BlackBerry-beheertool BES 10 uitgebracht, ook geschikt voor iOS

· Gonny van der Zwaag

bes icoontjesRIM heeft BlackBerry Enterprise Service 10 vroegtijdig beschikbaar gesteld, ook in Nederland. Daarmee is de fabrikant klaar voor de binnenkort verkrijgbare BlackBerry 10-telefoons, maar is bovendien in staat om iOS en Android-smartphones te beheren. BES 10 biedt één beheerconsole voor oude en nieuwe BlackBerry-toestellen, Android en iOS en speelt in op de BYOD-ontwikkeling (Bring Your Own Device): in plaats van een telefoon van de zaak nemen mensen hun eigen favoriete toestel mee.

Via BES kun je als beheerder instellingen en beveiligingsupdates naar toestellen van gebruikers sturen. Zakelijke klanten kunnen nu al upgraden.

Als over een week de eerste BlackBerry 10-toestellen uitkomen, kunnen ze die ook meteen met BES 10 beheren. Voor beheer van oude BlackBerry’s is een aparte server nodig, maar dat is een tussenoplossing die later zal worden verbeterd. Zakelijke klanten hebben een proefperiode van 60 dagen, waarin ze de software kunnen uitproberen. Eén van de belangrijke nieuwe functies in BES is BlackBerry Balance, waar RIM al sinds 2011 mee bezig is. Je kunt ermee toestellen van medewerkers beheren, zonder inbreuk te maken op persoonlijke content. Bij gebruik van Balance wordt er op een toestel automatisch een werkdomein aangemaakt, dat ook moet voorkomen dat zakelijke gegevens uitlekken. De BlackBerry-beveiligingssoftware Mobile Fusion was al aangepast voor de iPhone.

Wat BlackBerry zelf betreft: afgelopen dagen ging er weer een gerucht dat BlackBerry Messenger naar de iPhone zou komen. Dat is al een erg oud gerucht, dat meermaals is herhaald en werd eerder deze week opeens weer uit de mottenballen gehaald. Dat kwam omdat analist Peter Misek in een rapportage aan klanten meldde dat het weer de goede kant op gaat met RIM en dat BBM ook op andere smartphones beschikbaar komt. Misek noemde echter geen iOS en wilde ook geen bronnen noemen. Voorlopig is er weinig reden om je hoop erop te vestigen.

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Op 15 maart 2015 spreekt Gonny op SxSW over wearables.

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

    Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback?
    Meld het ons via het speciale contactformulier!