Facebook koopt mobiele vriendendienst Glancee

· Gonny van der Zwaag

glancee-iphoneFacebook beseft dat ze meer mobiele activiteiten moeten ontplooien, zeker nu de beursgang nabij komt. Vannacht werd bekend dat ze opnieuw een bedrijf hebben overgenomen: Glancee, een start-up die zich richt op het ontmoeten van mensen in de buurt. Oprichters Andrea, Alberto en Gabriel zullen in dienst treden van Facebook, waar ze samen met het Facebook-team gaan werken aan het ontdekken van nieuwe plekken en het delen met vrienden. Toch is de insteek van Glancee meer te vergelijken met apps als Ban.jo en Highlight. Met beide apps krijg je een waarschuwing als er iemand in de buurt is, die voor jou interessant kan zijn.

Ban.jo waarschuwt wanneer vrienden van Facebook, Twitter, Foursquare of Instagram in de buurt zijn. Highlight kijkt naar gezamenlijke vrienden en attendeert je ook op mensen in de buurt die je nog niet kent (maar waar je wellicht wel mee zou willen spreken). Vooral tijdens conferenties komt zoiets van pas, want het is lastig om mensen in het wilde weg naar hun interesses en vriendenkring te vragen.

Er was veel buzz rond Highlight tijdens de conferentie SXSW in maart 2012. Maar er was ook kritiek: de app vroeg wel heel veel Facebook-permissies en de batterij loopt door een dergelijke app veel sneller leeg. Glancee had ook een app, maar die is snel uit de App Store gehaald (details zijn nog korte tijd op Appshopper te lezen). Bij Glancee ging het net als bij Highlight niet om het ontdekken van vrienden (want die heb je al), maar om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarbij wordt gekeken naar gedeelde interesses en overlap van vriendenkring. Toch speelt ook hier het probleem van privacy, want niet iedereen wil zomaar lastiggevallen worden door mensen in de buurt, die je nieuwe best friend willen worden.

Meer dan de helft van de Facebook-gebruikers bezoekt de website al via een mobiel apparaat. Een investering in een dergelijke mobiele app komt daarom niet uit de lucht vallen. Kortgeleden nam Facebook Instagram nog over. Er zijn geen details over de overname naar buiten gekomen. De drie oprichters hebben Italiaanse namen maar woonden en werkten al het gebied rond San Francisco.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.