Populaire Apps
Populaire Apps

Fairplay DRM van iTunes App Store lijkt gekraakt

· Gonny van der Zwaag

FairPlay DRMEigenlijk was het al een paar dagen bekend, maar MacNN is de eerste website die er iets over durft te publiceren: Apple’s Fairplay DRM blijkt toch niet zo sterk als Apple had gehoopt. Op internet zijn al verschillende handleidingen te vinden, waarmee je App Store-applicaties kunt installeren die je niet zelf hebt gekocht. In voorgaande jaren heeft Apple steeds razendsnel gereageerd op situaties waarin de Fairplay DRM was gehackt: binnen een paar dagen kwam er al een update van iTunes uit.

Of dat ook dit keer zo is, zullen we moeten afwachten. Geruchten over de crack circuleren al meer dan een week. Er zijn ook andere methoden om iPhone-applicaties te delen: onze collega’s van MacFreak wijzen op een workaround waarmee je gekochte applicaties met vier anderen kunt delen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigenschap van Apple’s Fairplay-systeem, waarmee je een iTunes-account op maximaal vijf computers kunt synchroniseren. Ontwikkelaar Melvin Rivera heeft op zijn website meer informatie gezet.

Volgens de gebruiksvoorwaarden van iTunes is het volgende toegestaan:

U kunt steeds vanaf maximaal vijf verschillende Accounts Producten opslaan op bepaalde apparaten, waaronder een iPod touch of iPhone.

U bent bevoegd om de Producten tegelijk op maximaal vijf systemen (zoals een computer) met daarop de iTunes toepassing geïnstalleerd te gebruiken.

Maar verderop wordt duidelijk dat het uitwisselen van software toch niet de bedoeling is:

U komt overeen dat u geen pogingen zult ondernemen, en anderen niet hiertoe zult aanmoedigen of hierbij behulpzaam zult zijn, om enigerlei beveiligingstechnologie of software die deel uitmaakt van de Dienst of gebruikt wordt voor het beheer van de Gebruiksregels, te omzeilen of te wijzigen.

Beveiligde producten mogen alleen op iPod touch- en iPhone-apparaten te worden gebruikt, die jouw eigendom zijn of waarover je de controle hebt. De ‘IT-manager’ in een huishouden die de apparaten voor echtgenoot en kinderen heeft aangeschaft en ingesteld mag als je de voorwaarden op de letter volgt, dus wel alle apparaten voorzien van software.

Opvallend in de voorwaarden zijn ook deze clausules:

… in het bijzonder garandeert Applicatieleverancier niet dat:
(i) uw gebruik van de diensten ononderbroken of foutvrij zal zijn;
(ii) de Diensten vrij zijn van verlies, datacorruptie, aanvallen, virussen, storingen, computerinbraken door hackers of andere inbreuken op de beveiliging

Apple houdt er blijkbaar al rekening mee dat de beveiliging kan worden gekraakt en als je creditcardgegevens van iTunes Store in verkeerde handen vallen hebben ze je alvast gewaarschuwd.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.