Finish todo-app probeert uitstellers te helpen

· Gonny van der Zwaag

finish todo appDe App Store staat bomvol met todo-apps. Wil je indruk maken, dan moet je iets nieuws verzinnen. Afgelopen week bespraken we al Do.One, een app die je uitdaagt om één belangrijke taak per dag te doen. Finish probeert het weer helemaal anders aan te pakken. Het is een app die uitstelgedrag probeert te voorkomen en hanteert daarbij tijdsblokken. Finish is gemaakt door twee highschool-studenten, Ryan Orbuch en Michael Hansen. Zij bedachten een systeem van tijdsgebaseerde notificaties.

Al je taken stop je in één van de drie categeorieën korte termijn, middellange terwmijn en lange termijn. Alles wat tussen 0 en 7 dagen moet gebeuren, kun je beschouwen als korte termijn. Middellange termijn kan tussen de 1 en 2 weken liggen an alles wat langer pas over twee weken of later hoeft klaar te zijn kun je als lange termijn zien.

finish-instellingenMaar dat is een persoonlijke keuze. Wil je een andere tijdsperiode kiezen, dan kan dat.

Het tweede idee achter Finish is ‘Focus Mode’. Die toont je steeds de belangrijkste taken in elke tijdscategorie. De rest is ingeklapt en komt niet meteen in beeld. Daardoor is je takenlijst lekker kort en raak je niet zo snel moedeloos omdat je het nooit allemaal afkrijgt. Met een plusteken kun je nieuwe taken toevoegen. Je vult een taak in en koppelt er een datum aan. Ben je klaar met een taak, dan word deze verborgen maar verdwijnt niet uit de app. Je kunt altijd je afgeronde taken bekijken door op het Finish-logo te tappen. Veegbewegingen worden ondersteund, bijvoorbeeld bij het naar links vegen als je een taak af hebt en de opties wilt bekijken. Wat ontbreekt is synchronisatie tussen meerdere iOS-apparaten. Een iPad-versie is er ook nog niet.

Finish zal al snel vergeleken worden met Clear. Die app bracht een kleine designrevolutie teweeg: andere apps wilden erop lijken. Dat zal bij Finish niet zo snel gebeuren. De app ziet er goed uit, maar heeft niet zo’n kenmerkend uiterlijk dat we veel naäpers zullen zien. Wel is het idee achter Finish slim: mensen die vaak dingen uitstellen kunnen gewoon niet zelf bepalen welke taak ze het eerst moeten oppakken. Daarom doet Finish het voor je. En om te voorkomen dat je toch nog op het laatste moment begint, waarschuwt Finish driemaal. En omdat je zowel met de korte termijn-taken als met de langere termijn-taken bezig gaat laat je (als het goed is) minder snel dingen verslonzen.

Downloaden: Finish (€0,89, iPhone, iOS 5.0+)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.