Facebook blokkeert vriendfunctie in concurrerende app Voxer

· Gonny van der Zwaag

voxer-iphoneFacebook heeft de appmakers van Voxer laten weten dat ze geen toegang meer krijgen tot de Find Friends-data van Facebook. Een woordvoerder van Facebook gaf in een toelichting aan dat hetzelfde zal worden gedaan met andere apps die Facebook-data gebruiken om hun databases te vullen en op weg geholpen te worden, maar niets teruggeven. Voxer is een voice messaging-aanbieder waarmee je met vrienden onderling kunt bellen. Facebook heeft afgelopen week precies zo’n functie uitgerold in Canada en de VS.

Voxer’s CEO Tom Katis liet weten dat Facebook hem op 17 januari benaderde, om te waarschuwen dat de toegang tot vriendendata binnen 48 uur zou worden afgesloten. Daardoor is het niet meer mogelijk om bij het installeren van Voxer te kijken welke Facebook-vrienden de dienst al gebruiken. Voxer heeft inmiddels al enkele tientallen miljoenen gebruikers. Wat Facebook betreft is het een rechtstreekse concurrent. Maar Voxer ziet dat anders: zij willen zich specialiseren met een push-to-talk-dienst en hebben geen ambities om uit te groeien tot een groot sociaal netwerk, zoals Facebook.

In de voorwaarden van Facebook staat overigens dat je geen gebruikersdata mag exporteren naar een concurrerend sociaal netwerk, zonder toestemming van Facebook. Voice messaging wordt daarbij niet specifiek genoemd, maar nu Facebook zich zelf op dat terrein gaat bevinden, zullen ze bestaande voice messaging-diensten meer als concurrent gaan zien. Als een bedrijf content terugstuurt naar Facebook, zoals foto’s, dan is er niets aan de hand. Voxer is bijvoorbeeld ook een concurrent voor Skype, voor de vaste telefoonlijn en mobiele operators.

Downloaden: Voxer Walkie Talkie PTT (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.