Bizzonia: een nieuw netwerkinstrument voor zakelijke contacten

De Spaans-Nederlandse iPhone-app Bizzonia kan een belangrijk netwerkinstrument worden om nuttige zakelijke contacten in je eigen regio te vinden. Bij beurzen, evenementen en alledag kan je personen vinden en benaderen.

Bizzonia sociaal netwerken voor zakelijk gebruik op iPhoneMeerdere apps hebben het al geprobeerd. Sonar, die zich specifiek richtte op de beursvloer en niet echt voet aan wal kreeg. En Highlight, dat dé nieuwe hit van het afgelopen SXSW-evenement had moeten worden, maar wat na no-time alweer van veel iPhones was verwijderd omdat het teveel batterij verbruikte. Nee, applicaties waarmee je op zoek kan gaan naar zakelijke contacten in de buurt, zijn niet altijd even succesvol. Bizzonia uit Barcelona, maar met Nederlandse inbreng, is een nieuw initiatief dat het gaat proberen.


Je moet de schakelaar in het hoofdmenu van Bizzonia nog even inschakelen om je locatie bekend te maken en vindbaar te zijn voor andere gebruikers van de app. Met een vloeiende animatie onthult het hoofdmenu zich dan, met centraal een kaart met jouw locatie en twee knoppen eronder: een lijst met de dichtstbijzijnde personen en een knop die toegang geeft tot de laatste notificaties, waarin je ziet wie je profiel heeft bekeken, wie je heeft toegevoegd aan de contactenlijst en aan wie je wordt geïntroduceerd door iemand.

Het is wel zo schappelijk om daarvoor zelf ook je eigen profiel bij te werken in de applicatie en dat kan met de profielknop net boven de schakelaar. In een volgende versie wordt het mogelijk je informatie in te laten vullen door Facebook of LinkedIN, vooralsnog kan je zelf handmatig je naam, beroep, richting, specialisme en intentie van de app-gebruik aan te geven. Wil je zakelijke deals eruit slaan, zoek je een nieuwe baan of kunnen anderen ook ‘gewoon’ een beroep doen op je expertise? Je website, blog, Skype- en Twitter-gebruikersnaam maken de gegevens compleet. Op de profielen van anderen, kan je iemand toevoegen aan je contactenlijst in de app, een chat openen en iemand aan diegene introduceren.

Bizzonia Remko Dirkmaat iPhone-appOp dit moment is Bizzonia louter handig als je de app aan hebt staan. Dan kan je mensen in de buurt zien – bij gebrek daaraan zie je trouwens de app-ontwikkelaars uit Barcelona op een kunstmatige twintig meter afstand – en ben je ‘actief’. Ongeacht of je de schakelaar aan- of uitzet, ben je niet meer vindbaar als de app afsluit omdat Apple niet toestaat dat je locatie intensief wordt bijgehouden op de achtergrond. Met ingang van de volgende versie komt daar verandering in, vertelt de Nederlandse ontwikkelaar Remko Dirkmaat aan iPhoneclub:

“Door Apple-restricties hebben we besloten je niet meer te laten detecteren, maar dat wordt aangepast. We laten in de volgende release een ‘locatie-ghost’ staan, zodat mensen je nog wel kunnen vinden op je laatste locatie, ook al ben je daar niet meer. Als je wilt netwerken, wil je namelijk gewoon zichtbaar zijn en maakt het niet zoveel uit waar. Chats en notificaties ontvangen kan, nu ook al, altijd.”

Er zijn nog wat puntjes die bijgeschaafd mogen worden. Momenteel blijven rode badges die je laatste chatberichten en notificaties in de app aankondigen, prominent in beeld staan – en ook het automatisch invullen van je profielinformatie door LinkedIn en Facebook werkt dus nog niet. Het zijn punten die in de eerstvolgende release, verwacht over ongeveer anderhalve week, verholpen moeten zijn, weet Dirkmaat. Er gaat ook al een aantal dingen erg goed: contact leggen met iemand gaat erg eenvoudig, chatten gaat soepel, de app is simpel te begrijpen zonder uitgebreide instructieschermen en dat de app geen locatiegegevens gebruikt na gebruik, is ook erg fijn. Bovendien belooft Bizzonia plechtig niet aan de haal te gaan met persoonsgegevens voor commerciële doeleinden. Waar dan wel het verdienmodel in zit? Dirkmaat:

“Het verdienmodel zit in een feature die nog komt: Bizzplaces. Plekken waar je makkelijk en professioneel kan afspreken. Je moet daarbij denken aan netwerkevenementen en lounges die een fooi betalen om in de lijst te staan als je met iemand wilt afspreken die je net hebt ontdekt. Als je op Blizzplaces drukt, komt er een kaart met de dichtstbijzijnde locatie te staan inclusief profiel en foto’s, zodat je kan selecteren waar je heen wilt.”

Hoewel Bizzonia pas echt als netwerkinstrument kan gaan dienen na de aanstaande update die je actief netwerkend houdt ook als je de app afsluit, zijn het concept en de uitwerking van de Spaans-Nederlandse applicatie reeds veelbelovend. De app lijkt geleerd te hebben van de fouten die Highlight en Sonar maakten.

Downloaden: Bizzonia (gratis)

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.