De 25 beste iPhone-apps van 2012

25 december 2012, 14:00 · Bart Breij

Beste iPhone-apps 2012 NOS headerEr komen elke dag onvoorstelbaar veel applicaties uit en een knippering met je ogen is voldoende om er een te missen. Maar welke moet je hebben? Wat zijn de beste apps van het afgelopen jaar? iPhoneclub.nl zet de 25 beste iPhone-apps van 2012 op een rij. Deze applicaties bepaalden het gezicht van de iPhone in 2012.

Het gaat in dit overzicht niet om de beste iPhone-apps tot nu toe. Deze lijst bevat de applicaties die in 2012 zijn uitgebracht of rigoureus zijn verbeterd. De top 25 is samengesteld aan de hand van redactionele favorieten en de keuzes van de app-recensent van iPhoneclub.nl.

De runner-ups: top 25 tot 10

25. Flickr (gratis, iPhone, iOS 4.3+) – Op de valreep van het jaar heeft de sterkste fotowebsite een app met uploadmogelijkheid. Ook de groepen, fotosets en natuurlijk de kwaliteit van de foto’s komen terug in de applicatie.

24. Google Chrome (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Een echt goed alternatief voor Safari, waarin je favorieten synchroniseren met Chrome op de desktop. Snel, eenvoudig en met uitstekend gebruik van schermruimte.

23. Philips Hue (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Met name de techniek van de lampen zelf is indrukwekkend, maar dat je je sfeerverlichting met een app kan instellen, is geweldig.

22. Essent E-inzicht (gratis, universeel, iOS 4.3+) – Inzicht krijgen in je verbruik, bespaartips lezen en niet onbelangrijk: de stroom van apparaten op afstand in- en uitschakelen. Handig.

21. Fantastical (€3,59, iPhone, iOS 5.0+) – Intuïtieve agenda-app waarin je met één vloeiende Engelse zin een afspraak met locatie, tijdstip, categorie, alarmtijd en nog meer kan invoeren.

20. Tumblr (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Van app die een blogplatform ondersteunde, naar een losstaande app om blogs mee te maken, lezen en te voeden met berichten. Overzichtelijk en snel.

19. 1Password (€6,99, universeel, iOS 6.0+) – Krachtige beveiligingstool voor het genereren, opslaan en synchroniseren van wachtwoorden en persoonlijke gegevens, vanaf de nieuwe app in fraaie interface.

18. Regenmelding (€1,79, universeel, iOS 4.3+) – Misschien niet nodig, maar wel erg aangenaam: een pushbericht waarschuwt je als er regen komt. De regenkaart is daarnaast uitstekend en kijkt maar liefst drie uur vooruit.

17. Evernote (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Deze notitie-app is in 2012 uitgegroeid tot een uitgebreide tekstverwerker en is tegelijk versimpeld met een totaal nieuwe interface.

16. Google Drive (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Google’s alternatief voor Microsoft Office laat je met meer personen tegelijk in een document werken en slaat meteen op in de cloud. Wel heb je een internetverbinding nodig.

15. Pocket (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Rijk ondersteunde lees-later-dienst waarin je artikelen, foto’s en video’s (maar niet van YouTube) kan klaarzetten om later offline te bekijken.

14. 9292 (gratis, iPhone, iOS 4.3+) – Hoogtepunt van de nieuwe OV-app van Nederland is naast de strakke vormgeving de optie om vertrektijden te zien bij alle haltes in de buurt.

13. Newsify (€0,89, universeel, iOS 5.0+) – Prachtige nieuws-app die gebruik maakt van het gratis Google Reader als bron voor je sites die je wilt volgen, met moderne telefoon-interface of kranten-uiterlijk.

12. NU.nl (gratis, universeel, iOS 5.0+) – De vernieuwde app van NU.nl voldoet niet aan alle gebruikerswensen, maar teert op de beste nieuwssite van Nederland en biedt pushberichten voor je favoriete onderwerpen. Geeft daarnaast snel toegang tot artikelreacties en je favoriete rubrieken.

11. Duolingo (gratis, iPhone, iOS 5.0+) – Volledig gratis en fantastisch in elkaar gezette app om vanuit het Engels de talen Frans, Duits, Spaans of Portugees mee te leren.De 10 beste iPhone-apps van 2012

Beste iPhone-apps Launch Center Pro10. Launch Center Pro – Een app voor power-users van de iPhone, die geen handeling teveel willen besteden aan een actie. Ontwikkelaar App Cubby heeft een applicatie uitgebracht die fungeert als een soort startpagina voor voor de hand liggende acties op de iPhone. Je kan het hoofdscherm van de applicatie moeiteloos instellen om een meteen een nieuwe mail te schrijven, nieuwe sms te sturen, app te openen, je moeder te bellen, meteen op Twitter zoeken met de app Tweetbot, meteen de camera van Instagram oproepen, direct een taak aanmaken. Of de telefoon als zaklamp gebruiken. Je kan het zo gek niet bedenken of het is in te stellen in Launch Center Pro.
Downloaden: Launch Center Pro (€2,69, iPhone, iOS 5.1+)

Beste iPhone-apps RTL Nieuws mobile9. RTL Nieuws mobile – De op de valreep van het jaar uitgebrachte nieuws-app van RTL is een pareltje, met zowel nieuwsberichten die fraai zijn opgemaakt, als televisieitems. Je kan journaals volledig terugkijken, maar ook losse items zien en zelfs de livestream van RTL 4 bekijken. RTL Boulevard zorgt voor veel luchtig nieuws, er zijn stapels columns en bovendien ziet de app er ontzettend strak uit. Dankzij pijltjes bovenin het scherm, veegbewegingen en een uitrolmenu kan je vanaf elke plek naar elke rubriek. Heel goed.
Downloaden: RTL Nieuws mobile (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Beste iPhone-apps Horizon.tv8. Horizon.tv – Na Ziggo vorig jaar, is ook kabelmaatschappij UPC met een iOS-app gekomen waarmee je live televisie kan kijken op onder andere de iPhone. Als abonnementhouder kan je door maximaal tachtig kanalen vegen om te bekijken, waarmee je iPhone echt een mobiele televisie is geworden – die dankzij de zenderlijst en de swipes net zo prettig bedient. In de laatste update is AirPlay-functionaliteit er helaas uit gehaald en ook moet de applicatie nog geoptimaliseerd worden voor het scherm van de iPhone 5, maar onverlet is dit een app die ervoor zorgt dat je nog minder je televisie hebt aanstaan, en nog meer je telefoon. Een app die een dagritme kan veranderen.
Downloaden: Horizon.tv (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-apps ING Bankieren7. ING Bankieren – De vorig jaar verschenen mobiele bankieren-app van ING heeft in 2012 één constante tour-de-force uitgevoerd en verbeterde op zo’n beetje alle punten. Er werd een adresboek met rekeningnummers toegevoegd, zakelijke rekeningen en creditcards werden inzichtelijk, de al actuele interface ging opnieuw op de schop, rekeningen kunnen een naam gegeven worden, je kan de beveiliging zelf aanpassen en dat is nog maar een greep uit de veranderingen dit kalenderjaar. De app kwam beduidend later dan de gelijksoortige apps van ABN Amro en de Rabobank, maar ING Bankieren is het toonbeeld van feedback honoreren. Van luisteren naar gebruikers. Er is een fantastische app door ontstaan.
Downloaden: ING Bankieren (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-apps Facebook6. Facebook – Je zou het bijna alweer vergeten, maar tot driekwart van 2012, bleven wij en jullie zeuren om een goede Facebook-ervaring op de iPhone. De applicatie was gemaakt om te pionieren met de programmeertaal HTML5, maar dat leverde een rampzalig trage app op. Dus stapte Facebook van dat principe af. Het voornaamste sociale netwerk van de wereld heeft nu een iPhone-app die daarbij mag horen. Het heeft een snelle, te sorteren nieuwsfeed en heerlijke veegbewegingen voor bijvoorbeeld het sluiten van foto’s. Daarbij is het nog altijd een indrukwekkend totaalpakket, met je vriendenoverzicht, de chatfunctie en uitgebreid foto’s uploaden. Nu nog de hoeveelheid reclame inperken.
Downloaden: Facebook (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Beste iPhone-apps Readability5. Readability – Feitelijk gezien doet Readability qua ondersteuning onder voor de concurrenten Pocket en Instapaper; lees-later diensten die vanuit werkelijk elke applicatie teksten kunnen overnemen voor later offline gebruik. Maar het was wel Readability die ons weer aan het lange lezen kreeg op de iPhone. Artikelen zien er werkelijk prachtig uit in de subtiel vergeelde boek-achtige interface van Readability, met bovendien een keuze uit een handvol stijlvolle klassieke en moderne lettertypes. Bij het opstarten vraagt de app of je de laatst gekopieerde artikellink wil klaarzetten als artikel en hop: hij is ter plekke gearchiveerd. Fijner lezen op de iPhone dan in Readability is niet voor te stellen.
Downloaden: Readability (gratis, universele app, iOS 5.0+)

Beste iPhone-apps Google Maps4. Google Maps – Tien miljoen downloads in de eerste vier dagen. We zaten te smachten op Google Maps nadat Apple de kaartenservice verruilde voor haar eigen Apple Maps. En Google stelde niet teleur. Google Maps is een stijlvol maar lekker simpel vormgegeven app die je zonder moeite naar alle uithoeken van de wereld leidt in kaartweergave, satellietweergave en van nog dichter bij met Google Street View. Daarnaast bevat de app vertrektijden voor stations en haltes en heeft de applicatie gratis navigatie aan boord, die je tijdens en voor het rijden op de hoogte houdt van de verkeersinformatie. Navigeren doet de app bovendien met een natuurlijke, prettige stem, die niet zo rokerig en verkouden klinkt als die van Apple’s aanbieding. Google Maps is een blijvertje.
Downloaden: Google Maps (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Beste iPhone-apps 2012 Gmail3. Gmail – Nog nooit was e-mail zo fijn en fraai op de iPhone als in de officiële Gmail-app van Google. De zoekgigant revancheerde zich op de aanvankelijke Gmail-app met de aankoop van de geliefde mail-app Sparrow en kwam op de proppen met Gmail 2.0 voor de iPhone. Een stijlvol witte mail-app waarin je maximaal zes Gmail-adressen kan benaderen en bedienen, in prachtige animaties en met snel scrollen en zoeken. Alle geavanceerde Gmail-functies als selecteren en labelen, archiveren en prioriteren zitten erin. Meerdere foto’s selecteren om te versturen kan wat handiger, maar verder is de gratis applicatie voortreffelijk in gebruik. De volledige en snelle pushberichten en het toevoegen van meerdere bestanden in een mail maken het af.
Downloaden: Gmail (gratis, universele app, iOS 5.0+)

Beste iPhone-apps 2012 NOS2. NOS – NU.nl vond het eigenhandig uit als website: hoe overzichtelijker een nieuwsbrenger van opzet is, hoe fijner het is om nieuws mee te krijgen. Dat is precies de reden dat de iPhone-app van de NOS zo hoog in de lijst staat: die applicatie is nog meer dan de directe concurrentie, doodsimpel. Het laatste belangrijke nieuws staat in een fris, strak uiterlijk meteen onder elkaar en slechts met een menu bovenin of met swipes ga je naar de rubrieken sport, voetbal en video’s. Je kan de laatste journaals terugkijken en het weerbericht en verkeersinformatie zitten meteen onder een knop, alsmede livestreams van Politiek 24, Journaal 24 en Radio 1. Live voetbalstanden kan je overigens net zo snel oproepen. NOS lijkt bovendien nog scherper op belangrijk nieuws te zitten dan NU.nl en geeft meteen zodra ze iets weet, een pushbericht ervan uit. Nog voordat er een bijbehorend bericht in de app staat zelfs. Zoveel te bieden, zo overzichtelijk gepresenteerd. Een verademing van een nieuws-app.
Downloaden: NOS (gratis, iPhone, iOS 4.3+)iPhone-app van het jaar: Clear

Beste iPhone-apps 2012 ClearHelemaal bovenaan de lijst staat een piepklein appje. Een takenlijst die ervoor zorgt dat je een takenlijst gaat gebruiken, zelfs als je er aanvankelijk niks van moet hebben. Clear bedient belachelijk simpel. Een subtiele kleurenovergang en de positie van een taak daarin, geeft de urgentie van een taak aan. Je trekt een lijst naar beneden om een nieuwe taak in te voeren, drukt een taak in om hem te verslepen en met horizontale vegen, vink je taken af en ga je naar volgende lijsten. Clear start zo snel op, dat het een virtuele knoop in je zakdoek is geworden. Even iets onthouden? Clear starten en erin schrijven. Maar het beste aan de applicatie is, is dat hij volledig op intuïtie bedient. Er komt geen knop bij kijken, en daar heeft Clear een gigantische trend onder apps mee ontketend. Het is niet langer alleen de vraag hoe een iPhone-app eruit moet zien. De vraag is nu ook: hoe worden swipes geïmplementeerd? Een piepkleine todo-lijst met grootse gevolgen.
Downloaden: Clear (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

Let op: de genoemde prijzen kunnen een beperkte geldigheidsduur hebben. Controleer goed of de app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

door Bart Breij

Heeft bijna 1200 apps op de iPhone staan - net iets meer dan het gemiddelde aantal van 26. Is dan ook de appmeister van iCulture, met meer dan 5000 artikelen over apps en games. Kan niet zonder todo-app Clear.

47 reacties

 • 1 year

  Ik mis nadrukkelijk Letterpress, maar dat maken jullie hopelijk nog wel goed in het Game-overzicht. Weinig vaak is er een spel uitgekomen dat zó goed is en zó leuk blijft.

  Antwoord Quote

 • @Bor: Inderdaad, Letterpress is een game en die zou zomaar eens in de gamelijst van morgen kunnen staan. Al kun je je afvragen of die game een impact zal hebben zoals Angry Birds en Wordfeud. De ontwikkelaar is alleen een held onder insiders en het spelletje blijft toch vooral beperkt tot een select publiek. Los daarvan: origineel uitgevoerd, mooi gemaakt.

  Antwoord Quote

 • Kas
  1 year

  Leuk selectie apps, maar ik zie liever Google Maps op nr 1.
  Clear? Een todo app, hoevaak wordt deze nog gebruikt en door wie? Leuk design zeker, maar een slechte keuze.
  De belangrijkste app, vooral na iOS 6, is Google Maps. Heeft mij doen besluiten om geen Android telefoon te kopen.

  Antwoord Quote

 • 1 year

  Wist niet dat jullie Games niet als een subset van Apps zien. Ik vind Angry Birds persoonlijk niet echt boeiend nooit gevonden maar inmiddels ook nog eens een gigantisch uitgemolken concept. Wordfeud was natuurlijk wel hét iPhonespel van 2012, ok. Letterpress is heerlijk.

  Antwoord Quote

 • Google Maps een prettige stem?
  Haha, ik zou er niet naast wakker willen worden denk ik. ;)

  Antwoord Quote

 • Bitje
  1 year

  Nu zie ik Philips HUE weer besproken worden. Deze keer als een van de “beste apps”. Ik heb de Hue set gehad en direct ook weer doorverkocht. De Hue app is technisch en useable niet app-waardig en al zeker geen topper. Het Zigbee concept is daartegen weer wel erg vernuftig en werkt precies zoals het moet werken.

  Antwoord Quote

 • Robbert
  1 year

  Dank voor wederom een mooi en nuttig overzicht. En uiteraard hele mooie dagen Gonny en JP

  Antwoord Quote

 • 1 year

  @Robbert: Oh, ja, jij ook…

  Antwoord Quote

 • MRB78
  1 year

  Alleen al het feit dat jullie die crap app Facebook op plaats 6 hebben staan kan ik die hele lijst niet serieus nemen! Fijne feestdagen.

  Antwoord Quote

 • vuurvreter
  1 year

  Op basis van wie of wat is deze lijst samen gesteld?
  Want ik zie er niet zoveel bijzonders tussen staan.

  Antwoord Quote

 • 1 year

  @vuurvreter: De insteek was nergens een bijzondere lijst te maken, maar een lijst met beste apps van 2012.

  Antwoord Quote

 • Filip Van Reeth
  1 year

  Waar is Flipboard?

  Antwoord Quote

 • Mario
  1 year

  Heb letterlijk geen een app uit dit top 25-lijstje… Beetje aparte toplijst als je het mij vraagt. Mis een aantal hele goeie apps…

  Antwoord Quote

 • 1 year

  Hou eens op met die negatieve reacties jongens en wees bij dat Gonny überhaupt al zo’n lijst maakt!

  Antwoord Quote

 • Peter
  1 year

  Die stem van Google Maps prettig? Dan raak je opgewonden van de stem van Navigon (de standaard stem, niet de text to speech)

  Antwoord Quote

 • Eric
  1 year

  Mooi lijstje! Thanks

  Antwoord Quote

 • Daan
  1 year

  @Barend: Volgens mij was het Bart die deze lijst in elkaar gezet heeft ;) Maar inderdaad, die negatieve reacties mogen wel wat minder.. Misschien dat niet iedereen zijn of haar top app erin ziet staan, maar ik vind het een vrij behoorlijke lijst!

  Clear zie ik niet zo zitten, misschien toch een keer goed proberen. Zit nu meer naar Wunderlist/Toodledo te kijken voor GTD. Voor de rest heb ik 5, 8, 9, en 10 niet op de telefoon staan. Van de runner-ups heb ik er iets van 5 niet. Kortom: een best goede lijst!
  Apps die ik mis? Weinig.. Misschien Cobook, of dus Wunderlist? Tweetbot? Dropbox? Foursquare? Maar waarschijnlijk zijn een flink aantal van die apps niet 2012 specifiek (Cobook wel trouwens).

  Kortom: leuke lijst, dank, en keep it up! Ben benieuwd naar de games lijst van morgen (Letterpress compleet gemist, straks even proberen!)

  Antwoord Quote

 • Johan
  1 year

  Mooie lijst, kan ik er gelijk is een paar proberen

  Antwoord Quote

 • Rick
  1 year

  Ik waag het om nog een negatieve reactie aan de comments toe te voegen!

  De geloofwaardigheid van iPhoneclub gaat voor mij steeds verder achteruit door slechte apps aan te prijzen en ze zelfs in een lijst met ‘beste apps’ te plaatsen. Lezen jullie de (vele negatieve) recensies bij een app niet voor je er een artikel over plaats??? En testen jullie de app niet (wanneer er geen recensies zijn)? Ik heb de afgelopen maanden zo al meer dan €15,00 euro verspilt aan slechte apps die hier juist aangeprezen werden… Zonde!

  Toch iedereen fijne dagen
  gewenst! Rick

  Antwoord Quote

 • Jan
  1 year

  Wat Clear niet heeft en de Herinneringen van Apple wel is locatiegebaseerde herinneringen. Dat gebruik ik regelmatig dus kan Clear de standaard app niet vervangen voor mij.

  Verder mis ik in deze lijst toch wel Tweetbot.

  Antwoord Quote

 • 1 year

  @Rick: Nou nou nou Rick

  Antwoord Quote

 • Daejji
  1 year

  Zeg rick, misschien moet jij die slechte recensies zelf lezen voor je er geld aan uitgeeft!!
  Smaken verschillen nou eenmaal… Iedereen heeft andere voorkeuren en toplijstjes! Dit is ook maar de mening 1 of een handjevol mensen

  Antwoord Quote

 • 1 year

  @Daejji: Respect bro!

  Antwoord Quote

 • Rick
  1 year

  @Daejji: Denk je serieus dat ik geen recensies lees voor ik iets koop en dan iPC durf te verwijten het mogelijk zelf niet te doen?! Ik ben niet dom! Als er geen recensies zijn en iPC prijst een app aan ga ik ervan uit dat de app op zijn minst werkt en het is mij (en vele anderen) al vaker overkomen dat dat niet het geval was! Ik ben lang niet de enige met deze mening! Lees gewoon maar eens wat recensies over een app die de dag ervoor hier aangeprezen werd en slecht of niet werkend bleek…

  En is het hier ‘not done’ om dergelijk commentaar te leveren??
  Ik ben gewoon eerlijk! Gegroet ;-)

  Antwoord Quote

 • Rick
  1 year

  Dus iedereen is tevreden met NU, FACEBOOK en 9292 ??

  Gelukkig prijzen ze nog genoeg goeie en wel werkende apps aan!

  Antwoord Quote

 • 1 year

  @Rick: Zeker! Ik ben over 9292 zeer te spreken! Top app!

  Antwoord Quote

 • vuurvreter
  1 year

  Je zou toch denken dat de iphoneclub, zo’n lijst samen stelt op basis van waarderingen en sterren. Kennelijk is dit uit de losse pols samengesteld en dan krijg je zulke reacties.

  Negatief? nee, eerder teleur gesteld over de matige manier van aan prijzen van de apps.

  Antwoord Quote

 • Rick
  1 year

  @Barend: gefeliciteerd!
  Heb je daar de recensies over gelezen? En bij NU?

  Antwoord Quote

 • Rick
  1 year

  @vuurvreter: Hulde aan de onafhankelijke, objectieve eerlijken!

  Antwoord Quote

 • inmate010
  1 year

  dank je wel voor alle tijd die jullie erin hebben gestoken op eerste kersdag.zelfs op eerste kerstdag zijn jullie voor ons bezig.dus daarom nogmaals dank,en iedereen bij de iphoneclub,en uiteraard de bezoekers,hele fijne en gezellige feestdagen.

  Antwoord Quote

 • Mook
  1 year

  Thanks iphoneclub!!! Fijne dagen

  Antwoord Quote

 • Pete
  1 year

  Dit soort lijstjes klopt maar voor één persoon in de wereld,en dat is degene die het samenstelt.Toch zie ik hier een paar top apps staan, en een aantal die ik eens ga bekijken.En ja, ook een heleboel die ik niks vindt, maar wat boeit dat? Of leven we ons leven nu via de artikelen op internet?

  Antwoord Quote

 • 1 year

  @Rick: Noem vooral de apps die wij volgens jou aanprijzen en jou 15 euro hebben gekost, dan kunnen we ermee uit de voeten.

  Natuurlijk ben ik op de hoogte van negatieve recensies bij bekende apps, maar je moet weten dat heel veel één sterren-recensies juist voorkomen bij erg geanticipeerde apps, waar die beoordeling juist vaak demonstratief wordt uitgedeeld. Ja, Horizon.tv snijdt in de Airplay-functie, maar wordt een app daarom echt slechts één ster waard? Natuurlijk niet. En de interface van de oude NU-app beviel je beter? Dat maakt de nieuwe natuurlijk niet waardeloos.

  De lijst is tot stand gekomen middels een mengsel van redactionele favorieten van dit jaar en de beste apps volgens ondergetekende, app-recensent van iPhoneclub, die dit jaar zo’n 245 werkdagen keer ongeveer acht nieuwe apps heeft getest; bijna 2000 stuks in totaal dus. De lijst is samengesteld op basis van de kwaliteit, de bruikbaarheid en het nut van de app. Omdat het hier een top 25 betreft en het aardig is om kort en bondig te zijn, worden vooraleerst de pluspunten aangestipt en niet de nuances.

  Overigens mis ik elke input van jullie eigen favoriete apps. Die mogen jullie gerust schieten hoor. Het is er een mooi podium voor – maar schrijf er dan wel bij waarom.

  En daarnaast: jullie natuurlijk ook fijne dagen. :-)

  Antwoord Quote

 • Biker
  1 year

  De NOS is strak en simpel. Dat vond ik van NU.nl ook maar na een paar dagen kwam de eerste reclame, weg ermee (tenzij ik mag betalen om de reclame te kunnen onderdrukken). Bovendien veel te veel rubrieken waar ik geen interesse in heb.

  Een minpuntje voor NOS, sport en voetbal rubrieken moet ik kunnen uitzetten.

  Antwoord Quote

 • niels
  1 year

  Even een kleine correctie voor het lijstje.
  In Pocket is het wel mogelijk om YouTube video’s toe te voegen.

  Iedereen prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

  Antwoord Quote

 • Tintin
  1 year

  Ik zou voor ING liever de ABN mobiel bankieren app zien. Die biedt veel meer mogelijkheden en vind ik ook gebruiksvriendelijker werken!

  Antwoord Quote

 • Ronald
  1 year

  Jammer dat de fantastische app regenmelding een beetje teniet wordt gedaan door de laatste zin over de buienradar. Terwijl regenmelding tegenwoordig juist 3 uur vooruit kan kijken (buienradar 2 uur) en daarnaast is regenmelding, vooral lokaal, veel nauwkeuriger in zowel regenhoeveelheid als ook tijd.

  Antwoord Quote

 • Luuk
  1 year

  Mmmm, er is er niet 1 bij die op mijn 3g werkt…..

  Antwoord Quote

 • mitchel
  1 year

  (Red.) Verwijderd: off-topic voor dit artikel. Gebruik voor support s.v.p ons forum.

  Antwoord Quote

 • @Kas: Ik weet niet hoe jouw leven eruit ziet, maar als bijv. in een winkel werkt en elke dag dezelfde handelingen moet doen, is het misschien wat lastiger om het nut van een todo-app te zien. Clear heeft een behoorlijke impact gemaakt op hoe apps eruit zien.

  Maar we wilden de lijst niet al té veilig en voorspelbaar maken, door alleen maar allemansvrienden te noemen, want dan haalt niemand er nog iets leuks uit. Zelf zou ik het liefst ook nog een lijst maken met ‘de 10 meest verrassende apps van 2012′. Gewoon apps die misschien wat weinig aandacht hebben gekregen omdat ze niet voor een massaal publiek zijn (zoals Google Maps) maar die voor een bepaalde doelgroep wél heel goed uitgevoerd of handig zijn.

  Specifiek over Google Maps: de nieuwe versie van de app valt nog niet bij iedereen in goede aarde (veel functies zijn nu wat ‘verstopt’). Datzelfde kun je overigens ook zeggen over de NU-app: wel een app voor het grote publiek, maar niet trendsettend. Het was een veilige en voorspelbare keuze geweest om Google Maps op nummer 1 te zetten.

  Tweetbot (meermaals in de reacties hierboven genoemd) is niet in de lijst opgenomen, omdat het een app uit 2011 is, die in 2012 geen totale metamorfose heeft ondergaan. Zoals de intro van het artikel uitlegt: het gaat om apps die in 2012 nieuw of sterk vernieuwd waren en die het gezicht van 2012 hebben bepaald op appgebied.

  De lijst is overigens niet door mij gemaakt, maar door Bart. Ik heb hem gevraagd om nog even een verantwoordingstukje aan het artikel toe te voegen, zodat mensen beter snappen hoe de lijst tot stand is gekomen. Het is (in dit geval) niet een eenmansbezigheid geweest.

  Antwoord Quote

 • Marian
  1 year

  Leuk lijstje!
  Ik gebruik Clear voor mijn verschillende boodschappenlijstjes (de supermarkt, de stad of drogist) echt heel handig!

  Gelukkig nieuwjaar allemaal :-)

  Antwoord Quote

 • schmrtzzz
  1 year

  Essent E-Inzicht is dan wel gratis, je moet er wel een pakket met een hub en stekkers bij kopen en vervolgens 3,95 per maand betalen. Dag besparing. En je kan alles in de vuilnisbak smijten zodra je overstapt naar een andere leverancier.
  Clear klinkt goed, maar zo’n app is pas echt van waarde als-ie synct met al je devices. Dat kan ook bij Clear, maar dan betaal je wel 5,99 (en dat is ook nog een aanbieding) voor de bijbehorende Mac app, die ook nog eens kritisch wordt beoordeeld.

  Antwoord Quote

 • DJGizbo
  1 year

  Zoveel lezers, zoveel meningen! Bart bedankt voor je mooie lijst (en de moeite die je erin hebt gestopt).

  Misschien een idee om voor volgend jaar naast jullie eigen lijst (want die moet blijven!!!) een poll te maken, zodat de zeikerds hier ook een beetje het idee hebben dat ze invloed hebben ;)

  Antwoord Quote

 • Frits
  1 year

  @Rick: Eerlijk ben je pas als je opbouwende en onderbouwde kritiek geeft. Wat je nu doet is zeiken. Geef dan aan wat je en waarom je iets niet goed vind en wat je en waarom je wel iets goed vind. Dat is pas eerlijk….
  Just my 2 cents…

  Antwoord Quote

 • Hans Willems
  1 year

  iPhone club bedankt voor jullie lijstje, en trek je niets aan van alleen maar negatieve commentaren, het wordt zeer gewaardeerd, ik lees ze elke dag.
  Iedereen op dit forum, een heel fijn 2013 komt er dan echt hologram message? :-)

  Antwoord Quote

 • Kas
  1 year

  @Gonny van der Zwaag: Ik geef je gelijk, het is een persoonlijke lijstje. (BTW ik zit in coporate finance ) .
  Maar Clear gebruiken als een todo-lijstje doe je waarschijnlijk als je niet een gedetailleerd lijstje nodig hebt (GTD, Franklin Covey). Zou hem eerder gebruiken als boodschappenlijstje. Lekker swipen als je een artikel hebt gepakt. Maar een boodschappenlijst app is toch niet de beste app van 2012 ?

  Ik geef je gelijk dat het een persoonlijke lijst is en ook dat hij gewaagd is ;).

  Antwoord Quote

 • Dadony
  1 year

  @vuurvreter: Nee dat zag ik ook niet. Ik heb als een iPhone5 en was naar wat leuke Apps aan het zoeken maar helaas. Dus de kwaliteit van het lijst is best slecht!

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.