Fairplay DRM van iTunes App Store lijkt gekraakt

·

FairPlay DRMEigenlijk was het al een paar dagen bekend, maar MacNN is de eerste website die er iets over durft te publiceren: Apple’s Fairplay DRM blijkt toch niet zo sterk als Apple had gehoopt. Op internet zijn al verschillende handleidingen te vinden, waarmee je App Store-applicaties kunt installeren die je niet zelf hebt gekocht. In voorgaande jaren heeft Apple steeds razendsnel gereageerd op situaties waarin de Fairplay DRM was gehackt: binnen een paar dagen kwam er al een update van iTunes uit.

Of dat ook dit keer zo is, zullen we moeten afwachten. Geruchten over de crack circuleren al meer dan een week. Er zijn ook andere methoden om iPhone-applicaties te delen: onze collega’s van MacFreak wijzen op een workaround waarmee je gekochte applicaties met vier anderen kunt delen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigenschap van Apple’s Fairplay-systeem, waarmee je een iTunes-account op maximaal vijf computers kunt synchroniseren. Ontwikkelaar Melvin Rivera heeft op zijn website meer informatie gezet.

Volgens de gebruiksvoorwaarden van iTunes is het volgende toegestaan:

U kunt steeds vanaf maximaal vijf verschillende Accounts Producten opslaan op bepaalde apparaten, waaronder een iPod touch of iPhone.

U bent bevoegd om de Producten tegelijk op maximaal vijf systemen (zoals een computer) met daarop de iTunes toepassing geïnstalleerd te gebruiken.

Maar verderop wordt duidelijk dat het uitwisselen van software toch niet de bedoeling is:

U komt overeen dat u geen pogingen zult ondernemen, en anderen niet hiertoe zult aanmoedigen of hierbij behulpzaam zult zijn, om enigerlei beveiligingstechnologie of software die deel uitmaakt van de Dienst of gebruikt wordt voor het beheer van de Gebruiksregels, te omzeilen of te wijzigen.

Beveiligde producten mogen alleen op iPod touch- en iPhone-apparaten te worden gebruikt, die jouw eigendom zijn of waarover je de controle hebt. De ‘IT-manager’ in een huishouden die de apparaten voor echtgenoot en kinderen heeft aangeschaft en ingesteld mag als je de voorwaarden op de letter volgt, dus wel alle apparaten voorzien van software.

Opvallend in de voorwaarden zijn ook deze clausules:

… in het bijzonder garandeert Applicatieleverancier niet dat:
(i) uw gebruik van de diensten ononderbroken of foutvrij zal zijn;
(ii) de Diensten vrij zijn van verlies, datacorruptie, aanvallen, virussen, storingen, computerinbraken door hackers of andere inbreuken op de beveiliging

Apple houdt er blijkbaar al rekening mee dat de beveiliging kan worden gekraakt en als je creditcardgegevens van iTunes Store in verkeerde handen vallen hebben ze je alvast gewaarschuwd.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

24 reacties

 1. We hebben bewust geen linkjes naar handleidingen voor gehackte applicaties opgenomen en vragen jullie ook om in de reacties geen instructies of links te plaatsen. Dat we toch aandacht hieraan besteden heeft te maken met de nieuwswaarde van het feit dat de Fairplay DRM van applicaties blijkbaar te kraken is. Wat we niet willen is het propageren van proletarisch winkelen in de App Store. Het niet plaatsen van links en instructies over App Store-cracks zal ook ons officiële forumbeleid zijn.

  Beantwoorden Quote

 2. door Fanboy

  voordeel is ik heb geen creditcard gegevens ingevuld, ik koop gewoon zoon itunes gift card in de winkel.

  maar eigenlijk is dat wel heel tegenstrijdig aan de ene kant mag je wel op 5 verschillende PC’s itunes accounts hebben en maar aan de andere kant mag je niet uitwisselen dat is eigenlijk best raar!

  Beantwoorden Quote

 3. door tescione

  Als ik op de iphone van mijn vriendin een app koop (met mijn itunes account) die ik al eerder gekocht heb voor mijn iphone dan geeft hij aan dat ik deze al betaald heb en dat hij gratis is. Dus het spel kan je installeren en spelen op 2 iPhones en er maar 1 keer voor betalen. Is dat normaal, of ook een workaround?

  Beantwoorden Quote

 4. door Mitch

  Ik vind wel het vermelden waard dat ENKEL Super Monkey Ball gecracked is. Heb er al veel over gelezen en ze weten nog altijd niet wie het gecracked heeft en het ziet er ook niet naar uit dat er binnenkort meer cracks zullen zijn.

  Beantwoorden Quote

 5. door sven

  wacht maar tot er wat duurdere apps uitkomen zoals bv tomtom… er zal wel vlug een crack voor zijn

  Beantwoorden Quote

 6. door mrparadox

  zijn jullie ook laat mee…. super monkey ball verspreid zich al een paar dagen als een olievlek…

  Beantwoorden Quote

 7. door Jeffrey

  Heb Super Monkey Ball erop gezet, maar hij crashed op het splash screen. Effe verder lezen…zal jullie op de hoogte houden.

  Beantwoorden Quote

 8. @mrparadox: Klopt! We schrijven dan ook:

  Eigenlijk was het al een paar dagen bekend

  We corresponderen al een paar dagen met lezers hierover en praten ook al een tijd met de moderators over hun standpunt. Het is informatie die bij bepaalde lezers (en niet op z’n minst bij Apple’s juridische afdeling) gevoelig kan liggen; dat pleur je niet zomaar online. Het is daarom niet gek dat je op andere nieuwssites ook nog niets hebt zien staan.

  Beantwoorden Quote

 9. door Splendid

  Fantastisch, het werkt hier! Super gemakkelijk. Mooi super Monkey ball gratis :D

  Beantwoorden Quote

 10. door iPFreak

  stelen = stelen

  Wat gij niet wil wat u geschied, doet dat ook een ander niet. Zij mijn oma altijd!

  Ik vindt het prima om te betalen voor zulke apps. Door te betalen kunnen er nog meer gave spellen ontwikkeld worden :)

  Beantwoorden Quote

 11. - Vragen om links naar handleidingen of andere links die betrekking hebben op dit onderwerp zullen onmiddellijk worden verwijderd.

  Beantwoorden Quote

 12. door Jonathan Hogervorst

  @iPhoneclub (JP): Ok xCuses ;)

  Beantwoorden Quote

 13. door Lt. Marx

  Een beetje raar dat jailbreaken en unlocken hier openlijk besproken mag worden maar dat games kraken niet mag. Jullie hebben redelijk wat traffic te danken aan goede jailbreak howto’s, en nu ineens ervoor terugdeinzen om hierover wat te schrijven?

  En naast de hack mogelijkheid is er nog steeds de legale mogelijkheid om gewoon op 5 pc’s in te loggen op je eigen itunes account en daaronder alle betaalde apps te installeren. Ik neem dat dat wel besproken mag worden aangezien dat een onderdeel van de Fairplay DRM is?

  Beantwoorden Quote

 14. door {i}muse

  lol eindelijk maken jullie hier een item over! ik wist dit al lang ! :-)

  Beantwoorden Quote

 15. door Bacillus

  Slimme developers (& Apple zelf) kunnen toch een checkroutine maken op het IMEI nummer en dan is ‘t over met deze struikroverij…

  Beantwoorden Quote

 16. @Lt. Marx: Die hadden we natuurlijk al van mijlenver zien aankomen. Uiteindelijk bepalen de moderators en wij wat we toestaan. Als dat niet consequent is: tja, tough luck. Wat mijn persoonlijke mening betreft zit er wel een principieel verschil tussen mensen keuzevrijheid (van operator) geven versus cracks verspeiden zodat mensen die schamele 8 euro kunnen ontlopen. Voor het eerste willen we onze nek uitsteken, voor het tweede niet.

  Beantwoorden Quote

 17. door Ivar

  Prima standpunt. Bovendien is het ene legaal in NL en het andere niet. Als je aan app koopt en je zet hem op een andere telefoon in je huishouden (vriendin) dan is dat wat anders dan onbekenden laten delen.

  Beantwoorden Quote

 18. door Bacillus

  Als Apple mij “vast waarschuwt dat mijn creditcardgegevens in verkeerde banden kunnen vallen” omdat ze daar zelf vast rekening mee houden, is het dan verantwoord om via die weg die paar euro’s per app. af te rekenen?

  Laten ze liever een veiliger weg verzinnen, of deze hele brakke handel helemaal vergeten.
  Voordat het hele business op zijn kop staat, misschien eens kijken of die wel fatsoenlijk opgezet is.

  Beantwoorden Quote

 19. door Bacillus

  Om het contrast aan te geven tussen dit zwarte circuit (dat meer kapot maakt) en het grijze (legitiemer) is dit artikel erg verhelderend:
  http://gizmodo.com/5027790/why-we-still-need-the-iphone-app-black-market

  Beantwoorden Quote

 20. door Hootch

  Bascillus, als ik me niet vergis is een IMEI nummer ook niet al te moeilijk om te spoofen….

  Beantwoorden Quote

 21. door Erik Jan

  Maar jullie willen dus niet linken naar hacks en cracks maar komen wel continu met nieuws over gekraakte / jailbreak iPhones, SIM unlocks, e.d.?

  Beantwoorden Quote

 22. door Rechttrekker

  Hmm, dit is geen crack of illegaal of wat dan ook. Sinds iPhone 3G (of het OS 2.0) is ook iTunes geupdate naar 7.7. En sinds die versie (vanwege de iPhones dus) mag je tot 5 kopiën hebben, legaal. Dus die kerel hierboven heeft het gewoon geauthoriseerd op twee computers en twee iPhones… Heel erg vet gebakken lucht in de nieuwste Croma, zou ik zeggen :)

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.