

Runkeeper

runkeeperMisschien wel de meestgebruikte hardloop-app op de iPhone. Met GPS houd je je hardloopstatistieken bij, die je later op de website kunt aflezen en analyseren. Je kunt ook met teammaatjes gaan lopen en prestaties vergelijken.
Downloaden: Runkeeper (gratis)

FigureRunning

figurerunning icoonEen sympathieke app, gemaakt door twee Nederlandse hardloopsters. Met FigureRunning is hardlopen niet meer saai. Je loopt een patroon op de kaart, zodat een hartje, konijn of ander grappig figuurtje ontstaat.
Downloaden: FigureRunning (€1,59)

Fitness

Wie niet zomaar wat wil gaan rennen, kan ook in de sportschool beginnen. Fitness-apps helpen je aan inspiratie, geven aan welke oefeningen je moet uitvoeren of zorgen ervoor dat je trainingen kunt vastleggen. Bij de meeste apps wordt verwacht dat je naar de sportschool gaat, maar er zijn ook een aantal apps die de oefeningen aanpassen aan de attributen die je beschikbaar hebt. Zo zijn er ook oefeningen die je op een hotelkamer kunt doen.

Fitness Pro

fitness proFitness Pro is een app die door het Nederlandse bedrijf Data Supply wordt gemaakt. De app bevat meer dan 450 oefeningen die je kunt uitvoeren, voorzien van foto’s, uitleg, zoekoptie en meer. Je kunt er ook je eigen workout-schema mee maken en een logboek mee bijhouden.
Downloaden: Fitness Pro (gratis)

British Military Training

british military fitnessToen deze app voor het eerst in de App Store verscheen moet je er nog €11,99 voor betaken. Intussen heeft de app een wat betaalbaarder prijs gekregen. In de app geef je aan hoeveel tijd je te besteden hebt, waar je op wilt focussen en hoe de intensiteit moet zijn. Een stem drilt je vervolgens door de oefeningen, met de mogelijkheid om bij elke oefening een videodemonstratie te bekijken.
British Military Fitness: My Fitness Instructor (€3,99)

Nike Training Club

nike training clubDe officiële trainingsapp van Nike werd nog net voor het nieuwe jaar uitgebreid met 25 nieuwe workouts, nieuwe beloningen en drie bonusroutines van professionele atleten. De app geeft je een 30 tot 45 minuten durende workout voor je gehele lichaam en waarschuwt wanneer het weer tijd is om te gaan sporten.
Downloaden: Nike Training Club (gratis)

Fitness Builder

fitness builderFitness Builder is een app die je helpt aan ideeën voor fitnessoefeningen. Je kunt kiezen op welke locatie je de oefeningen wilt uitvoeren: ben je in een hotelkamer, dan houdt de app er rekening mee dat je weinig sportattributen bij de hand hebt. Je kunt ook sportschool of buitenshuis kiezen. De oefeningen omvatten cardio, krachtsport, pilates, gewichtsverlies enzovoort. Wel jammer is dat er zoveel in-app aankopen aan vastzitten.
Downloaden: Fitness Builder (gratis)

365days Push-ups

365days push upsPush-ups zijn een effectieve manier om je spieren te trainen. Deze app helpt je bij het bepalen van je doelen en kan ook automatisch je push-ups tellen. Je legt de iPhone op de grond neer en raakt bij elke push-up het scherm met je neus of kin aan.
Downloaden: 365days Push-ups (gratis)

Yoga en pilates

Wie geen zin heeft om de deur uit te gaan om in het park te gaan rennen om in de sportschool aan de slag te gaan, kan thuis ook veel doen. Met yoga- en pilates-oefeningen raak je niet buiten adem en ga je niet hevig zweten, maar kun je toch iets aan je fitheid doen. Ook handig voor mensen die door een blessure even geen high-impact sporten kunnen doen.

The Strength and Toning Deck

strength toningDeze app bevat 50 oefeningen waarmee je je lichaam beter in vorm kunt krijgen. De nadruk ligt op krachtsoefeningen, die door een gecertificeerde Pilates-trainer zijn uitgezocht. Er staan 50 oefeningen in, waar je als een kaartspel doorheen kunt bladeren.
Downloaden: The Strength And Toning Deck (€0,79)

Yoga Free: 250 Poses & Yoga Classes

yoga freeYoga Free is ook voor de Mac verkrijgbaar en bevat 250 yoga-oefeningen om mee aan de slag te gaan. Het programma is voorzien van video’s met toelichting van een ervaren yoga-leraar. Je kunt ook je eigen trainingsprogramma samenstellen.
Downloaden: Yoga Free: 250 Poses & Yoga Classes (gratis)

Dagelijkse Yoga Gratis

daily yoga free‘Dagelijkse Yoga’ dient als persoonlijke fitnesstrainer. De app geeft trainingen van 20, 40 of 60 minuten die je thuis kunt uitvoeren. Elke houding wordt gedemonstreerd door een yogaleraar. Deze versie is voorzien van reclame, de betaalde versie van de app toont yoga-oefeningen die iets moeilijker zijn en bevat geen ads. Laat je niet foppen door de Nederlandse naam, want deze app is compleet Engelstalig.
Downloaden: Dagelijkse Yoga Gratis (gratis)

YogaHour

yogahourYogaHour levert een 60 minuten durende yoga-sessie die niet te simpel is. Elke oefening is voorzien van foto’s – voor de verandering gedemonstreerd door een man in plaats van een vrouw in roze pakje. De training richt zich op het verbeteren van je flexibiliteit en fitheid en het verminderen van stress.
Downloaden: YogaHour (€1,59)

Motion Fitness

motion fitness icoonDe Belgische app Motion Fitness hebben we al eens besproken toen hij gratis te krijgen was in de actie AppEvent. Tegenwoordig is Motion Fitness altijd gratis te downloaden. De reden waarom de app bij de yoga-apps en niet bij de gewone fitness-apps staat, is omdat je er geen extra attributen voor nodig hebt. Je steekt de iPhone in je zak en hij detecteert automatisch of je oefeningen aan het uitvoeren bent. Doel van de oefeningen is vooral om gewicht te verliezen.
Downloaden: Motion Fitness (gratis)

motion fitness

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

17 reacties

 1. door Boxerrip

  Alles goed bijgehouden tijdens die feestdagen, dus die 10 kilometer is geen probleem…. Ben wel blij met

  Beantwoorden Quote

 2. door Boxerrip

  Alles goed bijgehouden tijdens die feestdagen, dus die 10 kilometer is geen probleem…. Ben wel blij met met dit soort apps… Is leuker rennen wanneer je informatie krijgt, over snelheid , afstand, enz

  Beantwoorden Quote

 3. door Ron

  365 days push ups, lekkere app. Tijdens het afzien moet je steeds weer de kunst verstaan om precies met je neus je iPhone te raken. Niet te hard, niet te zacht. Een hele opgave! Vervolgens niet te veel zweten, Apple geeft tenslotte geen garantie bij waterschade. Heb je dit alles weten te doorstaan, ben je bijna bij je doel, belt er ineens een of andere onverlaat op die je hele schema in de war gooit! Daar heb je dan 95 keer subtiel voor je neus tegen je iPhone gedrukt! Zonder zweet! Helemaal voor niks.

  Beantwoorden Quote

 4. “Met FigureRunning is hardlopen niet meer saai.”
  Ben bang dat dat een typische opmerking is van een niet-hardloper… hardlopen IS namelijk helemaal niet saai! :-)

  Vanmiddag 20km weggetikt, prachtige route, alleen maar lopen genieten. Kan het iedereen aanraden.
  Overigens niets kwaads over de app Figurerunning waar dit bij stond geschreven; we hebben er zelf op onze website een tijd geleden al artikel aan gewijd en het is zeker cool: http://www.frunning.eu/site/figurefrunning/

  Oh, en RunKeeper is zeker een aanrader, enkele andere op deze lijst ga ik eens beter bekijken…

  Beantwoorden Quote

 5. door Marcooo

  Mooie lijst.. Bedankt!!

  Beantwoorden Quote

 6. door Laura

  Weet er iemand een app die ik voor de crosstrainer kan gebruiken?? Of is zo’n hardloop app daar ook geschikt voor?

  Beantwoorden Quote

 7. Leuk om weer een lijst met sport apps te zien, jammer dat alleen Run Trainer (winnaar beste sport app 2010, actief sporten) mist. We zijn de app inmiddels een jaar aan het verbeteren en binnenkort komt er dan ook een grote update (+android).

  Wij wensen iedereen een sportief 2012!

  Beantwoorden Quote

 8. door Barry55

  Ik heb maar één goede voornemen en dat is:
  ” Minder werken meer verdienen “.

  Beantwoorden Quote

 9. door marco

  @Ron: kan je de iphone niet in de vliegtuigstand zetten dan?

  Beantwoorden Quote

 10. door Ger

  Runkeeper mag dan “leading” zijn, bij mij gaat hij er af.
  Bij elke loop onderbreekt hij regelmatig. Irritant te horen “Activity stopped” en even later “Activity resumed” terwijl ik toch echt doorloop… Later ook terug te zien als onderbrekingen, terwijl het ook nog eens je tijd “vervuilt”. Op het Runkeeper forum wordt hier ook over geklaagd. Daar stappen veel mensen over op Endomondo (www.endomondo.com) Ga ik ook eens proberen.
  Bye, Runkeeper.

  (er is overigens nog een aardige: “Sportypal” (www.sportypal.com)

  Beantwoorden Quote

 11. door Poloboy

  Voor mij is micoach van addidas ( gratis ) nog steeds beste app om te lopen! Goede statistieken, integratie met google maps en een leuke webinterface om zaken op uw pc of mac op te volgen met veel mogelijkheden ( creatie van groepen , eigen schema’s en planningen, enz)! Ik gebruik deze app nu reeds 1 jaar en nog steeds heel te vreden!

  Beantwoorden Quote

 12. door Remkus

  Fijne lijst, dank je Gonny!

  Nog een app die wat mij betreft echt de moeite waard is is de 5×5 app van Stronglifts.com. Voor de krachtfitness beoefenaars onder ons :)

  Beantwoorden Quote

 13. door AGTon

  Nike heeft ook een mooie app om te rennen.

  Nike + GPS

  Beantwoorden Quote

 14. door Stephanie

  Ik wil graag de Nike training club app downloaden, maar hij blijft vastzitten op ïnstalleren”. Kan de app ook niet meer verwijderen want ik zie linksboven geen kruisje… Wat kan ik doen? en waarom wordt de app niet gedownload?

  Beantwoorden Quote

 15. door frank

  Jammer. Een groot vergelijk van hardloop apps en dan europa’s grootste en misschien wel beste (en multi-platform) running app er niet bij hebben staan, namelijk Runtastic… Verder is wel het meer Amerika georienteerde Runkeeper vertegenwoordigd – prima, maar doe dan Runtastic er ook bij.

  Nou wil ik de scrhijver van dit artikel niet affikken om één omissie, maar het gaat me om de trend hier bij iPhoneclub. Dit is namelijk iets wat ik wel vaker gemerkt heb bij de app aanbevelingen en reviews. Goede of zelfs als standaard bekend staande apps worden vergeten, terwijl veel echt belabberde apps min of meer worden aangeprezen of in ieder geval niet of nauwelijks kritisch bekeken.

  Journalist doe je onderzoek goed, jij bent de meerwaarde door een filter toe te passen op de enorme berg mogelijkheden en informatie, pas door het filter goed toe te passen wordt het item nieuwswaardig.

  Naar mijn idee gaat het niveau achteruit bij iPhoneclub. Het lijkt er op dat de prioriteit steeds meer verschuift naar veel berichten (kwantiteit, waaronder ook het half overgetypte spul vanaf andere sites) in plaats van goede verslaggeving waarbij de inhoud voorop staat!

  Edit: misschien is dat de kern, het lijkt me goed als het personeel van de schrijvende afdeling van iPhoneclub zich voor alles (gadget-freak, consument, liefhebber, werknemer, redactie) vooral journalist gaat voelen

  Beantwoorden Quote

 16. @frank: Ikzelf (en de meeste van mijn vrienden) gebruiken Runkeeper. Ik heb Runtastic ook een keertje gebruikt, maar met één vriend valt er weinig uit te wisselen. Nike+ GPS had ik ook kunnen noemen, maar dat is naar jou smaak dan misschien weer te commercieel.

  Nog wat ‘journalistiek’ uitzoekwerk dan. Runkeeper heeft in de Nederlandse App Store 819 waarderingen, Runtastic heeft er 186. Lijkt me een duidelijk verschil in populariteit. Een ander punt is dat je bij Runkeeper alles gratis krijgt, terwijl je bij Runtastic voor werkelijk alles moet betalen. Voice feedback? Dat wordt dan even €2,39 afrekenen. Je wilt muziek afspelen tijdens het hardlopen? €1,59 graag! Oh, u wilt de reclamebanners niet meer zien? €0,79 afrekenen! Kortom, ik kan behoorlijk onderbouwen waarom ik Runkeeper een betere aanbeveling vindt.

  Wat je opmerkingen over Amerikaanse smaak betreft: zou kunnen, maar ik noem wel degelijk de Nederlandse app FigureRunning, de Nederlandse app Fitness Pro en de Nederlandse app Hardlopen in Nederland. In een soortgelijk artikel over afvallen noemen we Foodzy, AfvallenRecepten, Weight Watchers NL, Easy Diet NL, FoodRemindr… allemaal Nederlandse apps. OK, het fanatisme om af te vallen en te joggen is Amerikaanse, maar ik heb het idee dat je uitvalt omdat jouw ene favoriete app Runtastic ontbreekt.

  Beantwoorden Quote

 17. door Peter

  miCoach bevalt mij inderdaad meer dan goed

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.