Aankondiging: grote iPhoneclub gps-navigatiereview: TomTom, Navigon, Sygic en iGo [2009]

·

iPhone-navigatievergelijking
iPhoneclub is de afgelopen twee dagen bezig geweest met een grote navigatietest voor de iPhone. De vier belangrijkste navigatiepakketten voor de iPhone zijn daarbij uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. Aan de hand van twintig punten hebben we gekeken welk pakket het scoort.

Zoals uit de reacties op onze website is gebleken kunnen de emoties hoog oplopen welk navigatiesysteem nu het beste presteert. Om alles zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen hebben we twintig punten gekozen die goed meetbaar te maken zijn. Er valt bijvoorbeeld over te discussiëren of het toetsenbordje van Sygic té klein is, maar als je de screenshots naast elkaar ziet kun je niet anders concluderen dan dat het Sygic-toetenbordje toch echt het kleinst van allemaal is. Om te bepalen of het invoeren van een adres gemakkelijk uit te voeren is, hebben we het aantal schermtaps geteld. Voor elk onderdeel hebben we steeds een aparte test uitgevoerd: de winnaar kreeg steeds 2 punten, de runner-up kreeg 1 punten, zodat er aan het einde van de rit een winnaar uitrolde. Het bleek uiteindelijk uit te draaien op een nek-aan-nekrace tussen twee pakketten: Sygic en TomTom.

De volgende pakketten hebben we getest:

De winnaar is geworden: TomTom, gevolgd door Sygic en Navigon. iGo scoorde opvallend slecht en komt op de laatste plaats.

TomTom scoort goed op opstarttijd en heeft een overzichtelijke interface die het best is afgestemd op de mogelijkheden van de iPhone. Nadelen zijn er ook: zo krijg je relatief weinig kaartmateriaal voor je geld en ontbreken er nog een aantal cruciale functies, zoals een rijbaanassistent. Sygic heeft ons verrast door op veel punten goed te scoren: de applicatie start snel op, het bedrijf levert veel kaartmateriaal mee en qua functionaliteit is er zeer veel mogelijk. Wel blijken er op onverwachte punten weer beperkingen, zoals weinig keuze uit navigatiestemmen en weinig opties voor routeplanning. Bestemmingen moet je invoeren op een relatief klein toetsenbordje en de interface is op geen enkele manier afgestemd op de unieke mogelijkheden van de iPhone: geen swipefunctie bij menu’s bijvoorbeeld.

Over Navigon zijn we vanaf het begin erg enthousiast geweest, maar zetten we de mogelijkheden op een rijtje, dan blijkt de software op sommige punten heel goed te scoren, maar het op andere punten juist vaker te laten afweten. De snelle routeberekening, de reisschema’s met tussenstops en de overzichtelijke interface vielen in de smaak, maar we zijn teleurgesteld over de lange opstarttijd, het feit dat er geen route berekend kan worden als het GPS-signaal nog niet beschikbaar is en de beperkte ‘dashboard’-informatie tijdens het navigeren. iGo is de grote verliezer in deze test: de opstarttijd is lang, er ontbreken cruciale functies zoals flitspalen en routes met een via-tussenpunt. Wel is iGo relatief goedkoop en bevat het een slim toetsenbord waarmee je zelden een letter fout tikt. iGo heeft voor een volgende update verbeteringen en nieuwe functies aangekondigd. We zullen de test dus steeds bijwerken aan de hand van de laatste versies en nieuwe inzichten.

Toen we halverwege met dit vergelijkende review gevorderd waren, stuitten we op een uitgebreide tabel van PocketGPSWorld.com. We hebben contact met de beheerder van deze site opgenomen en gevraagd of we konden meehelpen om de tabel completer te maken. Sommige punten bleken namelijk niet overeen te komen met onze ervaringen. Om twee voorbeelden te geven: er stond bijvoorbeeld in de tabel dat je met Navigon niet naar POI’s kunt bellen en dat het navigeren naar contactpersonen bij TomTom niet werkt – bij ons werkten beide functies wel. In ruil voor onze dubbelcheck kregen we de mogelijkheid om een eigen variant van de tabel in ons artikel op te nemen, waarvoor we PocketGPSWorld.com natuurlijk erg erkentelijk zijn.

Een navigatiepakket dat binnenkort met Europakaarten in de App Store zal verschijnen, is CoPilot. Zodra dit pakket beschikbaar is zullen we ons review uitbreiden met onze ervaringen.

De test is hier te vinden: TomTom, Navigon, Sygic en iGo: vergelijkend review van navigatiesoftware voor iPhone

Changelog:
20 augustus 2009
1.0 – Eerste versie.
1.1 – Planning van A naar B bij Navigon aangepast.
1.2 – Dashboard-informatie bij Navigon kan tijdens rijden via schakelaar routeinfo worden getoond.
1.3 – Punt 16 herschreven en puntentelling aangepast.
1.4 – Gibraltar en Malta toegevoegd aan kaartdekking (punt 1) TomTom; deze zijn wel aanwezig in de applicatie. Opmerking over Canarische Eilanden verwijderd; deze is bij TomTom net als de andere pakketten geïntegreerd in de kaart van Spanje.
1.5 – Conclusie verduidelijkt met betrekking tot Navigon en opstarttijd. De opmerking over de trage opstarttijd geldt alleen voor de iPhone 3G; niet voor de iPhne 3GS.
1.6 – Interactie met de kaart bij iGo aangepast. Dashboard-informatie van Navigon niet standaard zichtbaar, moet worden geactiveerd. POI’s bij Navigon zijn uitgebreider dan aanvankelijk gedacht. Navigeren naar stadscentrum ook bij Navigon mogelijk.

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

311 reacties

 1. door Aapie

  Hier zat ik op te wachtten! Snel lezen:)

  Beantwoorden Quote

 2. door Johnvh

  Navigon: Navigon kan helaas niet van A naar B plannen.

  Jawel hoor, zit onder meer (laatste tabblad in het menu) en dan route?

  Je kunt hier precies zien hoelang je route duurt, hoeveel kilometer het is en hoe je reist…

  Aangepast in artikel.

  Verder ben ik benieuwd naar de testresultaten en tijden op een iphone 3gs. Ik ben afgelopen week met Navigon naar Italië gereden. De 3gs van een vriend van me was duidelijk sneller dan mijn 3g :)

  Beantwoorden Quote

 3. door Rene Nieuwenhuis

  Mooi! Ben zeer benieuwd. Mooi werk, twee uur ‘s nacht afgemaakt en gepost.

  Beantwoorden Quote

 4. Origineel geplaatst door Johnvh
  Jawel hoor, zit onder meer (laatste tabblad in het menu) en dan route?

  Je kunt hier precies zien hoelang je route duurt, hoeveel kilometer het is en hoe je reist…

  John, ik ga het meteen aanpassen, die hadden ze iets te goed verstopt. Voor de score maakt het trouwens niet uit, want Navigon kreeg bij dit onderdeel al 2 punten.

  Beantwoorden Quote

 5. door Johnvh

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  Origineel geplaatst door JohnvhJawel hoor, zit onder meer (laatste tabblad in het menu) en dan route?Je kunt hier precies zien hoelang je route duurt, hoeveel kilometer het is en hoe je reist…John, ik ga het meteen aanpassen, die hadden ze iets te goed verstopt. Vervelend blijft nog wel, dat je geen samenvatting van de routeplanning te zien krijgt, maar pas tijdens de routedemo een paar op de knop bovenin moet tikken om alle gegevens te zien.

  Dat is inderdaad wel zo, helaas!

  iPc: Opmerking meegenomen en aangepast.

  Ik ben redelijk pro Navigon. Op de haperende GPS (hier geven we de iPhone maar even de schuld ;-)) na is het voor mij gewoon de perfecte navigatieoplossing!

  Verder moet ik zeggen dat het een prima overzicht is! Ik ben alleen geintereseerd in de vergelijking TomTom/ Navigon, de interface van de andere 2 vind ik zo tenenkrommend slecht dat ik ze never nooit zal aanschaffen. Maar desalnietemin, goed en interessant overzicht en dito artikel! :-)

  Beantwoorden Quote

 6. door barth

  Leuke review maar ik verwachte wel een schema van diverse functionaliteiten die standaard een GPS software-pakket word geleverd met de punten…

  GPS-chip van de iphone is overigens bij mij onvoorspelbaar, doet het soms wel goed en soms niet :S.

  Heb trouwens navigon omdat tomtom helaas niet op tijd was met hun app maar gezien de review hebben ze wel een voordeel hiermee ;).

  Beantwoorden Quote

 7. door Alextam

  Heeft navigon mss de TMC functie aangekondigt? Staat volgens de vergelijktabel op… sinds wanneer is dat en waar is het bericht te vinden?

  Beantwoorden Quote

 8. Origineel geplaatst door barth
  Leuke review maar ik verwachte wel een schema van diverse functionaliteiten die standaard een GPS software-pakket word geleverd met de punten…

  Heb je de megatabel onderaan het review gezien? (opent in popup)

  Beantwoorden Quote

 9. door Jaap

  TMC is aangekondigd op facebook door Navigon (Houder plus TMC zullen in de volgende up-date, na 1.2o beschikbaar komen)

  Bij navigon staat in het schema, Nachtmodus aanwezig |Ja, Handmatig) deze is ook al aangekondigd straks als automatisch voor update 1.20 toch?

  Verder goede review om te lezen! Thnx to iPhoneclub!

  Beantwoorden Quote

 10. door Salvie

  Helemaal met de uitslag en redenering eens. Gek genoeg en als vervent TT gebruiker, staat tegenwoordig Navigon aan. Zo gaaf die bewegwijzering en vogelvlucht 3D perspectief van Navigon

  Beantwoorden Quote

 11. door Fab1Man

  Het zal wel aan mij liggen maar bij mij start Navigon binnen 7 seconden op (3GS), terwijl TomTom 10 seconden nodig heeft (3GS), allebei op 3.0.1.

  Klopt, zie opmerking hierover in het artikel. Bij iPhone 3GS is dit geen doorslaggevend koopargument vanwege de kleine verschillen in opstarttijd.

  Daarnaast vindt ik de iPod mute van TomTom heel kreupel, dat verdiend niet eens 1 punt.

  De navigatie wordt bij beide systemen niet gestart zonder GPS. Dat daar een routeberekening van Navigon nog daarna moet komen hoeft niet, maar hinderlijk is het niet. Daarnaast start Navigon automatisch met berekenen zodra je GPS hebt.

  Ik heb geen ervaringen met iGo en Sygic, maar ik vind Navigon toch wel echt beter als TomTom. TomTom is traag, werkt niet soepel, de release was gewoon abnormaal laat, de zoom functie op de kaart werkt slecht en niet soepel.

  Ik zal morgen proberen een filmpje te maken van een vergelijking van de twee systemen, niet in een tabel interface, maar de gewone gebruiksfunctionaliteit.

  Beantwoorden Quote

 12. door iPieter

  Goede review hoor! Respect. Wat een werk moet dit geweest zijn!

  Beantwoorden Quote

 13. door Michel

  Impressed. Deze vergelijkings test is fantastisch en keurig uitgevoerd. Well done.

  Beantwoorden Quote

 14. door to_os

  Complimenten…
  Ben benieuwd naar de ontwikkelingen van deze software pakketten als verkoop ervan toeneemt en daarnaast naar de werking van aangekondigde craddle van TomTom, ook in relatie tot niet-TomTom app’s.

  Beantwoorden Quote

 15. Mijn complimenten voor deze review! Verplichte kost voor iedereen die navi voor de iPhone wil aanschaffen.

  Beantwoorden Quote

 16. door Remco

  Goede review maar ik mis de navigatietest; welke app brengt je het snelst van A naar B? Daar gaat het toch om? Wat kan mij het schelen dat tomtom 5 seconden sneller opstart en meer mogelijkheden heeft als hij je bijvoorbeeld een half uur laat omrijden ?!?!?

  Beantwoorden Quote

 17. door Wingie

  Heb zelf ook alle genoemde navigatie systemen uitgeprobeerd en Tomtom is favoriet. Gisteren ontdekt dat TomTom blijft doordraaien tijdens het bellen waardoor je niet lang hoeft te wachten dat weer opgestart is en je kunt gewoon je route zien. Ook iPod functie werkt goed kan nog beter door via interface op te kunnen roepen maar dubbelsrukken op home doet het ook. Bij de eerste versie van navigon was het over en uit zodra er iets gezegd werd zal straks de updated versie proberen. Wat ik mis bij tomtom is de lane aanduiding en route naar stadscentrum gps signaal laten zien

  Beantwoorden Quote

 18. door Bavo

  Toch best raar dat de navigon een trage opstart heeft.
  Ik heb er geen last van.
  mooie review leuk om te lezen. Een maat van mij heeft navigon op de 3G en is inderdaad een stuk trager ik heb de 3Gs en daar is hij een stuk sneller.

  verder prima review bedankt

  Beantwoorden Quote

 19. door Hautje

  TomTom wint dus de test?!

  Opmerkelijk en verassend!
  Lang leve de onafhankelijke journalistiek, want een groot deel van de hier verkerende navigeerders wil dit beslist niet horen.
  Ik wel, want ik moet nog gaan kiezen welk pakket ik neem.
  Bedankt voor de vergelijking!

  Beantwoorden Quote

 20. door Peter

  Eerlijk is eerlijk, heb het volledige artikel nog niet gelezen maar verbaas me over de conclusie. Had, aan de hand van de reacties op de navigatie topics, niet gedacht dat TomTom zou winnen van Navigon. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak en de behoefte van iedere koper. Ben benieuwd naar het artikel!

  In ieder geval erg blij met zo’n uitgebreide review! Geweldig iPhoneClub!

  Beantwoorden Quote

 21. door Rietje

  Erg jammer dat bij deze test niet vooraf vermeld wordt met welke iPhones deze uitgevoerd zijn en met met welke OS … Ik heb het één keer gelezen dat een test met een iPhone 3G is uitgevoerd met OS 3.0.1

  Wil je een gedegen onderzoek weergeven, dan zou je zeker in je inleiding moeten weergeven welke aparatuur je hebt gebruikt, welke OS etc, etc … Had je volledig willen zijn, dan had je alle testen met beide iPhones moeten uivoeren, zodat iedere gebruiker hier wat mee kon …

  Het is er voor mij niet uit te halen, dus blijft het appels met peren vergelijken en daar heb ik als gebruiker helaas niets aan …

  Er is namelijk zeker verschil tussen een iPhone 3G of een 3GS … zeker als het gaat om het GPS systeem en snelheid …

  Beantwoorden Quote

 22. door Björn

  In haarlem is sinds juni de waarderbrug afgesloten voor auto’s en 500 meter verderop is een nieuwe over het spaarne brug geopend. Dit is bij tomtom nog niet in de kaarten verwerkt. Raar, want het is een belangrijke doorgaande weg naar het industrieterrein. Valt me toch nogal tegen..

  Beantwoorden Quote

 23. door HJ

  Op vakantie naar Italië heb ik onlangs TomTom (weliswaar niet op de iPhone) en Navigon (iPhone) naast elkaar gebruikt, beide met de meest recente kaarten. Moet zeggen dat het kaartmateriaal van Navigon met kop en schouders boven dat van TomTom uitsteekt. Zonder Navigon was ik nu waarschijnlijk nog steeds aan het zoeken geweest.
  Ben altijd fervent aanhanger van TT geweest, (vanaf de eerste pocketpc versie), maar ben nu toch wel om.

  Beantwoorden Quote

 24. door Peter

  Zo. Ik had ook wat te doen nadat ik te vroeg wakker werd….;-) goede en uitgebreide test, waardoor gek genoeg bevestigd wordt dat ik denk ik het meest tevreden zal zijn met navigon. Het heeft ermee te maken denk ik, dat de scores of punten per onderdeel verschillend kunnen wegen in zwaarte. Ik vind bijv. opstarttijd veeeel minder belangrijk dan wel of geen lane- assist of bijv. realistische weergave. Of: de menu opbouw van Tomtom is misschien het makkelijkst, ik vind de interface en icoontjes afschuwelijk lelijk. Daarentegen is de IQ route functie en daarbij realistischer geschatte snelheid van TomTom ook weer een heel belAngrijke voor mij. Keuzes keuzes lastig…..

  Beantwoorden Quote

 25. door lapje

  Origineel geplaatst door Fab1Man
  Het zal wel aan mij liggen maar bij mij start Navigon binnen 7 seconden op (3GS), terwijl TomTom 10 seconden nodig heeft (3GS), allebei op 3.0.1.

  Volgens mij heb ik ook een speciale navigon versie. Opstarten in 6 seconden. Hoe komen ze in gods naam aan 24,5 seconden?? Ook op een 3GS. Hebben ze getest op een 1G?

  Beantwoorden Quote

 26. door Robbie

  Origineel geplaatst door Fab1Man
  Het zal wel aan mij liggen maar bij mij start Navigon binnen 7 seconden op (3GS), terwijl TomTom 10 seconden nodig heeft (3GS), allebei op 3.0.1. Daarnaast vindt ik de iPod mute van TomTom heel kreupel, dat verdiend niet eens 1 punt.

  Dat is onmogelijk de tijden kloppen zoals in de tabel. Heb ze ook beide, en zojuist even gecontroleerd op mijn 3GS. Ook al zou je telefoon op 1 of andere manier sneller zijn dan moeten de opstarttijd verhouding nog kloppen.

  Beantwoorden Quote

 27. door Kevin

  Mijn ervaringen over een simpel klein stukje van 8 KM naar m’n werk.

  TomTom: Denkt vaak dat ik aan de andere kant van de weg rijdt. Maar het pakket ziet er goed uit.

  Navigon: Af en toe denkt hij dat ik al voorbij een rotonde ben, terwijl dat niet zo is. In het menu is hij traag. Maar Navigon is wel de meest uitgebreide navigatie tot nu toe.

  Sygic: Ging in 1 keer goed. Ook laat hij exact zien waar ik rij. Het pijltje gaat exact de bocht om als ik ook ga.

  IGO: Op mijn route naar werk zijn er 4 rotondes. 3 staan er op de kaart, de andere rotonde niet (middelste).

  Beantwoorden Quote

 28. door HIphone

  Ontzettend de complimenten voor deze fantastische review! Groots!!

  Beantwoorden Quote

 29. door Gunter Magic

  En ik zit nog steeds te wachten op een volledige navigatie zoals topografische kaarten waarbij het mogelijk is de POI over te zetten op google earth zoals op mijn Garmin toestel. Want mijn 5 jaar oude gps kan ook van punt A naar B rijden zonder extra toeters en bellen. En ze zijn nog altijd veel te duur die programma’s.

  Beantwoorden Quote

 30. door Dogcow

  Compliment voor de uitgebreide review.
  Jullie hebben een puntje over het hoofd gezien dat voor sommigen misschien onbelangrijk is, maar voor mij wezenlijk en een dealbreaker: bij 2D view is iGo de enige van de vier die niet de 2D kaart met noord boven kan laten zien. En dat is wat mij betreft een fors minpunt voor iGo.

  Beantwoorden Quote

 31. Nice ;).

  Zelf vind ik dat navigon heel vaak het gps signaal verliest, terwijl dat bij Sygic niet voorkomt.

  Dat vind ik zeker een minpunt

  Beantwoorden Quote

 32. door Folker

  Ik gebruik al ruim een maand Navigon op mijn iPhone en nu sinds een paar dagen TomTom, met beide is weinig mis, behalve dat je bij TomTom een nieuwe route moet opgeven zodra je de applicatie hebt afgesloten (om bijv even mail te lezen of iPod aan te zetten). Maar met de GPS module die in de iPhone zit kan je gewoon niet navigeren! Dus pas als TomTom met de externe GPS ontvanger komt is navigatie op de iPhone een goede optie. Nu is het nog zo dat tekens als je een bocht neemt hij compleet de weg kwijt is, zowel in Navigon als in TomTom..

  Beantwoorden Quote

 33. door Nigel

  Mooie review, alleen jammer dat copilot er niet tissen zit, dan had je ze allemaal gehad (volgends mij)

  Beantwoorden Quote

 34. door whulsbergen

  Mooie, vrij uitgebreide review. Je kan discussieren of het terecht is dat alle onderdelen even zwaar meewegen, maar a la.

  Wat ik wel miste, was de correctheid van de kaarten. Zo heeft Navigon serieus moeite met eenrichtingswegen in Rotterdam (mijn ervaring dan), en dit kan erg irritant zijn.

  Verder valt op, dat geen van de pakketten gebruik maakt van de voordelen van een internetverbinding. Sowieso zou je dmv zendmast-locatie sneller een fix kunnen krijgen, maar denk ook aan file-informatie. En het moet eenvoudig zijn om de applicatie aan bijvoorbeeld Google Latitude te koppelen, waardoor het pakket een overzicht heeft van hoeveel mensen zich waar bevinden en je daardoor files kan inschatten.
  Of dat je je ritjes op een persoonlijk profiel kan bijhouden, dit is interessant voor bijvoorbeeld leaserijders die prive-kilometers schrijven of mensen die zakenritten bij een klant declareren.

  Natuurlijk werkt dit niet in het buitenland, maar 99% van de ritjes maak je toch binnen NL.

  Mijn voorspelling: De eerste applicatie die dit voor elkaar heeft, wint de markt.

  Beantwoorden Quote

 35. Origineel geplaatst door Nigel
  Mooie review, alleen jammer dat copilot er niet tissen zit, dan had je ze allemaal gehad (volgends mij)

  Daar hebben we contact mee, maar die zijn nog bezig met de laatste tweaks. Ze konden op korte termijn wel een Android-versie leveren, maar dat is natuurlijk geen vergelijking.

  Beantwoorden Quote

 36. Origineel geplaatst door Rietje
  Erg jammer dat bij deze test niet vooraf vermeld wordt met welke iPhones deze uitgevoerd zijn en met met welke OS …

  Dat is een kwestie van even een regeltje erbij tikken, is je probleem meteen opgelost.

  Had je volledig willen zijn, dan had je alle testen met beide iPhones moeten uivoeren, zodat iedere gebruiker hier wat mee kon …

  We hebben met opzet de iPhone 3G gebruikt, omdat de verschillen daarmee beter meetbaar zijn. Een opstarttijd van 6 en 10 seconden (zoals een andere reageerder noemt) kan bij een kleine meetfout al een heel andere indruk geven. Is je meting daarentegen 18 en 30 seconden, dan is veel eerlijker het verschil in prestaties vast te stellen.

  Er is namelijk zeker verschil tussen een iPhone 3G of een 3GS … zeker als het gaat om het GPS systeem en snelheid …

  Natuurlijk is er verschil, maar door bij elke snelheids-/prestatietest gebruik te maken van dezelfde, vers geherstarte iPhone 3G zijn alle metingen eerlijk. Bovendien hebben we de tests na middernacht uitgevoerd (als je even nadenkt, snap je waarom).

  Ik ben het oneens dat we de test ook met een 3GS hadden moeten uitvoeren. Niemand is geïnteresseerd hoe lang een routeberekening van Den Helder naar Maastricht exact duurt. Mensen willen alleen de verhoudingen weten en dan geldt hetzelfde argument als bij de opstarttijden: een trager apparaat laat betrouwbaarder cijfers zien. Als we alles nogmaals met de 3GS hadden moeten testen (en checken) waren we nog een halve dag langer bezig geweest met de test. Daar doen we mensen die nu eindelijk wel eens willen weten hoe de pakketten ten opzichte van elkaar scoren, niet echt een plezier mee. We hebben ons nu niet laten opjagen en volledig op de iPhone 3G als testapparaat geconcentreerd. Bij de 3GS zijn sommige meetresultaten gewoon te onbetrouwbaar. Bij sommige metingen moesten we tijdens de test twee pop-ups wegklikken en dan is de invloed van de reviewer bij een meting van 10 seconden, gewoon te groot.

  En trouwens, wat boeit het eigenlijk of je 6 of 10 seconden moet wachten bij het opstarten op een 3GS? Bij een snel apparaat zijn kijk je anders tegen metingen aan. Dan is 2x zo traag opeens niet meer zo erg.

  Beantwoorden Quote

 37. door Pete

  [Red.: Beschuldiging weggehaald, dat er voor de test zou zijn betaald. Mensen die zoiets beweren zouden zich DIEP moeten schamen. Sterker nog, de test heeft ons juist geld gekost, omdat sommige ontwikkelaars alleen ad-hoc ontwikkelversies aanboden en dat is niet dezelfde software die je als eindgebruiker in de App Store koopt.]

  Beantwoorden Quote

 38. door D@nny

  Mijn complimenten voor iPhoneclub voor deze zeer uitgebreide review, en als ik me niet vergis zijn jullie nog de eerste ook.

  Wat me wel verbaasd is het feit dat er wel wordt gekeken naar de opstart tijd en niet naar lane-assist.
  Dit is naar mijn inziens belangrijker dan hoe snel het programma opstart.

  Juist door dit soort reviews is iphoneclub.nl onmisbaar voor de Nederlandse en Belgische iPhone bezitters, ga zo door.

  Beantwoorden Quote

 39. Origineel geplaatst door Fab1Man
  Het zal wel aan mij liggen maar bij mij start Navigon binnen 7 seconden op (3GS)

  Klopt, net nog even nagemeten op een 3GS en het is inderdaad niet meer dan 10 seconden. Voor mensen met een 3GS zijn de opstarttijden dan ook minder belangrijk als beslisaspect.

  Beantwoorden Quote

 40. door Peter

  Blijf het och mooi vinden hoe mensen hun eigen ‘test’ in de comments zetten, na zo’n uitgebreide review. Enerzijds vult het aan (ervaringen) anderzijds is het verwarrend: de één heeft goede ervaringen met navigon, de ander juist weer niet. Geen touw aan vast te knopen, eigenlijk. Ik ben er nog steeds niet uit, ik wacht iig big tot 31 aug met beslissen. Ben erg benieuwd naar de filmpjes (bellen, iPod functie etc.)
  wat ik ook mis is nieuwe route berekenen, of las ik daar over heen?

  Beantwoorden Quote

 41. door Artistik

  Weer een zeer uitgebreide review! Complimenten!

  Beantwoorden Quote

 42. @Peter: Er wordt een paar keer een nieuwe route berekend, dus weet niet welke je bedoelt: die met de snelheid van berekenen? of welke aanbieder het snelst op de bestemming is?

  Beantwoorden Quote

 43. door Nomax

  Bedankt voor de snelle review. Belangrijk is om een objectief beeld te geven zodat een ieder zijn eigen conclusie kan trekken. Daar zijn jullie goed in geslaagd.

  Beantwoorden Quote

 44. door peter

  @Gonny van der Zwaag: – Eh, sorry, ik bedoelde bij -al dan niet express – fout rijden. Hoe snel wordt de nieuwe route berekend en hoe accuraat gaat dat?
  *leest snel opnieuw het artikel

  Beantwoorden Quote

 45. door Dromedaris

  Thanks voor de review, hier zat ik op te wachten :-)
  Downloading TomTom right now

  Beantwoorden Quote

 46. door patricknas

  Da’s mooi deze vergelijking. Ga over twee weken op vakantie naar Frankrijk. Zal er eens goed voor gaan zitten en het artikel doorlezen. Ook de reacties op dit artikel zullen in mijn beslissing zeker meewegen.

  Beantwoorden Quote

 47. door Michel

  Ten eerst mooi artikel. Ik mis wel de vergelijking mbt de route herberekening. Je rijd toch nog wel eens fout, de weg is opgebroken, kaart klopt net niet enz. Heeft daar iemand ervaring mee?? Verder ben ik het ook eens met de reactie dat sommige puntne zwaarder zouden moeten wegen. Route berekening en herberekening en invoerstappen bv. Op start tijd doet er inderdaad niet veel toe.

  Beantwoorden Quote

 48. door Neoyeah

  Conclusie bij mij is toch anders. Ik heb zowel TomTom als Navigon op de iPhone 3GS en voor mij is Navigon de absolute nummer 1. Het is maar net wat je zelf belangrijk vindt. Ik vind look and feel belangrijk, en dat vind ik bij Navigon veel mooier. De opstarttijd op mijn phone is nog geen 8 seconden en met navigon 1.1 heb je ook al direct in beeld de aankomsttijd, snelheid en nog af te leggen afstand. Ik vind het bv helemaal niet belangrijk dat ik uit tig stemmen kan kiezen. Kortom, voor mij is Navigon de nummer 1, en nog goedkoper ook ;)

  Beantwoorden Quote

 49. door S@nder

  Knappe en uitgebreide review. Complimenten hoor. Ook goed om te lezen dat bij nieuwe updates de scores evt. kunnen worden aangepast cq worden meegenomen in de review. TomTom staat er ondertussen op.

  @ Björn: Die oude brug naar de Waardepolder in Haarlem is (helaas) middels blokken beton afgesloten. Doordat er echter zoveel klachten over deze afsluiting zijn, heeft de gemeente nog niet definitief besloten tot afsluiting. Zo’n situatie zouden ze mooi met Mapshares van TT kunnen implementeren.

  Beantwoorden Quote

 50. door blablaman

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  @Peter: Er wordt een paar keer een nieuwe route berekend, dus weet niet welke je bedoelt: die met de snelheid van berekenen? of welke aanbieder het snelst op de bestemming is?

  ik denk dat peter bedoeld als je niet de aanwijzingen volgt. bijvoorbeeld toch de 3de afslag nemen van een rotonde inplaatsvan de geplande 2 de afslag. Hoesnel reageert dan de software met een nieuwe route

  edit: te laat ik had niet gezien dat er alweer nieuwe reacties waren. Had niet gerefreshed

  Beantwoorden Quote

 51. door GlennEU

  Zeer degelijke review ! Respect voor al dit werk.

  Ben benieuwd of toekomstige kaartupdates geld zullen gaan kosten…

  Beantwoorden Quote

 52. Ik heb de volgende tekst nog toegevoegd aan het gedeelte over opstarttijden:

  Op een iPhone 3GS zijn de opstarttijden aanmerkelijk korter dan op een iPhone 3G. Ook kan bij de Benelux-versies van de pakketten de opstarttijd korter zijn. Navigon en iGo starten op de iPhone 3GS in minder dan 10 seconden op. De opstarttijd is bij de iPhone 3GS dan ook geen doorslaggevend koopargument.

  Hopelijk is het nu duidelijker.

  Beantwoorden Quote

 53. door Marc

  Mooi vergelijk! Complimenten en dank voor de vele uren werk!

  Wat ik nog mis is een korte opsomming van zaken die op dit moment door de diverse leveranciers zijn aangekondigd. Ze staan wel in de tabel, maar niet altijd compleet (auto dag-nacht van Navigon bijvoorbeeld). Wel mooi dat jullie de review gaan bijhouden na updates! Klasse!

  Navigon: http://www.navigon.com/site/int/en/press/archive/2009/549
  iGo: http://faq.webactive.hu/questions/21/What+will+be+the+new+features+of+the+upcoming+updates%3F
  Sygic: http://www.sygic.com/index.php/iphone.html
  TomTom: niet beschikbaar

  Verder voor het grote overzicht:
  Navigeren naar GPS locatie (handig voor o.a. geocaching en puzzelritten)
  Weergave POI’s opkaart: Algemeen of Keten. Bij (o.a.?) Navigon zie je Shell stations / McDonalds / Autogarages op Merk op de kaart. Erg nuttig, zeker voor leaserijders die naar een verplicht tankstation moeten. Ook verdwijnen daar de poi’s als ze achter je liggen.
  Tunnelwerking: Wat gebeurt er als je een tunnel in rijdt, wordt er dan gesimuleert wat er gebeurd?
  Gebruik kompas van 3GS: Wordt deze gebruikt als je stilstaat? (Op snelheid overbodig)

  Beantwoorden Quote

 54. door tjiels

  Waarover ik verbaast ben, is dat niemand het over sygic heeft. Toen ik laatst in London was had ik met navigon bijna nooit gps ontvangst en ergerde ik me dood aan dat er geen functie in zat om even snel de route te berekenen volgens een zelf aangegeven locatie.
  Sygic had daarintegen wel vaker ontvangst en was veel gebruiksvriendelijker. Vooral met routes lopen.
  Ik heb tomtom, sygic en navigon erop staan en ben over zowel tomtom als sygic erg tevreden. Binnenkort ga ik weer naar london en dan ga ik tomtom er ook testen.

  Beantwoorden Quote

 55. door Kevin

  CoPilot Live Europe was al te vinden in de app-store maar was na enkele dagen weer verwijderd.

  Beantwoorden Quote

 56. door Sneakerstyle

  Wat ik niet snap is dat TomTom allerlei pakketen heeft gemaakt. Waarom hebben ze niet gekozen voor een in-store. Dan zou je meerdere kaarten kunnen kopen. Ik vind dat echt een gemiste kans.

  Beantwoorden Quote

 57. door Gijs

  @Gonny Je hebt groot gelijk met je keuze voor de 3G als testapparaat – en wat een prachtige vergelijkingsstaat. Je kunt altijd twisten over keuzes (is 1 land extra ‘duidelijk’ beter? De beoordeling merkt daarna terecht op dat het er maar net vanaf hangt welk land jou uitkomt – Turkije/Griekenland/Malta), maar ik kan me er volledig in vinden.
  Overigens, ook Navigon kan continu resterende afstand + eindtijd + snelheid in beeld hebben (zonder taps op de bovenste balk). Daarvoor moet je in het optiescherm bij Weergave van kaart op Meer… tappen en vervolgens Route-info aanzetten. Diep verborgen (bij mijn weten toegevoegd in de laatste update), maar dat vind ik niet zo erg bij een permanente optie. Jammer is wel dat enkel eindtijd en niet tijdsduur meegenomen is.

  Overigens – wat ik in de vergelijking wel mis is de kwaliteit van al dan niet bijgeleverde (desnoods webbased) gebruikershandleiding. Planning van A naar B was me ook ontgaan terwijl ik dagelijks Navigon gebruik.

  Het zou ook nog wel aardig zijn batterijverbruik te testen, juist omdat er ook met voetgangers rekening gehouden wordt…

  En tot slot: heb ik het mis als ik zeg dat Navigon de enige is die Mooi als routekeuze aanbiedt? Lijkt bizar, maar ik heb er in Toscane de afgelopen maand wel met plezier gebruik van gemaakt.

  Beantwoorden Quote

 58. door Eddy

  Goede review, bedankt! Geeft een goed overzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende applicaties. Zo kan eenieder zijn eigen rangorde vaststellen op basis van de eigenschappen die men zelf het belangrijkst acht.

  Gelukkig hebben we allemaal onze eigen voorkeuren. Ik hoop dat met deze review de irritante reeks van ongefundeerde vooroordelen en het ongenuanceerd afkraken van bepaalde leveranciers sterk zal verminderen. We kunnen hier allemaal ons voordeel mee doen en zelfs aan de leveranciers zijn nu handreikingen gedaan om verbeteringen door te voeren. Ik ben er van overtuigd dat gegeven de concurrentie ons nog veel goeds te wachten staat.

  Nogmaals bedankt voor deze interessante en waardevolle review.

  Beantwoorden Quote

 59. door viermaal raden

  Ik ben erg geinteresseerd in Copilot. De UK versie ziet er mooi uit.

  Voorlopig is Sygic voor mij De Nummer Een.

  Beantwoorden Quote

 60. door Marc

  Nog een aardige aanvulling is een overzichtje van de twitter accounts van de diverse leveranciers, daar vertellen ze ook vaak over nieuwe features en release momenten.

  Sygic: http://twitter.com/sygicofficial
  Navigon: http://twitter.com/navigon_
  TomTom: http://twitter.com/tomtom
  iGo: http://twitter.com/nngglobal

  Beantwoorden Quote

 61. door dirk

  @Rietje:

  Origineel geplaatst door Rietje
  Erg jammer dat bij deze test niet vooraf vermeld wordt met welke iPhones deze uitgevoerd zijn en met met welke OS … Ik heb het één keer gelezen dat een test met een iPhone 3G is uitgevoerd met OS 3.0.1Wil je een gedegen onderzoek weergeven, dan zou je zeker in je inleiding moeten weergeven welke aparatuur je hebt gebruikt, welke OS etc, etc … Had je volledig willen zijn, dan had je alle testen met beide iPhones moeten uivoeren, zodat iedere gebruiker hier wat mee kon … Het is er voor mij niet uit te halen, dus blijft het appels met peren vergelijken en daar heb ik als gebruiker helaas niets aan …Er is namelijk zeker verschil tussen een iPhone 3G of een 3GS … zeker als het gaat om het GPS systeem en snelheid …

  Aller eerst wil ik zeggen top actie deze vergelijking. Je krijgt een beeld hoe de applicatie nu werkt. Maar een aantal punten zijn niet in mijn ogen te vergelijken die voor iedereen geld en is een vorm van perceptie. Hoe jullie het waarnemen en hoe iemand anders het waarneemt zoals nachtmodus(de een vind in de nacht een feller beeld dus meer kleur prettig de ander wil zo donkere kleuren mogelijk) maar al met al netjes nu heb ik wel inzicht n de apps. nu maar hopen dat de houder eerder is dan bij navigon de summer sale sluit…

  Beantwoorden Quote

 62. door Sjakelien

  [Vloek weggehaald] wat een fantastisch werk! Dit is waar de hele iPhone community op zat te wachten. De uitgebreidheid en volledigheid maken de resultaten volstrekt geloofwaardig, en stelt mij, de lezer, in staat eigen conclusies te trekken.
  Ontzettend veel dank, Gonny!

  Beantwoorden Quote

 63. door Erwin

  @Erwn:

  Zie overigens dat de verbindingsweg in Groningen wel gewoon in Navigon staat (als N7 weliswaar)… en dat versie 1.2 in een aantal dagen weer wat verbeteringen zal meebrengen

  Wie rijdt er eens een route met Navigon, Sygic en TomTom naast elkaar op het dashboard?!

  Verder natuurlijk een pracht van een review hier, zeker met de side-by-side screenshots zodat iedereen zijn ‘smaak’ kan terugvinden.

  Beantwoorden Quote

 64. door lapje

  Origineel geplaatst door Robbie
  Origineel geplaatst door Fab1ManHet zal wel aan mij liggen maar bij mij start Navigon binnen 7 seconden op (3GS), terwijl TomTom 10 seconden nodig heeft (3GS), allebei op 3.0.1. Daarnaast vindt ik de iPod mute van TomTom heel kreupel, dat verdiend niet eens 1 punt.Dat is onmogelijk de tijden kloppen zoals in de tabel. Heb ze ook beide, en zojuist even gecontroleerd op mijn 3GS. Ook al zou je telefoon op 1 of andere manier sneller zijn dan moeten de opstarttijd verhouding nog kloppen.

  Ik lieg echt niet over de opstarttijd. Navigon 6 seconden en TT 7 seconden.

  Beantwoorden Quote

 65. door E.roossien

  Hmm ik trek meer naar navigon maar ben niet tevreden over intern gps van de iphone. Google maps geeft de ene keer niet de juiste positie weer en 3x proberen opeens wel als dit ook zo is met navigatie systeem dan wacht ik zoiezo nog op externe gps versterker in houder. Die trouwens niet specifiek voor tomtom is dus ook voor navigon. Ik heb al een echte tomtom nl versie dus ga voor navigon denk ik dit keer.

  Beantwoorden Quote

 66. door gserban

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  De opstarttijd is bij de iPhone 3GS dan ook geen doorslaggevend koopargument.Hopelijk is het nu duidelijker.

  Ik vindt dit wel een belangrijk koopargument en men moet met de tijd mee gaan.

  1) in de tijd toen de 3g er was, was er nog geen navigatie software aanbod.

  2)Nu dat de 3G is uitgekomen, komt de een na de andere software maker uit met navigatie software en worden allemaal getest op ene 3GS lijkt mij.

  3)Als iemand nieuwe software maakt bv voor een pc gaat men dat ook niet op een oude pc kast een 486 DX II 66Mhz uit testen met windows 3.1
  Maar gebruikt men de sterkste machine met de nieuwste besturingssoftware

  4)Dus je kan hier niet appels met peren vergelijken maar juist mee gaan met de tijd iets nieuws test je op iets nieuws en niet op iets wat al 2 jaar oud is.

  maar goed dat is mijn bescheiden mening :)

  Beantwoorden Quote

 67. Top review!

  Zelf heb ik voor de vakantie Navigon aangeschaft en kan dus alleen daar inhoudelijk commentaar over leveren. Navigon heeft ons naar en in Zuid-Frankrijk prima helpen navigeren. Ik maar één keer enkele minuten op een GPS fix moeten wachten, wellicht dat het te maken had met het feit dat er ook helemaal geen GSM dekking was op die berg. Verder elke keer gelukkig vrij rap een fix. De lane-assist was erg prettig rondom de grote steden zoals Parijs en Lyon.

  De 3D weergave was ook erg prettig met het rijden in de bergen, zo konden we zien of er ruime of scherpe bocht aankwam. Ik was ook erg verbaasd over het feit dat Navigon max snelheid aanduiding exact na het passeren van een snelheidsbord mee veranderde. Ook erg handig op vreemde wegen.

  Opmerkingen/toevoegingen aan de vergelijking:

  “In Navigon hebben we geen optie kunnen vinden om makkelijk naar het centrum van een stad te rijden.”
  Dit kan heel makkelijk door na het invullen van de stad op de knop ‘Gereed’ te drukken, dus geen straat invullen. In Frankrijk een paar keer gebruikt om naar kleine dorpjes te navigeren.

  “Navigon heeft ervoor gekozen om alleen de aankomsttijd in beeld te tonen. Tik je hierop, dan zie je de afstand tot je bestemming en je huidige snelheid.”

  Bij mij staat bovenin de snelheid en rechtsonderin de verwachte aankomsttijd en nog af te leggen afstand. Dit is sinds versie 1.1.0 geïmplementeerd, gelijkertijd met de flitspalen.

  “Ook hier is het telefoonnummer meteen zichtbaar, al vinden we de weergave met een standaard html-linkje wat knullig.”

  Is dit niet om meer functionaliteit te bieden: als ik er op klik dan kan ik het nummer direct bellen en als ik er op blijf drukken dan krijg ik meer opties zoals ‘Bericht sturen’, ‘Maak nieuw contact’ en ‘Zet in bestaand contact’. Wellicht dat dit ook gewoon in de TomTom zo werkt hoor dan is het inderdaad onnodig om het als hyperlink weer te geven.

  Verder top artikel! Ik ben blij met mijn Navigon, ik hoop dat anderen er ook in slagen een tevreden keuze te kunnen maken.

  Beantwoorden Quote

 68. door GMac

  Wat ik mis in de vergelijking is de ervaring met gebeld worden tijdens de navigatie.

  Ik gebruik Navigon en ben zeer te spreken. Echter als je door Brussel rijdt en dan gebeld wordt, heb je keuze: 1) opnemen en verdwalen, 2) het telefoontje negeren maar wel op de plaats van bestemming aankomen

  Voorheen gebruikte ik een PocketPC en TomTom en had ik daar geen enkel probleem mee.

  Ik moet zeggen dat ik de bruikbaarheid van navigatie zwaar vind afnemen in deze opzet.

  Hoe scoren TT en de rest hier op?

  Beantwoorden Quote

 69. door Peter

  Origineel geplaatst door Marc
  Nog een aardige aanvulling is een overzichtje van de twitter accounts van de diverse leveranciers, daar vertellen ze ook vaak over nieuwe features en release momenten.Sygic: http://twitter.com/sygicofficial
  Navigon: http://twitter.com/navgion_
  TomTom: http://twitter.com/tomtom
  iGo: http://twitter.com/nngglobal

  Navigon twitter link doet het niet… :(

  Beantwoorden Quote

 70. door Vinnyme

  Vind zelf Navigon erg goed werken. Rijstrook info, Flitspalen, duidelijke 3d weergave.
  Ook heb ik iets gezien bij Navigon wat ik bij geen enkele andere navigatie heb gezien. En dat is wat mij betreft ook een belangrijk punt.
  Ik reed laatst in Den Haag en ging een tunnel in, normaal gesproken geeft de navigatie dan aan “geen gps signaal” maar nu bleef hij door navigeren. Handig, want aan het einde van de tunnel was een kruispunt met 8(!) wegen. 2 naar links, 4 recht door en 2 naar rechts. Als de navigatie niet door was gegaan had ik zeer waarschijnlijk de verkeerde weg gepakt en geen mogelijkheid om te herstelen. Nu ben ik perfect naar de juiste baan begeleid zonder gps signaal te verliezen. En de tunnel was redelijk lang en diep!
  Gebruik een 3G en heb hem in een houder zitten net boven mijn dashboard.
  2 punten voor Navigon!

  Beantwoorden Quote

 71. door Marc

  Bedankt voor de vergelijking Gonny!
  Wat me vooral opviel is de snelle berekening van Navigon (ervaring met vele jaren TomTom gebruik op PDA).
  Er wordt gesproken over de lange opstart tijd van Navigon. Maar wat voor mij van veel meer belang is, is de tijd van opstart naar navigeren. Als de software iets langer moet opstarten, maar daarna razend snel is om te berekenen, dat is veel meer van belang.

  Beantwoorden Quote

 72. door Dromedaris

  Hoe lang duurt het om te downloaden? Ik ben het al bijna een uur aan het downloaden via mijn iPhone en het zegt nog altijd “Laden”
  Oke het is 1.44GB maar is het normaal dat dit zo lang duurt?? Het statusbalkje is nog altijd volledig leeg…

  Beantwoorden Quote

 73. door jaka

  Ook ik heb zowel Navigon als Tom Tom op mijn iPhone 3G en 3Gs. Navigon gebruikt vanaf het eerste moment. Altijd een zeer snelle opstart tijd op beide en probleemloos werkend. Positie in houder op het dashboard. Het werkt vloeiender, het kaartmateriaal is fraaier en de positie pijl loopt nagenoeg synchroon met de positie waar ik mij bevind. Bij Tom Tom blijft de navigatie pijl behoorlijk achter op de eigen positie, dat kan problemen geven in een vreemde omgeving waar afslagen kort achter elkaar staan. Kaartmateriaal Tom Tom nogal hoekig, niet mooi. Uiteraard zijn er veel andere ervaringen. Prima zo’n test hoor! Echter mijn ervaring met mijn iPhones blijft voor mij het belangrijkste, derhalve is mijn eerste keus overduidelijk Navigon. Het doet wat het moet doen en bij mij heel goed!

  Beantwoorden Quote

 74. door Marc

  Origineel geplaatst door Peter
  Origineel geplaatst door MarcNog een aardige aanvulling is een overzichtje van de twitter accounts van de diverse leveranciers, daar vertellen ze ook vaak over nieuwe features en release momenten.Sygic: http://twitter.com/sygicofficial
  Navigon: http://twitter.com/navgion_
  TomTom: http://twitter.com/tomtom
  iGo: http://twitter.com/nngglobalNavigon twitter link doet het niet…

  Tikfoutje, http://twitter.com/navigon_ ;)

  Beantwoorden Quote

 75. door arie

  perfecte review! Waarvoor dank.

  Ik was afgelopen week in Engeland en heb daar Navigon gebruikt. Zoals iedereen ben ik het er ook over eens dat deze grafisch erg mooi is, maar ik had toch moeite met het feit dat hij niet altijd de meest logische weg koos. Ik heb zowel in “snelste” als “optimale” route gereden, maar toch heeft hij de neiging om een zijweggetje te nemen om zodoende later toch weer op de hoofdweg te komen waar je eerder op reed. Iemand anders ook deze ervaring?

  Nogmaals, top-review!

  Beantwoorden Quote

 76. door Mona

  @Gonny

  ”John, ik ga het meteen aanpassen, die hadden ze iets te goed verstopt. Voor de score maakt het trouwens niet uit, want Navigon kreeg bij dit onderdeel al 2 punten.”

  Trekt wat mij betreft de geloofwaardigheid van dit review wel een beetje in twijfel, wat heb je nog meer niet gevonden? Verder nette review!

  Beantwoorden Quote

 77. door viermaal raden

  Origineel geplaatst door tjiels
  Waarover ik Binnenkort ga ik weer naar london en dan ga ik tomtom er ook testen.

  Dan zou je toch eens Copilot UK moeten proberen. Even wennen maar ziet er mooi uit.

  Beantwoorden Quote

 78. door viermaal raden

  Origineel geplaatst door Dromedaris
  Hoe lang duurt het om te downloaden? Ik ben het al bijna een uur aan het downloaden via mijn iPhone en het zegt nog altijd “Laden”
  Oke het is 1.44GB maar is het normaal dat dit zo lang duurt?? Het statusbalkje is nog altijd volledig leeg…

  Ik snap niet dat er mensen zijn die m.b.v. hun iPhone downloaden. Zelfs een beetje bestand (laat staan 1,4GB) duurt al een eeuwigheid.

  Beantwoorden Quote

 79. Origineel geplaatst door Chillez73
  “Navigon heeft ervoor gekozen om alleen de aankomsttijd in beeld te tonen. Tik je hierop, dan zie je de afstand tot je bestemming en je huidige snelheid.”

  Bij mij staat bovenin de snelheid en rechtsonderin de verwachte aankomsttijd en nog af te leggen afstand. Dit is sinds versie 1.1.0 geïmplementeerd, gelijkertijd met de flitspalen.

  Ik heb net de cache (van de website) maar eens leeggemaakt. Die opmerking was er al sinds 3:00 uur vannacht uit gehaald n.a.v. opmerkingen van johnvh, maar blijkbaar zien veel mensen het nog steeds staan. Er staat inmiddels:

  Navigon heeft ervoor gekozen om standaard alleen de aankomsttijd in beeld te tonen. Tik je hierop, dan zie je de afstand tot je bestemming en je huidige snelheid. Overige opties, zoals aankomsttijd, nog af te leggen afstand, enzovoorts is alleen tijdens het rijden in beeld te brengen door te kiezen voor Opties > Meer > Route-Info.

  Zo is het wel correct, toch?

  Ik ben er trouwens mee eens dat er met Navigon prima te navigeren valt. Dergelijke pakketten bewijzen zich vooral op de de middellange termijn, na heel veel ritjes (maar ja, daar willen mensen niet op wachten). Ik maak me in de praktijk ook eigenlijk meer zorgen over Sygic dan over Navigon. Op papier heeft Sygic alle opties wel, maar of ze in de praktijk ook allemaal zo goed werken?

  Dus: Sygic-fans, kom er maar in!

  Beantwoorden Quote

 80. door marcolz

  Zoals Neoyeah al zegt, bij punt 16: Navigon 1.1 laat wel degelijk zowel snelheid als verwachte aankomsttijd en nog af te leggen afstand standaar in beeld zien. Zodra er informatie als borden boven de snelweg e.d. in beeld komen, verdwijnt dat echter tijdelijk.

  Edit: intussen postte Gonny net boven me. Maar nee, zo is het niet correct, je hoeft niets in te stellen in Navigon om dat te zien, maar het verdwijnt wel af en toe tijdelijk.

  Beantwoorden Quote

 81. Vraagje nog.. iets wat ik nog niet ben tegengekomen in de diverse artikelen over de TomTom voor iPhone.

  Kun je ook andere kaarten toevoegen aan het systeem?

  Ik woon namenlijk een deel van het jaar in Brasil, en zou graag dan daar overschakelen op de kaart van Brazilë.
  Is of wordt dit mogelijk?

  Beantwoorden Quote

 82. @Gonny van der Zwaag:

  Je aangepaste tekst werd prima getoond. Wat ik bedoel is dat alle informatie gelijkertijd in het scherm wordt getoond. Het is niet meer nodig om op de aankomsttijd te tikken en één van de opties te kiezen. (Zie ook mijn tweet met moby naar schermprint ;-))

  Edit: link naar screenshot: http://www.mobypicture.com/user/Chillez73/view/442887

  Beantwoorden Quote

 83. door dela

  Thanks voor de uitgebreide review. Mooi werk!

  Jammer dat geen van de navigatie fabrikanten meer heeft gedaan dan hun oude software naar da phone te poorten.
  De internet mogelijkheden worden compleet genegeerd, vooralsnog tenminste.
  Wat toch niet heel moeilijk moet zijn:
  – POI’s downloaden via een zelf in te geven url.
  – file informatie.
  – brandstofprijzen bij tankstations.
  – mobiele flitsers.
  – etc. etc.
  Ik wacht nog even op volgende versies…

  Beantwoorden Quote

 84. door shorty007

  Origineel geplaatst door Fab1Man
  mute van

  Hier hetzelfde. NavigonNavigon is bij mij in 5 seconden opgestart hoor :D nja TT doet er 6 seconden over (iPhone 3GS) hmm weinig verschil op dat punt dus..

  [Red.: Is al meermaals besproken dat de starttijden op de 3GS veel sneller zijn. Staat een aanvullende opmerking over in de review.]

  Maar TT loopt bij mij heel stroef, al heb ik wel altijd de iPod functie ook aanstaan op de achtergrond, maar met Navigon gaat dit perfect. Met Navigon kan ik ook gemakkelijk naar me ipod ff switchen om een ander nummer op te zetten, als ik dan terug ga naar Navigon, gaat hij verder waar hij is gebleven, hij hoeft niet eens her te berekenen of iets… TT moet wel herberekenen, en daar doetie ook nog eens best lang over bij mij. Verder is TT paar keer de weg (gps locatie) kwijt geweest, met Navigon nog nooit last van gehad :)
  TT wist bij mij een adres uit me contacten niet eens te herkennen, Navigon wel.
  Navigon is fijner als het gaat om de gesproken navigatie, TT KNALT je muziek uit, krijg je keihard een stem erdoor, en TT KNALT je muziek weer aan :p Navigon dimt de muziek een beetje, stem hoor je door de muziek heen (heel duidelijk) en het volume gaat weer omhoog na de stem :) Erg groot pluspunt vind ik zelf.
  Kaarten van TT vind ik wel mooier dan bij Navigon, en ook het feit dat je stemmen in kan stellen bij TT (al zijn dat er nu nog maar 2 voor NL volgens mij) is een pluspunt van TT.

  Maar hoe kom je aan navigatiestemmen voor de iPhone?

  Beantwoorden Quote

 85. door viermaal raden

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  Ik maak me in de praktijk ook eigenlijk meer zorgen over Sygic dan over Navigon. Op papier heeft Sygic alle opties wel, maar of ze in de praktijk ook allemaal zo goed werken? Dus: Sygic-fans, kom er maar in!

  Daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Ze werken allemaal probleemloos.

  Wat (in mijn ogen) Sygic op nr 1 plaatst (boven Navigon en ver boven Tomtom).

  1. Hun kaarten (en aanvullende scherm info) zijn vele malen beter te lezen dan die van Navigon. De laatste is voor veel brildragers een ramp.

  2. Waarschuwing flitspalen. Nagenoeg perfect uitgevoerd. Navigon is op dit punt puur een mislukking. Bij TT moet je 2 keer kijken of er een waarschuwing is.

  Sygic heeft van de 3 volgens mij de meeste ervaring met Navigatiesystemen op PDA/Smartphones en dat merk je.

  Helaas niet helemaal volgens de iPhone standaards. perfectie bestaat niet in de wereld.

  Beantwoorden Quote

 86. door kMikaZu

  Wat mij opvalt is dat Navigon en iGo een hele onduidelijke kaartweergave hebben. Klein, veel te veel info (in de nachtmodus is het nog erger). Tom Tom en Sygic zijn hier duidelijker beter in!

  Beantwoorden Quote

 87. door Chantal

  Opmerkelijk! Ik vind TomTom een grote deceptie. Haperend geluid. Gesproken meldingen komen vaak maar half door. Navigon is zoveel mooier en werkt beter.

  TomTom gaf mij diverse keren wegen die er (nog) niet zijn. Flitspalen die er niet zijn en waar ze wel stonden geen melding.

  Beantwoorden Quote

 88. door Chantal

  @kMikaZu: valt mee hoor. Ik heb een heleboel POI categorieën in Navigon uitgezet. Alleen degene die ik daadwerkelijk handig vind.

  Beantwoorden Quote

 89. door Guus Eberstadt van der Velden

  Ik heb inmiddels een ruime ervaring opgedaan met het Iphone navigatieprogramma Navignon door van Dordrecht ZH naar Ayas in Turkije te rijden over 2 verschillende routes.
  Heen over Hongarije terug via Kroatië en Slovenië.
  Uiteraard is Turkije niet opgenomen want geen van de routeprogramma’s had dit in het programma voor de Iphone op het moment van aankoop ( eigenlijk had ik toen geen keuze aangezien TT nog niet uit was ).
  Ik moet zeggen dat het navigeren ( ik was TT gewend ) met Navignon me erg mee is gevallen met uitzondering van de navigatie in steden als Plofdiv, Sofia en Boedapest en de grensstreek met Turkije, hier ontbrak veel essentiële informatie waardoor wegen ontbraken en ik de halve stad door naar links moest afslaan waar dit verboden was ( erg irritant telkens te horen sla hier links af als dat niet mag ) een ander probleempje is dat Navignon regelmatig de weg kwijt was in ons voormalig Oostblok en “naast” de snelweg zat en dus onnozele berichten genereerde om je terug naar de snelweg te brengen terwijl ik lang en breed hierop aan het rijden was.

  Beantwoorden Quote

 90. door generator

  Schitterend artikel, erg handig. Ook top dat jullie updates in de toekomst ook gaan verwerken in dit artikel. (Vooral omdat er binnenkort weer zeer nuttige updates uitkomen)

  Nog één punt waar ik mee zit:
  Ik begrijp alleen niet dat er mensen zijn die de interface van Navigon mooier vinden dan die van TomTom of Sygic. Bedoelen jullie dat Navigon functioneler is, of vinden jullie hem echt mooier? Ik begrijp dat dit een kwestie van smaak is, maar toch…

  Beantwoorden Quote

 91. @Chillez73: Duidelijk, ga ik aanpassen!

  En voor de klagers: juist doordat we dit soort opmerkingen van Chillez verwerken is het artikel aan het eind van de dag 100% correct. Als we zaken bij sommige aanbieders iets te optimistisch (of te pessimistisch) hebben gezien, wordt dat snel genoeg rechtgetrokken door argumenten die mensen aandragen.

  Beantwoorden Quote

 92. door Marc

  Op http://www.iphonetunes.net/ hebben ze ook een aantal vergelijkingen staan tussen diverse paketten (nog niet zo uitgebreid als die hier), maar ze gaan daar wel heel diep in op de leesbaarheid op het scherm, wat voor velen toch erg belangrijk is. Hoe worden straatnamen aangegeven etc.

  Kan er in het overizcht trouwens nog bijkomen of het mogelijk is om alleen de stem uit te zetten? Die gebruik ik over het algemeen liever niet. (zeker als je bekende routes rijdt en je alleen fileinfo wilt gebruiken (wat nu nog niet aanwezig is)) Op vorige TomTom’s importeerde ik dan handmatig een stem “zonder stem” zodat je alleen de waarschuwingsgeluiden kreeg. Erg nuttig :)

  Verder is het jammer dat TomTom er nog precies hetzelfde uitziet als op mijn Palm Tungsten T3 van 5 jaar oud… Je zou toch wat progressie kunnen verwachten, De anderen geven de kaarten echt fraaier weer…

  Beantwoorden Quote

 93. door Bram

  Wat ik persoonlijk handig vind aan TomTom is dat als je even iets in je iPhone gaat doen (sms’en ofzo) dat als je de applicatie weer opstart dat de route waar je mee bezig was weer verder wordt berekend. Heb je dat ook bij de andere?

  Beantwoorden Quote

 94. door Methos

  Gonny,

  Waarom tellen jullie de punten altijd met dezelfde weegfactor? Dat is geen goede basis om een keuze te maken. Sommige punten zijn namelijk belangrijker als andere. Nu krijg je een simpel optelsom, waar je eigenlijk geen conclusie aan mag verbinden.

  Neem weegfactoren mee in de punten telling en je hebt een heel ander beeld. Nu is de prijs bv even belangrijk als het instellen van de taal ;)

  Beantwoorden Quote

 95. door generator

  Methos, ik denk dat het handiger is om je eigen weegfactor in te stellen. Iedereen heeft weer andere dingen die hij/zij belangrijker vind.

  Beantwoorden Quote

 96. Origineel geplaatst door Methos
  Waarom tellen jullie de punten altijd met dezelfde weegfactor?

  Omdat gebruik van wegingsfactoren een nogal subjectieve bezigheid is (de één vindt kaarten van Turkije héél belangrijk, de ander totaal niet). Het is ook een geliefd manipulatie-instrument onder (niet-eerlijke) reviewers om de gewenste partij te laten winnen. Bovendien wek je dan de schijn van exactheid, terwijl dat natuurlijk nooit zo is. Als we bijvoorbeeld rijstrookassistentie als factor hadden meegewogen, had TomTom een stuk lager gescoord.

  Ik wil ook helemaal niet voorschrijven dat iedereen nu TomTom moet kopen. Maar je kunt nu aan de hand van de vergelijkingstabel (en de beschrijvingen in de tekst) wel redelijk goed afvinken welk pakket voor jou het meest geslaagd is.

  Beantwoorden Quote

 97. door kal_el

  ik lees net ergens in een gelijkaardige review:

  Navigon is draining the battery of my iPhone 3GS very heavily, even while being connected to the power from the cigarette plug in the car, it drains the battery faster than it charges the iPhone. On longer trips this is unacceptable for me. I want to drive somewhere with the GPS and when I arrive use my iPhone to take pictures and videos for example, these are other battery hungry features, so it is a must that the iPhone is charging and not draining. One time in Spain I experienced a shutdown of the iPhone while driving, I started with 8% battery the trip and 30 minutes later it went down. Bad bad bad. This urgently needs to be fixed in a next release.

  – Sygic is charging the iPhone while driving, it is very pleasant when you arrive somewhere with a charged iPhone (even iGO drains while connected!).

  Dit is voor mij toch wel zeker doorslagggevend, kan iemand dit ontkennen/ bevestigen?
  en wat met tomtom?

  Beantwoorden Quote

 98. door Ed

  Tja, ik denk dat ik maar ga ophouden met het lezen van navigatie verhalen op deze site want er zijn wel zeer veel verschillende belevenissen. Ook weer in deze test. Er is in mijn ogen maar 1ding belangrijk: het ding moet goed navigeren. Navigon vergeleken met Igo (heb beide daadwerkelijk gebruikt in allerlei omstandigheden) resulteert in de conclusie dat Igo vele malen beter is. Onbegrijpelijk dat er dan in zo’n test als deze gezegd wordt dat Igo het slechtste is en dat dat komt door allerlei oorzaken maar die hebben feitelijk niet met daadwerkelijk navigeren te maken. Die opstarttijd trouwens is super afhankelijk van omstandigheden. 10cm meer naar links/rechts/boven/beneden achter een voorruit maakt enorm verschil maar ook voor Navigon. De andere pakketten kan ik niet beoordelen maar ik hoop niet dat Gonny of andere testers eens een ritje naar en door bijv. Zwitserland (of welk bergenland dan ook) moet maken met Navigon… zien we ze misschien niet meer terug. In de basis een goede test maar het oordeel is niet geheel terecht (ook vanwege die hiervoor genoemde weegfactor).
  Ik zou TT wel eens willen testen. Dat geef ik ruiterlijk toe. Zou deze (nog) beter zijn dan Igo?

  Beantwoorden Quote

 99. door Nifty

  Bij het punt ‘nightview’ staat dat je bij Navigon een aantal menu’s door moet, dit is niet waar. Tijdens het navigeren kun je met 1 druk op de knop naar opties en daar kun je direct nightview aanzetten!

  Beantwoorden Quote

 100. door oscar

  Allereerst: Hulde voor Gonny en Jean-Paul!

  Heb nu zelf Navigon en TomTom naast elkaar draaien en ben het grotendeels eens met jullie bevindingen. Alleen de tijd die TomTom nodig heeft voor grote trajecten (2+ minuten) is echt vervelend. Zeker wanneer Navigon het in 20 seconden doet. Wat mij betreft zelfs minpunten voor TomTom.

  Maar goed, de bediening van TomTom werkt weer veel intuïtiever en ik erger me dat Navigon geen POIs op de route kan vinden (jawel, POIs dichtbij je huidige locatie wanneer je een route rijdt, maar dan houdt Navigon geen rekening met het feit dat je dan 20km om moet rijden omdat je niet van de snelweg af kunt).

  Beantwoorden Quote

 101. door Nicolas

  Een nadeel van het pauzeren van de muziek als er een gesproken aanwijzing komt is dat niet alle muziek gepauzeerd kan worden. Bijvoorbeeld internet-radio (ideaal in de auto want niet elke paar kilometer van zender wisselen). Ga maar eens naar asfradio.com en start radio (3G of Edge). De muziek blijft doorspelen als Safari wordt verlaten.

  Zodra m’n TomTom een gesproken aanwijzing geeft is de muziek weg. Muten is dan beter dan pauzeren. Lijkt me een belangrijk onderscheid tussen de besproken navigatie systemen.

  Dus toch jammer dat ik geen radio-muziek op m’n iPhone kan luisteren als ik navigeer.

  Beantwoorden Quote

 102. door Ed

  @ Gonny, beetje vreemde reactie van je over die weegfactor. Het gaat er niet om of iemand het belangrijk vind dat Turkeij als kaart er in zit. Misschien wel of je landen los als kaart kan (bij)kopen. Het gaat erom hoe zwaar je iets mee weegt. Als je 10, 20 of 30 mensen vraagt hoe belangrijk vind je … dan had je een factor gehad en ontdoe je jezelf van schijn die oneerlijke reviewers zouden kunnen hebben. Misschien vinden veel gebruikers die rijstrook assistent heel erg (hoe erg?) belangrijk (of juist niet).

  Beantwoorden Quote

 103. door Shorty007

  Origineel geplaatst door Bram
  llie hem echt mooier? Ik begrijp dat dit een kwestie van smaak is, maar toch…

  Sterker nog, Navigon doet dit beter dan TT (bij mij iig).
  Edit: ow geloof dat ik de verkeerde zit te quoten :p sorry hoor,
  maar na een sms of iets terug naar je navigatie gaan, doet Navigon beter / sneller dan TT als het gaat om de route weer voort te zetten. TT moet nogal nedenken en herberekenen bij mij, Navigon niet.

  Beantwoorden Quote

 104. door binaries4me

  zeer netjes erg veel werk. jullie zijn echt de beste +1 van mij

  Beantwoorden Quote

 105. door iMekker

  Kijk hier hebben we wat aan!
  Mijn complimenten voor het hele iphoneclub-team!
  Bedankt!

  Beantwoorden Quote

 106. door dirk

  @kal_el:

  Origineel geplaatst door kal_el
  ik lees net ergens in een gelijkaardige review: Navigon is draining the battery of my iPhone 3GS very heavily […]

  Ligt ook erg aan type oplader….
  Ik heb een 12v naar usb adapter en de belkin fm transmitter met iphone lader…..

  Nu met alleen google maps. gaat met de 12v->usb de batt leeg en met de belkin lader laad die volledig op…

  ligt dus ook erg aan hardware….

  Beantwoorden Quote

 107. door Methos

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  bruik van wegingsfactoren een nogal subjectieve bezigheid is (de één vindt kaarten van Turkije héél belangrijk, de ander totaal niet). Het is ook een geliefd manipulatie-instrument onder (niet-eerlijke) reviewers om de gewenste partij te laten winnen. Bovendien wek je dan de schijn van exactheid, terwijl dat natuurlijk nooit zo is. Als we bijvoorbeeld rijstrookassistentie als factor hadden meegewogen, had TomTom een stuk lager gescoord.

  Ik wil ook helemaal niet voorschrijve

  Euh nee want zodra je onder specifieke categorien gaat wegen dan is het niet meer objectief nee.
  Als jij zegt van kaarten is bv 1,5 waard (dat is gewoon een feit bij navigatie), zo zijn er meer punten waarvan je ze makkelijk kan wegen :)

  Dit meet instrument word meestal overal gebruikt bij meeste bedrijven om een selectie van pakketen te maken welke het best aansluit bij hun bedrijf :)

  Tuurlijk kan je niet alles wegen, maar kaarten/snelheid van herberekenen etc dat zijn redelijk belangrijke dingen terwijl taal minder van belang is.(taal lijkt me minder belangrijk als de correctheid van de kaarten ;))

  Beantwoorden Quote

 108. door Koen Visser

  hmm, klinkt goed.. maar ik zie toch veel mensen klagen over de precisie van ht gps signaal en geven dan de iphone de schuld…

  beetje raar, want het is namelijk zo dat op het moment nog maar 8 satellieten het gps signaal voor ons generen. Bij het beginnende systeem waren dit er 14, er zijn er dus al 6 kapot en de overige 8 gaan naar verwachting binnen 2 jaar stuk.
  dat houdt in dat het gps-signaal steeds slechter gaat worden en dat er over 2 jaar geen signaal meer is.

  duss.. of ik nou het navigatiesysteem moet kopen of gewoon maar even google maps moet gebruiken… lastig. =)

  Beantwoorden Quote

 109. door Wessel Meijer

  Over opstarttijd gesproken; een paar maanden geleden wees Navigon mij al de weg terwijl TomTom nog niet eens in staat was om aan te geven wanneer hun product verkrijgbaar zou zijn.

  Waar TomTom al die tijd voor nodig heeft gehad is mij niet duidelijk; de verschillen met Navigon vind ik niet schokkend. Ik denk dat Navigon op hele korte termijn de minpuntjes zal wegwerken waarmee Navigon niet alleen goedkoper is, maar ook meer kaarten levert dan TomTom.

  Beantwoorden Quote

 110. door frank

  Hoi Iphone Community,
  Mooie test en ik denk ook dat deze community met haar enthousiaste gebruikers een betere test met updates kan neerzetten in de tijd dan bijvoorbeeld een consumentengids. Ga zo door.

  Kijk ik naar mijn eigen situatie, TT one gebruiker en iemand die tijdens het autorijden veel zit te multitasken met zijn Iphone (muziek, file, mail lezen) vraag ik me af of de meerwaarde van navi op de iphone er nu al is en of het de investering waard is.

  Concreet: wanneer de internetconnectie gebruikt wordt voor realtime updates voor flitspalen en files, dan verdien ik het zo terug (= 2 boetes). Graag daarom een criteria toevoegen voor internetservices, hetgeen volgens mij de echte meerwaarde zal zijn tov de TT One

  Een ander punt is het zgn Multitasking tijdens het auto-rijden. Hoe makkelijk kun je switchen tussen de applicaties zonder de route te hoeven aanpassen ? Anders blijf ik voorlopig nog bij 2 apparaten en bespaar ook nog batterijtijd. Simpel zat! Noem het criterium Multitasken in de auto !

  Maar Iphoneclub, ga vooral door met het goede research en laat het forum niet teveel de plek worden voor featurefuckers en proTT of proNavigon geluiden

  succes

  Beantwoorden Quote

 111. @kal_el:

  Geen problemen mee gehad tijdens trip naar Zuid-Frankrijk. Ik had wel data-roaming uit staan dus na de NL grens geen push email etc meer. Ook geen muziek via iPhone afgespeeld tijdens Navigeren.

  Beantwoorden Quote

 112. door maxyi

  Fantastische review!!!
  Complimenten hier voor.
  Zo is het veel makkelijker om te kiezen uit een paar navigatie producten. Ga zo door Gonny en Jean-Paul!

  Beantwoorden Quote

 113. door Ferry

  Ben heel blij met deze zeer uitgebreide test. Krijg morgen m’n 3GS en heb mijn keuze voor navigatie gemaakt. Thanx guys!

  Beantwoorden Quote

 114. door gijsmans

  Voetbal is oorlog. Navigatie is emotie. Dat was twintig jaar geleden zo (vraag maar aan je ouders :)), en dat is nog steeds zo…

  Beantwoorden Quote

 115. door Calvin

  Goede review. Bedankt! Ik twijfel nog steeds tussen navigon en tomtom… aangezien ik vooral in belgie rondtoer is de kwaliteit van de kaarten niet belangrijk (in die zin dat het overal wel hetzelfde zal zijn) en zal ik vooral (van A) naar B rijden… al die opties/POI om bestemmingen te kiezen maakt mij ook niet uit.

  Belangrijker vind ik de interface (tomtom is mooier), de snelheid van herberekeningen (wegomleggingen houden het spannend ;)), de weergave van de route (baanvak-assistentie… een plus voor navigon… tomtom komt er naar het schijnt ook mee… afwachten dus), ipod-integratie, prijs (zelfde blijkbaar maar het mag altijd goedkoper) en de taalinstellingen (interface zet ik in het engels maar de stemmetjes wil ik in mijn eigen taal (tomtom wint)

  Voor mij zou tomtom een goede keuze zijn maar ik wil wel baanvakassistentie !!!

  Ik wacht dus nog wel een maand ofzo… huidige gps doet het nog steeds uitstekend dus geen haast.

  Hopelijk doen ze in de toekomst ook iets met die internet verbinding zoals anderen al aangaven… accurate files of wegomleidingen… mobiele flitsers :P… enz

  Beantwoorden Quote

 116. door Ed

  Volgens mij staat er nog een fout in de review van Igo:
  Over zoomen en interactie:
  Bij Igo kan je wel bladeren over de kaart door op het handje te klikken dan kan met je pijlen of vrij met je vinger over de kaart schuiven.
  En voor wat betreft Info op de kaart:
  Igo laat ook de bewegwijzeringsborden zien. Waarom noem je dat niet?

  Het is ook puur suggestief om te praten over info op het scherm; hoe minder info is toch beter tenzij iets ontbreekt? Wat heb ik eraan om tegen een beller te kunnen zeggen “ik ben er over 27km” Zegt helemaal niets. Vind dat je dit onderwerp iedereen geen of evenveel punten moet geven.
  Trouwens, die blauwe borden van Navigon zijn eigenlijk slechter want die bevriezen het hele beeld totdat je er voorbij bent. Igo doet dat niet… (dus beter want dan zie je waar je heen moet). Tja, goed bedoelde test maar ik denk dat jullie beter geen waardering kunnen uitspreken/geven. Gewoon feiten naast elkaar zetten in een tabel zou beter zijn. Nogmaals, begrijp me goed, ik vind dat jullie goed bezig zijn maar het is wel erg suggestief allemaal.

  Beantwoorden Quote

 117. door Jorg

  Kleine opmerking: bij werking met de iPod-functie staat dat Sygic geen mute heeft. Die van mij wel! ;) Net als Navigon, zal de muziek wat zachter gespeeld worden en de aanwijzing als ‘voice-over’ gedaan worden. Vind dus dat Sygic daar ook twee punten verdient.

  [Red.: Nogmaals getest en de muziek wordt bij ons echt NIET gemute (versie 7.71 build 5913D). Heb je een instelling daarvoor veranderd?]

  Ik heb alle vier de softwarepakketten uit kunnen proberen en was zelf positief verrast over Sygic: afgezien van het inderdaad irritant kleine toetsenbord, bevalt Sygic mij persoonlijk heel erg goed.

  Ik heb echter nog geen van de pakketten aangeschaft: Navigon is toch wel erg goed en snel met updates, dus ik wil nog wachten tot de volgende versie voordat ik mijn keuze maak. Tot die tijd houd ik het op mijn oude WM6-apparaat met TT.

  Mensen van iPhoneclub: mijn complimenten voor deze zeer uitgebreide review! De meeste conclusies kan ik me helemaal in vinden en zoals jullie zelf al zeggen, kan zonder weging iedereen zelf zijn/haar keuze maken.

  Beantwoorden Quote

 118. door Dromedaris

  Origineel geplaatst door viermaal raden
  volledig leeg…

  Ik snap niet dat er mensen zijn die m.b.v. hun iPhone downloaden. Zelfs een beetje bestand (laat staan 1,4GB) duurt al een eeuwigheid.

  Antwoord –

  Aahja! :-D Ben het via iTunes aan het downloaden ondertussen.

  Beantwoorden Quote

 119. door Pete

  Dus is de hele test nutteloos, en blijf ik erbij dat alleen een praktijktest, uitgevoerd met de echte software zoals we die als gebruiker kunnen krijgen, van waarde is.

  Red.: Maar dat zeg ik juist: dat we de software hebben aangeschaft uit de App Store. We hebben juist NIET met ad-hoc versies getest. Volgende keer even beter lezen graag!

  En verder niet te serieus nemen, ik nam toch aan dat sarcasme wel herkend zou worden, ik snap best dat er niet betaald is door TT.

  Beantwoorden Quote

 120. door rooooediee

  Mooie test, en algemeen wel akkoord met de bevindingen.
  MAAR er valt me 1 ding op, en dat is hoeveel mensen wel last hebben van een slecht iphone gps signaal. En daar staat of valt alles mee.
  Tot nu toe (er is nog geen cradle beschikbaar), zijn we dus aangewezen op de vindingrijkheid van het navigatiepakket om daar mee om te gaan.
  Die cradle (of een oplossing van Apple) zal dus de volgende grote stap zijn.

  Beantwoorden Quote

 121. door Ed

  @ Gonny… sorry hoor maar Igo zet wel degelijk je muziek zacht als er een gesproken aanwijzing komt.

  Beantwoorden Quote

 122. Is er al bekend wanneer de TT cradle gaat komen?

  Of blijft het marketingapparaat van TT net zo mysterieus over de datum van verkoop voor de cradle als voor de lancering van de app?

  Beantwoorden Quote

 123. Origineel geplaatst door Ed
  Het gaat erom hoe zwaar je iets mee weegt. Als je 10, 20 of 30 mensen vraagt hoe belangrijk vind je … dan had je een factor gehad en ontdoe je jezelf van schijn die oneerlijke reviewers zouden kunnen hebben.

  OK, maar dan hadden we vooraf een enquête moeten houden welke factoren mensen belangrijk vinden. Er is wel een grens aan de grondigheid waarmee je zo’n review doet. Fact of life: Als je je teveel laat leiden door perfectionisme heb je een maand later nog niets gepubliceerd.

  Beantwoorden Quote

 124. door Ed

  @Bram:

  Ja (tenminste, ik ken Navigon en Igo en die doen dat beide).

  Beantwoorden Quote

 125. door Tim

  Met plezier las ik de uitgebreide test, complimentje, dat is een flinke klus geweest. Gelet op de hoge prijs houd ik het toch maar op mijn TomTom IQ mèt rijbaan assistent. Kostte me 155 euro ;-)

  Beantwoorden Quote

 126. door Roy

  Ben vandaag naar mijn werk gereden met op de iphone ombeurten TomTom en Navigon en op mijn oude HTC P3300 TomTom, naast elkaar aan het dashboard. Wat opviel is dat de HTC een stabiel beeld laat zien, met vrijwel geen vertraging in het beeld tov de werkelijke situatie (zijweg voorbij op de weg is zijweg voorbij op het scherm.

  Op de iPhone is het opvallend dat Navigon ook een stabiel beeld laat zien, maar continu een seconde of 5 achter de feiten aan loopt (zie voorbeeld zijweg hierboven).
  Tomtom op de iPhone laat een heel onrustig beeld zien: een rechte weg zie je regelmatig op het scherm “draaien” alsof de rijrichting niet helemaal duidelijk is, op een klaverblad reed ik volgens TomTom ineens in een andere bocht etc. Vertraging tov de situatie buiten (zijweg) was zo’n 2 sec.

  Er kan dan wel gezegd worden dat GPS ontvangst apparaat gerelateerd is, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de verschillende applicaties een eigen interpretatie hebben van de situatie. Het zou zo maar kunnen zijn dat Navigon bewust 5 seconden achter de feiten aan loopt om meerdere tussenmetingen te kunnen hebben waardoor de rit vloeiender lijkt en er maar weinig foute rijbanen weergegeven worden.
  Het onrustige TomTom beeld op de iPhone naast het stabiele HTC beeld zegt mij dat er wel een verschil in ontvangst zit tussen de twee apparaten. Helaas geeft de iPhone geen satteliet-overzicht, itt de HTC.

  Voor mijn vakantie naar Sicilie per auto ben ik er nog niet uit. Ook omdat ik nog geen autolader heb, en eerst moet afwachten of iPhone wel voldoende bijgeladen wordt, beide applicaties zijn nogal energy consuming.
  Ik ga in ieder geval mijn HTC ook meenemen…

  Beantwoorden Quote

 127. door Roy

  Origineel geplaatst door gijsmans
  Voetbal is oorlog. Navigatie is emotie. Dat was twintig jaar geleden zo (vraag maar aan je ouders ), en dat is nog steeds zo…

  Youp van ‘t Hek – Periferique :D

  Beantwoorden Quote

 128. door viermaal raden

  Origineel geplaatst door frank
  Kijk ik naar mijn eigen situatie, TT one gebruiker en iemand die tijdens het autorijden veel zit te multitasken met zijn Iphone (muziek, file, mail lezen) vraag ik me af of ………..

  …….. jij die man bent die altijd over alle rijbanen zit heen en weer te zwabberen omdat hij het verkeer niet in de gaten houdt!

  Beantwoorden Quote

 129. door viermaal raden

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  Fact of life: Als je je teveel laat leiden door perfectionisme heb je een maand later nog niets gepubliceerd.

  Juist!

  Beantwoorden Quote

 130. door Niek

  Hoe zit het met de updates?
  Bij iGo word vermeld dat kaartupdates tot december 2010 inbegrepen zijn. Bij de andere 3 zie ik hier niks over. Is (in mijn ogen) wel iets belangrijks, zou behoorlijk tegenvallen als je over een paar jaar weer de volle mep moet betalen om nieuwe kaarten te krijgen. Wellicht dat je 1 of 2 jaar updates krijgt en daarna kaarten in-app kan kopen voor enkele euro’s?

  Beantwoorden Quote

 131. door Anthonie

  Leuke test, heel goed! Maar door die calculatie tijden is toch alleen Navigon serieus te nemen als volwaardig navaigatie apparaat. Wat een verschillen, erg teleurstellend voor een gigant als TT.

  Dus ik zou de punten telling toch wat meer a la Top-Gear doen en elke seconde extra als puntenaftrek berekenen.

  Beantwoorden Quote

 132. door Marc

  Voor iedereen die het sattelieten overzicht mist. Dat is niet te wijten aan TomTom (of andere leverancier), maar het iPhone OS geeft dat nu eenmaal niet door. Je krijgt een coordinaat, en de nauwkeurigheid, meer niet….

  Beantwoorden Quote

 133. door Rene

  Wat mij opvalt ? En ik zal de merken maar A, B en C noemen. Dat mensen meerdere NAV. systemen op hun iphone hebben en dat is voor mij een raadsel. Dus we kopen merk A en gaan dan ook nog merk B en/of merk C kopen om het af te kraken. En hier komt dan mijn vraag, als men dan toch zo tevreden is over het eerste produkt wat men gekocht heeft waarom dan toch nog een ander NAV. programma aanschaffen….. en ik ga het niet eens uitleggen maar ga zelf nadenken hoe SUF dit overkomt.

  Beantwoorden Quote

 134. door Thomas

  Bedankt voor het uitgebreide onderzoek! Ben het er mee eens, IQ routes van tomtom werkt goed, start ook erg snel op, maar ik mis de rijbaanassistent. Navigon ziet er wat strakker uit naar mijn mening met WEL de rijbaanassistent. Combinatie van beide zou super zijn ;)

  Beantwoorden Quote

 135. door JvdM

  Origineel geplaatst door Rietje
  Erg jammer dat bij deze test niet vooraf vermeld wordt met welke iPhones deze uitgevoerd zijn en met met welke OS […]

  Wat fijn dat je het artikel ook echt met aandacht heb gelezen jammer dat je de volgende zin BOVENAAN heb gemist: Alle snelheidstesten zijn uitgevoerd op een pas geherstarte iPhone 3G met OS 3.0.1

  Respect voor jullie ik kan me slechts voorstellen wat een werk het is geweest dit te schrijven en de eindconclussie is inderdaad een verassing, maar complimenten voor de nauwkeurige review…

  [Red.: Eerlijk is eerlijk: die opmerking over de iPhone 3G heb ik er pas later bij gezet, zodat het vooraf duidelijk is.]

  Beantwoorden Quote

 136. door Dejive

  Origineel geplaatst door Rene
  Wat mij opvalt ? En ik zal de merken maar A, B en C noemen. Dat mensen meerdere NAV. systemen op hun iphone hebben en dat is voor mij een raadsel. Dus we kopen merk A en gaan dan ook nog merk B en/of merk C kopen om het af te kraken. En hier komt dan mijn vraag, als men dan toch zo tevreden is over het eerste produkt wat men gekocht heeft waarom dan toch nog een ander NAV. programma aanschaffen….. en ik ga het niet eens uitleggen maar ga zelf nadenken hoe SUF dit overkomt.

  Onzin, je kunt toch nieuwsgierig zijn hoe merk b en/of c zijn, misschien zijn die wel beter..als achteraf blijkt dat merk A toch de beste was in jouw ogen dan kun je daar toch beter over praten??

  Beantwoorden Quote

 137. door Björn

  Origineel geplaatst door S@nder
  Knappe en uitgebreide review. Complimenten hoor. Ook goed om te lezen dat bij nieuwe updates de scores evt. kunnen worden aangepast cq worden meegenomen in de review. TomTom staat er ondertussen op.@ Björn: Die oude brug naar de Waardepolder in Haarlem is (helaas) middels blokken beton afgesloten. Doordat er echter zoveel klachten over deze afsluiting zijn, heeft de gemeente nog niet definitief besloten tot afsluiting. Zo’n situatie zouden ze mooi met Mapshares van TT kunnen implementeren.

  Dat weet ik (ik zit daar met mijn bedrijf vlak achter), maar dat is niet het enige.. De nieuwe brug ontbreekt volledig in TomTom..

  Beantwoorden Quote

 138. Er zijn mensen die zeggen dat iGo en Sygic wel de muziek op mute zetten, zodra er een aanwijzing volgt. Dat heb ik daarom nog eens goed bekeken.

  Sygic zet de muziek NIET zachter en ik heb ook geen menuopties gevonden om dat in te stellen. Dus als iemand nog even uitlegt waar dat instelbaar is, pas ik het aan.

  iGo heeft een boostfunctie: die maakt alle systeemgeluiden harder, maar de muziek wordt niet gemute. De toch al wat vervormde stem wordt daardoor nog meer overstuurd.

  Beantwoorden Quote

 139. door Rene

  Origineel geplaatst door Dejive
  Origineel geplaatst door ReneWat mij opvalt ? En ik zal de merken maar A, B en C noemen. Dat mensen meerdere NAV. systemen op hun iphone hebben en dat is voor mij een raadsel. Dus we kopen merk A en gaan dan ook nog merk B en/of merk C kopen om het af te kraken. En hier komt dan mijn vraag, als men dan toch zo tevreden is over het eerste produkt wat men gekocht heeft waarom dan toch nog een ander NAV. programma aanschaffen….. en ik ga het niet eens uitleggen maar ga zelf nadenken hoe SUF dit overkomt.Onzin, je kunt toch nieuwsgierig zijn hoe merk b en/of c zijn, misschien zijn die wel beter..als achteraf blijkt dat merk A toch de beste was in jouw ogen dan kun je daar toch beter over praten??

  Heb je ook wel weer gelijk in, Maar je kan toch niet verwachten van mensen dat ze 3 of 4 keer een navigatie aanschaffen á +/- 75 euro???

  Beantwoorden Quote

 140. door DutchVince

  Origineel geplaatst door Koen Visser
  beetje raar, want het is namelijk zo dat op het moment nog maar 8 satellieten het gps signaal voor ons generen. Bij het beginnende systeem waren dit er 14, er zijn er dus al 6 kapot en de overige 8 gaan naar verwachting binnen 2 jaar stuk.
  dat houdt in dat het gps-signaal steeds slechter gaat worden en dat er over 2 jaar geen signaal meer is.duss.. of ik nou het navigatiesysteem moet kopen of gewoon maar even google maps moet gebruiken… lastig. =)

  Wat een onzin! Die dingen worden continu vervangen. Dacht je nu echt dat het DoD hun miljardeninvestering waar steeds meer van hun vliegtuigen, tanks, manschappen etc. van afhankelijk zijn zouden laten verouderen?
  Volgens “NOTICE ADVISORY TO NAVSTAR USERS (NANU) 2009051″zijn er nu 32 NAVSTAR(GPS)-satellieten operationeel.

  Beantwoorden Quote

 141. Origineel geplaatst door iphonetune
  @Marc: Bedankt Marc voor de comment; de details zijn hier en TomTom ben ik momenteel aan het reviewen en zal ook vergeleken worden met de competitie natuurlijk! De batterij verbruik is voor mij de belangrijkste factor, Navigon verbruikt sneller dan hij kan laden, iGO ook, Sygic doet het zoals het moet en TomTom ook volgens een korte test gisteren. Wat heb je aan een lege iPhone als je aankomt???TomTom deed er bij mij een paar keer onaanvaardbaar lang over om de GPS te locken. En stuurde mij al direct verkeerd.Ik heb al > 5000 km met deze apps gemaakt dus weet wel waar ik over spreek denk ik Sygic VS Navigon
  iGO VS Sygic
  Navigon VS iGOiGO North America

  @iphonetune: @iphonetune:

  Net met TomTom een nieuwe rit gemaakt en die was 2% leger achteraf.

  Ook pas een GPS lock na 5 minuten, als de iPhone op exact dezelfde plek ligt als bij Navigon, iGO en Sygic, die vinden de GPS vrijwel meteen.

  TomTom is voor mij onbruikbaar zo!!!

  Dus werkt alleen Sygic zoals het moet. Waarschijnlijk is het anders met de TomTom kit, maar die heb ik niet nodig.

  Beantwoorden Quote

 142. door bart

  Ik heb zelden in mijn leven zo veel ongelofelijke zeikerds bij elkaar “gezien”. Jullie zitten allemaal te trutten over een knopje hier en een beeldje daar en een seconde meer of minder. Het lijkt erop alsof niemand meer de weg van a naar b kan vinden zonder navigatieapparaat.

  Ik heb geen navigatie vooralsnog en heb het eigenlijk ook nooit nodig gehad. Van de week nog naar de binnenlanden van Belgie gereden ZONDER kaart en maar 1 keer aan een inboorling gevraagd. Een beetje opletten op school en je weet toch ongeveer wel hoe de wereld in elkaar steekt.

  Dat ik het toch op mijn iPhone wil hebben is puur hebberigheid, maar als de satteliet niet te lezen is kom ik er echt wel ! Om 12 uur staat de zon ongeveer in het zuiden en als je dat weet kan je overal komen.

  Zeur lekker door over van alles en nog wat. Geef lekker kritiek op hoe het onderzoek is uitgevoerd, want uiteraard weet ieder van jullie het beter.

  IPHONECLUB, jullie hebben een top onderzoek gedaan. Mijn complimenten. Laat de kritiek en gezeik van je afglijden. Ik kan mijn eigen afweging maken op basis van jullie gegevens en niemand hoeft mijn handje vast te houden om een stukkie software te kopen.

  BTW. Het Shell 100.000 stratenboek is ook te gek.

  Beantwoorden Quote

 143. Modbreak: Voor illegale installatie van de besproken navigatiesoftware kun je terecht op andere sites.

  Beantwoorden Quote

 144. door iSam77

  @Rietje:
  goed lezen!

  ”Navigon: Het is even zoeken, maar het zit toch echt in het menu: vanuit het hoofdmenu ga je naar Meer > Opties om de 3D-weergave in en uit te schakelen. Daaronder zit een schakelaar om de nachtmodus in te schakelen.”

  dit kan toch ook makkelijker?
  als je in kaart weergave zit druk je op opties en voila .

  en een goede review bedankt daarvoor

  Beantwoorden Quote

 145. door Dejive

  @iSam77:

  Ja hoor, kan ook makkelijker, in de volgende update gaat dit totaal automatisch bij Navigon

  Beantwoorden Quote

 146. door Smrht

  Kan je ook offline navigeren bij een van de navigatie?

  Dat haal ik er niet uit.

  kan iemand mij dit vertellen

  Beantwoorden Quote

 147. door DJ

  Fantastisch dat de vergelijkingen hier op mijn favo site weer als 1ste worden uitgevoerd.

  Super bedankt hiervoor ! Want ik heb nog geen Navigatie op mijn Iphone 3G en ben aan het orienteren welke ik zal nemen.

  Kwa functies ben ik er wel redelijk over uit, maar waar het (voor mij in ieder geval) allemaal om draait is… welke navigeert nou van A -> B het best !!!?? Daar zou ik nou graag een review over willen zien, maar die helaas nog nergens te vinden.

  Want als ik dit zie …. http://www.youtube.com/watch?v=sHFtUhDh71s

  Dan word ik toch erg droevig van TT en ga dan snel Navigon EU aanschaffen.

  Beantwoorden Quote

 148. door Johan

  Geweldige review! Complimenten!
  Vraagje: is het bij de andere routeplanners dan Navigon mogelijk om kaarten te verwijderen zodat de software minder ruimte inneemt op je iPhone? Dit heeft trouwens ook een erg positieve impact op de start-up tijden van Navigon.

  Beantwoorden Quote

 149. door Wizard

  Ligt het nou aan mij of snap ik iets niet. Ik heb twee iPhone 3G toestellen. Beide bevatten inmiddels OS 3.0.1 maar hebben wel de baseband die hoort bij de laatste 3.1 beta. Als ik op OS 3.0, 3.0.1 dan wel 3.1 Navigon en TomTom gebruik ijlt TomTom op de 3G op beide toestellen 30-50 meter na. Bovendien bouwt het scherm zeer slecht op. Terwijl Navigon geen enkel probleem heeft en zeer nauwkeurig navigeert op elke OS versie. Gezien mijn bevindngen is TomTom echt de slechtste van beide. Als het probleem in de baseband ligt, dan hoop ik maar dat de update 1.1 dit gaat oplossen. In TomTom is 2d navigatie wel nauwkeurig en 3D ijlt na. Zijn er meer mensen die een na-ijlende TomTom installatie hebben?

  Aanvullend, ik heb de testen in verschillende auto’s gedaan.

  Beantwoorden Quote

 150. door MrPhobos

  @kal_el:

  Niet alle commentes gelezen na deze vraag. Maar hier iig een antwoord uit mijn eigen ervaring:

  Ik ben taxi-chauffeur als bijbaan, en gebruik mijn iPhone als navigatie. Sinds Navigon uit kwam heb ik deze gebruikt (persoonlijk vond ik deze beter dan de andere 2 aanwezige opties) en gewoon met een usb charger in het sigaretten ding opgeladen, en mn batterij is altijd 100% geweest hoor! En Navigon staat dus 10uur op een dag non-stop te draaien! Dus dit is echt onzin!

  Beantwoorden Quote

 151. door Dejive

  Origineel geplaatst door Smrht
  Kan je ook offline navigeren bij een van de navigatie?Dat haal ik er niet uit.kan iemand mij dit vertellen

  Ze kunnen allemaal offline worden gebruikt..hier heb je geen internet voor nodig

  Beantwoorden Quote

 152. door Erik1965

  Dit is precies waar ik op zat te wachten. Complimenten voor de vergelijking!! Overigens is het goed dat je zelf ook een weging maakt: welke aspect vind jij het belangrijkst? Voor mij is de wel/niet/mute functie van de ipod i.c.m. navigeren erg belangrijk. Dat laat ik persoonlijk dus zwaarder meewegen en dan houd je Navigon en TT over….. Dat Navigon wellicht een file-functie gaat toevoegen weegt voor mij ook zwaar(der). Ik neig toch naar Navigon en sta op het punt er een aan te schaffen… dus: precies op tijd deze review. Heb er veel aan! Dankjewel en keep up the good work!
  gr. Erik

  Beantwoorden Quote

 153. door Koen

  “In Navigon hebben we geen optie kunnen vinden om makkelijk naar het centrum van een stad te rijden.”

  Dit is perfect mogelijk !

  Je klikt gewoon op gereed nadat je de gemeente of stad hebt ingevoerd en start de navigatie. is toch echt heel eenvoudig?

  Beantwoorden Quote

 154. door Mitch

  Ben het met deze review niet helemaal eens iGo is een goed alternatief de minpunten zijn waar maar een 7 vind ik iets te min eerder een 15 dan.

  Beantwoorden Quote

 155. Origineel geplaatst door MrPhobos
  taxi

  Dan moet het aan het type lader liggen, welke heb jij?
  Ik heb zo’n kleine plug met 2 usb poorten…

  Wel raar dat Sygic wel met mijn type overweg kan, is een model dat veel verkocht wordt.

  Beantwoorden Quote

 156. door iSam77

  Je krijgt alleen een kaart in beeld als je GPS-ontvangst hebt;
  dat klopt niet ik zit nu thuis zonder gps ontvangst op de kaart te kijken.

  ”De acties die TomTom aanbiedt, zoals het toevoegen als favoriet en bellen zijn niet mogelijk. Je kunt ook niet tappen of drukken op een POI om meer informatie te zien.”

  en dat klopt ook niet helemaal.
  als je bestemming zetten drukt krijg je een pin die sleep je naar een POI dan zie je de straat en wat het is en druk je op het straatnaam balon en je krijgt telefoonnr en de optie ”meer” onderaan en daar zit ”routeprofiel” en ”als favoriet opslaan”
  dus het kan wel.(-:

  Beantwoorden Quote

 157. door harald

  Bedankt voor de test & het vele werk!

  Maar ik heb toch enkele bedenkingen van de verdeling van sommige punten:
  de snelheid van opstarten is voor mij ni zo belangrijk
  meer het vinden van het GPS-signaal.
  Net al het aantal functie (hou er rekening mee dat er al updates zijn geweest.
  Welk soort scherm het duidelijkst is, is gewoon een kwestie van smaak. Ik hou niet zo van teveel extra info op het scherm (eind tijd, afstand en dergelijke)

  Het herberekenen van een nieuwe route is van enorm belang. Wat heb je eraan dat dit enkel seconden duurt (wie weet ben je al 5 straten verder & moet er opnieuw berekend worden!)

  Net als je enkel gebruik maakt van enkel de batterij bvb bij het fietsen.
  Meerdere adressen ingeven …
  Ik mag hiervan niet klagen …

  Toegangelijkheid van de POI’s
  De verhouding van prijs/kwaliteit

  En dan staat TT niet op 1 voor mij (das wel persoonlijk!)
  Ik heb enkel Navigon op een 3GS & ben hier zeer tevreden van, snelheid, funkties, scherm
  Tevens was het voor een mooie prijs & de updates zien er veel belovend uit …
  Dus waarom zou ik dan extra navi op men iphone willen …

  Ieder heeft zijn/haar voorkeur ondervindingen &
  smaak/kleur van de schermen
  Zolang we allemaal maar van A naar B en eventueel C raken! En dan zijn ze volgens mij allemaal winnaars!

  Beantwoorden Quote

 158. door Wouters3

  Ik heb bij Navigon keurig rechts onderin mijn scherm het aantal km’s tot en het tijdstip van aankomst staan.

  Beantwoorden Quote

 159. door Milton

  Wat extra handig is aan navigeren op de iPhone is dat je uit de app gaat wanneer je gebeld wordt. Wat ook handig is is dat de iPhone een A-GPS device is, dus als er geen netwerk is is de nauwkeurigheid een stuk slechter. Oh… Fail…

  Beantwoorden Quote

 160. door Joep Schipper

  @ Gonny v/d Zwaag,

  Vanaf de allereerste bladzij van iPhoneclub, nu ruim 2 jaar geleden lees ik meerdere malen per dag jouw bijdrage. Ik doe dat met veel plezier en interesse. Ik heb ontzag en respect voor jouw vaardige deskundigheid. Bedankt hiervoor. Nu ontopic:
  Tot verdriet van mijn vrouw ben ik een complete navigatiegek. Derhalve staan alle uitgekomen navigatie systemen op mijn iPhone, inclusief Copilotlive en G-map USA. Mijn favoriet is toch Navigon, vanwege de prachtige gedetailleerde 3D view en lane guidance etc. Zelf ben ik teleurgesteld in TomTom, omdat ze slechts met een kaal, basaal systeem zijn gekomen, zonder veel extra’s, hetgeen je voor hun gevraagde prijs wel zou verwachten. Daarnaast is in 3D view de gemarkeerde weg afzichtelijk dik geprononceerd. Grafisch dus onaantrekkelijke 3D. Alle systemen hebben zo hun voor en nadelen. Tenslotte komt het toch neer op je eigen smaak, waarover niet te discussieren valt.

  Beantwoorden Quote

 161. door Gerro de Kort

  Zeer uitgebreide review maar winnaar TomTom is bij mij zodanig traag (cursor loopt 2 kruisingen achter in de stad) dat deze onbruikbaar is.
  En dat in Bilthoven, toch vrij ruim bebouwd, waar ik begin deze week te laat was op een uitvaart van een familielid.
  Ook het “springen” naar een ventweg terwijl je met 120 over selwegen schuift verraadt beginneling-programmeerwerk.
  Verder zijn de documentatie en support resp. nihil en onbereikbaar.
  Op de terugweg dus gelijk verwijderd (ging nog sneller dan opstarten î„‹)
  Navigon hier probleemloos…

  Beantwoorden Quote

 162. door Rietje

  Tom Tom is in mijn ogen de beste navigator! Alleen al het feit dat het de grondleggers zijn, op dit gebied en ook best trots ben dat het van NL bodem komt … ook hebben zij al een aantal jaren bewezen met een kwalitatief product op de
  markt te komen. Een beetje krediet en respect is in deze, in mijn ogen wel op zijn plaats!

  Beantwoorden Quote

 163. door Frank

  Veel dank voor de zeer uitgebreide review!

  Beantwoorden Quote

 164. door Jeroen

  Origineel geplaatst door DJ
  Fantastisch dat de vergelijkingen hier op mijn favo site weer als 1ste worden uitgevoerd.Super bedankt hiervoor ! Want ik heb nog geen Navigatie op mijn Iphone 3G en ben aan het orienteren welke ik zal nemen.Kwa functies ben ik er wel redelijk over uit, maar waar het (voor mij in ieder geval) allemaal om draait is… welke navigeert nou van A -> B het best !!!?? Daar zou ik nou graag een review over willen zien, maar die helaas nog nergens te vinden.Want als ik dit zie …. http://www.youtube.com/watch?v=sHFtUhDh71sDan word ik toch erg droevig van TT en ga dan snel Navigon EU aanschaffen.

  Dat ziet er heel bedroevend uit. Als dat werkelijkheid is, dan is TT voor de iPhone een waardeloos programma.

  Beantwoorden Quote

 165. door Hyperspeed

  Origineel geplaatst door bart
  Ik heb zelden in mijn leven zo veel ongelofelijke zeikerds bij elkaar “gezien”. Jullie zitten allemaal te trutten over een knopje hier en een beeldje daar en een seconde meer of minder. Het lijkt erop alsof niemand meer de weg van a naar b kan vinden zonder navigatieapparaat. Ik heb geen navigatie vooralsnog en heb het eigenlijk ook nooit nodig gehad. Van de week nog naar de binnenlanden van Belgie gereden ZONDER kaart en maar 1 keer aan een inboorling gevraagd. Een beetje opletten op school en je weet toch ongeveer wel hoe de wereld in elkaar steekt.Dat ik het toch op mijn iPhone wil hebben is puur hebberigheid, maar als de satteliet niet te lezen is kom ik er echt wel ! Om 12 uur staat de zon ongeveer in het zuiden en als je dat weet kan je overal komen.Zeur lekker door over van alles en nog wat. Geef lekker kritiek op hoe het onderzoek is uitgevoerd, want uiteraard weet ieder van jullie het beter.IPHONECLUB, jullie hebben een top onderzoek gedaan. Mijn complimenten. Laat de kritiek en gezeik van je afglijden. Ik kan mijn eigen afweging maken op basis van jullie gegevens en niemand hoeft mijn handje vast te houden om een stukkie software te kopen.BTW. Het Shell 100.000 stratenboek is ook te gek.

  Helaas een stukje vol met onzin. Dat je zelf dol bent op het stratenboek wil niet zeggen dat je de rest van de gebruikers van deze site maar moet bagatelliseren omdat ze veelvuldig een navigatiesysteem gebruiken. Moet je eens kijken hoeveel relaties gered zijn door het gebruik van zo’n systeem :-) Niet iedereen navigeert op basis van de zon zoals jij in je paard en wagen. Hoe doe je dit s’nachts?? Met behulp van de sterren als het niet bewolkt is? Ik ben het eens met je dat je niet blindelings moet vertrouwen op een navigatiesysteem en ook je gezond verstand moet gebruiken maar het is fijn dat het er is.

  Beantwoorden Quote

 166. door Dwevbob

  Navigatie blijkt inderdaad veel met emotie te maken te hebben, maar hier toch mijn 2 cents…

  Ik heb de afgelopen vakantie in Canada gereden met Sygic (was op dat moment de enige beschikbare optie) en dat beviel redelijk, maar ook niet meer dan dat. Ik vind de interface echt oerlelijk (ik koop een Apple-product a.o. ook voor het design) en kreeg af en toe ook wel erg vreemde suggesties. Zo moest ik volgens Sygic linksaf en tegelijkertijd een U-turn maken, gelukkig reed ik in een niet zo grote camper, anders wat het niet mogelijk geweest.

  Terug op de ‘thuisbasis’ zag ik dat Navigon voor Noord Amerika beschikbaar was en dat meteen naar binnen gehaald (ik gebruik in Europa een Navigon 2110 Max, die me prima bevalt).

  Navigon heeft nog geen maximum-snelheden voor Noord Amerika, maar verder erg goed bevallen. Behalve de prima weergave ook geen gekke dingen tegengekomen en de Lane Assist en Reality View waren erg welkom.

  Verder een behoorlijk lange tunnel doorgereden met slakkengang i.v.m. file en de Navigon wist steeds ongeveer waar ik zat (aangezien er geen GPS-signaal in een tunnel is neem ik aan dat er gegokt wordt op basis van de snelheid waarmee je reed) en bij het uitkomen van de tunnel had ik direct weer een 100% juiste fix.

  Nog twee extra opmerkingen, navigatie in Airplane Mode blijkt niet te werken, dus je moet je telefoon aan hebben staan (en dus nadenken als die overgaat of je dat belletje inderdaad wilt opnemen, kan in verre landen in de papieren lopen). En bij de Navigon kan je tijdens Reality View (net zoals bij Navigon’s standalone units) op het plaatje tikken om weer naar de gewone weergave te gaan. Je houdt dan nog wel de Lane Assist.

  En bedankt voor de review. Mijn keuze blijft Navigon, ook na deze test… ;)

  Beantwoorden Quote

 167. door Dejive

  Origineel geplaatst door Rietje
  Tom Tom is in mijn ogen de beste navigator! Alleen al het feit dat het de grondleggers zijn, op dit gebied en ook best trots ben dat het van NL bodem komt … ook hebben zij al een aantal jaren bewezen met een kwalitatief product op demarkt te komen. Een beetje krediet en respect is in deze, in mijn ogen wel op zijn plaats!

  Wat een onzin zeg, kan mij het schelen dat het van Nederlandse bodem komt..
  Navigon bewijs ook al jaren dat ze kwalitatief goed bezig zijn.
  Krediet en respect, no way..ieder moe voor zich kiezen, maar als consument ga ik niet kijken wie krediet of respect moet hebben..ik betaal ervoor..
  TomTom heeft ook geen respect voor zijn klanten. Maar dat terzijde..TomTom is goed, maar Navigon ook..dus men moet voor zich kiezen..

  Beantwoorden Quote

 168. door Zwanneman

  Sygic heeft ook een professioneel klinkende en goed verstaanbare stem, maar biedt geen mannelijke stem en heeft geen rekening gehouden met Vlamingen.

  Ik stel mijn de TomTom altijd op de Vlaamse mevrouw in. Zou houden dus ook rekening met Nederlanders die van Vlaams houdn ;)

  Beantwoorden Quote

 169. door viermaal raden

  Origineel geplaatst door Rietje
  Tom Tom is in mijn ogen de beste navigator! Alleen al het feit dat het de grondleggers zijn, op dit gebied en ook best trots ben dat het van NL bodem komt … ook hebben zij al een aantal jaren bewezen met een kwalitatief product op de
  markt te komen. Een beetje krediet en respect is in deze, in mijn ogen wel op zijn plaats!

  Ik vraag mij echt af waar dat sprookje “TT grondlegger navigatie” toch vandaan komt. Nationale trots is leuk maar kan ook overdreven worden.

  Beantwoorden Quote

 170. door frank

  Wordt het niet tijd om een bumpersticker te bedenken. Een suggestie:

  Houdt afstand, ik ben mijn navi aan het testen !

  Beantwoorden Quote

 171. door RAW1973

  @Rietje:
  TomTom was inderdaad de beste navigator en op PND gebied zijn ze volgens mij ook nog steeds de beste; MAARRR met de iphone app hebben ze de plank volledig misgeslagen. Weinig (of eigenlijk: NIET) vernieuwend. Maar wat ik nog storender vindt is het marketingapparaat van TT. geen roadmap van wat we de komende weken/maanden aan functionaliteit kunnen verwachten (in tegenstelling tot de andere navi-app-aanbieders). Ik heb mijn keus gemaakt (dankzij deze prachtinge REVIEW en alle reacties daarop); het wordt toch echt Navigon! Als ik vanmiddag thuis ben, ga ik deze direct downloaden…

  @IPHONECLUB:
  Thanks voor deze prachtige en goede review…

  Beantwoorden Quote

 172. door Hansjp

  Wat mij nou ideaal lijkt: gewoon de kaarten kunnen uploaden op m’n iPhone. Geen roaming kosten in het buitenland, gewoon op de kaart even kunnen kijken als ik ergens de route niet weet en verder niet de hele tijd zo’n zeurstem: “over 300 meter rechtsaf”.
  Ik wil best 30 € betalen voor een goede wegenatlas Europa met detailkaarten, GPS geeft aan waar ik ben, kompas evt. welke kant ik opkijk. En dan lekker zelf padvinderen.
  Kom maar op NavTeq of TeleAtlas.

  Beantwoorden Quote

 173. door Marc

  Origineel geplaatst door Pete
  [Red.: Beschuldiging weggehaald, dat er voor de test zou zijn betaald. Mensen die zoiets beweren zouden zich DIEP moeten schamen. Sterker nog, de test heeft ons juist geld gekost, omdat sommige ontwikkelaars alleen ad-hoc ontwikkelversies aanboden en dat is niet dezelfde software die je als eindgebruiker in de App Store koopt.]

  Goed zo, iPhoneclub!
  @Mona:
  Niet zo streng. Je gelooft het misschien niet maar de reviewers van iPhoneclub zijn nèt mensen!

  Beantwoorden Quote

 174. door iSam77

  Origineel geplaatst door iSam77
  Je krijgt alleen een kaart in beeld als je GPS-ontvangst hebt;dat klopt niet ik zit nu thuis zonder gps ontvangst op de kaart te kijken.”De acties die TomTom aanbiedt, zoals het toevoegen als favoriet en bellen zijn niet mogelijk. Je kunt ook niet tappen of drukken op een POI om meer informatie te zien.”en dat klopt ook niet helemaal.als je bestemming zetten drukt krijg je een pin die sleep je naar een POI dan zie je de straat en wat het is en druk je op het straatnaam balon en je krijgt telefoonnr en de optie ”meer” onderaan en daar zit ”routeprofiel” en ”als favoriet opslaan”dus het kan wel.(-:

  edit.;dit is voor navigon natuurlijk

  Beantwoorden Quote

 175. door Bordello

  @Rietje,
  Dat vaderlandse bedrijf is de afgelopen jaren bezig geweest met de miljardenovername van Teleatlas, dacht een soort monopolie te kunnen bereiken, heeft zich vertild met geleend geld en heeft zich door nog meer te lenen voorlopig weten te redden. De leiding is niet betrokken bij navigatie, maar wordt vnl. gedreven door geldzucht en behoefte naar meer (macht).
  Maar verder heeft het mijn respect, hoor.
  Behalve dan de politici, prominente commissarissen enz. die bij zo’n miljardenbedrijf rondhangen en op jouw kosten zitten te lunchen.
  Sygic daarentegen, een bedrijf van 50 Tsjechen die dag en nacht met hun product bezig zijn dat net zo goed cq. beter is, heeft dat alleen nog net iets meer…

  Beantwoorden Quote

 176. Toch heb ik al een paar weken CoPilot op m’n iphone staan. Ik ben niet echt tevreden, maar dat is ook vast de reden waarom CoPilot direct weer uit de Appstore is verwijderd.

  @Gonny van der Zwaag:

  Beantwoorden Quote

 177. door Jip56

  @RAW1973:
  Ik sluit mij hierbij aan. Op Amerikaanse zuster sites van onze iPhoneclub wordt geklaagd dat er nooit en te nimmer door TomTom gecommuniceerd werd, ondanks ingetekende emailbrief, met potentiele klanten over komst van TomTom op de iPhone. Ook dat TomTom veel te duur is voor het karige product wat zij nu leveren. Na TomTom navigator 6 voor WM werd 2 tot 3 jaar niets van TomTom vernomen (geen kaartupdates etc), uitsluitend wellicht door de kredietcrisis is plotseling navigator 7 uitgebracht. Klantgerichtheid is blijkbaar bij TomTom schaars. Ik heb er een hard hoofd in dat TomTom regelmatig met updates zal komen, gezien hun verleden. Bij Navigon heb ik veel meer idee (kan dat niet helemaal hard maken) dat zij zich echt inspannen om product voor de iPhone te optimaliseren. Zie bv al de updates en als enigste wellicht binnenkort file informatie. Ik denk dat zulke argumenten wel mee mogen spelen om te beslissen welk navigatiesysteem uw voorkeur verdient.

  Beantwoorden Quote

 178. door Robbert

  Complimenten, ziet er weer top uit !! ;-)

  Beantwoorden Quote

 179. door bram

  Mooie recensie, alleen 1 bezwaar: alle punten tellen nu even zwaar, er zou een weging mogelijk moeten zijn om een zinvoller vergelijk mogelijk te maken. Voorbeeld: ik vind opstarttijd en muziek en geen-gps signaal totaal onbelangrijk. Die wil ik niet of minder mee laten tellen in mijn vergelijk. Andere punten wil ik juist meer waarderen. Op deze manier alles bij elkaar optellen is niet zo zinvol.

  Beantwoorden Quote

 180. door Ben

  All, allereerst hulde en dank voor de review. Ik heb er naar uitgekeken en nu hij online is heb ik er veel aan.

  Als kanttekening, bij het doorlezen merkte ik dat ik toch regelmatig vraagtekens zette bij de puntentelling. Het verband tussen toelichting en score is soms een beetje verdwenen. Dat verder de belichtte onderdelen een subset zijn van wat mogelijk is om te testen is prima, maar waarom dan toch op deze manier een “winnaar” uitroepen? We weten bij voorbaat dat dit betekent “winnaar op de ons getestte onderdelen, met onze interpretatie”. Niet dat het daardoor per definitie mis is om een winnaar uit te roepen, maar wat is het nut/belang van die score telling naast de toelichtingen dan nog?

  Ik lees hem verder met alle plezier af! Tx :)

  Ben

  Beantwoorden Quote

 181. door Roy

  @Hansjp: Dit is bijvoorbeeld met TomTom gewoon mogelijk. Stem zet je uit (heb ik ook met navigeren nooit aan staan), en dan gebruik je de optie Bekijk Kaart. Precies wat je zoekt.

  Beantwoorden Quote

 182. door Jorg

  @Gonny van der Zwaag: Ik snap niet waarom Sygic bij jou niet aan mute doet… Bij mij doet’ie het vanaf het begin al automatisch. Ik kan ook geen optie vinden in de instellingen, nee.

  Misschien een telefoontje richting Sygic eraan wagen? Wellicht hangt het samen met een andere optie in je iPhone. Ik moet wel zeggen dat ik 3.0.0 gebruik en dus nog niet over ben naar 3.0.1. Maar bij mij werkt het ‘halve mute’ dus perfect!

  Beantwoorden Quote

 183. Een opmerking over de vele reacties over onze weging/puntentelling: wij staan (uiteraard) achter onze eigen puntentelling, maar we hebben het review wel zo geschreven dat je op basis van alle besproken onderdelen zelf een eigen puntentelling kunt maken en een weging kunt toekennen, waar voor jou misschien een andere winnaar uitkomt. Gezien de ervaringen die wij hebben met smartphone- en PND-navigatie en op basis van alle besproken punten is deze score hier uit naar voren gekomen. Als bepaalde punten voor jou belangrijker zijn, voel je dan vooral vrij om het te herleiden naar je eigen weging en reken daar een persoonlijk puntentotaal voor uit.
  Wij hebben gekozen voor deze aanpak en daar staan we – nogmaals – volledig achter. TomTom is met een zeer miniem verschil van 1 punt de winnaar op Sygic en verder zijn alle tests steeds op hetzelfde apparaat en volgens dezelfde testprocedure uitgevoerd.

  Daarbij staat ook vrij duidelijk in het review dat als blijkt dat onze praktijktest tot nieuwe inzichten leidt, dat deze verwerkt zullen worden in het review en mogelijk tot een andere score kunnen leiden. Van geen enkel review lijkt mij de bedoeling dat je de mening of het oordeel van de reviewer dan maar klakkeloos moet aannemen, maar als houvast dat je naar aanleiding van de door ons besproken punten zelf een afgewogen mening kunt vormen.

  Beantwoorden Quote

 184. door Jello

  TomTom scoort goed op opstarttijd en heeft een overzichtelijke interface die het best is afgestemd op de mogelijkheden van de iPhone. Nadelen zijn er ook: zo krijg je relatief weinig kaartmateriaal voor je geld en ontbreken er nog een aantal cruciale functies

  Weet niet hoor, kaartmateriaal is vele malen belangerijker dan de opstart tijd.

  Geef mij maar de Navigon, die trager opstart, maar weliswaar goede routes geeft, dan een GPS die sneller is, maar routes ‘ontbreekt’.

  Overigens: @ http://www.pocketgpsworld.com/iphone-navigation-app-comparison-xr5133.php – Hier lijkt de Navigon toch wel beter uit te komen, niet?

  Beantwoorden Quote

 185. door marcolz

  @Hansjp: Check MapsEnhancer [Jailbreak] om je maps cache niet langer op te ruimen. Je moet wel al ooit de gewenste kaarten bekeken hebben, maar het is al iets.

  Beantwoorden Quote

 186. door b00n

  igo pwnt zeker wel navigon wat een slechte revieuw, sorry

  Beantwoorden Quote

 187. Origineel geplaatst door b00n
  igo pwnt zeker wel navigon wat een slechte revieuw, sorry

  Goede onderbouwing van je punt. Jouw reactie zal iedereen heel serieus nemen.

  Beantwoorden Quote

 188. door Inkx

  Wat een onzin! Die dingen worden continu vervangen. .

  toch niet hoor…zie deze link. Volgend jaar maar eens zien…

  http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article1201273.ece/Haperend_gps_laat_TomToms_volgend_jaar_verdwalen

  Beantwoorden Quote

 189. door Marc

  Origineel geplaatst door Inkx
  Wat een onzin! Die dingen worden continu vervangen. .toch niet hoor…zie deze link. Volgend jaar maar eens zien…http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article1201273.ece/Haperend_gps_laat_TomToms_volgend_jaar_verdwalen

  3 dagen geleden is er anders weer een nieuwe satelliet (GPS IIR-21) de lucht in gegaan die een oude (GPS IIA-26) vervangt:

  http://www.afspc.af.mil/news/story.asp?id=123163625

  En voor de komende jaren staan er zat nieuwe op het programma: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GPS_satellite_launches

  Beantwoorden Quote

 190. door Thumper_uk

  Problem with tomtom is you cant sell your iphone with tomtom installed as you do not own it , alot of adverts on marktplaats are deleted if the name tomtom is used in the selling of your phone , also one thing not mentioned is the updates are not free , always by tomtom you have to pay for map updates something that can be expensive in the end , if you read the small print it states you cannot sell your phone with it installed , dont know how the others work on selling your iphone with thier software installed

  Beantwoorden Quote

 191. door William

  Ik zou zeggen maak een poll en laat de gebruikers hun fav. navi-software bekend maken. Wedden dat het Navigon word…..

  Heb zelf beide (tt-navigon) getest en eerlijk is eerlijk, Navigon werkt beter !

  Niet dat het veel uitmaakt maar een poll lijkt me wel een leuke idee

  Greetzz William

  Beantwoorden Quote

 192. door Melgior

  Bedankt voor de uitgebreide review! Ik ben nog steeds heel blij met Navigon, maar het is fijn om te zien hoe de rest het doet. Aan iedereen die zeurt: ga lekker buiten spelen of maak zelf een vergelijking.

  Beantwoorden Quote

 193. Origineel geplaatst door William
  Ik zou zeggen maak een poll en laat de gebruikers hun fav. navi-software bekend maken. Wedden dat het Navigon word…..Heb zelf beide (tt-navigon) getest en eerlijk is eerlijk, Navigon werkt beter ! Niet dat het veel uitmaakt maar een poll lijkt me wel een leuke idee Greetzz William

  Een poll zou nooit fair zijn, omdat A) Navigon en Sygic al veel langer in de App Store staan en dus (vermoedelijk) meer gebruikers hebben en B) omdat iedereen toch op zijn eigen keuze stemt, ongeacht of dit de beste oplossing is. Het enige wat je met de poll bereikt is dat je weet hoeveel mensen product X gebruiken.

  Beantwoorden Quote

 194. door batyka

  Ondanks dat ik het een prima review vind heb ik toch en punt van kritiek. Op de manier zoals nu beoordeelt is lijken alle 20 punten van gelijke orde. Maar dat is natuurlijk niet zo. Er zijn belangrijke en minder belangrijke punten en dat komt in deze telling niet aan bot. Wanneer ik zoals vanmiddag in de binnenstad van Zwolle, omdat wegen zijn afgezet en ik de stad onvoldoende ken met al haar éénrichtings wegen, de iPhone uit mijn zak haal omdat ik direct moet weten hoe ik er uit moet komen. Dan heb ik er alle belang bij om zo snel mogelijk een weg aanwijzing te krijgen. Bij Navigon kost dit 24+16sec. = 40 sec. alle andere doen daar minuten over. Dat is natuurlijk veel belangrijker dan hoe je de nachtinstelling moet instellen. Het grote belang van het review vind ik dan ook dat je een indruk krijgt van de andere apparaten met hun voor- en nadelen. Ieder kan dan zelf bedenken wat hij/zij belangrijk vindt. Een puntentelling zal altijd discutabel zijn.

  Beantwoorden Quote

 195. door Virginia

  Dus als je bij Navigon wel tussenpunten kan ingeven komt hij op de eerste plaats?!

  Het is namelijk wel mogelijk!!

  Ik heb vorige week de hele week met Navigon door Duitsland gereden. Van mij mag Tom Tom de prullenbak in.

  Beantwoorden Quote

 196. door Peter

  Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
  Origineel geplaatst door WilliamIk zou zeggen maak een poll en laat de gebruikers hun fav. navi-software bekend maken. Wedden dat het Navigon word…..Heb zelf beide (tt-navigon) getest en eerlijk is eerlijk, Navigon werkt beter ! Niet dat het veel uitmaakt maar een poll lijkt me wel een leuke idee Greetzz WilliamEen poll zou nooit fair zijn, omdat A) Navigon en Sygic al veel langer in de App Store staan en dus (vermoedelijk) meer gebruikers hebben en B) omdat iedereen toch op zijn eigen keuze stemt, ongeacht of dit de beste oplossing is. Het enige wat je met de poll bereikt is dat je weet hoeveel mensen product X gebruiken.

  Misschien is dat ook wel leuk om te weten. Wie heeft nu welke versie op dit moment?

  Beantwoorden Quote

 197. door trueblue2

  @Mona:

  Zucht… het is niet gauw goed in dit land.

  Beantwoorden Quote

 198. door Peter

  Nou, heb mijn keuze gemaakt nadat ik alles gelezen heb. Volg de navigatie topics al enige tijd en lees ook alle reacties. Verder natuurlijk gekeken naar YouTube filmpjes, etc. Uiteindelijk ga ik toch voor Navigon. Uit reacties van de mensen hier maak ik toch op dat men daar het meest enthousiast en tevreden over is. Bovendien ziet het er ook iets beter uit en is de file info straks gratis (toch?). Dat vind ik echt een plus!

  Beantwoorden Quote

 199. door arend

  toch weer een hoop vermogende mensen hier op de site die gewoon alle navigatie apps op hun i-phone hebben staan,

  Beantwoorden Quote

 200. door Ben

  Origineel geplaatst door Jip56
  @RAW1973:
  Na TomTom navigator 6 voor WM werd 2 tot 3 jaar niets van TomTom vernomen (geen kaartupdates etc),

  Dit is grote flauwekul.
  Kaartupdates waren er regelmatig. Ik had en heb TomTom op mijn Qtek 9000 draaien en ben begonnen met versie 6.
  Elke paar maanden was er wel een kaartupdate.
  Ik draai nu met versie 7 en de daarbij behorende kaarten.

  Beantwoorden Quote

 201. door Dejive

  Vind Navigon er ook beter uit zien..respect voor de review en een ieder moet zeker voor zich bepalen wat hij/zij belangrijk vind qua navigatie en wat je voor welk bedrag krijgt.
  Enige wat TomTom beter is dan Navigon is de opstarttijd als ik het allemaal zo lees, nou dat vind ik niet zo belangrijk..die tijd haal je zo te lezen alweer ruim in met het berekenen van routes..dus wat is je tijdwinst daarin dan?? Verder heeft het opstarten van Navigon er ook mee te maken dat Navigon veel meer landen erin heeft zitten denk ik, maar dat weet ik niet zeker.
  Als ik voor mezelf als consument nou gewoon even alle feiten op een rijtje zet zou ik niet weten waarom Navigon onder doet voor TomTom.
  Navigon kocht ik voor € 75,00 met heel Europa erop.
  Tomtom heb je voor € 100,00 alleen West Europa..
  TomTom start sneller op, maar Navigon berekend de routes weer een stuk sneller.
  Navigon heeft Reality View, lane assistent wat ik persoonlijk zeer zeer prettig vond in het buitenland..
  Qua stem vind ik navigon beter omdat ze bij Navigon het een stuk eerder aangeven en duidelijker aangeven.

  Wat boeit het mij nou dat je in Navigon niet een taal kan kiezen of een mannelijke stem. 9 van de 10 mensen hebben hun Iphone toch ook in het Nederlands, dus krijg je toch ook in het Nederlands navigatie.
  Navigon krijgt elk moment Text to speech, volledige integratie met de Ipod, dus kun je door je muziek bladeren tijdens het navigeren, hij kan dan ook automatisch in de nachtstand en komen er alweer meer updates aan. Ook een stukje wat ik beter vind van Navigon, je weet al ver van tevoren wat er aan zit te komen en het duurt ook niet zo lang en het is nog eens gratis ook nog.

  van TomTom hoor je niks en weet je niet wat je evt. nog in de toekomst krijgt en uberhaupt of het gratis zal zijn..want als TomTom in 1 ding goed is is het zoveel mogelijk geld proberen af te troggelen van iedereen (zie je nu alweer met hoe duur ze zijn voor minder).
  Een ieder moet uiteraard voor zich weten of hij Navigon, Sygic, Tomtom of wat dan ook neemt, je eigen belangrijke punten uit de review halen en dan maar kiezen. Maar vind het echt raar als mensen voor TomTom kiezen omdat ze toevallig uit Nederland komen..SO WHAT..of denken dat tomTom de beste is..dat is ook dikke onzin…ze brengen je allen van a naar b.
  Sorry, na jaren TomTom kies ik nu voor Navigon en nog geen seconde spijt van gehad, juist niet eigenlijk..

  Beantwoorden Quote

 202. door Benno Z

  Ik las in één van de vele berichten dat het met TomTom niet mogelijk zou zijn om de gesproken aanwijzingen harder of zachter te kunnen zetten. Túúrlijk kan dit, gewoon op de iphone manier, net als met andere applicaties: tijdens een gesproken aanwijzing kun je met de volumeknoppen aan de zijkant de aanwijzingen harder of zachter zetten, volledig onafhankelijk van de muziek. Ook kun je dit doen door midden op het scherm onderin te tikken, op de plek waar de aanwijzing staat voor de volgende afslag. Als je daar op tikt krijg je bijvoorbeeld de melding: “Na 450 meter links af slaan”, tevens zie je op dat moment een slider voor het volume in beeld staan, hiermee bepaal je het navigatievolume.

  Beantwoorden Quote

 203. Helaas hebben we over het hoofd gezien dat Gibraltar en Malta wel aanwezig zijn in TomTom en dat Canarische Eilanden niet als aparte kaart wordt meegeleverd, maar is geïntegreerd in Spanje. De opmerking dat alleen Sygic een kaart van Malta biedt is hiermee ook komen te vervallen.
  Het review is hierop aangepast (zie changelog in artikel en deze aankondiging).

  Beantwoorden Quote

 204. door Wout

  Er hadden meerdere iPhones en leden van de iphoneclub moeten worden betrokken.

  Tomtom als beste uit de bus?
  Whahaha goeie mop.

  Ik zweer bij NAVIGON!

  Beantwoorden Quote

 205. door Vincent

  De optie ‘mooie route’ vind ik echt een pre, ik hou van autorijden, maar doe dat toch liever langs de natuur dan door een industriegebied. Jammer dat TT dat nog niet heeft…

  De optie routes importeren, is die nog wel aanwezig op de TT? dit is een andere favoriet waar ik vaak gebruik van maak op m’n gewone IQ TT.

  Overigens vergeet ik IC te bedanken voor de mooie en heldere review. Ik zat te wachten op een review van TT en word meteen beloond met een complete vergelijkende test! Bedankt!

  Komt er eerdaags misschien nog wat video materiaal? Soms zeggen beelden meer dan tekst. En ik kan me nog een mooie video herinneren…

  Beantwoorden Quote

 206. door viermaal raden

  Zullen we allemaal nu een keertje ophouden met gezeur over wat er allemaal niet goed is aan die test?

  Wellicht moeten de klagers maar eens de koppen bij elkaar steken en iets in elkaar draaien wat in hun ogen wel goed is.

  Beantwoorden Quote

 207. door Peter B.

  @batyka:

  Heb je de andere reacties wel gelezen !??

  Beantwoorden Quote

 208. door Peter B.

  Prachtig verhaal !!

  Jean-Paul en Gonny, DANK !!!

  Ik twijfel tussen Navigon en TomTom.
  Ik neig zelf naar Navigon.

  1) Verschil tussen beide is niet groot (test)

  2) Ik heb mijn eigen weging een beetje aangebracht

  3) Heb bij TomTom altijd een bepaald gevoel van arrogantie

  4) Gezien de traagheid van uitkomen TomTom t.o.v. de updates die Navigon nu al heeft uitgebracht

  5) Dat filmpje (engelstalig) van TomTom in de stad (ook tijdens navigeren traag :-)), baart mij een beetje zorgen en juist DIT soort klachten hoor ik NIET van Navigon gebruikers

  6) Navigon is (tijdelijk) toch € 20,= goedkoper met meer kaartmateriaal

  Ik denk nog even na, wacht even jullie filmpjes af en neem een beslissing.

  Nogmaals dank voor de uitgebreide beschrijvingen !!

  Peter Brummelkamp

  Beantwoorden Quote

 209. door kMikaZu

  @Joep Schipper: Een navigatie-pakket mag niet afleiden. Daarom vind ik het spartaanse uiterlijk van TT veel beter dan de kerstboom die Navigon is. Navigon heeft er een kaartje van willen maken dat op drukwerk thuis hoort. Ik wil niet zitten turen in de auto en zo min mogelijk afgeleid worden.

  Beantwoorden Quote

 210. door Vince

  Fantastisch ! En veel dank voor deze uitgebreide review. Smaken verschillen, en na het lezen van deze review gaat mijn voorkeur uit naar…. TT !

  Maar zoals ik zei… Ieder zijn keus, en laten we dat ook van elkaar respecteren….

  Beantwoorden Quote

 211. door Peter

  Ook een stukje wat ik beter vind van Navigon, je weet al ver van tevoren wat er aan zit te komen en het duurt ook niet zo lang en het is nog eens gratis ook nog.

  Is er afgezien van hun twitter pagina ook nog een andere locatie waar je de aankomende updates terug kunt vinden?

  Beantwoorden Quote

 212. door Jordi

  nu kan ik nog niet of ik TomTom of navigon ga kopen :p
  ga gewoon wachten op een update van TT en dan wel zien :p

  Beantwoorden Quote

 213. door harald

  @ Peter

  Navigon heeft facebook pagina die up-to-date is met alle info:

  http://www.facebook.com/pages/NAVIGON/51924150929?ref=ts

  Beantwoorden Quote

 214. door Eppo Spaargaren

  Geen rijbaan begeleiding cq rijbaanassistent. Wat een geneuzel ! Ik ben gebruiker van TomTom toen het nog bedrijf nog “Palmtop” was. TomTom heeft mij en vele gebruikers honderden uren kostbare werktijd en kilometers weten te besparen. Het zag er toen niet uit, maar we waren er heel blij mee. Nee, nu moeten we rijbaanassistent hebben… alsof we er niet meer kunnen komen zonder rijbaanassistent. TomTom neem je omdat het
  a) Nederlands is.
  b) Goede klantenservice.
  c) Eenvoudig is.
  d) TomTom (Palmtop) zo goed als de eerste was met een BETAALBAAR persoonlijk systeem ;-)
  Een echte kilometervreter moet het NIET van TomTom op zijn iPhone hebben maar zal altijd nog z’n PND gebruiken. Een ander gedeelte wilt het voor de “heb”. Dat zijn ook die mensen die je hoort mekkeren over de “hoge prijzen”. Mijn eerste TomTom na de PDA versie kostte € 795,00 (TomTom 910)en het enige wat die kon was navigeren !
  Nu mag het niet meer dan € 12,95 kosten volgens sommige. Zielig hoor !

  Beantwoorden Quote

 215. door erik

  Ehrm. Ik heb vandaag in Belgie toch maar een 3GS gekocht en het verschil met mijn 3G is dramatisch. Navigon reageert nu zeer snel bij/in bochten, herberekent in een fractie van een seconde, start erg snel op. Morgen TT nog maar eens tegen het licht houden. Mijn bijdrage voor Het Grote Navigatie Debat.. :)

  Beantwoorden Quote

 216. door Luc

  moest dit een Duitse site zou Navigon winnen…. moet er nog meer gezegd?? Is TomTom niet Hollands?????

  Beantwoorden Quote

 217. door batyka

  @Peter B.:
  Je hebt gelijk.Ik heb er zeer veel gelezen maar ook een paar overgeslagen omdat het toch veel van hetzelfde is. En daarmee ook net de paar die dezelfde opmerking gemaakt hebben. sorry

  Beantwoorden Quote

 218. door jacques1

  Zoomen en kaart verplaatsen is bij de igo wel mogelijk. Rechts op de kaart is een hand afgebeeld, als je daarop drukt kan je zoomen met pijltjes of op de iphone manier met twee vingers. Je kunt de kaart zelfs kantelen van 2D tot je de horizon (en eventueel hoogteverschillen in het landschap) ziet.

  Beantwoorden Quote

 219. door viermaal raden

  @Eppo Spaargaren:
  Hoe jij er bij komt dat TT een goede klantenservice heeft begrijp ik absoluut niets van. Het is zo ongeveer de slechtste die ik ken.

  Geen persoonlijke aanvallen: verwijderd.

  Beantwoorden Quote

 220. door Norb

  Het verbaast mij dat er nooit iemand wat zegt over de wel erg verouderde POI´s in TomTom.
  Paar voorbeelden: Hotel/restaurant Ara bij Zwijndrecht is er al zeker 3-4 jaar – staat er niet bij.
  Motel Zwijndrecht is al 3-4 jaar dicht en staat er nog gewoon in.
  Ook diverse mij bekende huisartsen en dierenartsen zijn allang gewisseld of verhuisd: maar staan er zoals 3-4 jaar geleden in.
  Waarschijnlijk is het duurder aan licentie kosten een actueel POI-bestand mee te leveren.
  Vervelende schraperigheid van TomTom!!

  Beantwoorden Quote

 221. door Dennis

  Wat al gezegd is, geen enkel pakket maakt gebruik van de internet verbinding. Gemiste kans als je het mij vraagt. Verder heb ik TT als PND en Navgon-lite geprobeerd in de app-store. Beide brengen mij niet via de correcte weg thuis. En dit terwijl de weg er al minstens 10 jaar ligt. TT stuurt me over een weg waar een paal staat. Navigon stuurt me over een fietspad. Als dit op te lossen is met TT myshare?

  Verder complimenten voor de test! Ik zit alleen nog in dubio. De route opties van Navigon staan me wel aan (vooral mooie route lijkt me leuk). Maar steeds via een fietspad naar huis rijden is niet handig. Ik zie ook geen optie om zelf routes aan te passen (permanent of tijdelijk, niet steeds per navigatie opdracht). Jammer dat geen enkele app een route optie ‘makkelijkst’ heeft waarbij de minste afslagen genomen worden, dus zoveel mogelijk snelweg. Zeker bij navigeren naar het buitenland is dan een plus. TT heeft me op de vorige vakantie dwars door Geneve laten rijden, rond het meer van Geneve omdat dat volgens hem 2 min sneller was dan via de snelweg. 2 uur later dan gepland was ik op de bestemming.

  Net als iemand anders vraag ik me ook af hoe snel en hoe nauwkeurig een herberekening is na verkeerd rijden. TT blijft vaak zeuren dat je om moet draaien, totdat je een complete herberekening doet (bestemming opnieuw ingeven), dan komt ie er toch achter dat rechtdoor misschien sneller is. Ik geef toe, dit is erg lastig te testen vanuit je luie stoel.

  Beantwoorden Quote

 222. door mhoutman

  zoveel mensen, zoveel wensen en vooral zoveel meningen ;)

  super review, alhoewel ik mij niet in de conclusie niet helemaal kan vinden. navigon is voor mij de winnaar met een minimaal verschil op tomtom. (met de andere twee heb ik geen ervaringen).

  – als tomtom in de toekomst – als gratis update – wat meer features zou brengen, meer “sexier” kaarten een goede dekking van de filtspalen, dan is het wat mij betreft gelijkspel.

  – het enige nadeel van navigon blijf ik op dit moment de engelse stem vinden als je systeem in het engels staat.

  Beantwoorden Quote

 223. door viermaal raden

  @Dennis:

  Een navigatiepakket wat met Internet werkt?

  Volslagen onbruikbaar zodra je bij of over de grens komt. De kosten rijzend dan gierend de pan uit.

  Beantwoorden Quote

 224. door Barter

  Ik gebruik Navigon al vanaf het begin (voor en na de update), heb daarom ook een USB-adapter gehaald voor in de auto.
  Helaas trok hij sneller me Iphone (3G) leeg dan dat ie op kon laden.
  Na vele verhalen gelezen te hebben over dat het waarschijnlijk ligt aan de USB-oplader (die 12v 1000mA levert), heb ik een Belkin usb lader gekocht (t.w.v 25 euro) waarop stond geschikt te zijn voor een Iphone 3G.
  Ik heb ontdekt dat als mijn batterij van me Iphone 100% is hij ook opgeladen blijft, maar zodra hij minder dan 60% is hij mijn batterij helemaal leegtrekt.
  Een paar dagen geleden kon ik het net niet redden van Belgie naar Enschede met 60% batterij…
  Dit is ZEER storend en moet ook snel iets aan gedaan worden als het probleem bij Navigon ligt.

  (maakte bij mij trouwens geen verschil tussen de dure Belkin of de goedkope adapter)

  Graag hoor ik of jullie hier ook last van hebben op deze manier.

  Beantwoorden Quote

 225. door AVDVEE

  Sja, en dan kom ik met bijdrage tweehonderzoveel (zou iemand ze echt allemaal lezen????)

  Na het lezen van de complete review zit ik toch nog met een onbestendig gevoel. Ja natuurlijk kun je flink soebatten over de weging die gekozen is (ik zou lane-assist enorm waarderen en dus zwaarder laten wegen) maar bottomline is mijn opbouwend bedoelde kritiek toch wel dat het eigenlijk een nogal ‘droge’ review is waarbij objectiviteit uitgangspunt is geworden. En ja ook dat snap ik gelet op de vele fanboys en enthousiastelingen hier.

  Maar daardoor is het voor mij minder tastbaar geworden. En minder bruikbaar, helaas.
  Ik had graag willen weten hoe TomTom, nu kennelijk de duidelijke winnaar, en de concurrentie in het echt werken. Want bij mij, op een 3G, heeft TomTom duidelijk moeite om een fix te krijgen (vanmiddag op de A9 bij Badhoevedorp aangezet en pas op de A2 bij Breukelen had ik een fix terwijl Xgps eigenlijk altijd binnen de korste keren een fix heeft). Zo ook het feit dat TomTom erg onrustig is bij parallel- en ventwegen en dat het duidelijk 10 a 15 meter achterloopt op de werkelijke situatie.

  Want jullie zijn voor mij de specialisten die op basis van specificaties enerzijds maar vooral op ervaring en gevoel anderszijds een oordeel kunnen vellen. Kortom: ik wil het Topgear gevoel en wil ‘Gonny Clarkson gevoel’ waarbij alle navigators door een echte Pro (‘the Stig’) keihard aan de tand gevoeld worden. Minder objectief en meer subjectief.

  Daarom ben ik erg benieuwd naar ‘deel-2′ van deze review met een focus op testen. Liefst voorzien van filmpjes (ik ben reuzebenieuwd hoe snel andere Navigators een serieuze fix hebben al rijdend op de snelweg, ik ben reuzebenieuwd hoe ‘realitime’ en vlot andere navigators werken).

  Desalniettemin ben ik jullie dankbaar voor deze eerste versie.

  Beantwoorden Quote

 226. door NaviRiessie

  Hallo allemaal,

  Briljante test, en in mijn bescheiden mening een eerlijke en objectieve test.

  In alle reacties betreur ik de vijandigheid naar de diverse applicaties. Het lijkt soms op dit forum wel alsof er een soort Ajax – Feyenoord mentaliteit heerst. En als je dan ook nog eens voor PSV bent, wordt je al helemaal uitgejoeld . . . .

  Ondanks de crisis kunnen veel forum lezers zich blijkbaar 4 routeplanners op hun iPhone veroorloven. En niet alleen vier applicaties, neen, blijkbaar ook veel verre reizen, want applicatie A heeft immers 20 landen meer op de kaart. Omdat men daar blijkbaar dagelijks komt is dat in applicatie B een groot gemis. Applicatie C heeft zelfs de kaarten van Amerika en Canada erbij, dus die moet je zeker hebben!!

  De iPhone is in eerste instantie een telefoon, daarnaast is het een leuk apparaat dat mobiel Internet heel toegankelijk maakt en ook nog eens een fantastische MP3 speler is.

  Maar dat is niet genoeg . . . het moet ook een waterpas zijn, een gaming device, en voor sommige moet het zelfs een volwaardig bespeelbare panfluit zijn. . . . En ach, als je er maar lang genoeg mee navigeert, kun je met de achterkant van de iPhone zelfs fantastisch je overhemden strijken . . . .

  Ontwikkelingen zijn in volle gang. Dat geldt ook voor navigatie software. Ik maak al twee of drie jaar gebruik van een Tomtom one Europa . . . heel basic . . . het brengt me overigens overal waar ik moet zijn. (Zonder file info en Lane Assistant) De interface en de kaarten zijn simpel . . .gelukkig wel, ik kan me daardoor vol op de weg concentreren.

  Ik heb nog steeds Eva die me de weg vertelt. Wat heb ik aan Darth Vader die iets onverstaanbaars hijgt?

  Als je een volwaardig navigatiesysteem wilt met alle features die je je maar kunt indenken (en veroorloven) koop dan een PND . . . .

  Als je een applicatie op je iPhone wilt die je van A naar B brengt, lees dan de review en maak je keuze . . . Maar kom niet met het continue promoten van je eigen voorkeuren . . . smaken verschillen . . .

  Ow ja . . . ik gebruik Navigon en Tomtom . . . . en ik laat me maar even niet uit over wie beter is . . . Wat vind je lekkerder . . . paling of haring?

  Richard.

  Beantwoorden Quote

 227. Leuk zo een test.. Maar nu echt…

  Dus over:
  * Warmte.
  * GPS/Kompas signaal in de auto.
  * Batterijduur.
  * Verstaanbaarheid van aanwijzingen tijdens het rijden.
  * Herberekenen tijdens het rijden.

  En al die dingen die er wel toe doen.

  Beantwoorden Quote

 228. door Peter

  @harald:

  Ah ok! Dank je wel. :)

  Beantwoorden Quote

 229. door Peter

  @AVDVEE:

  Ja! Er is iemand die alles leest! ;-) Volg het topic vanaf het begin en lees tot nog toe elke reactie.

  Beantwoorden Quote

 230. door Peha5772

  Mooie review maar is hij wel eerlijk. Mag je zaken als interrface wel meenemen ? Dit lijkt mij een smaakkwestie en men weet wat daar over gezegd wordt. Ook taalinstellingen vindt ik een aardig overbodige. Als er maar Nederlands of Engels opzit vindt ik het al prima.

  Beantwoorden Quote

 231. Origineel geplaatst door Peha5772
  Mooie review maar is hij wel eerlijk. Mag je zaken als interrface wel meenemen ? Dit lijkt mij een smaakkwestie en men weet wat daar over gezegd wordt.

  Eigenlijk praat je nu een beetje de tekst in de review na. Daarin wordt gezegd dat de interface het meest subjectieve onderdeel is van de test. Daarom hebben we gekeken naar meetbare zaken. Ook valt er vanuit designoogpunt wel iets te zeggen of dingen consequent zijn doorgevoerd.

  En op je vraag of de test eerlijk is? Tja, interface is maar één van de 20 onderdelen waarop is gelet. Dus zelfs als we een favoriete kandidaat hadden en die heel erg hadden voorgetrokken op dit onderdeel, had het nog maar voor 1/20e deel meegeteld.

  En voor mensen die denken dat TomTom misschien al bij voorbaat favoriet was: voordat we aan de test begonnen dichtten we eigenlijk Navigon betere kansen toe: zie interview met de NOS.

  Beantwoorden Quote

 232. door Pete

  Sinds gisteren naast mijn 3G ook een 3GS in gebruik, en het verschil in snelheid is echt ongelooflijk,ik gebruik Navigon, en het opstarten gaat echt 3x zo snel, en ook het berekenen van de route.
  Voor mij nog steeds de beste in de praktijk bij echt gebruik, Navigon.

  Beantwoorden Quote

 233. door Ed

  Ben benieuwd hoe na de wintersport vakanties iedereen over hun navigatie denkt. Ritje door de bergen en zo. Vind het erg jammer dat men Navigon zo toejuicht. Werkt gewoon niet goed (ja het ziet er zeker mooi uit maar daar gaat het niet om). IGo is vele malen beter en krijgt door deze test, onterecht, een veel te negatieve waardering die ze absoluut niet verdienen.

  Beantwoorden Quote

 234. door lennart

  Hallo Iphoneclub,

  Ik vind het een super review, bedankt!

  lennart

  Beantwoorden Quote

 235. door Peter

  @Ed:

  En wat werkt er dan niet? Wat maakt iGo beter dan?

  Beantwoorden Quote

 236. door peter

  on the other hand, you can take your TomTom (or Navigon) software with you to your next iPhone. How great is that?

  Origineel geplaatst door Thumper_uk
  Problem with tomtom is you cant sell your iphone with tomtom installed as you do not own it , alot of adverts on marktplaats are deleted if the name tomtom is used in the selling of your phone , also one thing not mentioned is the updates are not free , always by tomtom you have to pay for map updates something that can be expensive in the end , if you read the small print it states you cannot sell your phone with it installed , dont know how the others work on selling your iphone with thier software installed

  Beantwoorden Quote

 237. @peter: Precies! Dat vind ik het handige van iPhone-apps (maakt niet uit welke): dat je alle applicaties gewoon kunt meenemen naar je nieuwe iPhone zonder gedoe over toestel-ID’s zoals bij Windows Mobile. En dat je het op 5 iPhones in je huishouden kunt installeren is ook erg fijn. Gewoon zelf bepalen op welke je installeert, zonder eerst Apple of de ontwikkelaar te moeten mailen.

  Ik snap trouwens niet waarom je je iPhone met TomTom erop zou verkopen via Marktplaats. Jij bent als verkoper de enige die de iTunes-accountgegevens hebt, waarmee de software is gekocht. Dus de koper weet dat jij elk moment zijn licentie kan uitschakelen, door gewoon de machtiging van de iPhone in te trekken (ik weet trouwens niet of je dat ook op afstand nog kan doen, ik heb even geen 5 iPhones liggen om te kijken wat er gebeurt als je een 6e toevoegt).

  Beantwoorden Quote

 238. door iBoy

  @Gonny

  (ik weet trouwens niet of je dat ook op afstand nog kan doen, ik heb even geen 5 iPhones liggen om te kijken wat er gebeurt als je een 6e toevoegt).

  Ja dit kan ;-) maar maximum computers machtigen voor je iPhone is maar 5.

  Dus op iTunes inloggen met jou account en naar jou account gegevens gaan en daar alle machtigingen intrekken van alle computers, let wel, dit kan 1 keer per jaar ;-)

  Beantwoorden Quote

 239. door Jip56

  Origineel geplaatst door Ben
  Origineel geplaatst door Jip56@RAW1973:Na TomTom navigator 6 voor WM werd 2 tot 3 jaar niets van TomTom vernomen (geen kaartupdates etc), Dit is grote flauwekul.Kaartupdates waren er regelmatig. Ik had en heb TomTom op mijn Qtek 9000 draaien en ben begonnen met versie 6.Elke paar maanden was er wel een kaartupdate.Ik draai nu met versie 7 en de daarbij behorende kaarten.

  Ik ben bang dat je ongelijk hebt. Lange tijd was het op welke legale wijze dan ook, onmogelijk op veel pocketpc’s map materiaal van West-Europa versie 6.75 te upgraden, terwijl TomTom hierover geen enkele informatie verstrekte. Over deze problematiek zijn vele fora volgeschreven. Lees bv (indien je tijd hebt!) de oudere fora eens door op pocketinfo.nl, nu mobilyz.com genaamd.

  Beantwoorden Quote

 240. door batyka

  @Barter: Er moet bij jou iets fout zitten. Heen en weer naar Zuid Frankrijk geen probleem. De iPhone gewoon via een kabeltje permanent aangesloten op de sigaretten aansteker.

  Beantwoorden Quote

 241. door iKoot

  bedankt voor de uitgebreide test, had in het begin gelijk navigon gekocht om alvast navigatie op de iPhone te hebben. maar wil nu toch ook Tomtom gaan kopen.
  komt er vanmorgen een mail van Tom zelf dat de kaartupdates voor de Tomtom 920 gedownload kunnen worden. dit is intussen versie 835. mijn vraag is nu, waar kan ik zien als ik Tomtom voor de iPhone aanschaf, welk kaart versienummer erbij zit!

  Beantwoorden Quote

 242. Ik heb de volgende aanpassingen gedaan in de review (changelog staat onderaan het artikel):

  – Interactie met de kaart bij iGo wel mogelijk.
  – Dashboard-informatie van Navigon.
  – POI’s bij Navigon zijn uitgebreider dan aanvankelijk gedacht. Het probleem is alleen dat Navigon alleen in de buurt kijkt welke POI-categorieën daar relevant zijn. Zoek je in een klein dorpje, dan zul je maar een paar POI-categorieën vinden (eten, slapen, tanken). Kijk je op landsniveau (heel Nederland) dan zul je bijvoorbeeld niet de POI’s zien die op lokaal niveau van belang zijn, zoals winkels. Je ziet dan alleen POI’s die een regiofunctie hebben zoals havens, vliegvelden en recreatiegebieden.
  – Navigeren naar stadscentrum ook bij Navigon mogelijk (er wordt alleen geen hint getoond hoe dit moet; TomTom doet dat overigens ook niet).

  Beantwoorden Quote

 243. door EnOf

  Allereerst mijn complimenten voor de review.

  Ik denk echter een klein omissie gevonden te hebben
  bij het testonderdeel Kaartdekking:

  Navigon heeft ook Moldavië, zie de door jullie zelf gebruikte link naar Navigon.

  Hierdoor hebben Sygic en Navigon precies evenveel landen. Aan jullie nu de schone taak om de winnaar aan te wijzen.

  Beantwoorden Quote

 244. Origineel geplaatst door EnOf
  Aan jullie nu de schone taak om de winnaar aan te wijzen.

  Fijn, ik mag weer?

  Maar even over die kaarten: de kaartenmakers maken er een zootje van. Als je in Navigon namelijk Moldavië invoert als land, vindt ‘ie niets! In de omschrijving in de App Store staat het ook niet.

  Bewijs: screenshot

  Dus het kan best wel op een webpagina ergens bij Navigon staan, maar als het niet in de applicatie zelf staat, telt het niet mee. Ik kijk toch liever nog iets verder dan alleen de reclameteksten van de fabrikant. Ik heb ook nog even gecheckt of ze Moldavië misschien onder Roemenië hebben weggemoffeld, maar ook dat blijkt niet zo.

  Beantwoorden Quote

 245. door Eppo Spaargaren

  Origineel geplaatst door viermaal raden
  @Eppo Spaargaren:Hoe jij er bij komt dat TT een goede klantenservice heeft begrijp ik absoluut niets van. Het is zo ongeveer de slechtste die ik ken.Geen persoonlijke aanvallen: verwijderd.

  Já, zeer goede klantenservice….. ik moet voor diverse familie, collega’s en kennisjes de TomTom onderhouden en helpen bij problemen, van zuignap, USB voeding, 12 volt voeding, of hardware problemen tot en met het gratis vervangen van een 3 jaar oude TomTom e.d. Ik ben altijd goed, snel en correct geholpen door TomTom in Amsterdam. De grap is dat ik in mijn omgeving niemand ken die een ander merk gebruikt. Je zou je af kunnen vragen of deze bedrijven dan BETËR zijn als TomTom bij problemen ??. Maar dat lees je hier niet omdat TomTom veruit de populairste is !. Ik lees hier niets over Garmin, zijn die dan wel goed ?? kun je “die tegen normaal telefoontarief bellen ??. Van alle andere navigatie systemen kun je rustig stellen dat heel veel gejat is van TomTom, want het was immers “beter goed gejat, dan slecht gemaakt” de trouwe Tomtom gebruiker weet precies waar ik het over heb, je moet geen appels met peren vergelijken. Neen, ik werk niet bij TomTom, heb geen aandelen, Tomtom is voor MIJ de beste. En net als bij TV’s, auto’s, DVD spelers is er ook wel eens een rotte TomTom. TomTom was de eerste en nog altijd te beste, ik spreek namens vele tienduizenden tevreden gebruikers, ik kom het apparaat van Engeland, Zuid Afrika, Australië en de USA regelmatig tegen bij zeer tevreden gebruikers ;-) PUNT !

  Beantwoorden Quote

 246. door Jip56

  @Eppo Spaargaren:
  Beste Eppo, Ik waardeer jouw enthousiasme voor TomTom, hetgeen jouw volste recht is. Dat iedereen in jouw omgeving ook TomTom gebruikt is mi geen argument om te stellen dat TomTom dus het beste navigatie systeem is. Misschien zijn zij aangestoken door jouw enthousiasme of zijn het mensen die zich geen inspanning wilden veroorloven om zich in andere navigatie-systemen te verdiepen. Daarnaast heeft TomTom in Nederland zo’n naamsbekendheid dat men kan menen dat er uberhaupt geen andere systemen bestaan. Het zij zo, maar mi onterecht. Wanneer wij ons beperken tot navigatie op de iPhone zal jou inmiddels duidelijk zijn geworden dat naast TomTom inmiddels minimaal gelijke, wellicht zelfs betere navigatie-apparatuur te krijgen is.

  Beantwoorden Quote

 247. door Ed

  @Peter:

  Navigon is niet nauwkeurig. Als je door heuvels rijd (bijv. hoog) dan denkt hij vaak dat je op de weg lager gelegen rijdt. Of als je op duitse snelweg rijd en een andere weg ligt parallel aan je route dan denkt ie vaak dat je daarop rijdt… Op rit van 600km meer dan 10x gebeurt. Erg slecht. IGo geen last van die ellende. In NL werkt Navigon overigens ook erg slecht. Ga maar ‘s beetje door Den Haag heen toeren.

  IGo enige minpunten zijn;
  – kwaliteit van de gesproken instructies (klinkt heel lelijk maar wel op tijd en verstaanbaar)
  – kleuren (design) is een iPhone niet waardig :)
  – Heel soms bij een 2e start (bijv. als je na 1e start nog even je mail wilt checken en dan weer opnieuw start) duurt die opstart veel langer dan de 1e. Das raar en heb ik ook gemeld bij support.
  Verder is IGo echt technisch veel beter dan Navigon.

  Beantwoorden Quote

 248. door Thumper_uk

  Well today i found out tomtom, navigon and sygic are useless for finding an address the street name worked on all 3 but the building number 32c did not , as when you type in the street you then get the number ( which does not allow letters after number ) by using the 32 i was over 1km away from the building , hope all 3 update that problem, one thing i did find good with navigon was the lorry option something good for companies as its missing from the other 2

  Beantwoorden Quote

 249. door Dejive

  @Ed:

  Niet doen alsof heel Navigon niet nauwkeurig is..dat hij bij jou misschien niet nauwkeurig is wil niet zeggen dat hij bij niemand nauwkeurig is..bij mij is hij bijv. zeer nauwkeurig..ook in de bergen in Tsjechie en Oostenrijk was hij zeer nauwkeurig..
  Door Nederland ook nog geen problemen gehad..
  Heeft wederom met GPS te maken en dat verschilt blijkbaar haast per Iphone en weer per software per Iphone ofzo.

  Beantwoorden Quote

 250. door Ed

  @Dejive:
  Nou ja, ik voel me wel de enige hier :) maar ik lees op andere plekken (ook iphoneclub en fora) toch zeker wel vaker dezelfde klachten. Maar geeft niet, als iedereen lekker blij is met z’n gekochte nav dan is het goed. Ik zou TT best willen proberen maar ja, 99euri voor een test is wel beetje veel en weet niet zeker of ik geld terug kan krijgen of (indien TT beter) mn geld voor Igo terug kan krijgen.

  Beantwoorden Quote

 251. door Hendrik X

  Mooie opsomming van mogelijkheden en gebruiksfuncties!

  Wat ik erg mis in jullie review is het algehele gevoel bij een navigatiesysteem, geen puntensysteem wat constant 1 systeem 2 punten geeft maar de algehele ervaring.

  Nu is het voornamelijk een puntensysteem dat punten toewijst omdat de TomTom bijvoorbeeld sneller opstart. Dus er is altijd 1 systeem dat 2 punten krijgt, nooit gelijkspel, naar mijn idee een beetje een kromme manier van beoordelen.

  Het gaat bij een applicatie toch juist om om die individuele pakketten te beoordelen en daar een cijfer aan te plakken. Kijk naar bijvoorbeeld IGN.com en hun beoordelingen, naar mijn mening is dat meer reviewen en dit meer een opsomming van functies.

  Beantwoorden Quote

 252. door Thumper_uk

  One bad point on all navigation systems for the iphone is updates , windows mobile knocks the iphone out of the water on this as if you have to update only the app side of say tomtom you only update that , big difference to having to download 1.4 gb for each minor update , its a shame the iphone cannot split the app and maps as this would save us alot of time downloading , so on updates the iphone sadly sucks and the old fashioned windows mobile rocks on that

  Beantwoorden Quote

 253. door Dave

  Heb zowel Navigon als TomTom getest, en voor mij is Navigon toch de duidelijke winnaar. Mooie kaartweergave, lane assist, veel handige poi (mediamarkt, pizzahut, mcdonalds,…). Enige nadeel is de stem die in de taal van het iphone OS staat, Engels dus bij mij.
  TomTom daarentegen ziet er nog steeds hetzelfde uit als de TomTom van 5 jaar geleden. Handig qua herkenning, maar zou toch ook mogen vernieuwen vind ik persoonlijk.
  Grootste probleem met TomTom vind ik de achterlopende positie op de kaart, deze is echt niet nauwkeurig! Je bent een straat al voorbij in realiteit en op je iphone TomTom moet je deze nog passeren! Toch het belangrijkste bij navigatie dat je positie op de kaart correct is. Voorts springt TomTom meestal heen en weer als je stilstaat.

  Als ik dus moet kiezen tussen TomTom of Navigon is het voor mij zeer duidelijk Navigon.

  Beantwoorden Quote

 254. door Nico

  Origineel geplaatst door Dejive
  Heeft wederom met GPS te maken en dat verschilt blijkbaar haast per Iphone en weer per software per Iphone ofzo.

  De verschillen in omgevingsfactoren zijn bepalend, niet de dezelfde iPhones of de verschillende navigatieprogramma’s. De kwaliteit van de positiebepaling is, bij dezelfde chipset (hard- en software), afhankelijk van vele factoren waarvan het ‘vrije zicht’ tot de satellieten veruit de belangrijkste is.

  Beantwoorden Quote

 255. door trueblue2

  @Dave:

  het vreemde is dat met een 3GS dat ‘heen en weer springen’ verleden tijd is. Zowel Navigon als TT staan doodstil nu wanneer ik stilsta.

  Beantwoorden Quote

 256. door joey6666

  Uiteraard is elke test tussen applicaties een momentopname, en is dit de introductie van navigatiesoftware op het OSX platform. Alle 4 leveranciers zijn oude rotten in het vak en het komt allemaal tussen de 2 tot 3 maanden wel goed, verbeteringen komen en bugs zullen verdwijnen. Deze 4 (en het worden er nog meer) zullen wat functionaliteit steeds meer naar elkaar toeschuiven.
  Maar de gemiddelde Iphone eigenaar is natuurlijk een gadget freak pur sang en het moet allemaal zo snel mogelijk uitgebracht worden maar liefst weken wachten kan moeilijk worden opgebracht laat staan een paar maanden.
  Ondertussen zijn velen onder jullie natuurlijk een prachtig stel proefkonijnen als eerste generatie Iphone NavSatters…

  Beantwoorden Quote

 257. door schumi

  De sygic is het meest onderschatte gps voor de iphone.
  Ik begrijp wel e ik ben ook zo hoor die vooral naar de zeer bekende merken terug gaat maar sygic scoort voor mij heel hoog en zelfs op een NR1.Ja,er zitten ook wel her en der wat foutjes in maar ik moet het eerste gps nog tegen komen waar er geen fouten inzitten.
  Sygic is weldegelijk heel goed.Niet iedereen wil bv lane assistant.
  Mensen vergeten dat dit er vroeger niet was,dit nog niet zo lang bestaat en je toch vroeger ook op je bestemming geraakte ;).
  Voor mij hoeft dat niet persee die lane assistant,er zijn belangrijkere zaken zoals de snelheid van het herberekeken waar de sygic mss wel het beste en snelste mee is?
  Het is bijna onmogelijk om te gaan zeggen welke nu de beste is,begin daar eens mee en binnenkort schaf ik mij ook nog copilot aan,ben echt benieuwd naar deze.

  Beantwoorden Quote

 258. door Dejive

  Origineel geplaatst door Nico
  Origineel geplaatst door DejiveHeeft wederom met GPS te maken en dat verschilt blijkbaar haast per Iphone en weer per software per Iphone ofzo.De verschillen in omgevingsfactoren zijn bepalend, niet de dezelfde iPhones of de verschillende navigatieprogramma’s. De kwaliteit van de positiebepaling is, bij dezelfde chipset (hard- en software), afhankelijk van vele factoren waarvan het ‘vrije zicht’ tot de satellieten veruit de belangrijkste is.

  Mag jij me vertellen waarom mijn Iphone met Navigon het echt super doet maar die van mijn vriendin niet.
  Ook zij heeft Navigon..we hebben beide een 3G..en beide zitten we in dezelfde auto..ook in open lucht doet die van haar het veel moeilijker dan die van mij.
  En her en der lees ik van veel meer mensen dat het ene programma het wel of niet goed doet..ook in de open lucht. is gewoon geen pijl op te trekken de GPS problemen en de positieve verhalen..zit geen logica in.

  Beantwoorden Quote

 259. door Nico

  Inderdaad @joey6666, het is een momentopname.

  De concurrentie zal ons op termijn ten goede gaan komen. Nu is e.e.a. waarschijnlijk onder tijdsdruk, nog niet geheel af, beschikbaar gekomen. Ongetwijfeld zijn alle leveranciers druk met de doorontwikkeling en optimalisatie van hun pakketten. En straks zal eenieder dat pakket kunnen kiezen dat, op dat moment, het best aansluit bij zijn/haar gebruik. Want dat ‘persoonlijke’ gebruik is bepalend om vast te stellen wat voor jou het beste navigatiesysteem is. Voor de een zal dat TomTom zijn en voor de ander weer Navigon, Sygic, iGo of een andere leverancier. Er bestaat niet ‘n ‘beste systeem’ voor ons allemaal. Gelukkig hebben we onze eigen voorkeuren.

  Zo zal het kompas van de iPhone 3GS binnenkort gebruikt kunnen worden en zullen er real-time data-voorzieningen gerealiseerd gaan worden.

  En dan komt er weer ‘n moment dat er nieuwe functionaliteit mogelijk wordt als gevolg van nieuwe hardware. En zo blijven we gelukkig stapjes vooruit gaan en hikken veel van ons vooral tegen het beschikbare budget en de contractperiode van twee jaar aan met T-Mobile om van alle nieuwe mogelijkheden gebruik te kunnen maken.

  Ook zal de iPhone geschikt gemaakt worden om de signalen van het toekomstige Europese Galileo en het eveneens toekomstige Chinese Beidou te kunnen verwerken. Deze systemen gaan niet alleen afzonderlijk ons verbeteringen bieden maar kunnen ook in samenhang gebruikt gaan worden. Daarnaast lopen er ook al diverse verbeterprogramma’s m.b.t. het GPS.

  Het enige dat onveranderd blijft zijn de veranderingen. “Maar elk ‘nadeel’ hep z’n voordeel”.

  Beantwoorden Quote

 260. door Nico

  Origineel geplaatst door Dejive
  Mag jij me vertellen waarom mijn Iphone met Navigon het echt super doet maar die van mijn vriendin niet.
  Ook zij heeft Navigon..we hebben beide een 3G..en beide zitten we in dezelfde auto..ook in open lucht doet die van haar het veel moeilijker dan die van mij.

  Voor zover bekend zit er eenzelfde chipset in de 3G en de 3GS (Infineon PMB2525 Hammerhead II). Als je dan met twee identieke, geresette iPhone 3G’s, met dezelfde hardware en legale (geen hacks e.d.) en identieke software(versies) in gelijke omstandigheden met gelijke instellingen, substantiële verschillen ervaart en dat kan aantonen lijkt mij dat reden om bij Apple aan te kloppen. Er kan dan, volgens mij, niets anders dan een fabricagefout de oorzaak zijn van het minder functioneren van de iPhone van je vriendin. Navigon heeft wel een (voor mij nog onverklaarbare) oplossing voor GPS-ontvangst problemen aangedragen. Zij stellen een soort defragmentatie voor door vanaf een veiligheidskopie e.e.a. te herstellen (is een wat vaag en omslachtig voorstel).

  Let wel dat de stand van de iPhone (gps-antenne zit in de linkerbovenhoek van de iPhone), een eventuele metalen case, de nabijheid van andere elektronica, de afscherming van je hand e.d. al enig verschil kunnen betekenen/verklaren.

  Nogmaals…de omstandigheden bepalen, gegeven de gelijke hard- en software, vooral de kwaliteit van de positiebepaling.

  Beantwoorden Quote

 261. door DJ

  Mensuuh allemaal heel erg super bedankt voor al jullie reactie !

  Door deze super review en de gegeven reacties heb ik eindelijk een keuze kunnen maken…

  Het is NAVIGON geworden !!! Ik heb er gisteren en vandaag in totaal zo’n 400 km opzitten, vanalles getest en moet zeggen, het werkt werkelijk fantastisch. Geen uitval van GPS en de herberekening werkt erg snel, echt een probleemloze navigatie gehad.

  Ik ben er erg blij mee !

  Grtz
  DJ

  Beantwoorden Quote

 262. door Maxi86

  Damn… ik heb Navigon Europa op 25 juli aangeschaft voor 75 euro destijds…
  Ik dacht dat ik ergens had gelezen dat je gekochte apps tot 30 dagen nog kan proberen te retourneren bij Apple. Maar ik kan dat artikel niet meer vinden. Zou iemand bij die mssn kunnen geven?
  btw is het over willen schakelen naar TomTom een goede reden voor teruggave van het geld?

  Beantwoorden Quote

 263. door DJ

  @Maxi86 En dan maar hopen dat je met TamTam wel zonder problemen kan navigeren….

  Beantwoorden Quote

 264. door Ed

  @Gonny, kan me voorstellen dat je nogal druk bent maar ik vind wel dat je bij de review van iGo in change moet vermelden dat er ook rijstrook assist en borden wordt weergegeven. Nu lijkt het net of dat er niet in zit en bij de anderen wel (wat dus niet zo is) sterker nog, iGo doet beter dan Navigon omdat die het scherm bevriest bij bord weergave waardoor je dus niet ziet wat eraan komt. Vind ik echt wel een verschil maken.

  Beantwoorden Quote

 265. Origineel geplaatst door Ed
  @Gonny, kan me voorstellen dat je nogal druk bent maar ik vind wel dat je bij de review van iGo in change moet vermelden dat er ook rijstrook assist en borden wordt weergegeven.

  Terecht punt, maar… heeft iemand al eerder iets gezegd over die rijstrookassistent van iGo?
  (je wekt nu een beetje de indruk alsof ik het na eerdere opmerkingen heb laten liggen)

  Edit: ik heb nog even gecheckt: het staat toch in de specificatietabel (op het 3e tabblad). Navigon, Sygic en iGo hebben een rijstrookassistent, TomTom niet. Ik heb de specificatietabel voor de duidelijkheid ook nog even als plaatje op het eerste tabblad gezet.

  Beantwoorden Quote

 266. door viermaal raden

  @Ed:

  Wat Navigon doet is “Reality View”, hierbij zie je over het volle scherm hoe (bijv.) de afslag er in “werkelijkheid” uitzet. Dit is een feature wat losstaat van lane-assist en wat je desgewenst kunt uitzetten.

  Lane assist hebben ze allemaal behalve TT.

  Beantwoorden Quote

 267. door Ed

  @Gonny, uhh ja, ikzelf op 20aug 12.01hr :) . Het lijkt misschien alsof ik voor iGo werk ofzo maar dat is niet zo hoor. Vind het gewoon een goed stuk software.

  Beantwoorden Quote

 268. door Peter

  Mede dankzij de review en alle reacties hier heb ik er voor gekozen om vandaag Navigon aan te schaffen en niet TomTom. Valt op dat men toch wel erg te spreken is over Navigon en het doet wat het moet doen. Ben benieuwd. Op dit moment staat hij te downloaden. :-)

  Beantwoorden Quote

 269. door Ed

  @viermaal raden
  dat reality view klinkt leuk en fijn dat jet kan uitzetten (dat zegt al genoeg) maar als je een afslag hebt waarin een tweede afslag zit en dat scherm bevriest op eerste afslag dan heb je mooi een probleem (wat mij dus paar keer gebeurt is). Uitzetten betekent zoveel als “je hebt er dus niks aan”. De reality zoals iGo die laat zien is dus veel reeeler. Je ziet de rijstrook die je moet kiezen EN de borden EN de weg zoals je in navigatie modus ziet. Wat mij betreft super dus.
  @Gonny, thanks voor de correctie.

  Weet iemand of je je geld terugkrijgt als TT niet bevalt?

  Beantwoorden Quote

 270. door Peter B.

  Ik weet niet of ik het gemist heb, terwijl ik op het strand zat, maar zijn die “look-and-feel” filmpjes van de verschillende pakketten al geplaatst !?!?

  Beantwoorden Quote

 271. Origineel geplaatst door Peter B.
  Ik weet niet of ik het gemist heb, terwijl ik op het strand zat, maar zijn die “look-and-feel” filmpjes van de verschillende pakketten al geplaatst !?!?

  Goed dat je vraagt. We zijn gisteravond een uur of drie bezig geweest, maar het resultaat was niet naar wens. Voorbeeld: het scherm van iGo is vrij licht van kleur, waardoor de interface op het filmpje niet goed te zien was. Bij daglicht filmen is ook niet ideaal omdat de schermen dan minder goed afleesbaar zijn. Verder hebben we geprobeerd om elke kanshebber zo eerlijk mogelijk te testen, door volledig te herstarten en vanaf steeds een andere plek (waar nog geen gps-fix was gedaan) te vertrekken, waarbij de overige 80% van het traject wel hetzelfde was. Helaas lieten sommige navigatiepakketten het een beetje afweten met de gps-fix waardoor de helft van de rit er geen gps-ontvangst was. Dat kan een toevallige misser zijn (tijdens andere ritten was de gps-fix er wel snel), dus hebben we dezelfde rit nog 5, 6 keer overgedaan. Een simpel filmpje maken waarmee je met wat iPhones op je dashboard rijdt is makkelijk te maken, maar als het grondig moet gebeuren, moet je elk toeval uitsluiten en bijv. niet gaan testen met het ene navigatiepakket op een iPhone die propvol met applicaties staat en de andere op een test-iPhone waarop maar een paar andere apps geïnstalleerd staan. Dus dan pakken we liever wat meer tijd, dan een prutsfilmpje waar we spijt van krijgen (spontaan gemaakte testfilmpjes die best een goede indruk geven hoe het werkt zijn al wel op YouTube te vinden, dus het voegt niet zoveel toe als we ook zoiets maken).

  Beantwoorden Quote

 272. door Peter B.

  @Gonny van der Zwaag:

  Ok, ben benieuwd !
  Wellicht is anders ook een look-and-feel beschrijving mogelijk !?

  Hoe reageert iPod, hoe reageert telefoon, enzenz…

  Beantwoorden Quote

 273. @Peter B.: Ja, dat kan, maar een beschrijvend verhaal vind ik zelf altijd wat veel leeswerk, terwijl je zelf nog erbij moet fantaseren hoe het in de praktijk eruit ziet. Op zich vind ik dat de lezers die hun ervaringen in de reacties zetten, eigenlijk net zo’n belangrijke rol bijdragen aan het complete verhaal. Ik kan Navigon wel overzichtelijk vinden, maar als 5 anderen dat ook zeggen, overtuigt het toch iets mee. Wat me trouwens wel opviel tijdens die ritjes, is dat de iPhone-versies toch nog wel een stuk achterlopen op de PND-versies van de fabrikanten (dat is al meer mensen opgevallen).

  Beantwoorden Quote

 274. door viermaal raden

  @Ed:

  Navigon heeft beide! Dus EN Reality View EN Lane Assist die je onafhankelijk van elkaar aan/uit kunt zetten.

  Als je software terug wilt geven zul je met een beter argument moeten komen.

  Beantwoorden Quote

 275. door mhoutman

  ik probeer nog steeds te achterhalen hoe IQ routes op tomtom werkt. dat kan toch alleen maar door regelmatig deze IQ gegevens te updaten via tomtom home ??

  Beantwoorden Quote

 276. door Peha5772

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  Peha

  Klopt dat je dat zegt. Maar ik vindt als je echt objectief wilt kijken naar een product sommige punten moet laten vallen. Zaken als hoe er iets uitziet en taalinstellingen zijn voor (bijna) niemand van belang. Deze zaken zou je misschien apart moeten vermelden. Verder is het natuurlijk een mooie review.

  Beantwoorden Quote

 277. door Peter B.

  Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  @Peter B.: ===knip===Wat me trouwens wel opviel tijdens die ritjes, is dat de iPhone-versies toch nog wel een stuk achterlopen op de PND-versies van de fabrikanten (dat is al meer mensen opgevallen).

  Bedoel je achterlopen qua ontwikkeling, of achterlopen met het aangeven van de juiste locatie op de kaart tijdens het rijden !??
  :-)

  Beantwoorden Quote

 278. door Benno Z

  Origineel geplaatst door mhoutman
  ik probeer nog steeds te achterhalen hoe IQ routes op tomtom werkt. dat kan toch alleen maar door regelmatig deze IQ gegevens te updaten via tomtom home ??

  Nee, zo werkt het dus niet, de IQ-routes zijn al in de kaarten verwerkt van de TT-app. IQ-routes heeft dan ook niets te maken met actuele files, lees onderstaande maar eens:

  “Elke keer dat ze met hun apparaat verbinding maken met TomTom HOME, voorzien miljoenen TomTom-gebruikers overal ter wereld ons vrijwillig en anoniem van gegevens over de snelheden die ze tijdens hun reizen hebben gereden.
  Hierdoor heeft TomTom nu een gigantische database met miljarden kilometers aan daadwerkelijke rijervaringen van klanten. Deze informatie is in de loop der jaren verzameld van ruim zeven miljoen TomTom-gebruikers.
  Aan de hand van deze gegevens berekent de unieke IQ Routesâ„¢-technologie van TomTom je optimale route. Deze route is gebaseerd op de snelheid die daadwerkelijk op wegen wordt gereden en niet alleen op maximumsnelheden. Er wordt dus rekening gehouden met eventuele vertragende factoren (zoals drukke kruispunten, zebrapaden en zelfs winkelend publiek).
  Deze gegevens verbeteren de kwaliteit van TomTom-navigatie in het algemeen, maar zijn met name van nut voor de gedetailleerde routes die we geven als je op een specifiek tijdstip of een specifieke dag wilt reizen.”

  Ik hoop dat je dat begrijpt. Met je iPhone draag je dus niet bij aan het verzamelen van deze gegevens, alleen de apparaten die met TT-Home communiceren doen dat.

  Ik heb overigens een niet zo leuk bericht ontvangen van TT bij het navragen over wel of geen updates voor bijv. Map-share, file-info, e.d., zie hier hun antwoord:
  “Wellicht dat in de toekomst de applicatie wordt ge-update met dergelijke functies, maar misschien ook niet.”

  Tja, wat moeten we hier nu weer mee? Ik, en vele andere gebruikers, zijn van mening dat deze tt-app een uitgeklede versie is met zeer weinig functionaliteit. Mijn TomTom One van zo’n 5 jaar oud heeft meer functies, is veel sneller en heeft wél vloeiende kaarten en een goede GPS-ontvangst. Je mag toch verwachten dat een product anno 2009 en geschreven voor een moderne telefoon over véél meer functionaliteit mag beschikken?

  Beantwoorden Quote

 279. door Ed

  @viermaal raden:
  Klopt maar wat ik zeg is dat ik ze beide wil maar niet dat m’n scherm bevriest.

  Beantwoorden Quote

 280. door viermaal raden

  Origineel geplaatst door Ed
  @viermaal raden:
  Klopt maar wat ik zeg is dat ik ze beide wil maar niet dat m’n scherm bevriest.

  Je scherm bevriest niet maar die reality view blijft gewoon een aantal seconden staan. Zo werkt dat ook bij alle PNA’s.

  Je zult gewoon moeten kiezen want het is of’t een of’t ander. Zo gaat het altijd in het leven.

  Beantwoorden Quote

 281. door Ed

  @viermaal raden:
  Schoolmeester? Je argumenten waarmee je me eigenlijk gelijk geeft gebruiken om tegen te spreken. Is een kunst maar komt beetje belerend over…

  Beantwoorden Quote

 282. door Ed

  Ik zou wat meer gebruikerservaringen van TT verwachten hier… Iemand?

  Beantwoorden Quote

 283. door viermaal raden

  Origineel geplaatst door Ed
  @viermaal raden:
  Schoolmeester? Je argumenten waarmee je me eigenlijk gelijk geeft gebruiken om tegen te spreken. Is een kunst maar komt beetje belerend over…

  Nee, ik ben gewoon iemand die weet dat je vaak keuzes moet maken. Wat jij wilt kan niet! Dus als die Reality View je stoort dan moet je hem uitzetten.

  En anders is er natuurlijk altijd de mogelijkheid dat je je eigen iPhone applicatie ontwikkelt. Kun je rijk mee worden.

  Maar ook dat is weer een keuze.

  Beantwoorden Quote

 284. door Peter B.

  @viermaal raden @ed

  Heren, heren !!

  Bel elkaar even anders….

  Beantwoorden Quote

 285. door Ed

  @Peter B.:
  Dank je Peter, goed idee :) zal ik doen…
  Maar serieus, wat heb ik eraan dat ik het uit kan zetten? Dan zou het er net zo goed niet in hoeven te zitten is wat ik bedoel te zeggen. En aangezien dit om een vergelijkende test gaat: bij iGo hoef je het niet uit (of aan) te zetten maar is het standaard op een betere manier weergegeven. Ja, smaken kunnen verschillen. Maar een stilstaand beeld in een navigatiesysteem terwijl je rijd vind ik niet kunnen (is net zo erg als even geen gps fix hebben bij het naderen van een afslag of kruispunt).

  Beantwoorden Quote

 286. door Peter B.

  Leuke site gevonden : Voegt info toe, denk ik.

  http://www.autonavigatieblog.nl/
  (Niet van mij)

  Beantwoorden Quote

 287. door Dejive

  @Ed
  Volgens mij als je op de afbeelding drukt met je vinger dan springt hij gewoon weer naar het navigeren..heb het zelf nog niet geprobeerd, maar heb dat ergens gelezen.
  Ik vind de navigatie trouwens heel duidelijk met 2 afslagen kort achter elkaar..dat wordt duidelijk gezegd vind ik zelf..maar nogmaals..je kunt volgens mij die afbeelding dus “wegtikken”

  Beantwoorden Quote

 288. door Benno Z

  Origineel geplaatst door Ed
  Ik zou wat meer gebruikerservaringen van TT verwachten hier… Iemand?

  Ja hoor, op zich een prima pakket. Ik navigeer al jaren met een TT-One en ben daar zéér over te spreken. Ik heb vanwege mijn werk al diverse navigatiesystemen kunnen gebruiken maar mijn ervaring is dat TomTom de enige is die in al die jaren snel en foutloos heeft gewerkt, in binnen- en buitenland. Dat is voor mij de reden geweest om de TT-app aan te schaffen, maar helaas valt deze toch wat tegen. De interface, duidelijkheid en het bedieningsgemak is goed, zelfs beter dan mijn One. Ook de aankosttijd klopt op de minuut nauwkeurig, maar er zijn té veel minpunten in deze versie:
  – oudere kaart, vandaag ben ik bijvoorbeeld in een bussluis geloodst, mijn One wist deze te omzeilen en gister ben ik om een éénrichtingsweg heen gestuurd wat geen inrichtingsweg is, nu niet en de komende jaren niet.
  – oude en/of incomplete POI database
  – incomplete flistlocatie-database
  – geen file-info
  – geen map share, en dat vind ik persoonlijk een zeer groot gemis
  – geen mogelijkheid om zelf POI’s toe te voegen
  – kaart verschuift schokkerig
  – GPS niet 100% betrouwbaar, maar dat zal wel een iPhone issue zijn.
  Mocht TomTom bovengenoemde punten in een gratis update aanpassen dan is het een toppakket.

  Beantwoorden Quote

 289. door Francis

  Ik ben een GPS freak en heb dus alle vier deze programma’s in mijn bezit, grote investering maar ieder weekend op stap gaan bier zuipen en sigaretten roken kost ook veel geld . . . :-p

  Ik ga het zelfs heel kort houden, ik beschouw Navigon en Tomtom op hetzelfde niveau, onmiddellijk gevolgd door Sygic ( dit programma heeft me zeer aangenaam verrast ) en Igo hinkt eigenlijk een beetje achteraan.

  Ik ben altijd een echte Tomtom gebruiker geweest, ik heb trouwens ook nog steeds de TT930 en de Navigon 8310, de Garmin Nuvi 765T heb ik weer verkocht, het einige waar dit toestel in uitblonk was de TMC functie, voor de rest kan ik er weinig goeds over vertellen.

  Wat de GPS fix betreft, maakt het eigenlijk niet uit welke software je gebruikt, op de iPhone gebruiken deze 4 programma’s sowieso dezelfde receiver.

  En eerlijk . . . als nu iemand me zou vragen om maar één enkel toestel te kiezen . . . de keuze zou verdomd lastig zijn, mijn voorkeur zou uitgaan naar Navigon denk ik, grafisch wordt dit pakket door geen enkel andere GPS software systeem benaderd, ok, instelmogelijkheden zijn een stuk minder dan die van Tomtom, maar qua accuraatheid en positiebepaling zijn beide systeem aan mekaar gewaagd.

  Wat sygic betreft, dat moet ik nog enkele dagen testen, maar dit pakketje begint me meer en meer te bevallen, flitspaal functie werkt daar ook perfect, da’s bij Navigon toch een beetje droevig : Opgelet, gevaarlijk punt . . . de eerste keer dat ik dat hoorde, keek ik alle richtingen uit, achteraf bekeken moet dat een zeer dom gezicht geweest zijn . . .

  Bottomline :

  Tomtom : accuraatheid, instelmogelijkheden : top
  Grafische voorstelling : beperkt

  Navigon : accuraatheid en grafische voorstelling : top
  Instelmogelijkheden : beperkt

  Sygic : Accuraatheid : top
  : Instelmogelijkheden : beperkt
  : Grafische voorstelling : beperkt

  IGo : Een pakket dat ik eigenlijk niet meer zal
  aankopen. Ik heb er trouwens ook geen
  flitspalen op teruggevonden.

  Aan jullie de keuze om het meest geschikte er uit te kiezen, wat de prijs betreft komen alle pakketten wel in elkaars buurt, met andere woorden —–> succes!!!

  Beantwoorden Quote

 290. door PuijkeN

  Wat ik best wel handig vond is dat wanneer ik de Iphone op mijn radio aansluit via USB-kabel, men muziek mooi gedempt wordt en daarna verder speelt als er een aanwijzing moet gegeven worden. In het artikel vond ik wel iets terug over het naar muziek luisteren in combinatie met de GPS, dat de muziek dan gedempt of even onderbroken werd.

  Ik heb dit op twee radio’s kunnen testen en was aangenaam verrast. Voorlopig enkel kunnen testen met TomTom, maar binnekort test ik ook even met Navigon. Maar als er een gesproken instructie nadert wordt de muziek tijdelijk gepauzeerd. De instructie van de GPS komt dan door de auto-boxen, waarna de muziek opnieuw verder gaat.

  Dit werkte op een Alpine XDA-001, waar je de Ipod bedient via de radio, iets wat ook perfect mogelijk is tijdens het navigeren. Anderzijds werkte dit ook op een Pioneer radio met Ipod ondersteuning, het enige verschil was dat de Pioneer standaard ingesteld stond dat de bediening op de Iphone zelf gebeurd.

  Ik heb hier niet onmiddelijk iets over gelezen in het artikel maar vind dit toch wel een HEEL interessant iets, de instructies komen namelijk door de auto-boxen, wat het een stuk makkelijker maakt om te horen. De meeste radio’s laden ondertussen ook de Iphone gewoon op dus ik denk dat ik maar even een Brodit houdertje ga kopen ipv een dure TomTom.

  Beantwoorden Quote

 291. door Peter

  Origineel geplaatst door Benno Z
  - GPS niet 100% betrouwbaar, maar dat zal wel een iPhone issue zijn

  Klopt. Als je bijvoorbeeld met Google Maps rondt rijdt zie je ook dat hij met zijn positie soms naast de weg zit. Dat ligt denk ik echt aan de iPhone en de positie bepaling van het toestel.

  Beantwoorden Quote

 292. door mhoutman

  @Benno Z:

  thx. helemaal duidelijk, ik dacht alleen dat al die IQ route gegevens anoniem van vodafone gebruikers werd verzameld. het is jammer dat dus de iphone lang niet zo up-to-date is als een “gewone” tomtom die je aan tomtom home kunt hangen om iQ routes te updaten. tja wie weet maakt apple itunes wat meer “open” voor andere developers

  Beantwoorden Quote

 293. door Marco

  Ik ben in de (naïeve?) hoop dat de houder van TomTom er voor zal zorgen dat de GPS fix goed komt en je positie op de juiste weg weergegeven gaat worden (en niet op de parallelweg o.i.d.). Wellicht dat het schokken en het reeds gepasseerd zijn van de zijstraat t.o.v. wat de iPhone aangeeft ook tot het verleden gaat behoren. Voornamelijk dat laatste is voor mij de reden dat ik nog wacht met de aanschaf van een navi op mijn 3G.

  Beantwoorden Quote

 294. door Freekie

  Ik heb Navigon op de fiets uitgeprobeerd (ik rij vrij weinig auto), ook n.a.v. het bericht hier, maar deze valt me dan behoorlijk tegen. In de specs in de test staat dat je bij het routeprofiel kan aangeven wat voor soort route je wilt: snel, optimaal, kort of mooi. Echter hier een flinke tegenvaller: dat kan alleen bij het snelheidsprofiel auto, motor en vrachtwagen. Bij fiets of voetganger heb je niets te kiezen en dat is ook duidelijk. Niets geen mooie route: zo snel mogelijk naar de dichtsbijzijnde grotere weg en dan via deze grotere wegen naar je bestemming. Net alsof je in de auto rijdt ;-). Ook is vaak niet bekend dat je als fietser veel een-richtingsstraten wel in mag, dus stuurt Navigon je met een grote boog daar omheen. Ook diverse grote geasfalteerde fietspaden door de bossen die er al sinds mensenheugenis liggen kent ie niet, zodat je volgens Navigon kilometers door niemandsland fietst met als enige melding dat je moet omkeren. Om het op de fiets lekker te laten werken, zullen dus meer specifieke fietsgegevens toegevoegd moeten worden. Een GPX-file van een zelfgemaakte route kunnen importeren zou een hoop goed maken. Maar eerst graag de juiste gegevens over waar fietsen wel en niet mogen komen en de keuze voor een mooie route.

  Weet iemand of TomTom hier beter mee omgaat? Zijn daar de fietsroutes wel echt voor fietsers aangepast?

  Overigens ben ik over Navigon verder wel tevreden: ziet er goed uit, niet zo van die schreeuwerige kleuren als TomTom en een supersnelle herberekening. Ik heb nog steeds hoop dat het met updates ook voor de fietser beter zal worden en dan kan het ook voor mij een pracht van ‘n programma worden.

  Beantwoorden Quote

 295. door Douwe

  @Gonny: Ik mis in het review een belangrijk voordeel van iGo: de 3D weergave houdt ook rekening met hoogteverschillen.

  Dit is de reden dat ik tijdens de vakanties het liefst met iGO navigeer: bij TomTom zie je niet eens dat er tussen twee dorpen een bergkam kan liggen, en mijn ervaringen met TomTom in de bergen rijden zijn slecht. Bij iGo zie je direct of je over of door de bergen rijdt. Daarnaast zie je viaducten ed ook 3D

  Daarnaast mis ik in alle pakketten de mogelijkheid om slechts een deel van de kaarten te downloaden. Dit zou mi heel handig zijn: alleen tijdens vakanties heb ik europa nodig, voor mijn werk is de benelux genoeg…

  Beantwoorden Quote

 296. door mbln

  Ik gebruik nu wisselend TOMTOM en Navignon. Wat ik merk is dat mijn autolader moeite heeft de batterij op spannning te houden. Bij de Navignon loopt deze zelfs langzaam leeg. Ik heb verder alleen Bluetooth nog aan staan en geen 3G. Mijn autolader is een nieuwe Brodit active loader. Verder prima ding.
  – Zijn er meer ervaringen op dit gebied?
  – Is het inderdaad zo dat Navignon meer stroom nodig heeft?
  – Zijn er betere laders die wel meer stroom kunnen leveren?

  Beantwoorden Quote

 297. door Gideon van Melle

  Ik zie nog niet hoe ik routes kan opslaan in TomTom. Dart kan wel in Navigon, maar wel in de volgorde van maken. Dat via Meer > Route > Nieuwe Route > Routepunten vastleggen > Route Berekenen. Daarna via Meer kan je de route opslaan. Navigon klapt er trouwens vaak uit bij extreem lange routes. Ook kan hij geen lange routes voor de fiets aanmaken (300-400km). Batterij van iPhone is trouwens maar goed voor een paar uur navigeren dus een tocht van meer dan 4 uur zit er niet in als je niet kan opladen onderweg.

  Beantwoorden Quote

 298. door tieme

  @Gonny: ik mis in de behandeling van de 3D weergave de mogelijkheid om hoogteverschillen 3D weer te geven. Dit is één van de redenen dat ik al een tijd iGO gebruik tijdens vakanties: hier zijn hoogte verschillen duidelijk zichtbaar op de kaart. Ook kun je zie of je onder een viaduct door moet rijden of juist er overheen rijdt…

  Daarnaast is mijn totaal objectieve mening ;) dat iGo er het best uitziet en de eenvoudigste interface heeft (laatst gebruikte plaatsnamen worden onthouden, dus bij de tweede keer naar Amsterdam navigeren wordt al direct Amsterdam als 1e optie gegeven en heb je dus in 2 taps je plaatsnaam…)

  Tenslotte vind ik het een gemis bij de navigatie software voor de iPhone dat ze geen van allen gebruikmaken van in-app purchasing of iig van het installeren/de-installeren van aangeschafte kaarten: ik zou het heel handig vinden om bv alle kaarten van Europa te kopen, maar voor de time-being alleen de Benelux te installeren, en pas tegen vakantietijd de nodige overige kaarten…

  Verder erg blij met je review. Komt er nog een aanpassing met Co-Pilot, of wacht je tot de update?

  Beantwoorden Quote

 299. door Wobbel

  weet iemand misschien wat de motor optie inhoud?
  andere route ofzo?

  Ik ben namelijk nog steeds een zwevende kiezer.. TT of Navigon… ik weet het nog steeds niet.

  Misschien komt er nog een eindejaars aanbieding..

  Beantwoorden Quote

 300. @Wobbel:

  Ik heb net de speed profiles van Navigon in een andere manual gevonden;

  Setting Meaning and possible values
  Speed Profile
  Determine your means of transport. This
  setting is important for calculating route
  and arrival times.
  Fast car
  Standard car
  Slow car
  Motorcycle: Bendy routes are preferred.
  Truck: Avoid through streets as much as
  possible.
  Bicycle: One-way streets are often
  inapplicable to cyclists.
  Pedestrian: Traffic regulations that apply
  only to vehicles are not taken into
  consideration.

  we zijn momenteel CoPilot aan het testen, die heeft heel veel opties en is goedkoop. Volgende week publiseren we een vergelijk met Navigon NA.

  Beantwoorden Quote

 301. @Wobbel:

  Dit heb ik gelezen in een andere Navigon user manual;

  Motorcycle: Bendy routes are preferred.
  Truck: Avoid through streets as much as possible.
  Bicycle: One-way streets are often inapplicable to cyclists.
  Pedestrian: Traffic regulations that apply only to vehicles are not taken into consideration.

  Beantwoorden Quote

 302. Voor “Reisschema’s” is geen plaats meer in TomTom. Nog een vraag gesteld op hun website, maar het antwoord sloeg op andere versie van TT: niet op de iPhone versie. In Navigon gaat het wel, maar weer volgens hun vaste aanmaak protocol. In Sygic wordt het gedaan zo ongeveer als het in TT gebeurde. De punten moet voor fietsen niet al te ver uit elkaar liggen, want dan weigert Sygic de route te berekenen.
  Zowel Navigon als Sygic zijn er bij mij een keer uitgeklapt bij het maken van een lange route met veel tussen punten. Dan kan je weer opnieuw beginnen.

  Beantwoorden Quote

 303. door roy

  Bedankt voor de review. Maar is het mogelijk bij TomTom (bij Navigon iig niet) om coordinaten van fietsroutes in te laden?

  Beantwoorden Quote

 304. door harald

  een filmpje van een test
  door verschillende landen van Europa

  iphone Navigon vs TomTom one

  http://www.youtube.com/watch?v=rsUh6H4CHuE

  Beantwoorden Quote

 305. door kollie

  Was het niet zo dat CoPilot Live Europe zodra deze in iTunes kwam ook beoordeeld en toegevoegd zou worden?

  Daar ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar.

  Beantwoorden Quote

 306. door harald

  weer een mooie vergelijking tussen Navigon & TT

  http://edition.cnn.com/2009/TECH/11/11/navigation.apps.review/index.html?iref=24hours

  sorry, maar Navigon scoort stukken beter!

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.