De beste gratis Nederlandse boeken voor je iPad

·

verjaardag-ipadEén van de zaken waar de iPad zich uitstekend voor leent, is het lezen van boeken. Hoewel dat helemaal niet ingewikkeld is, zijn er wel een aantal weetjes die handig zijn. In dit artikel zetten we alles rond het lezen van boeken op de iPad voor je op een rij en vertellen we waar je mooie boeken kunt vinden.

Welke soorten boeken zijn er?
Op dit moment kun je verschillende soorten boeken lezen op de iPad. Relevant daarbij is het formaat waarin een boek is gemaakt en een belangrijk verschil daarbij is de PDF versus de ePub.

PDF met een mooie opmaak…

Een boek in PDF-formaat is soms gratis online via een website te downloaden. Zulke boeken hebben een mooie maar ook vaste opmaak van de pagina’s. Op een groot scherm, zoals een computer of iPad, zijn ze uitstekend te lezen, maar op een iPhone worden de letters te klein en moet je continu schuiven over het scherm. PDF’s zijn overal online te vinden. Via je computer kun je ze overzetten op je iPad en met een programma als GoodReader (en vanaf juli ook via iBooks) kun je deze PDF’s eenvoudig op je iPad lezen.

Handige maar eenvoudig ePubs…

Om dat bezwaar van de vaste opmaak van PDF’s op te lossen is er het ePub-formaat waarin ook boeken worden aangeboden. Deze boeken hebben vaak een eenvoudige opmaak, maar zijn wel op allerlei grote en kleine schermen uitstekend te lezen. Lees je vanaf een iPhone, dan worden de regels korter, maar is de tekst nog steeds goed leesbaar. Het ePub-formaat wordt over het algemeen gebruikt voor de officiële e-books die je vindt bij boekhandels als Amazon of Bol (maar hou wel rekening met DRM!). Ook de eigen boekwinkel van Apple, de iBook-applicatie, levert boeken in dit formaat.

… en fraaie apps

aliceTot slot is er nog een derde formaat dat wordt gebruikt om boeken aan te bieden, dat is… een gewone app. Dit heeft als voordeel dat een boek niet als een kale tekst wordt gezien, maar mooi kan worden opgemaakt, compleet met menu’s, tekeningen, muziek of animaties. Apps worden dan ook veel gebruikt om series van stripboeken aan te bieden, maar ook voor kinderboeken met animaties wordt vaak voor dit formaat gekozen. Hierbij zie je momenteel veel innovatie en het vertellen van verhalen wordt op een heel andere manier uitgewerkt. Bekende voorbeelden op dit gebied die inmiddels veel persaandacht hebben gekregen zijn Alice in Wonderland, Toy Story, of Elements waarin de verschillende scheikundige elementen prachtig worden verbeeld.

Waar kan ik mooie boeken vinden?

Een plek waar je natuurlijk begint met zoeken is de iBook-applicatie van Apple zelf. Deze app heeft letterlijk twee kanten: aan de ene zijde zie je een boekenkast met je aangeschafte werken, aan de andere kant vind je een winkel met een flink aanbod. De Nederlandse winkel bestaat op dit moment nog vooral uit gratis boeken van tientallen jaren oud. Denk hierbij aan klassiekers als Tom Sawyer of Jules Verne. In de Amerikaanse versie van de winkel vind je al een uitgebreid aanbod hedendaagse boeken. Het is nog even onduidelijk welke partijen Apple heeft weten te verleiden tot het aanbieden van moderne Nederlandstalige boeken. Zodra de iPad in juli in Nederland wordt uitgebracht zullen we hier meer inzicht in krijgen.

Boeken die nog niet via Apple worden aangeboden, maar wel vrij van DRM zijn (kopieerbeveiliging) kun je overigens eenvoudig via je computer importeren naar iTunes. Daarna kun je ze eenvoudig synchroniseren naar je iPad en vervolgens via de ibook-applicatie lezen. Let op: veel boeken van bijvoorbeeld bol.com bevatten een kopieerbeveiliging, waardoor ze niet in te lezen zijn op de iPad. Ga er dus niet vanuit dat je alle boeken van bol.com kunt lezen op je iPad, want dat kan tegenvallen.

Een andere plek waar je veel goede Engelstalige boeken kunt vinden is bij Amazon.com. Deze boeken zijn via de Kindle-app uitstekend te lezen op je iPad. Een voordeel is bovendien dat je boeken online staan en ook al je aantekeningen en bladwijzers online worden bijgehouden. Heb je de iPad een keer niet bij je, dan kun je op je computer of iPhone doorlezen waar je op de iPad was gebleven.

rode appel

Een derde voor de hand liggende plaats om naar boeken op zoek te gaan is de App Store van Apple. Er worden momenteel enorm veel boeken als app aangeboden en deze vind je niet in de iBook store, maar in de gewone App Store van Apple.

Tot slot kun je ook gewoon op internet zoeken, bijvoorbeeld naar gratis PDF’s van boeken. Op diverse sites kun je zulke boeken dowloaden.

Tips voor goede boeken

Hoewel het ondoenlijk is om alle goede boeken hier op te sommen, hebben we flink wat tips voor je met plekken waar je interessante Nederlandstalige boeken kunt vinden.

Algemene verzamelsites met boeken

Natuurlijk is er een speciale startpagina over E-books, met onder meer veel links naar andere verzamelsites met gratis boeken. Een mooie plek om eens een speurtocht naar goedkoop leesvoer te starten is e-book.startpagina.nl. Ook op ereaders.nl vind je veel informatie over Nederlandstalige ebooks (maar ze zijn niet altijd compatibel met de iPad).

Dan is er nog een startpagina bolvol gratis boeken. Het is hier wel even zoeken, maar dan heb je ook wat. Van bijbels tot klassiekers, maar ook hedendaagse jeugboeken of fantasy kun je hier vinden. gratis-ebooks.goedbegin.nl. De links verwijzen door naar bronnen. Soms zijn hier PDF’s te downloaden, soms kun je teksten of boeken alleen online lezen.

Verzameling Nederlandstalige klassiekers op Bol.com
Deze boeken zijn in het ePub-formaat zonder beveiliging. Je kunt ze eenvoudig inlezen in iTunes en dan op je iPad zetten. Daarna zijn ze zichtbaar in de iBooks-applicatie op de iPad. Kijk op: www.bol.com/nl/m/boeken/digitaal-gratis/index.html. Veel van deze boeken zijn overigens ook direct via de iBook-store van Apple gratis te downloaden.

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren
Overzicht met informatie van allerlei auteurs. Van veel auteurs zijn teksten of complete boeken te lezen, wel alleen online. Je kunt dus geen PDF downloaden en op je iPad zetten. Desondanks is het een mooie bron van informatie voor lezers. Kijk op: : www.dbnl.nl.

Gutenberg Project
Bijna 50 klassiekers van het Gutenberg Project in het Nederlands. Joost van den Vondel, sprookjes van Andersen of middeleeuwse rijmpjes. Ga naar: www.gutenberg.org/browse/languages/nl.

Google Books
Google kan alles, zo hebben ze ook veel gratis boeken beschikbaar. Naast Bederlandstalig is er natuurlijk ook veel in andere talen aanwezig. Ook kun je er tijdschriften vinden over allerlei onderwerpen: books.google.com

Gratis Nederlandstalige kinderboeken

margrietNaast de algemene sites met veel boeken, zijn er ook specialistische sites die boeken aanbieden over een speciaal onderwerp. Zo zijn er verschillende sites met gratis kinderboeken:

 • Op de website kinderboek.webdocument.nl vind je verschillende PDF’s van Nederlandstalige kinderboeken die door mensen in eigen beheer zijn uitgebracht. De meeste boeken zijn eenvoudig opgemaakt, met af en toe een afbeelding.
 • Bij Margriet Verbeek vind je ook diverse Nederlandstalige e-books, zoals vertaalde brieven van kinderen uit het begin van de 20ste eeuw: www.margrietverbeek.nl/ebooks.html.

Gespecialiseerde onderwerpen, zoals lifehacking

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen die een gratis online versie aanbieden van een boek dat ook op papier te koop is. Veel van deze boeken worden via specialistische sites aangeboden. Hieronder geven we je een paar tips voor mooie gratis boeken

lifehacking

 • Op de site Biblioo vind je online zo’n twintig lesboeken, leesboeken en enkele beknopte reisgidsen.
 • Gratis reisgidsen vind je op BookBoon: http://bookboon.com/nl/reizen.
 • Op dezelfde site kun je ook gratis studieboeken vinden: http://bookboon.com/nl/studie
 • Wikibooks is een plek waar kostenloos leerboeken en lesmateriaal worden verspreid, bijvoorbeeld over celbiologie, wiskunde, koken, geschiedenis, of bronsgieten voor beeldhouwers.
 • Een recent en goed boek is het ‘Handboek Communities‘ van Erwin Blom. Hij vertelt van alles over het opzetten en onderhouden van communities en dat boek is online volledig gratis te downloaden op z’n eigen site.
 • SB-management biedt enkele gratis boekjes aan over klantgericht werken, verkopen of opleiden: www.sb-boek.com.
 • Lifehacking biedt acht verschillende Nederlangstalige boeken om je leven makkelijker en leuker te maken. Ideaal om op je iPad altijd bij de hand te hebben: lifehacking.nl/gratis-downloads.

sb books

Tot slot hebben we nog een aantal tips voor apps die op een prachtige manier verhalen vertellen. Aangezien de iPad officieel nog niet in Nederland beschikbaar is, is het aantal nederlandse boeken hier nog zeer beperkt, maar ze zijn er al wel. We verwachten op dit gebied de komende maanden een stormachtige groei. Menige creatieveling zal graag z’n verhalen via een app willen vertellen. Hou je van innovatieve boeken, dan wordt het leuk om de gewoon lekker zelf in de app store te gaan rondneuzen, op zoek naar wat moois. Bij mijn eigen speurtochten ben ik de volgende boeken tegengekomen die me zeer aanspreken. Ze zijn niet allemaal nederlands en ook niet allemaal gratis. Toch vond ik ze zo de moeite waard, dat ze in dit artikel over mooi leesvoer niet mogen ontbreken:

Verhalen voor Canterbury is het debuutalbum van de Vlaamse striptekenaar Lük Bey. Het is een vrolijke bewerking van het middeleeuwse Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer. Via 46 pagina’s vol strips worden klassieke verhalen verteld in een modern jasje. De navigatie van de app is eenvoudig, maar de kwaliteit van het verhaal en de tekeningen maakt het bijzonder de moeite waard.
Prijs: €1,59

canterbury

De Verjaardag is een Nederlands prentenboek voor de iPad, gemaakt door Sylvia van Ommen en Maurice van de Bij. Het ebook is geoptimaliseerd voor de iPad. Naast een geschreven verhaal is er ook gesproken tekst aanwezig, die je in drie talen kunt beluisteren: Engels, Japans en Nederlands. Het boek gaat over de werkdag van Postmuis, die de hele dag brieven moet bezorgen, maar ook tijd heeft om met vrienden af te spreken.
Prijs: €2,39

de verjaardag

Ook interessant, maar alleen in het Engels, is ‘The Importance of Being Earnest‘, opnieuw een stripboek gebaseerd op een klassiek verhaal van Oscar Wilde. Ook hier is de navigatie eenvoudig, maar zijn de volwassen teksten en het verhaal bijzonder de moeite waard.
Prijs: €1,59

earnest-ipad

Telomere’s Hats is een Engelstalige app die via prachtige geanimeerde verhalen met muziek een aantal essentiële ideeën over genetica en DNA vertelt. De app combineert sprookjesachtige verhalen met technische inzichten die aan het einde van elk verhaal kort en simpel worden uitgelegd. Waren alle lesboeken maar zo mooi uitgewerkt, dan zou je voor je plezier tien jaar langer op school doorbrengen. Het eerste verhaal is gratis te downloaden; vind je dit mooi dan kun je de overige acht verhalen ook aanschaffen voor €2,99. De app is overigens ook op de iPhone beschikbaar.
Prijs: Eerste hoofdstuk gratis, €2,99 voor alle negen verhalen

telomeres hats

Nukaka’s Marriage is van dezelfde makers als Telomere’s hats en net zo mooi! Dit boek gaat niet over genetica, maar over de vreemde manieren waarop insecten of andere wezens zich kunnen voortplanten. Ook deze app is op de iPhone beschikbaar.
Prijs: €2,99

nukaka marriage

Zoals ik al eerder aangaf, groeit het aanbod aan boeken exponentieel en is het bijna niet bij te houden wat er allemaal al aan moois beschikbaar is. Ik zal dan ook ongetwijfeld veel toppers niet hebben besproken. Heb je zelf tips voor mooie boeken op de iPad, of ken je goede verzamelsites? Laat het hieronder in de reacties weten.

Onderwerpen
door Ellen de Lange-Ros

Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros is zakelijk Glazenwasser. Met haar bedrijf Faxion helpt ze grote en kleine organisaties aan helder zicht op hun klant, om zo meer enthousiaste klanten te trekken en sneller te groeien. Ze is auteur van de verschillende boeken, waaronder 'klik op deze link' dat hoog in de hitlijsten staat bij iBooks. Ellen heeft een proefschrift geschreven aan de Universiteit Twente over ‘Continuous Improvement in Teams’ (1999) en gewerkt voor KPN (1999-2006). Naast haar werk als Glazenwasser is Ellen moeder, echtgenoot, ex-voetballer, wielrenner, hardloper, lezer, gadgetfreak en blogger. Ze is op Twitter te vinden als @EllenFaxion.

17 reacties

 1. door Erik

  Huh wat zijn Bederlandstalige boeken?? Je hebt volgensmij een spelfoutje gemaakt! Voor de rest een mooi artikel!

  Beantwoorden Quote

 2. door Satan

  Bedankt, zat ik op de wachten. Btw erik bederlandstalig is correct. Wordt mee bedoeld belgisch en nederlandstalig. :)

  Beantwoorden Quote

 3. door Tsjaap

  Wat een goed overzicht!

  Beantwoorden Quote

 4. door Thomas

  Dankjewel voor het overzicht. Staat het helaas nog niks goeds tussen. Zal uiteraard vanzelf komen als de iPad officieel verkrijgbaar is in Nederland. Hoop dat veel tijdschriften ook met apps komen waar je een blad voor 0,79 of 1,59 kunt downloaden!

  Beantwoorden Quote

 5. door Willem

  Goed overzicht! Dank je wel!!

  Beantwoorden Quote

 6. door Ramon

  Goed artikel, alleen werken die bestanden van de BOL.com link niet op de ipad. Of doe ik iets niet goed?

  Beantwoorden Quote

 7. door Joost

  De app “De Verjaardag” is erg fraai en zeer leuk voor kinderen, omdat er ook interactie in zit. Hopelijk komen er snel meer van dergelijke hoogstandjes in het Nederlands.

  Beantwoorden Quote

 8. door Fred

  Nieuw: Iedere maand komt er een nieuwe USB-stick met een aantal eBooks erop uit. Deze eBookstick is een initiatief van auteur en fotograaf Peter de Ruiter, in samenwerking met uitgeverij De Rode Kamer in Haarlem.
  De eBookstick is voor 19,95 euro te koop in de detailhandel, via een groot aantal boekwinkels en via de speciale webstite http://www.ebookstick.nl/

  Beantwoorden Quote

 9. door BillSplate

  Ook dit is een goed artikel. Maakt het voor veel mensen veel makkelijker om achter het fenomeen iBooks te komen en alles daar om heen.

  Beantwoorden Quote

 10. door Henri

  “De Verjaardag” staat nu een week op de iPad en kan nu een tweede gaan kopen. De kinderen (4 en 2 jaar) zijn er zo weg van, dat papa niet meer kan werken/spelen met de iPad. Hopelijk snel meer van dit soort apps. Bijvoorbeeld Dr. Zeuss, want nu alleen in het Engels, Spaans, Italiaans en Japans.

  Beantwoorden Quote

 11. door jan de waal

  Als je in de Apps store zoek op “Nederlands” vind je nog een aantal Nederlandstalige strips voor de iPad voor 1,99$
  “Albert & Co” , Rud Hart 2 en “Kramikske”

  Als je op “dutch” zoekt vind je nog een “van Gogh” en ” Rembrandt” boek voor 0,99$

  Zal snel wel meer worden met in de intro van de iPad in juli 2010

  Beantwoorden Quote

 12. De boeken op http://www.dbnl.org zijn wel degelijk als PDF te downloaden. Misschien niet allemaal, maar bij de meeste boeken staat in de linkerkolom een link ‘download.’ Daar kun je meestal de tekst, en soms ook de scans van de originelen in PDF downloaden.

  Beantwoorden Quote

 13. door wim faas

  goed verhaal alle relevante zakenmbt e-boeken staan er wel genoemd. Wel mis ik de comics (strips) die je ook met de ipad prima kunt verder mis lezen. ik gebruik comoczeal4 die voor een klein prijsje van de apps site is op te halen.

  suc6 Wim

  Beantwoorden Quote

 14. Een goede tip is ook http://www.nieuwezijds.nl/page.php?id=2 gratis boeken van en over Charles Darwin in PDF

  Beantwoorden Quote

 15. door Kim

  Zou iemand mij kunnen vertellen of je al Nederlandse boeken in de ibooks store kan kopen?zo ja hoe dan,ik kan namelijk echt maar uit 20 boeken kiezen, die allemaal Engels zijn! Dus dan doe ik iets verkeerd denk ik. Zo nee, heeft iemand een idee wanneer we dit wel kunnen gaan kopen in de ibooksstore? Ik hoor het graag!

  Beantwoorden Quote

 16. door M.

  @Kim: Nee, zijn er niet en nee, niet bekend…. Waar je nu uit kan kiezen zijn Project Gutenberg boeken die zowiso gratis zijn omdat de auteursrechten zijn verlopen.

  Overigens kan je met een kleine omweg (google: adept drm remove cabbage) ebooks van bol.com wel op je ipad lezen

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.