EuroBiljet: iPhone-app helpt bij herkennen nepgeld

EuroBiljet is een app voor de iPhone en iPod touch waarmee je kan zien of briefjes van euro's echt of nep zijn. De applicatie biedt tips en trucs om de echte briefjes te kunnen onderscheiden van de namaak.

Eurobiljet iPhone iPod touch hoofdmenuHet zijn niet alleen winkeliers die last hebben van nepgeld. Ook als koper kun je er aardig door benadeeld worden. Betalen met vervalste briefjes is namelijk strafbaar. Daarom heeft de Nederlandsche Bank een iPhone-app uitgebracht waarmee je de kenmerken van alle eurobiljetten kan zien en controleren, van de voelbare inkt op het 5 euro-briefje tot het verkleurende cijfer op die van 500.


Ook de briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 euro worden in de app behandeld. De tips en trucs om de echte euro’s te herkennen, zijn eigenlijk bij elk briefje hetzelfde, maar je moet ze wel even weten te vinden. In het hoofdmenu van de app zie je een waaier aan geld waar je een briefje uit kan selecteren om de aandachtspunten groot in beeld te zien. Je kan beide kanten van het geld bekijken en op elke kant een aantal punten van aandacht selecteren. Dat gaat constant over voelbare inkt, cijfers die verkleuren, watermerken die zichtbaar zijn als je het geld tegen het licht houdt en hologrammen. Als je drie briefjes hebt bekeken in de app, ken je de belangrijkste eigenschappen van elk briefje waarschijnlijk al, maar dat kan nu ook net de les zijn die de app leert.

Het vergelijkingswerk mag je zelf doen; de app heeft er geen scanner voor in huis en van augmented reality is ook geen sprake. Eurobiljet aandachtspunten 50 euroDe korte tips en trucs leggen uit hoe je een briefje moet vasthouden om het effect te zien, maar daar houdt het ook wel op. Onder het tabblad Kenmerken kun je de belangrijkste kenmerken iets uitgebreider lezen. Daar zie je bijvoorbeeld dat een briefje stevig en niet vettig mag aanvoelen. Ook staan er verschillende tips in wat je moet doen als je in aanraking komt met een vals biljet. De hoofdmoot: rustig blijven en het briefje in ieder geval niet opnieuw uitgeven. Het is een kwestie van je verlies nemen. Je kan het briefje nog opsturen naar de bank of De Nederlandsche Bank, maar alleen als het toch echt blijkt, krijg je je waarde ervoor terug.

Een van de eerste recensies in de App Store luidt ‘het had best wat spannender mogen zijn’. Daar zit wat in – het is misschien best nuttig om te zien hoe nepgeld eruit kan zien en op welke punten het nou echt verschilde in het verleden.

Downloaden: EuroBiljet (gratis)

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.