Apps worden duurder: Apple verhoogt prijzen App Store

(Laatst bijgewerkt: ) · Gonny van der Zwaag

app store prijzenApple voert vandaag onderhoud uit aan iTunes Connect en waarschuwde ontwikkelaars daarom dat eventuele prijswijzigingen pas later worden doorgevoerd. Maar stilletjes heeft Apple zelf ook de prijzen veranderd, zo ontdekte een lezer van iPhoneclub. Apps die voorheen voor €0,79 in de App Store te koop waren, kosten nu opeens €0,89. De prijsverhoging geldt voor Nederland en België en lijkt geen verband te hebben met de recente BTW-verhoging.

De prijzen voor de apps Monopoly en Moet ik naar de dokter zijn al aangepast, zoals op de afbeeldingen te zien is. Ook WhatsApp en andere populaire apps zijn inmiddels al in prijs gewijzigd. De prijs van 79 cent wordt 89 cent en in plaats van 1,59 euro betaal je voortaan 1,79 euro. Nog niet alle prijzen van apps zijn aangepast, dus het kan voorkomen dat je nog apps van 79 cent of €1,59 ziet. De prijsverhoging geldt ook voor andere niet genoemde prijsniveau’s, bijvoorbeeld €23,99 wordt €26,99. De prijsverhoging bedraagt in de meeste gevallen 12,5%.

Het is voor het eerst dat Apple de prijzen van de App Store aanpast. Er is weinig kans dat dit alleen maar met de BTW-verhoging in Nederland te maken heeft, want als Apple alleen maar van 19% naar 21% had verhoogd was de prijs gestegen van 79 naar 80 cent.

De prijzen in de Amerikaanse App Store zijn op het moment van schrijven nog hetzelfde: $0,99, $1,99 enzovoort. Het lijkt er daarom sterk op dat het om een valuta-aanpassing gaat. Ook in Italië, Duitsland, Denemarken en andere Europese landen zijn de prijzen verhoogd.

monopoly prijsverhoging

Ontwikkelaars moeten bij het inloggen in iTunes Connect nieuwe verkoopvoorwaarden accepteren. In de prijslijsten is te zien dat ontwikkelaars bij een app van 89 cent een bedrag van 54 cent uitbetaald krijgen. Ontwikkelaars krijgen daardoor niet langer 70% maar slechts 60%, zo bevestigt ontwikkelaar Nathan Sakoetoe.

Update 13:50 uur: Apple heeft Computerworld laten weten dat de prijsverhoging een valutacorrectie is, vanwege de koers van de euro ten opzichte van de dollar (via Tweakers).

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.