Cycloramic-app draait iPhone rond voor een panorama

·

Cycloramic iPhone panoramavideo's laten makenEen panorama zonder dat je er zelf wat voor hoeft te doen! De iPhone-app Cycloramic belooft uit zichzelf panoramafoto’s te maken. Je hoeft de iPhone 5 maar op een plat vlak te zetten en de telefoon wordt vanzelf rondgedraaid door de trillingen van de app. Cycloramic maakt er een video van en zo krijg je een fragment waarin je de omgeving vastlegt zonder schokkerig beeld, dat anders ontstaan was omdat je de telefoon in de hand hield tijdens het ronddraaien.

Dat is de prachtbelofte die Cycloramic doet, maar het loont om de App Store-beschrijving goed door te lezen voordat je de app koopt. Op het eerste screenshot kan je namelijk lezen dat je de telefoon niet alleen op een plat vlak moet neerzetten, maar dat je ook nog een vlak van een bepaald type moet hebben om het goed te laten werken. Ontwikkelaar Ego Ventures oppert dat de applicatie het best presteert op glas, marmer en graniet – en dat zijn ondergronden die je niet altijd bij de hand hebt, om het zacht uit te drukken. De iPad als glasoppervlakte gebruiken, werkt proefondervindelijk helaas niet naar behoren.

Cycloramic instructie Cycloramic omdraaien

We hebben tijdens het testen de drie verzochte ondergronden niet bij de hand, maar uit de App Store-beoordelingen in Nederland kunnen we destilleren dat de applicatie bij anderen goed functioneert. Zelf proberen we het op karton, kunststof, hout, geverfd en gladgestreken hout, metaal, een bierviltje en een MacBook. Geen van de ondergronden is blijkbaar glad genoeg om de iPhone in het rond te laten draaien. Bij de eerste minimale oneffenheid stopt de telefoon met draaien, of het draaien lukt helemaal niet. Als je van tevoren ideeën hebt waar je Cycloramic voor wil gebruiken, kan je maar beter nagaan of het oppervlakte waarop je dat wilt doen, echt glad en vlak is.

Cycloramic laat je instellen of de telefoon 360, 720 graden of 1080 graden (van één tot drie rondjes) moet draaien voor de opname stopt, maar wanneer dat is, hangt af van het draaien van de telefoon. Soms stopt de telefoon al na een kwartslag omdat hij daarna niet meer verder draait, een andere keer gaat hij verder tot je er zelf genoeg van hebt en Stop drukt. Tamelijk inconsistent. Behalve het aantal rondjes, kan je ook aangeven of het filmen met de voor- of achtercamera gebeurt.

De applicatie giet het resultaat in video’s die worden opgeslagen in je fotoalbum van de iPhone. Er zijn geen verdere deelmogelijkheden aan boord van de app. Wel kan je video’s openen in de app doormiddel van de Choose-knop, maar de applicatie doet daar verder niks mee. Vreemd. Daarnaast is het jammer dat je het resultaat niet kan opslaan als zuivere panorama-foto, maar alleen als video. Je moet je voor de aanschaf van Cycloramic dus afvragen of je video als eindresultaat leuk genoeg vindt, en of je ondergronden écht glad zijn. Anders kan je hem beter laten liggen.

Downloaden: Cycloramic (€0,89, iPhone, iPhone 5 en iOS 6.0+)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

11 reacties

 1. door Emsight

  Leuk iets, wel uniek. Die i5 ziet er trouwens wel goed gebruikt uit :-) niet echt zuinig geweest. Hoop niet dat dat door die app komt doordat je iPhone steeds omvalt tijdens het trillen en ronddraaien.

  Beantwoorden Quote

 2. door Edwin V.

  Origineel geplaatst door Emsight
  Die i5 ziet er trouwens wel goed gebruikt uit niet echt zuinig geweest.

  Om de iPhone er zo uit te laten zien is niet veel moeite voor nodig… De mijne heeft keurig een bumpercase om gehad maar ziet er toch nog veel beroerder uit dan die in het filmpje. En ik ben er echt wel zuinig op…

  Beantwoorden Quote

 3. door Mike

  Helaas werkt het niet naar behoren met mijn 4S. Dan toch maar binnenkort het vederlichte gewicht van de 5….

  Beantwoorden Quote

 4. door juppe

  Origineel geplaatst door Mike
  Helaas werkt het niet naar behoren met mijn 4S. Dan toch maar binnenkort het vederlichte gewicht van de 5….

  Ik denk dat dat komt doordat er in de 4S een ander type trilunit zit. Niet met een motortje en een gewichtje, maar meer een kleine speaker met verzwaard membraan.

  Beantwoorden Quote

 5. door Stijn

  @Mike: Deze is wel vatbaarder voor krassen ;)

  Beantwoorden Quote

 6. door Wout

  Zo te lezen mag ik van geluk spreken! Mijn ipohe 5 is al meerdere malen van tafelhoogte gevallen. Er zit enkel een bumber rond en geen schermfolie. Toch zijn er nog niets van krassen op. Ik draag hem elke dag mee naar school gewoon los in mijn zak. En er komen niks van krassen op. Ik ben zeer tevreden over mijn iphone!

  Beantwoorden Quote

 7. door Alfred

  Een paar dingen schieten me zo door het hoofd bij het lezen van het artikel en het zien van het filmpje.

  – Aangezien de app een videootje maakt en aangezien (naar ik aanneem) de trilmotor wordt gebruikt om het toestel te laten draaien, krijg je dan niet een hinderlijke triltoon op die video? Of wordt er een video zonder geluid van gemaakt?

  – Het zou dus ook met de iPhone 4 moeten werken, die heeft hetzelfde type trilmotor.

  – Zo moeilijk moet het toch niet zijn om het toestel precies het juiste aantal graden te laten draaien? Daar heb je toch de accelerometer en de gyroscoop voor?

  – Hoelang zal het duren voordat Apple deze app verwijdert? Er wordt weer oneigenlijk gebruik gemaakt van een iPhone onderdeel, iets wat volgens de regels van Apple niet mag.

  Een app als deze is misschien niet het meest nuttig, maar het toont wel weer eens de grenzeloze inventiviteit van de app ontwikkelaars aan!

  Beantwoorden Quote

 8. door rufus kohn

  Ik heb het net op mijn 4s gezet. Hij draait een half rondje op de ipad ondergrond. Gaat wel heel langzaam.
  Het is voor mij niet meteen een reden om naar de winkel te rennen voor een iphone 5.
  Verder kom ik geen mogelijkheid tegen om een panorama foto te maken. De app lijkt alleen een filmpje te maken.

  Beantwoorden Quote

 9. door iPhoneuser1000

  Mijn iphone 5 is al een paar keer gevallen maar nog enkel het krasje wat er op zat toen ik hem uit de verpakking haalde.

  Beantwoorden Quote

 10. door Dirk Bollema

  Gewoon zo’n simpel draaiplateautje kopen, draait rustig rond en zonder schokken. Werkt prima.

  Beantwoorden Quote

 11. door De Rocker Pat

  Ik vind het een waardeloze app. Ik zie geen situatie waarin ik op deze manier een mooie panoramafoto zou kunnen maken. Panorama’s van een huiskamer? Dan moet ie toch ongeveer in het midden kunnen staan. In de natuurlijk lukt het al niet om het op deze manier te doen als je geen waterpas en statief met glad of effen ondergrond bijhebt dat je er bovenop kan bevestigen. Als je er zelf niet wil opstaan moet je zien dat je meedraait maar ook andere mensen staan best niet te dichtbij want dat is storend op de foto natuurlijk.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.