Essent E-thermostaat: verwarming op afstand bedienen met je iPhone

·

essent-logoEnergieleverancier Essent heeft een E-thermostaat-app voor de iPhone uitgebracht. Hiermee kun je vanaf je iPhone de temperatuur in huis regelen. Handig is dat je hiervoor niet thuis hoeft te zijn. Heb je de deur achter je dichtgetrokken en kom je er pas in de auto achter dat de verwarming nog aanstaat, dan kun je op afstand de temperatuur omlaag zetten. Je kunt ook meteen zien hoe warm het thuis is. Een dergelijke app is bijvoorbeeld handig voor mensen die op onregelmatige tijden thuiskomen, want je kunt een halfuur voor thuiskomt al de ‘kachel opstoken’.

De app werkt natuurlijk ook wanneer je thuis op de bank zit en even geen zin hebt om op te staan en naar de thermostaat te lopen. Volgens Essent kun je euro’s besparen op je energierekening als je de app gebruikt. Je moet klant van Essent zijn en de juiste apparatuur in huis hebben om de app te kunnen gebruiken.

Essent maakt al de Verbruiksmanager-app voor iPhone en iPad, die de afgelopen tijd regelmatig in reclamespotjes te zien is.

Downloaden: Essent E-thermostaat

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

31 reacties

 1. door iPieter

  Gisteren de Nest thermostaat geïnstalleerd, nog veel mooier dan deze app alleen, via Borderlinx besteld, Zie ook eerdere artikel op iPC. Must have gadget! ;)

  Beantwoorden Quote

 2. door Marco

  @iPieter: Nest werkt toch nog niet op de Europese markt? Dat is wat Nest mij mailde.

  Beantwoorden Quote

 3. door Peer

  Nou ik toch echt benieuwd wat er waar is. Want de Nest is idd super, maar als het hier nog niet werkt is het waardeloos

  Beantwoorden Quote

 4. door WouterN

  Nest is erg mooi, maar heeft geen Opentherm protocol. Ik heb een paar onderzoeken gelezen over het verschil in verbruik tussen aan/uit en modulerend dat ik persé een modulerende thermostaat zou willen hebben.

  Beantwoorden Quote

 5. door iMarco

  dan zou toch in principe anderen jou temperatuur in huis kunnen veranderen?

  Beantwoorden Quote

 6. door Bones

  Weer een gigantische misser dat het niet draadloos is, maar de hub weer met een stekker in het modem moet. ( die zit hier ook al lang vol natuurlijk )

  Beantwoorden Quote

 7. door Erik

  @WouterN: Wat voor onderzoeken? Heb je misschien een linkje?

  Beantwoorden Quote

 8. door Y

  @iPieter: Dus de Nest doet ‘t gewoon op onze NL systemen? Nest mailde mij van niet nml. Zou top zijn!!

  Beantwoorden Quote

 9. door WouterN

  @Erik: Ik had ooit op webofknowledge.com een wetenschappelijk onderzoek gelezen waar ze een besparing melde van 10-20%. Vreemd genoeg kan ik het artikel nergens meer vinden en heb het nergens opgeslagen
  Ik heb nog wel dit gevonden
  Maar niet echt betrouwbaar omdat de leverancier het onderzoek zelf heeft uitgevoerd daarnaast melden ze daar maar een besparing van enkele procenten.

  Beantwoorden Quote

 10. door iPieter

  Nest werkt gewoon op mijn HR ketel die 2 snoertjes R en W heeft, kon ik gewoon aan sluiten! Als je op hun website de letters van je snoertjes invult zie je ook of je ketel compatible is! Enige dat niet helemaal werkt is de US zipcode die je moet invullen, ik vulde Boston in omdat het weer daar vaak zelfde is, voor de werking maakt het niet veel uit, schema corrigeer je voor 6 uur tijdsverschil. Er zit veel op wat niet op de website staat, bijvoorbeeld dat het scherm aangaat als je er langs loopt, hygrometer etc. Werkt dus vlekkeloos bij mij! Bij aansluiten flitste een rode LED, maar dat bleek de interne batterij te zijn die op ging laden, na een half uur deed ie het, ging verbinding maken met wifi, software update, reboot zelf, echt cool hoor!
  Edit: het is trouwens alleen voor ketels die een laag voltage snoertje naar de thermostaat hebben, dus niet voor snoertjes waarop 110-220 volt op staat!

  Beantwoorden Quote

 11. door fgeer

  @iPieter: Voor een hr ketel heb je toch een modulerende thermostaat nodig en niet alleen simpel aan/uit. Dit ivm efficiëntie van de ketel.

  Beantwoorden Quote

 12. door Bones

  Origineel geplaatst door fgeer
  Voor een hr ketel heb je toch een modulerende thermostaat nodig en niet alleen simpel aan/uit. Dit ivm efficiëntie van de ketel.

  De thermostaat uit dit topic is dit ook niet.

  De slimme van icy die hier nu hangt is ook aan/uit. Mis het modulerende helemaal niet. Temperatuur is nu tenminste constant in huis tov een modulerende. Dan gaat de ketel maar wat korter mee.

  Beantwoorden Quote

 13. door iPieter

  Origineel geplaatst door fgeer
  Voor een hr ketel heb je toch een modulerende thermostaat nodig en niet alleen simpel aan/uit. Dit ivm efficiëntie van de ketel.

  Weet ik niet dit, maar ik ga voor de gadget, niet voor de efficiency ;-)

  Beantwoorden Quote

 14. door Pim Brussee

  Elke zakenman en hoopt je zoveel mogelijk te verkopen, dat os inherent aan een commercieel bedrijf. Essent wil ook zoveel mogelijk klanten en afzet producten, dus daar past “besparen” niet bij. En dus, hoe minder wij verbruiken des te hoger de energie rekening!

  Beantwoorden Quote

 15. door Michel

  Met welke thermostaat zou dit moeten werken? Ik heb de slimme thermostaat (ICY) van Essent, maar die heeft naar mijn idee geen WiFi.

  Beantwoorden Quote

 16. door Juppe

  Origineel geplaatst door Bones
  De thermostaat uit dit topic is dit ook niet. De slimme van icy die hier nu hangt is ook aan/uit. Mis het modulerende helemaal niet. Temperatuur is nu tenminste constant in huis tov een modulerende. Dan gaat de ketel maar wat korter mee.

  Die van ICY is wel modulerend. Dit betekent niet dat je cv steeds aan en uit moduleert, maar dat ie ook zachtjes kan branden. Zo houdt hij de temp constant.
  Met een aan-uit thermostaat zal de temp in de woning minder constant zijn. En het kost ook meer energie, een HR ketel heeft een modulerende thermostaat nodig om ook echt HR te zijn.

  Deze E-thermostaat lijkt mij ook van icy te komen, hij ziet er hetzelfde uit, behalve dan dat ie vierkant is ipv rond. Ik hoop dat ie ook modulerend is, dat zou volgens mij dan de eerste opentherm thermostaat zijn die met de iPhone bediend kan worden.

  Beantwoorden Quote

 17. door Erik

  Origineel geplaatst door iPieter
  Gisteren de Nest thermostaat geïnstalleerd, nog veel mooier dan deze app alleen, via Borderlinx besteld. Zie ook eerdere artikel op iPC. Must have gadget!;)

  Hoe heb je hem weten te bestellen? Op de site van Nest zijn ze toch nog niet beschikbaar?

  Beantwoorden Quote

 18. door WouterN

  @Erik: Ze waren wel te bestellen maar zijn alweer uitverkocht

  @Juppe: Indien Opentherm idd de eerste Opentherm thermostaat die per iphone of pc te bedienen is.

  Beantwoorden Quote

 19. @iMarco: Ja, als je een makkelijk te raden wachtwoord instelt, wel.

  Beantwoorden Quote

 20. door Michiel

  @iPieter: Hi iPieter, er zijn denk ik een heleboel bezoekers die zeer geïnteresseerd zijn in jouw ervaringen. Ik denk dat er een boel mensen graag zo’n thermostaat willen, maar door alle berichtgeving en de reacties van Nest voor het bedrag de gok niet durven wagen. Kun je misschien iets meer vertellen over jouw cv installatie (merk/model)? komen er bij jou slechts 2 draden uit de muur? Misschien een foto? Kun je de Nest ook op graden Celsius instellen? Of blijf je Fahrenheit zien?
  Hoe lang heb je hem inmiddels in gebruik?
  Misschien een review :-)

  Beantwoorden Quote

 21. door Bas

  Origineel geplaatst door Michiel
  Misschien een review thnx Michiel

  Ja, ben ik ook benieuwd naar!

  Beantwoorden Quote

 22. door sander

  @iPieter: Heb je hem besteld in de US of ergens in NL? Wil hem ook graag bestellen nl.

  Beantwoorden Quote

 23. door iPieter

  @Erik: @Michiel: @Bas: Sander: Via Borderlinx besteld in de US.
  Ja, Celsius instelbaar en je ziet dit ook op de display.

  Mijn CV-ketel is best wel een oudje al, een AWB Thermomaster 2HR, 2 draadjes, R en W, low-voltage. Mijn ketel werd dus al aangestuurd met een zgn. aan-uit modus. Op de NEST zelf zitten nog veel meer aansluitingen echter, zie ook de website, waar je ook compatibility kunt checken. Stuur anders een mail naar ze met de gegevens van je ketel en een foto van de aansluitingen op je huidige thermostaat.

  Nogmaals, het enige dat niet helemaal goed zal werken is het aanpassen aan het weer, dat je alleen via een US ZIP code kan instellen. De tijd wordt hier ook mee ingesteld, maar daar trekt de learning mode zich niets van aan als je netjes de thermostaat aan of uit zet, deze maakt daar na een week zelf een schema van. In de US werken nl. ook mensen in nachtdiensten ;-) Ik heb zelf een schema gemaakt, met correctie voor tijdsverschil.

  Ik vond het ook een heel bedrag maar het was het gokje waard.

  Wil best een review schrijven via de iPC (met foto’s) maar dat is iets voor Gonny om goed te keuren/te willen natuurlijk.

  Beantwoorden Quote

 24. door Peter

  @iPieter: ik zou zeggen: begin een draadje met info / how to en foto’s op het forum?

  Beantwoorden Quote

 25. door harson

  Maar let wel op met een nefit ketel deze heeft een eigen modulatie regeling
  Atag zal ook problemen geven
  Wel werken ze met aan/uit

  Beantwoorden Quote

 26. door Henry

  Ik heb ook een nest besteld maar heb m helaas nog niet binnen!

  Beantwoorden Quote

 27. door Richard

  @iPieter: Als je wilt is een review voor EnergieManagement.nl over de Nest ook zeer welkom. Ben nog geen andere NL gebruiker tegengekomen, zou tof zijn!

  Beantwoorden Quote

 28. door Dick

  @iPieter: Dit klinkt als het apparaat dat ik gewoon moet hebben!
  Waar ik nog benieuwd naar ben is of de temperatuursinstelling in Farhenheit of Celcius is?

  Beantwoorden Quote

 29. door Radar

  Ik heb net een jaartje een nieuwe HR CV met nieuwe thermostaat (iSense) en die werkt prima….maar zo’n nest is toch wel even leuker……

  Maar ik begreep dat de Nest niet modulerend werkt?
  Dat zou een punt zijn om aanschaf niet door te laten gaan.

  Het zou ook prettig zijn wanneer je de Nest in NL kon gebruiken zoals ie bedoeld is….weet iemand of dat in de toekomst gaat gebeuren of blijft het een US-only gadget?

  Beantwoorden Quote

 30. door Tinuz

  Hoewel ik een echte gadgetman ben zie ik hier niet echt de toegevoegde waarde van. Uiteraard is het leuk om dingen met je iphone te besturen/controllen, maar de meeste mensen hebben tegenwoordig toch wel een zelflerende klokthermostaat. Deze regelt de temperatuur op gezette tijden. Het is bewezen dat jojo instellingen (hoog dan weer laag en weer hoog) meer energie kosten. Een klokthermostaat gaat m.i iets slimmer met energie om.

  Beantwoorden Quote

 31. Origineel geplaatst door iPieter
  Wil best een review schrijven via de iPC (met foto’s) maar dat is iets voor Gonny om goed te keuren/te willen natuurlijk.

  Heel graag, zeer welkom!

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.