Draw Something-bedenker OMGPOP voor 200 miljoen dollar verkocht aan Zynga

· Gonny van der Zwaag

draw somethingOMGPOP, de maker van de succesvolle game Draw Something, heeft een flinke slag geslagen. Het bedrijf is voor 200 miljoen dollar verkocht aan Facebook-spelletjesgigant Zynga. OMGPOP was de afgelopen weken met een aantal bedrijven in gesprek, waarbij Zynga een prominente geïnteresseerde partij was. Inmiddels blijkt de deal rond en heeft Zynga tijdens een ingelaste persbijeenkomst bekendgemaakt dat het de maker van Draw Something heeft overgenomen. Exacte bedragen werden niet genoemd, maar volgens insiders gaat het om 180 miljoen dollar plus 30 miljoen dollar om te zorgen dat de huidige medewerkers blijven.

De app Draw Something is nog maar 7 weken oud en was meteen vanaf de lancering een succes. Net als in Pictionary moet je woorden uitbeelden door een tekening te maken, die de medespeler moet raden. De game is te spelen op iOS, Android en Facebook.

Draw Something werd in korte tijd populairder dan Words With Friends, een succesnummer van Zynga zelf. In vrijwel alle grote westerse landen staan Draw Something en Draw Free op de nummer 1-positie in de App Store en Google Play (voorheen Android Market). Meer dan 25 miljoen geregistreerde gebruikers, 10 miljoen dagelijkse spelers en bijna 1 miljard advertentievertoningen lieten de kassa bij OMGPOP al flink rinkelen. In de toekomst mag Zynga de inkomsten opstrijken, die niet alleen bestaan uit reclameinkomsten maar ook uit in-app aankopen voor extra kleurstiften en extra spelkansen.

draw_something_elvisDe afgelopen vijf jaar heeft OMGPOP rond de 16 miljoen dollar aan ontwikkelinvesteringen opgehaald en daarbij meerdere spelletjes ontwikkeld, maar geen enkele was zo’n gigantisch succes als Draw Something, dat al 30 miljoen keer is gedownload. Het in San Francisco gevestigde Zynga krijgt er een team van 40 medewerkers bij, die nu nog in New York werkzaam zijn. Volgens een bron van AllThingsD levert de game een omzet van 250.000 dollar per dag op, waarbij de 30% afdracht aan Apple al is gedaan. Een paar maanden geleden zat OMGPOP nog om geld te springen en zag de situatie er heel wat minder rooskleurig uit. Nu profiteren niet alleen de makers van de app en het verkoopsucces, maar ook de fabrikanten van stylussen: heel wat mensen kopen een smartphonestylus om mooier te kunnen tekenen.

Downloaden:

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.