Draw Something-bedenker OMGPOP voor 200 miljoen dollar verkocht aan Zynga

·

draw somethingOMGPOP, de maker van de succesvolle game Draw Something, heeft een flinke slag geslagen. Het bedrijf is voor 200 miljoen dollar verkocht aan Facebook-spelletjesgigant Zynga. OMGPOP was de afgelopen weken met een aantal bedrijven in gesprek, waarbij Zynga een prominente geïnteresseerde partij was. Inmiddels blijkt de deal rond en heeft Zynga tijdens een ingelaste persbijeenkomst bekendgemaakt dat het de maker van Draw Something heeft overgenomen. Exacte bedragen werden niet genoemd, maar volgens insiders gaat het om 180 miljoen dollar plus 30 miljoen dollar om te zorgen dat de huidige medewerkers blijven.

De app Draw Something is nog maar 7 weken oud en was meteen vanaf de lancering een succes. Net als in Pictionary moet je woorden uitbeelden door een tekening te maken, die de medespeler moet raden. De game is te spelen op iOS, Android en Facebook.

Draw Something werd in korte tijd populairder dan Words With Friends, een succesnummer van Zynga zelf. In vrijwel alle grote westerse landen staan Draw Something en Draw Free op de nummer 1-positie in de App Store en Google Play (voorheen Android Market). Meer dan 25 miljoen geregistreerde gebruikers, 10 miljoen dagelijkse spelers en bijna 1 miljard advertentievertoningen lieten de kassa bij OMGPOP al flink rinkelen. In de toekomst mag Zynga de inkomsten opstrijken, die niet alleen bestaan uit reclameinkomsten maar ook uit in-app aankopen voor extra kleurstiften en extra spelkansen.

draw_something_elvisDe afgelopen vijf jaar heeft OMGPOP rond de 16 miljoen dollar aan ontwikkelinvesteringen opgehaald en daarbij meerdere spelletjes ontwikkeld, maar geen enkele was zo’n gigantisch succes als Draw Something, dat al 30 miljoen keer is gedownload. Het in San Francisco gevestigde Zynga krijgt er een team van 40 medewerkers bij, die nu nog in New York werkzaam zijn. Volgens een bron van AllThingsD levert de game een omzet van 250.000 dollar per dag op, waarbij de 30% afdracht aan Apple al is gedaan. Een paar maanden geleden zat OMGPOP nog om geld te springen en zag de situatie er heel wat minder rooskleurig uit. Nu profiteren niet alleen de makers van de app en het verkoopsucces, maar ook de fabrikanten van stylussen: heel wat mensen kopen een smartphonestylus om mooier te kunnen tekenen.

Downloaden:

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

14 reacties

 1. door Swen

  *** die gast heeft gewoon in 7weken 170miljoen verdiend en 30miljoem voor zijn personeel wat waarschijnlijk blijft werken jonge jonge

  Beantwoorden Quote

 2. door sander

  Doen ze goed zeg! Maken de app op het juiste moment, en verkopen het ook weer op het juiste moment.
  Over 3 maanden heeft niemand meer van Draw something gehoord..

  Het zijn allemaal eendagsvliegen :-)

  Beantwoorden Quote

 3. De titel is wel erg misleidend. Niet het spel maar de maker daarvan is gekocht door Zynga. Omgpop heeft een stuk meer dan alleen dat teken spelletje, bvb een hele spelletjes website.

  Beantwoorden Quote

 4. @Pposthoorn: De titel is nu verduidelijkt. Overigens was er van misleiding zeker geen sprake. Misleiding is een bewuste en kwalijk bedoelde actie om iemand op het verkeerde spoor te zetten. Hier was gewoon sprake van een onduidelijke titel. Daarbij werd het in de eerste alinea wel goed uitgelegd.

  Beantwoorden Quote

 5. door Robin

  Oke dat word een delete sorry maar ik heb het niet zo op zynga..

  Beantwoorden Quote

 6. door iphone3gs

  Nou dat wordt dan nu ff deleten, er zal na de update vast veel reclame bij komen. Ik heb veel kritiek over zynga, zij mogen achter mij rug geen enkel cent verdienen, heel domme zet van OMGPOP.

  Beantwoorden Quote

 7. door Max piena

  Zozo, 200 miljoen en t zal net zo eindigen als games zoals farmville, zonde dit… Tijd voor een meldpunt

  Beantwoorden Quote

 8. door nukenine

  “heel domme zet van OMGPOP.”
  Ja man, echt debiel, $200m. Ik begrijp dat ‘mij rug’ daar veel kritiek over heeft.

  Beantwoorden Quote

 9. door Pieter

  Ik ben dan waarschijnlijk één van de weinigen die het nog niet gekocht heb.
  Doe mij maar charadium met nederlandse woorden en chat funktie: zeker zo leuk!

  Beantwoorden Quote

 10. door Bubbly

  Jakkes, Zynga.

  Beantwoorden Quote

 11. door Joris

  Draw something gaat snel vervelen en ik denk dat het een slimme zet was om de boel te verkopen nu het hot is.

  Beantwoorden Quote

 12. door iNick

  Wat een bedragen allemaal: 200.000.000 dollar voor een spelletje… Hoezo inflatie?

  Beantwoorden Quote

 13. door karim

  Een slimme bedenker een ook een slimme verkoper, hij is gewoon slim, top gedaan

  Beantwoorden Quote

 14. door evad1st

  dus heb ik die app er maar afgeknikkerd …..

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.