Bestverkochte Nederlandse iPhone-app blijkt spammachine

·

syn toplijstSoms bekijk je de ranglijsten in de App Store en lijkt het alsof iedereen gek is geworden. Zijn er echt zóveel mensen die troep downloaden? Neem nou de app Syn. Momenteel de bestverkochte app in de Nederlandse App Store, populairder dan WhatsApp, Angry Birds en Draw Something. Het is tegelijk één van de meest gehate apps: gebruikers geven Syn een waardering van maar één ster. Een absolute afrader dus, omdat Syn een spam-app blijkt te zijn die bovendien niet goed blijkt te werken. “Ongevraagd stuurt het een uitnodiging naar al mijn vrienden voor deze app. En je kan het nergens uitzetten”, klaagt een iPhone-gebruiker. Anderen klagen op soortgelijke toon: “niet kopen, het is een spam-app!.” Het weerhoudt blijkbaar honderden (duizenden?) anderen niet om ook Syn aan te schaffen. Om voor 79 eurocent zelf te kunnen zien dat het écht zo erg is?

Vreemde downloadcijfers komen wel vaker voor. De precieze oorzaak is vaak lastig te achterhalen, aangezien Apple weinig openheid geeft en niemand inzicht heeft in de exacte downloadcijfers. Het plotselinge succes van Syn zou veroorzaakt kunnen zijn door spookaankopen met gestolen creditcards of een rare kronkel in het App Store-systeem. Zo schreven we een maand geleden over de Nederlandse app Spotzi-Atlas, die in China plotseling extreem populair was geworden – ook al hebben de Chinezen er niets aan.

Om te voorkomen dat iPhoneclub-lezers ongezien op de downloadlink klikken en een app kopen waar wij niet achter staan, hebben we voor de gelegenheid de link naar Syn achterwege gelaten. Maar wie in de App Store kijkt, hoeft niet lang te zoeken. Voor 79 cent mag je je ook ergeren en vervolgens een 1-sterrenreview achterlaten.

Update: Ontwikkelaar Dirk de Kok dook nog wat verder in de werking van Syn en begrijpt niet waarom Apple deze app heeft goedgekeurd. Zijn testervaringen vind je hier: Rogue app: Syn for iPhone slips through Apple review process.

Tipgever: Bubbly

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

39 reacties

 1. door Bas

  Ik heb idd ook al 10 tallen berichten van deze app van verschillende mensen op FB gekregen ja! En je kan hem niet eens blokkeren, want je word meteen naar de iTunes pagina door gestuurd!

  Beantwoorden Quote

 2. @Bas: In ieder geval blijkt door deze app dat aanbevelingen van vrienden nogal serieus worden genomen. Zoveel mensen die erin trappen…

  Beantwoorden Quote

 3. door Ralph

  Ik snap niet dat er zo’n domme mensen zijn die voor die troep betalen en er dus ook gewoon in trappen. Misschien toch maar eens een app maken om bank gegevens te ontfutselen. Trapt iedereen er dan ook in? Ik kan het niet geloven. Vreemd hoor.

  Beantwoorden Quote

 4. door Hans

  Helaas heb ik deze ervaring ook. 2 Facebook-vrienden stuurden een aanbevelingslink.. Kon dus geen kwaad leek me. Helaas na het synchroniseren (optie in deze app) bleken al mijn facebookvrienden ook de aanbeveling van mij te hebben ontvangen, uiteraard zonder dat ik door had of toestemming voor had verleend..

  Beantwoorden Quote

 5. Redelijke fail van Apple ja. Daar zijn meer voorbeelden van.

  Probleem 1: Ranking wordt grotendeels bepaald door aantal downloads.
  Probleem 2: Er zijn genoeg slimme jongens die je downloads boosten op shady (virtual credits voor downloaden app), semi=crimineel (download bots) of crimineel (apps downloaden via gehackte accounts). Als je dan ook nog een goeie spamfunctionaliteit via bijvoorbeeld Facebook inbouwt dan krijg je dit soort apps.

  Koppel dit aan een store waarin discovery grotendeels gebeurt via top 10’s , dan krijg je dus een ecosysteem waar het te aantrekkelijk is om via shady downloads te proberen daar te komen.

  Apple moet haar iTunes store significant verbeteren, anders gaan gebruikers minder nuttige apps vinden en bouwers die wel goede producten bouwen maar eervol hun marketing doen geen significante downloads meer. Ik heb hier onlangs een blogpost over geschreven.

  Beantwoorden Quote

 6. door Bram

  Ik zag het net staan, en vond het heel erg handig! Wilde het net kopen, toen ik dit bericht zag staan. Zal me dus een boel ergernis schelen, bedankt iPhoneclub (en Bubbly ;))!

  Beantwoorden Quote

 7. door

  Het is jammer dat de app al je vrienden spamt, als die dat niet had gedaan dan kon het wellicht nog wel een aankoop zijn. Want waar de app eigenlijk voor bedoeld is schijnt wel erg fijn te zijn. Want verjaardags informatie, foto en dergelijke zet ik eigenlijk niet handmatig in mijn telefoon dus deze app zou wel een fijne toevoeging zijn geweest. Maar helaas

  Beantwoorden Quote

 8. door L23

  Wat is er dan zo handig aan de app? Facebook app kan toch zelf al profiel foto’s kopiëren naar je contacten? Alleen daarom al zou ik er geen 79ct voor betalen.

  Ik heb van de week al met verbazing zitten kijken hoe de app steeds hoger in de top 10 kwam, ondanks alle 1 sterren beoordelingen.
  Ik zelf lees altijd de beoordelingen van de app, of doe een aankoop na berichtgeving op sites als iPhoneclub. De conclusie die ik hier uit op kan maken is dat de meeste iPhone gebruikers inderdaad alleen maar troep downloaden…

  Beantwoorden Quote

 9. door Leander

  Er is wel een mooie app die doet was Syn claimt te doen maar dan beter genaamd Smartsync, dat is wel echt een aanrader!

  Beantwoorden Quote

 10. door Sander

  Ik heb meerdere uitnodigingen ontvangen op Facebook van ‘Syn’. Geen idee wat het doet, en dus blijkbaar ook verwaarloosbaar. Gelukkig, jullie hebben veel frustratie voorkomen

  Beantwoorden Quote

 11. door wl

  Myphone is een stuk beter en netter!

  Beantwoorden Quote

 12. door Rick

  Mensen, gebruik “smartsync”. Spamt niet en gratis. Zet o.a het volgende in iPhone contactlijst: foto,verjaardag,laatste statusupdate,baan,adres. Je krijgt ook push melding als iemand jarig is(kan je uitzetten).

  Beantwoorden Quote

 13. door Rutger Muller

  blokkeren via
  1) https://www.facebook.com/games?ref=canvas_recommendations
  2) muis boven een request houden
  3) klik op de X die verschijnt
  4) klik op block

  Beantwoorden Quote

 14. door fanboy

  Bestaan er echt mensen die blind betalen voor zo’n app??? Misschien een klein groepje, maar toch nooit duizenden lijkt mij. Een stukje naar beneden scrollen en je ziet meteen al de 1 sterren reviews voorbijvliegen. Geloof eerder het verhaal van Dirk, dat de downloads flink gemanipuleerd zijn door bots.

  Beantwoorden Quote

 15. door Bubbly

  Check hun website, pagina2.

  Is Syn sending my friends a message?

  No. Syn does not send your friends messages. Syn uses Facebook’s social discovery and may send your friends a one-time app request (just like you get from games). These notifications do not contain any message content. Most people have their account settings set to not receive these notifications.

  Wel alweer 27000 likes van Facebook-bezoekers op hun website. Hun fora zijn niet zo drukbezocht, laat staan gemodereerd. Conclusie: veel likers via Syn..

  @Bram:
  ;)

  Beantwoorden Quote

 16. door Rutger Muller

  @Bubbly: Over die 27.000 likes -> http://www.falkor.com/flirt/

  Nuff said lijkt mij :)?
  Edit: oh wacht, nu snap ik wat je bedoelt, of via de app zelf inderdaad.

  Hoe dan ook: niet pluis :)

  Beantwoorden Quote

 17. door W3st

  Origineel geplaatst door fanboy
  Bestaan er echt mensen die blind betalen voor zo’n app??? Misschien een klein groepje, maar toch nooit duizenden lijkt mij. Een stukje naar beneden scrollen en je ziet meteen al de 1 sterren reviews voorbijvliegen. Geloof eerder het verhaal van Dirk, dat de downloads flink gemanipuleerd zijn door bots.

  jij hebt wel een heel positief beeld van de gemiddelde nl’er.. Ja ze kopen zonder naar de prijs te kijken of recenties massaal van alles en nog wat # woekerhypotheek # uitgestelde betalingen # consumentenbond , die bestaan niet omdat de mensen zo goed hun aankoop overdenken..

  Beantwoorden Quote

 18. door Jasper

  Oftewel het eerste ‘legale’ virus..

  Al moet ik zeggen dat als een vriend mij een app aanbeveelt ik m ook vrij snel zal kopen, al lees ik wel de reviews.. Zouden meer mensen moeten doen..

  Beantwoorden Quote

 19. door eelcovdg

  Belangrijkste vraag: waarom is deze app toegelaten in de App Store (en wordt ie niet als de wiedeweerga verwijderd) ?

  Beantwoorden Quote

 20. door Frankie

  In het bericht staat dat de app spamt naar ‘al je vrienden’. Uit de reacties blijkt dat het om je ‘facebook vrienden’ gaat.
  Dat is in mijn wereld nogal een verschil! Ik heb gelukkig nooit meegedaan aan de in mijn ogen zinloos tijdverdrijf op diverse social media. Dus die spam raakt mij niet :)

  Beantwoorden Quote

 21. door Dick de Wit

  18 apps is Apple streng op maar deze troep komt er zo in.

  Beantwoorden Quote

 22. door Marco

  Iemand die wil dat facebook+contacten in sync blijven kan gewoon de iOS facebook app gebruiken. In “Vrienden” staat een optie voor het syncen van contacten.
  Waarom iets aanschaffen dat hetzelfde doet dan de native app?

  Overigens, om de app te blokkeren, als je zo een verzoek van vrienden hebt, staat in de linkerkolom van Facebook bij “Apps en games” een cijfer. klik op apps en games en je ziet de uitstaande verzoeken. Klik op “blokkeer app” en klaar.

  Beantwoorden Quote

 23. door Pim Brussee

  Zou Apple dus gewoon moeten verwijderen uit de AppStore!!!

  Beantwoorden Quote

 24. door Niels

  Zag hem ook laatst staan en kreeg ook verzoeken in Facebook van vrienden over deze app.

  Beantwoorden Quote

 25. door Mauze

  ik zag meteen al dat er een koppeling was met AL je vrienden, kortom deze gaat iedereen een mailtje sturen en wellicht zelfs meerdere dus niet gekocht, achteraf dus maar goed!!

  dit soort app moet je meteen retour Apple met een retour van de E0,79 eisen!!

  Beantwoorden Quote

 26. door jsjaohnee

  Daarom zou het mooi zijn als Apple het toestaat een app een paar dagen gratis te proberen. Als je het laat staan, dan worden de kosten van je rekening afgehaald. Delete je de app dan geen kosten.

  Beantwoorden Quote

 27. door Raffa

  Idee van het app is wel handig, alleen doet hij zijn werk niet. Trouwens bestaat er geen app die facebook gegevens sync met je telefoonboek. Want met mijn blackberry en HTC desire was het wel mogelijk.

  Beantwoorden Quote

 28. door prodygee

  Helemaal leuk is dat er een identieke app is die WEL functioneert en WEL hoge rating heeft.
  SmartSync, check ‘m uit in de appstore.

  Beantwoorden Quote

 29. door Joedoekoe

  Is een klein beetje eigen verantwoordelijkheid niet gepast?
  Ik zie en hoor vaak mensen die blind vanalles downloaden, niet weten hoe ze op Facebook verzoeken kunnen blokkeren, Facebook dus gebruiken zonder het te kennen, verbaasd zijn over privacy… Als zo’n app gebruikt maakt van de mogelijkheden staat iedereen op zijn achterste poten naar Apple te roepen. Facebook biedt in dit geval toch de spammogelijkheid? En de app meldt toch wat het doet?

  Beantwoorden Quote

 30. door Frank

  Ik heb geen vrienden, probleem opgelost!

  Beantwoorden Quote

 31. door Hionimi

  Syn is gewoon een sin. ;)

  Beantwoorden Quote

 32. door LOL

  ik weet niet hoor, maar ik vind het wel een handige app, dit is tenminsten iets waar je wat aan hebt, ik heb geen last van spam mails en dergelijken?

  Beantwoorden Quote

 33. door Jan

  Wat ze beweren dat de app doet is wel mooi. Ik snap niet dat Apple dit niet banned

  Beantwoorden Quote

 34. door Stijn1987

  Snap niet dat je 0,79 betaald voor een app met 1 ster. Dan ga ik toch eerst ff de reviews bekijken. Dat heb ik gister dus ook gedaan en maar niet gedownload. :)

  Beantwoorden Quote

 35. door sjonnie

  Wel grappig als het maar één persoon blijkt te zijn die het per ongeluk had aangeschaft en vervolgens vanuit hem/haar alle vrienden van vrienden van vrienden werden bereikt dmv spam.

  Beantwoorden Quote

 36. door Hessel

  Ik was vandaag voor een meeting bij Apple A’dam. Heb direct een business developer ingelicht. Hij had toen net een presentatie gedaan over oa. Het review beleid;-)

  Beantwoorden Quote

 37. door Hessel

  Ik was vandaag voor een meeting bij Apple A’dam. Heb direct een business developer ingelicht. Hij had toen net een presentatie gedaan over oa. Het review beleid

  Beantwoorden Quote

 38. door Hessel

  Ik was vandaag voor een meeting bij Apple A’dam. Heb direct een business developer ingelicht. Hij had toen net een presentatie gedaan over ” Het review beleid”

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.