Facebook Rooms review iPhone

Rooms nu in Nederland: de chatroom-app van Facebook

In deze Facebook Rooms review zien we een leuke chatroom-app met mysterieuze printscreen-uitnodigingen. Maar waarom maakt Facebook deze iPhone-app?

Facebook Rooms review iPhoneFacebook heeft zijn bijzondere chatroom-app Rooms uitgebracht in Nederland en België, na een eerdere introductie in de Verenigde Staten. De applicatie is bijzonder, omdat Rooms nogal anders aanpakt dan normale applicaties waarin je berichten en foto’s uitwisselt. Zo nodig je vrienden voor je room uit door printscreens te maken van uitnodigingen, en heb je als beheerder van een room net zoveel macht als je zelf wilt hebben. In deze Facebook Rooms review leggen we uit hoe de app werkt, maar hebben we ook onze vraagtekens.

Hoe werkt Facebook Rooms?

Facebook Rooms iPhone ticket QR-code toegangWe kunnen het ons niet heugen wanneer we zo’n verwarrende introductie in een app zagen als bij Rooms. Dat komt omdat je al meteen aan de slag moet met een van de meest eigenaardige trucs in de app. Bij het openen van Rooms, zie je een paars kaartje met een soort QR-code in het midden. De applicatie verzoekt je daarvan een printscreen te maken door de homeknop en uitknop tegelijk in te drukken. Doe je dat, dan krijg je opeens toegang tot de eerste chatroom die Rooms voor je klaarzet: een chatroom met alleen maar aanbevolen andere rooms erin.

Euh, oké?

Het duurt even voordat het kwartje valt. Het zit zo: als je zelf een room wilt aanmaken, komen mensen daar alleen in als ze over je uitnodiging beschikken. Die uitnodiging kunnen ze met hun camera inscannen van jouw telefoon, of door er een printscreen van te maken als je de uitnodiging bijvoorbeeld hebt gedeeld op Twitter of via e-mail. Die printscreen komt van pas bij de Use invite-knop rechtsonder in Rooms. Daar pluk je de uitnodiging uit je fotoalbum en krijg je toegang tot de room. De QR-achtige code is dus niks anders dan een sleutel. Alleen koos Facebook dus niet voor een geschreven code, maar een afbeelding.

Facebook Rooms review room aanmaken Facebook Rooms review iPhone timeline

Controle over je chatroom

Als eigenaar van een room heb je de volledige controle over de eigenschappen van je chatruimte. Je geeft aan of gebruikers alles mogen zeggen, of dat de berichten eerst door jou gecontroleerd worden. Je kan ook aangeven of de ruimte gevonden mag worden door de zoekfunctie van de app, en kan ten slotte met een vinkje aangeven of het een 18+ kamer is. Met die mogelijkheden kan je de app behoorlijk naar je hand zetten. Je kan er een soort blog van maken waarop je alleen zelf berichten zet en anderen slechts mogen reageren, maar kan het ook als ‘gewone’ chatroom gebruiken. Zij het dan met een mysterieus sleutelsysteem.

Mysterieus karakter

Het lijkt alles aan Facebook gelegen om Rooms een mysterieus karakter mee te geven. Behalve het gehannes met onvindbare kamers die je alleen op uitnodiging kan inspringen, heb je niet eens een Facebook-account nodig voor de app. Je mag in alle kamers een aparte nickname aanmaken. Pas als je je nicknames en toegangen ook op een ander apparaat wilt gebruiken, druk je in het hoofdmenu op Confirm Account en laat je een mailadres achter. Maar het hoeft niet, en daardoor blijft het mysterieuze karakter van de app staan.

Waarom brengt Facebook Rooms uit?

Facebook Rooms review nickname kiezenWaarom doet Facebook – bekend om zijn loginsysteem in allerlei websites, apps en games om maar informatie over je te verzamelen – ineens zo soepel met toegang tot chatrooms? Als je het in het licht van vorige ontwikkelingen bekijkt, is Rooms misschien wel een logische volgende stap.

Facebook probeert namelijk al een tijd lang voet aan de grond te krijgen op het gebied van privécommunicatie. Échte privécommunicatie. Niet de brave verjaardagswensen die je op Facebook zelf zet. Geheimen, spannende foto’s: over die informatie beschikt Facebook nog niet en lijkt het netwerk graag te willen beschikken. Ga maar na: Facebook deed een bod op sexting-app Snapchat en toen die overname afketste, bracht ze tweemaal een app uit waarin het draait om ‘tijdelijke’ privéfoto’s delen. Facebook’s Instagram kreeg een functie om privéfoto’s mee te versturen, Facebook nam WhatsApp over en Facebook Messenger werd een aparte applicatie, om de privéberichten maar los te trekken van de normale communicatie op Facebook.

Rooms is dan slechts de volgende stap. Met name Facebooks eerste en tweede poging om Snapchat te verstoren zijn zo slecht gelukt, dat Facebook nu klaarblijkelijk bereid is om een mysterieuze chatroom-app uit te brengen waarin je niet eens met je Facebook-account hoeft in te loggen. Het is een signaal naar de gebruiker: ‘Hier kun je echt jezelf zijn. Wees anoniem.’ Met de optie om je e-mailadres achter te laten en de 700 datapunten die Facebook al van je meet, moet je je natuurlijk wel afvragen hoe anoniem je echt bent.

Facebook Rooms review post schrijven Facebook Rooms iPhone kleur instellen

Wel leuk uitgewerkt

Het heeft dus geen zin om op het privacyaspect van Rooms in te gaan. Daar durven we onze vingers niet aan te branden. Wat nog wel onterecht onbesproken is, is de app zelf, na die warrige eerste indruk met uitnodigingen printscreenen. Rooms is namelijk best leuk uitgewerkt. De verschillende ruimtes waar je toegang tot hebt, staan naast elkaar als de apps van je iPhone na een dubbele tik op de homeknop. Als je op een chatroom tikt, zit je er ook echt in. Je hebt geen directe menuknoppen meer om snel naar een andere chat of andere functies van de app over te gaan. In een chatroom zie je een timeline van berichten onder elkaar, de likes en reacties op berichten. Met de plusknop zet je een nieuw foto- of videobericht klaar, die je beide kan voorzien van een onderschrift.

Conclusie Rooms review

Als je een bepaald onderwerp wilt aansnijden met mensen en wil benadrukken dat het echt geheim is, is Rooms daarvoor best een leuke omgeving. Dankzij het sleutelsysteem met de printscreens en de controle die je als host over de chatroom hebt, voelt Rooms exclusiever, mysterieuzer en daardoor misschien wel passender over een onderwerp dan een groepschat in WhatsApp – of welke andere chatapp dan ook. Je moet je alleen afvragen waarom Facebook deze app uitbrengt. Facebook verdient geld met data en advertenties daarop afstemmen, en in dat opzicht is Rooms slechts het volgende hoofdstuk. Wil je echt alles delen met Facebook?

Natuurlijk kan je ook gewoon een luchtig, leuk thema beginnen voor een chatroom, wild uitnodigingen verspreiden en een leuke verzameling aanleggen van foto’s over één bepaald thema. Natuurlijk. Daarvoor is Rooms hartstikke geschikt. Maar Facebook Groups ook.

Pluspunten

  • 'Printscreenen' van uitnodigingen geeft mysterieus gevoel
  • Chatroombeheerder heeft veel controle

Minpunten

  • 'Printscreenen' van uitnodigigingen is ook extreem omslachtig
  • Verwarrend app-intro
  • Ben je echt anoniem bij Facebook?

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.