Composr samen muziek maken op iPhone icon

Composr: Nederlandse app laat je samen muziek maken op iPhone

Composr laat je samen muziek maken op iPhone en iPad. De muzikant neemt een muziekfragment op en iedereen mag toevoegingen doen.

Composr samen muziek maken op iPhone iconTwee jaar geleden speelde Nick den Engelsman in een bandje. De ambitie ging voorbij het gepingel en het bandje besloot zijn eigen nummers op te nemen. Dat was het plan althans. De nummers kwamen maar moeizaam tot stand, want niet iedereen had evenveel tijd. Daarom besloot Den Engelsman – eveneens programmeur – de app Composr te maken waarin je samen nummers met anderen kan spelen.

Samen muziek maken op iPhone en iPad

Het is een functie waarvan je je kan afvragen waarom Apple’s eigen GarageBand die niet had. Waarom maakte Apple zelf niet dat sociale netwerk in zijn muziekapp, waardoor muzikanten van over de hele wereld liedjes kunnen samenstellen met de gitaarriffjes, drumbeats en melodielijnen van anderen? Dat is nu precies wat de gratis Nederlandse app Composr doet. De app laat je niet op virtuele instrumenten spelen zoals in GarageBand, maar neemt wel je muziek op en stelt de fragmenten beschikbaar voor iedereen die er gebruik van wil maken.

Composr samen muziek maken iPhone populaire fragmenten Composr reacties op liedje

Niet bewerken, maar aanvullen

Wil je het beestje een naam geven, noem Composr dan een ‘Instagram voor muziekfragmenten’. Je beluistert populaire liedjes of de laatste inzendingen en kan erop reageren en ze liken. Maar de hoofdrol is weggelegd voor de groene knop centraal in beeld. Go to editor zet het fragment als geluidsspoor in het belangrijkste scherm van de app.

In de editor zie je de geluidssporen van verschillende bijdragers aan de muziek. Voor elk geluidsspoor staat een profielfoto en de naam van de muzikant. Een eigen opname maken doe je met de microfoon onder in beeld, maar je mogelijkheden zijn niet uitgebreider dan dat. De huidige samenstelling van het liedje blijft behouden. Je doet min of meer een verzoek om het nummer uit te breiden, maar de originele muzikant behoudt de rechten. Als je een achtergrondzang, getrommel of een triangel opneemt, heb je dus niet meteen een remix gemaakt. Je hebt een verzoek ingediend bij de muzikant en die kan geweigerd of geaccepteerd worden. Die verzoeken staan op de aparte Pull requests-pagina in het schuifmenu.

Composr samen muziek maken iPhone iPad paars Composr samen muziek maken op iPhone opnemen

Conclusie Composr review

Dj’s, componisten en fervente mixers hebben op dit moment niet zoveel aan Composr. Deze app biedt geen goudmijn aan samples die je even kan plukken en voor je eigen muziek kan gebruiken. Voor muzikanten die al heel lang hun tekst wilden opnemen of hun gitaarspel willen laten horen, is Composr wél leuk. Iedereen kan zijn eigen toevoegingen opnemen en laten horen, maar je bepaalt zelf hoe een nummer evolueert en hebt alles in de hand. Hoelang zal het duren voordat Composr zelf een bandje bij elkaar brengt?

Pluspunten

  • Samen muziek maken met app is leuk idee
  • Muzikant houdt controle over eigen lied

Minpunten

  • Fragmenten niet los te gebruiken voor eigen muziek

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.