FaceVault: privé fotokluis met gezichtsherkenning

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

facevault iphoneAndroid-toestellen met Ice Cream Sandwich hebben een optie om het toestel te ontgrendelen met gezichtsherkenning. Apple denkt wel na over een soortgelijke ontgrendelmogelijkheid met gezichtsherkenning, zo blijkt uit patenten, maar concrete oplossingen hebben we nog niet gezien. Externe ontwikkelaars mogen de functie ook niet zomaar beschikbaar stellen via een app, want het grijpt te diep in op de systeemfuncties. Toch is er nu een app goedgekeurd, die gezichtsherkenning mogelijk maakt. De functionaliteit is voorlopig beperkt tot het ontgrendelen van een foto-app met privé kiekjes: FaceVault.

Voor FaceVault heb je geen jailbreak nodig. De app kost €0,79 en het Eigenface-algoritme, dat volgens de ontwikkelaars de meest geavanceerde techniek voor het herkennen van gezichten is. Zelfs als je een bril draagt of nieuwe make-up hebt gebruikt, krijg je toegang. Toch is ook deze techniek niet waterdicht. Als iemand erg op je lijkt, kan hij toch het toestel ontgrendelen. Ook heb je een actieve internetverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken. Cult of Mac reviewde de app en concludeert: het is een leuke demo van wat er mogelijk is, maar niet veilig genoeg voor je geheimen.

FaceVault maakt gebruik van de camera aan de voorkant van je toestel. Mocht het toch niet lukken om je gezicht te herkennen, dan word je doorgestuurd naar een vervolgscherm, waar je met een stippenpatroon toegang kunt krijgen tot de telefoon – ook een idee dat we eerder op Android hebben gezien. FaceVault houdt ook bij welke inlogpogingen er zijn geweest, zodat je achteraf kunt kijken of vrienden op je iPhone probeerden rond te neuzen.

Downloaden: FaceVault (€0,79)

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Op 15 maart 2015 spreekt Gonny op SxSW over wearables.

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

    Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback?
    Meld het ons via het speciale contactformulier!