FaceVault: privé fotokluis met gezichtsherkenning

28 april 2012, 15:08 · Gonny van der Zwaag

facevault iphoneAndroid-toestellen met Ice Cream Sandwich hebben een optie om het toestel te ontgrendelen met gezichtsherkenning. Apple denkt wel na over een soortgelijke ontgrendelmogelijkheid met gezichtsherkenning, zo blijkt uit patenten, maar concrete oplossingen hebben we nog niet gezien. Externe ontwikkelaars mogen de functie ook niet zomaar beschikbaar stellen via een app, want het grijpt te diep in op de systeemfuncties. Toch is er nu een app goedgekeurd, die gezichtsherkenning mogelijk maakt. De functionaliteit is voorlopig beperkt tot het ontgrendelen van een foto-app met privé kiekjes: FaceVault.

Voor FaceVault heb je geen jailbreak nodig. De app kost €0,79 en het Eigenface-algoritme, dat volgens de ontwikkelaars de meest geavanceerde techniek voor het herkennen van gezichten is. Zelfs als je een bril draagt of nieuwe make-up hebt gebruikt, krijg je toegang. Toch is ook deze techniek niet waterdicht. Als iemand erg op je lijkt, kan hij toch het toestel ontgrendelen. Ook heb je een actieve internetverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken. Cult of Mac reviewde de app en concludeert: het is een leuke demo van wat er mogelijk is, maar niet veilig genoeg voor je geheimen.

FaceVault maakt gebruik van de camera aan de voorkant van je toestel. Mocht het toch niet lukken om je gezicht te herkennen, dan word je doorgestuurd naar een vervolgscherm, waar je met een stippenpatroon toegang kunt krijgen tot de telefoon – ook een idee dat we eerder op Android hebben gezien. FaceVault houdt ook bij welke inlogpogingen er zijn geweest, zodat je achteraf kunt kijken of vrienden op je iPhone probeerden rond te neuzen.

Downloaden: FaceVault (€0,79)

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

22 reacties

 • None
  2 years

  Unlocken duurt veel te lang…

  Antwoord Quote

 • JoGu
  2 years

  En verplicht een internet verbinding…. Lastig als je in het buitenland zit en je 3G niet aan wilt hebben staan. Dan moet je naar een WiFi point…. en die zijn weer niet overal.

  Antwoord Quote

 • Adam
  2 years

  Is dit alleen voor fotoalbums? Of kun je hier de telefoon zelf ook mee ontgrendelen?

  Antwoord Quote

 • Johan
  2 years

  Ik vraag me af of het echt geintegreerd is in je lockscreen.
  Zo niet, dan sluit je FaceVault gewoon met één druk op de home button neem ik aan.

  Overigens is de link naar FaceVault niet correct.

  Antwoord Quote

 • Zil
  2 years

  De tekst suggereert dat het om het toestel gaat, dit is NIET juist, het gaat alleen om de foto albums.

  Weg €0.79 … iPhoneclub bedankt :(

  Antwoord Quote

 • Martijn
  2 years

  Wat schermt deze app precies af? Want als app kan hij de gebruiker niet verhinderen om de normale functies te gebruiken. Zou een nuttige toevoeging zijn bij deze recensie voordat mensen hun geld uitgeven aan iets dat niet doet wat ze verwachten.

  Antwoord Quote

 • fgeer
  2 years

  En als ik nu een foto voor het scherm houd? Of een 3D modelletje!!

  Antwoord Quote

 • Zal lekker batterij verbruiken, de hele dag je camera aan….

  Antwoord Quote

 • iNick
  2 years

  De link werkt niet. Ik zie Facefault sowieso niet in de Appstore of staat ie in de US Appstore?

  Maar wat al eerder geopperd is: is dit een app of een tweak? Als een app is dan heeft het geen functie om je iPhone toegang af te schermen want moet je eerst de app opstarten en kun je gewoon (zoals eerder is opgemerkt) met de hometoets de app onderbreken. Een andere optie dan een app zie ik niet in de appstore verschijnen en zul je toch naar een jailbreaktweak moeten uitwijken lijkt me…

  Antwoord Quote

 • SuperNovaAO
  2 years

  Het is dus een private fotolocker.

  Je kunt hiermee NIET je telefoon vergrendelen.

  Antwoord Quote

 • None
  2 years

  App staat wel in de US en UK store. Alleen voor het unlocken van photo’s helaas. Heeft ook maar 1.5 sterren in de UK store.

  Antwoord Quote

 • ibobdebouwer
  2 years

  Ja de recensie slaat net even de plank mis jammer!

  Antwoord Quote

 • Kyhd
  2 years

  Wat een slechte post. Het staat zo in het artikel dat je je telefoon ermee kunt unlocken. En dat klopt dus niet. Bovendien staat deze app niet in de NL appstore. Beetje jammer iPC…

  Antwoord Quote

 • @Kyhd: De app staat wel degelijk in de Nederlandse App Store. Nogmaals de link.

  Ik heb de tekst enigszins herschreven. Er bleek niet genoeg uit dat het alleen om ontgrendelen met toegang tot een foto-app gaat. Je krijgt geen toegang tot het hele toestel. Hopelijk is het nu duidelijker. En excuses voor de eventueel ontstane verwarring.

  Antwoord Quote

 • dave
  2 years

  Niet kopen vergrendelt alleen je fotoalbum!!!!!

  Antwoord Quote

 • GenieCaseNL
  2 years

  Valt de beveiliging niet gewoon te omzeilen door een foto van de eigenaar voor de camera te houden?

  Antwoord Quote

 • palson
  2 years

  Lig niet wakker van mijn 0,79€ maar compleet nutteloos en slecht werkend

  Antwoord Quote

 • Funske
  2 years

  Dit programma werkt niet om je iPhone te unlocken zonder code maar met gezichtsherkenning.
  Je kunt aparte mappen aanmaken die je kunt beveiligen met deze app. En deze mappen kun je dan alleen bekijken via deze app!
  Je iPhone moet je nog steeds inlokken met een code; dus inderdaad nutteloos. Jammer, maar van die €0,79 lig ik niet wakker ;-)

  Antwoord Quote

 • Eric Lokker
  2 years

  NIET KOPEN !! Werkt zeker niet zoals iPhoneclub beweerd. Pure misleiding van iPhoneclub wat ik overigens niet gewend ben van hen. Op zijn minst een excuses zou wel terecht zij iPhoneclub !!

  Antwoord Quote

 • Roan
  2 years

  @Eric Lokker: Gonny heeft zn excuus toch aangeboden?

  Antwoord Quote

 • iNick
  2 years

  @Roan: Gonny is een HAAR niet een ZIJN! ;-)

  Antwoord Quote

 • soulweaver
  2 years

  @Eric Lokker: Waarom een excuus. Als je de app wilt downloaden kun je zelf lezen. Of koop jij altijd lukraak. Ipc brengt het in de aandacht , is aan jou om er mee te kijken wat je er mee doet.

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.