Diet Coda: snel websites aanpassen met nieuwe iPad-app

·

Diet CodaVoor webontwikkelaars zijn er in de App Store al een aantal apps te vinden die webontwikkeling op de iPad mogelijk maken. Een bekende app is bijvoorbeeld Textastic (€7,99), een geavanceerde editor met ingebouwde ondersteuning voor tientallen programmeertalen en rechtstreekse koppeling met FTP- en SFTP-servers. Aankomende donderdag komt er in dit segment nog een nieuwe app bij waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn: Diet Coda. Deze nieuwe app komt voort uit het productiehuis Panic dat vooral bekend is geworden door Coda, het neusje van de zalm onder webeditors voor Mac OS X. Diet Coda zal dan ook zowel visueel als functioneel sterk op Coda lijken, met volledige ondersteuning voor het Retina-scherm van de iPad aangevuld met enkele nieuwe functies.

Zoals je van een dergelijke app mag verwachten heeft deze ondersteuning voor “syntax highlighting” om beter de verschillende soorten code beter te kunnen onderscheiden. Voorlopig worden alleen HTML, CSS, JavaScript en PHP ondersteund, maar Panic belooft dat er nog meer zullen volgen. Diet Coda is bedoeld om rechtstreeks op afstand aanpassingen aan websites te kunnen doen. Verbinden gaat via FTP of SFTP en FTP-client Transmit, een van oorsprong FTP-client voor Mac OS X, is in de app ingebouwd evenals SSH Terminal Prompt (reeds verkrijgbaar als losse app (€5,99)) om op de server ingewikkelde acties te kunnen uitvoeren. Met de ingebouwde FTP-client kunnen ook al uitgebreide beheersfuncties, bijvoorbeeld het aanpassen van bestandsrechten, worden uitgevoerd.

Met de functie Super Loupe belooft Diet Coda navigeren binnen stukjes code eenvoudiger te maken. Volgens de ontwikkelaars is het de beste manier om je cursor in iOS te verplaatsen. Het toetsenbord past zich telkens aan aan de behoefte van de gebruiker op dat moment. Een andere onderscheidende functie is AirPreview waarmee je een voorbeeld van websites gemaakt in de Mac-versie van Coda op de iPad kunt weergeven. Daarvoor is wel Coda 2 vereist, de aankomende grote update die eveneens donderdag wordt uitgebracht. De iPad-versie leent ook allerlei andere functies van de Mac-versie.

Meer informatie en screencast: Panic

Diet Coda is nu beschikbaar voor een tijdelijke introductieprijs van 7,99 euro (50% korting) op donderdag 24 mei 2012. De prijs wordt daarna verhoogd naar 16,99 euro.

Download: Diet Coda (7,99 op 24 mei, daarna 16,99 euro). De bijbehorende (maar optionele) OS X-app Coda 2 is ook met 50% introductiekorting op 24 mei voor 39,99 euro en daarna eerst 59,99 euro en vervolgens de uiteindelijke prijs 79,99 euro .

Onderwerpen
door Michel Lusthof

Studeerde tot november 2013 Communicatie, maar is al sinds 2010 actief voor iCulture. Schrijft momenteel vooral 's avonds. Is een actieve Twitteraar en ook geïnteresseerd in tv-series, journalistiek en media. Schreef tijdens zijn studie ook voor andere techsites en -tijdschriften.

10 reacties

 1. door Steven

  Ik ben al jaren gebruiker van de editor Coda en de FTP client Transmit. Panic is een bedrijf dat erg goede software maakt. Mijn verwachtingen zijn dus hoog gespannen.

  Overigens krijgt Coda ook een volledig nieuwe versie, 2. Met heel veel nieuwe features.

  Beantwoorden Quote

 2. door Domtoren

  Ziet er veelbelovend uit.

  De nieuwe versie van Coda ziet er overigens ook veelbelovend uit.

  Ik heb weer wat te spelen dit weekend ;-)

  Beantwoorden Quote

 3. door Toon61

  Erg goed nieuws inderdaad, en zoals hiervoor ook al gemeld komt er niet alleen een iPad app, maar ook een update van de desktop app.
  Alleen die prijs… volgens Macworld.com zullen die na één dag verhoogd worden. Het is dus een 24-uurs introductie prijs:
  Coda2 van $ 49 naar $ 75 na 24 uur
  Diet Coda van $9,99 naar $ 19,99 na 24 uur.

  Beantwoorden Quote

 4. door Steven

  @Toon61: Niet alleen volgens MacWorld. Het staat ook op de blog van Panic zelf: De upgrade naar Coda 2 gaat $75,-kosten (Coda 1 is nu €79,99 in de appstore) en DietCoda $19,- De eerste 24 uur krijg je 50% korting.
  Met huidige koers is $75 ong. €46,- (en daar dan weer de eerste 24 uur 50% van af) Dat vind ik allerminst onredelijk.

  Beantwoorden Quote

 5. door Guido

  De prijs in euro’s is nog niet bekend? Kom op zeg, iPadclub.. €9,99 wordt altijd €7,99 in de store.

  Beantwoorden Quote

 6. door kasuja

  Is er al een app waarmee je net als bijvoorbeeld iweb van a tot zet een website kan maken op de iPad?
  Diet coda is leukvoor onderhoud van in coda gemaakte sites.

  Een complete coda voor de iPad zou leuk zijn.
  Of een complete dreamweaver variant.

  Als het maar gekoppeld kan worden aan een dropbox kan je er met diverse iOS apps bij om het een en ander te creeren bewerken programmeren en lanceren

  Beantwoorden Quote

 7. door Ruben.cc

  Ik ben helemaal fan van Coda en gebruik het bijna dagelijks, maar €16,- voor een iPad spin-off vind ik toch wel aan de prijzige kant. Maar ja… toch maar aanschaffen vrees ik. :-)

  Beantwoorden Quote

 8. door Kasuja

  @Ruben.cc: Als het zo funtioneel is als ze beweren is het een goede investering voor de web professional die coda ook onderweg wil kunnen gebruiken voor onderhoud aan in coda geschreven sites.

  Beantwoorden Quote

 9. door Ruben.cc

  @Kasuja: Absoluut! En ik ben geen professional maar zelfs ik vind het reuze handig. Heb ‘m dan ook direct aangeschaft en vind het tot dusver helemaal geweldig. Ik gebruikte tot nu toe Gusto op de iPad, maar als Coda het na een dag nog zo goed doet als nu dan gaat Gusto direct in de digitale prullenbak.

  Heb ook meteen Coda2 voor de Desktop aangeschaft (zonder te checken of ik misschien een upgrade kon kopen omdat ik 1 al had) en ook die is helemaal top. Geweldige SQL editor er in verwerkt, beter dan het getob met phpMyAdmin.

  Tot dusver erg tevreden, ondanks de wat hoge prijzen voor de ‘amateur’.

  Beantwoorden Quote

 10. door Ruben.cc

  Heeft iemand ooit die “Air Preview” aan de praat gekregen? Ik heb één keer de vraag om een ‘pincode’ gehad en toen werkte het al niet, daarna kon ik in Coda 2 alleen maar kiezen voor de iPad (zonder een code in te voeren) en vervolgens gebeurt er helemaal niks.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.