Exclusief review: Nu.nl voor de iPhone (Update)

Nu.nl heeft vandaag haar Nu.nl applicatie voor de iPhone uitgebracht in de iTunes App Store. iPhoneclub kreeg de kans voor een exclusief review van deze applicatie.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De voorpagina van NU.nlNu.nl heeft vandaag een eigen iPhone-applicatie via de App Store uitgebracht. Dit weekend publiceerden we al een prelaunch-review van deze applicatie. Nu de applicatie in de App Store beschikbaar is mogen we meer screenshots laten zien en kunnen we ook iets vertellen over de meest bijzondere nieuwe functie: Shake 2 Update, waarbij je de iPhone moet schudden om de laatste nieuwtjes te laden.
Shake 2 Update werkt natuurlijk alleen wanneer er sinds het openen van de applicatie recenter nieuws is toegevoegd en is daarom vooral een leuke gimmick. De voorpagina geeft in één oogopslag informatie over weer, verkeer en de beurs met daaronder een overzicht van de 25 meest recente nieuwsberichten.

Uitvoering

De uitdaging bij een nieuwssite als nu.nl is dat er altijd teveel content aanwezig is om op het startscherm te tonen. Alles is belangrijk en er moet zo efficiënt mogelijk met de ruimte worden omgesprongen. Op de startpagina van de Nu-applicatie vind je de vijf meest recente nieuwtjes in de secties Algemeen, Economie, Internet, Sport en Achterklap overzichtelijk onder elkaar. Elk nieuwtje is voorzien van een foto. Om het bericht zelf te lezen tik je op de foto of de titel.

Bij elk nieuwtje zie je eerst een kop en een afbeelding, pas daarna volgt de tekst van het daadwerkelijke nieuwsbericht. Wat ons betreft had de afbeelding iets lager (bijvoorbeeld na de intro) geplaatst mogen worden, omdat je de afbeelding immers al gezien hebt in het nieuwsoverzicht en omdat de afbeeldingen op Nu.nl toch meer als verfraaiing dan als nieuwsfoto dienstdoen. Het zou handig zijn als je het tonen van afbeeldingen op de artikelschermen helemaal kunt uitschakelen.

Welke items in de knoppenbalk onder het scherm worden getoond kun je zelf instellen via de knop Meer > Wijzig. Je kunt drie van de vijf items vervangen; Voorpagina en Meer staan op een vaste plaats. Er zijn geen advertenties aanwezig in de applicatie; landscape-weergave wordt niet ondersteund.

Performance

Als je de applicatie hebt gestart en het nieuwtje opent duurt het tussen de twee tot vijf seconden voordat het nieuwsartikel in beeld verschijnt. Gelukkig is dat eenmalig: alle volgende nieuwtjes die je leest veschijnen binnen een seconde in beeld. De vertraging kan iets te maken hebben met de internetverbinding: hoewel ik een sterk 3G-signaal via T-Mobile heb (5 streepjes) merk ik dat de performance bij het tonen van nieuwsberichten beter wordt als er een Wi-Fi-verbinding actief is.

Mensen die gewend zijn om via RSS te ‘koppensnellen’ zullen merken dat ze met deze Nu-applicatie iets minder snel door het nieuws kunnen bladeren. Je hebt bijvoorbeeld niet (zoals in NetNewsWire) een knop om snel naar het eerstvolgende ongelezen bericht te bladeren. Vanuit een nieuwsbericht kun je wel met snel pijlknoppen doorbladeren naar een vorig of volgend bericht.

De Nu-applicatie lijkt vooral geschikt voor mensen die willen kijken of er nog nieuws is en gericht bepaalde nieuwsberichten willen lezen. Voor het doorworstelen van grote hoeveelheden nieuws kun je de iPhone-applicatie van Nu.nl ook uitstekend gebruiken, maar je zult je dan voornamelijk tot de koppen beperken. Een korte samenvatting van elk nieuwtje, zoals je in NetNewsWire, de webapplicatie van Newsgator (m.newsgator.com) of andere rss-oplossing te zien krijgt, is in deze iPhone-applicatie niet beschikbaar. Je kunt ook niet zien welke nieuwtjes je al gelezen hebt, berichten markeren of berichten doorsturen naar vrienden. Maar in alle eerlijkheid: de Nu-applicatie is niet bedoeld als rss-lezer dus de vergelijking is niet helemaal eerlijk.

iPhone-applicatie versus mobiele website

Nu.nl heeft al behoorlijk lange tijd een mobiele website waarmee je het nieuws op diverse mobiele telefoons kunt lezen (iphone.nu.nl en mobiel.nu.nl). Vergelijk je de iPhone- en webapplicatie, dan valt in eerste instantie op dat het kleurenschema iets anders is (zwart in plaats van blauw) en dat er bij de iPhone-versie meer met afbeeldingen wordt gewerkt: in de iPhone-applicatie is elk nieuwtje voorzien van een foto, terwijl in de mobiele versie alleen het eerste nieuwtje in elke categorie een foto heeft gekregen.

Maar is de iPhone-applicatie ook sneller? Daarvoor hebben we twee identieke iPhones gebruikt, op nog geen centimeter van elkaar, liggend op een bureau en met hetzelfde T-Mobile iPhone-abonnement. Het openen van een nieuwsbericht gaat in de webapplicatie het snelst: met een schuifeffect wordt meteen het artikel zichtbaar. Bij de iPhone-applicatie duurt het steeds nét iets langer, vooral als je de applicatie net hebt opgestart. Het terugbladeren naar de voorpagina gaat bij de iPhone-applicatie wel sneller. Ook handig is dat de secties Voorpagina, Algemeen, Economie en Sport overal in de applicatie snel bereikbaar zijn dankzij de knoppen onderin het scherm. Via de knop Meer krijg je toegang tot de overige secties, zoals Boeken, Auto en Opmerkelijk.

Bij beide applicaties zijn de vier knoppen Weer, Verkeer, Koersen en Live standen zichtbaar. Hier is de iPhone-applicatie sneller: vrijwel meteen verschijnen de live-standen van voetbalwedstrijden in beeld. Ook bij aandelenkoersen is de iPhone-applicatie sneller; al is het alleen maar omdat je meteen de AEX-stand en de koersen van de belangrijkste aandelen in beeld ziet. Bij de webapplicatie moet je nog handmatig op de knoppen AEX, Midkap en Euronext tikken.
De filemeldingen zijn in de iPhone-applicatie overzichtelijker: grote rode ‘knoppen’ laten meteen zien of er file op snelwegen zoals de A1, A2 en A9 staat, terwijl je bij de webapplicatie door een lijst met kleine lettertjes moet scrollen. Tijdens het autorijden is dat niet erg veilig.

Bij de weersinformatie zie je in de iPhone-applicatie meteen gegevens in beeld; pas daarna wordt het weerkaartje geladen. Bij de webapplicatie is dat precies andersom: eerst een kaartje, daarna de overige gegevens. Bij deze onderdelen scoort de iPhone-applicatie beter, met als enige minpuntje dat je steeds terug moet naar de voorpagina als je andere informatie wilt zien. Bij de webapplicatie zijn de weer-, verkeer-, beurs- en voetbalknoppen altijd meteen bereikbaar via knoppen bovenin het scherm.

Conclusie

De iPhone-applicatie van Nu.nl werkt uitstekend als je een ‘nieuwsgrasduiner’ bent: iemand die wil kijken of er nog nieuws is en gericht bepaalde nieuwtjes wil lezen. Mensen die gewend zijn om alle nieuwsberichten van A tot Z te lezen, zullen de iPhone-applicatie wellicht wat minder praktisch vinden, omdat het laden van de volledige nieuwsberichten inclusief foto’s iets langer duurt dan een rss-applicatie of de eigen webapp van Nu.nl. Er is nog ruimte voor meer flexibiliteit en meer instellingsmogelijkheden, zodat de iPhone-applicatie zich op termijn wat meer kan onderscheiden van de webapplicatie, maar als eerste versie voldoet de Nu-applicatie goed.

Info: NU

Persbericht: Ilse Media.
Bekijk via deze link de video van de Nu.nl-applicatie.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 58 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.