Communicatie-app Speak For Yourself uit de App Store gehaald

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

nieder familySpeak For Yourself is een app waarmee kinderen met een beperking kunnen communiceren. De 4-jarige Maya Nieder is zo’n kind: zij heeft een AAC-systeem (augmentative and alternative communication) nodig om zich te kunnen uiten. Normaal kost zo’n apparaat 5.000 dollar, maar op een iPad kun je de app Speak For Yourself installeren zodat je voor nog geen 500 dollar klaar bent. Alweer een mooi voorbeeld hoe de iPad mensen met een beperking kan helpen? Toen de app eerder dit jaar beschikbaar kwam, leek het een succesverhaal. Maar nu is Speak For Yourself uit de App Store gehaald. De makers van de app kregen namelijk een rechtszaak om hun oren omdat er inbreuk zou worden gemaakt op meer dan 100 patenten van het bedrijf Prentke Romich Company (PRC). Dit bedrijf maakt hardware voor de duurdere AAC-systemen.

Speak For Yourself is gemaakt door spraakpathologen Heidi LoStracco en Renee Collender, die zich nu moeten verdedigen tegen de claims. De moeder van Maya Nieder legt in een tranentrekkende blogposting uit wat de app voor haar gezin heeft betekend. De 4-jarige Maya kan opeens “Daddy, I love you” zeggen, kan grapjes maken en maakt zich druk over het weer. Het heeft het leven van dit gezin ingrijpend veranderd: Maya kan spreken!

Hardware-maker PRC heeft Apple gevraagd om de app te verwijderen uit de App Store. Apple gaf daar gehoor aan, waarna de huidige gebruikers vertwijfeld achterblijven: Komen er nog updates? Kan PRC afdwingen dat de app op afstand van de iPad wordt gehaald? En hoe moet het straks met ouders van andere kinderen, die Speak For Yourself niet meer kunnen installeren?

maya nieder

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Op 15 maart 2015 spreekt Gonny op SxSW over wearables.

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

    Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback?
    Meld het ons via het speciale contactformulier!